zoot

VIZUALIZAREA CREATIVA. Stii de ce. Iata CUM

Iti folosesti imaginatia pentru a crea o idee,  o imagine mentala sau un sentiment legat de ceea ce vrei sa se manifeste in viata ta. Iti poti dori sanatate, pace si armonie, avutie. Nu ai nevoie decat de cateva minute pentru a folosi vizualizarea creativa in favoarea ta.

 

Vizualizarea creativa

Relaxarea

Este foarte important sa inveti sa te relaxezi cand practici vizualizarea creativa. Daca deja ai o metoda proprie de a te relaxa care si functioneaza, aplic-o, daca nu foloseste cei trei pasi de mai jos:

  • Alege o pozitie confortabila, de cele mai multe ori intins(a) in pat sau relaxat(a) pe un fotoliu confortabil, cu ochii inchisi.
  • Incepe prin cateva respiratii profunde, impigand diafragma cat mai sus si scotand aerul pe nas apoi continua prin a respira din ce in ce mai usor. Constientizeaza si concentreaza-te doar pe respiratie, alungand orice alt gand cand expiri.
  • Continua prin a-ti relaxa fiecare muschi al corpului, numarand usor de la 10 la 1 in timp ce intri intr-o stare de relaxare totala.

Obiectul vizualizarii

Acum ca ai o minte clara, alege obiectul vizualizarii creative. Un corp sanatos, o slujba mai buna, o casa, o relatie, avutie etc. La inceput alege un tel pe care-l crezi realizabil. Telul trebuie sa fie cat mai specific dar credibil, la orice nivel, fizic, emotional, mental sau spiritual.

Imaginea mentala

Creaza o imagine mentala cat mai clara a ceea ce-ti doresti. Imagineaza-te la timpul prezent ca si cum ai fi manifestat in viata ta ceea ce-ti doresti, incluzand cat mai multe detalii cu putinta. Foloseste de sistemele reprezentationale (vizual, auditiv, kinestezic) , emotii, trairi si sentimente pentru a capta toate detaliile. Ce simti? Ce traiesti? Ce vezi? Ce mirosi? Ce auzi? Cum se simte la atingere? Ce gust are? Orice se aplica in cazul tau. Accepta aceasta imagine mentala apoi elibereaz-o inteligentei infinite care te va asista pas cu pas.

Repeta

Gandeste-te cat mai des la imaginea mentala obtinuta prin vizualizarea creativa insa fa-o intr-o stare relaxata, fara sa disperi sau sa pui prea mari presiuni asupra unei manifestari imediate. Reia sentimentele care te-au incercat atunci cand ai vizualizat telul realizat: bucurie, fericire, multumire, implinire, recunostinta.

Incarca-te de energie pozitiva prin afirmatii zilnice. Conteaza foarte mult ceea ce-ti spui tie insuti / insati in mod regulat, tonul cat si felul in care o spui.

  • Foloseste timpul prezent: Sunt sanatos / sanatoasa! Ba chiar adauga si un strop de recunostinta: Sunt atat de recunoscator/recunoascatoare pentru ca sunt sanatoasa. Alterneaza cu: “(Numele tau), esti talentat(a), atractiv(a) si interesant(a), ca si cum afirmatia ar veni din partea altei persoane.
  • Defineste-le intr-o maniera pozitiva. Nu spune “Azi nu voi mai fi nervos/ nervoasa “ ci “Azi sunt calma si relaxata”, concentrandu-te asupra a ceea ce vrei sa atagi in viata ta.
  • Foloseste afirmatii cat mai scurte si mai simple, care nu-si pierd din incarcatura emotionala. Foloseste-te de afirmatii pozitive pentru a face pace cu tine si cu lumea din jurul tau “Iubesc oamenii si oamenii ma iubesc pe mine”, “Merit sa fiu fericita, sanatoasa si implinita”, “Sunt pregatita sa primesc ‘x’ in viata mea”
  • Scrie-ti singur(a) afirmatiile in care crezi si care functioneaza pentru tine.
  • Crezi in afirmatiile tale, renuntand la orice indoieli si ezitari.

Vizualizarea creativa este o tehnica puternica in dezvoltarea personala, atat de puternica incat in numai 5-10 minute de practica zilnica reusesti sa-ti deprogramezi gandirea negativa. Este practicata de catre cele mai geniale minti.

“Cred ca vizualizarea creativa functioneaza, am vazut asta in propria-mi viata” – Oprah Winfrey

Daca ti-e greu sa practici vizualizarea creativa, te poti ajuta de tehnici precum muzica de meditatie sau pozitiile Yoga. Poti folosi si un CD de vizualizare ghidata in care vocea specialistului si undele de pe fundal te ajuta sa intri mai repede in starea alfa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.