zoot

Vegan vs. Vegetarian. Diferenta dintre cele doua

Vegan vs vegetarian

Multi se intreaba care este diferenta dintre un vegan si un vegetarian.  Desi au in comun faptul ca nu consuma carne, fructe de mare si peste, vegetarienii pot consuma produse derivate de la animale, precum oua, lapte si produse lactate. Astfel:

  • Lacto-ovo-egetarieni: nu consuma carne, fructe de mare si peste, pot consuma oua, lapte si lactate.
  • Ovo-vegetarieni: nu consuma carne, fructe de mare si lapte, insa consuma oua.
  • Lacto-vegetarieni: nu consuma carne, fructe de mare si oua, insa consuma lapte si produse lactate.
  • Vegani: nu consuma carne, lapte, oua sau alte produse derivate din animale, precum gelatina sau mierea.
  • Raw-vegani: vegani care nu consuma mancare procesata (mancare se consuma cruda sau preparata la temperaturi de sub 48 grade Celsius).

Daca vegetarianismul este o dieta adoptata pe motive de sanatate, religioase sau politice, veganismul devine un stil de viata cand sunt excluse toate produsele necomestibile de origine animala: pielea, lana sau matasea dar si produsele cosmetice testate pe animale. De cele mai multe ori, motivatia veganilor este de natura etica.

Deficite de nutrienti in dieta vegana / vegetariana

Vegani

Atat vegetarienii cat si vegani trebuie sa acorde o mai mare atentie alimentatiei pentru a-si intruni necesarul de nutrienti. Printre cele mai comune dificite de substabte nutritive. se numara:

  • Vitamina B12 – Vitamina B12 gasita in stare naturala in carne, peste, produse lactate si oua lipseste veganilor. Corpul are nevoie de vitamina B12 pentru o serie de functii vitale: energie, formarea sangelui, sinteza AND-ului si functia de reproducere. Deficitul de vitamina B12 se manifesta prin slabiciune si o stare de oboseala, alterarea functiei cerebrale si anemie megaloblastica. Veganii au cateva optiuni restranse in acest caz: consumul de alge marine care contin cantitati mici de vitamina B21 bioactiva si suplimente alimentare
  • Fier – Desi fierul se regaseste, in principal, in carnea rosie, veganii si vegetarienii si-l pot procura din legume. Lintea rosie, spre exemplu ete un aliment bogat in fier. Datorita faptului ca fierul din legume este absorbit mai slab in organism, veganii si vegetarienii pot avea deficit de fier, fiind supusi riscului de anemie.
  • Calciu – Desi vegetarienii care consuma lapte si produse lactate nu se confrunta cu un deficit de calciu, veganii trebuie sa acorde o mai mare atentie alimentatiei pentru a intruni necesarul zilnic de calciu. Surse neasteptate si bogate in calciu gasesti in semintele de chia, migdale, kale, smochine si melasa neagra, dar si in alimentele fortifiate cu calciu (laptele vegetal, anumite cereale integrale si produse din soia)
  • Acizi omega 3 – dietele care nu include peste si oua, pot fi sarace in acizi grasimi omega 3. Cu toate aceastea, veganii si vegetarienii isi pot lua din plante ALA, care se transforma in organism in EPA (8-20%) si DHA ( 0.5-9%) sau din suplimente alimentare. Alimentele bogate in acid alfa-linolenic (ALA) sunt semintele de in si uleiul din in, semintele de chia, semintele de canepa, tofu, nucile si uleiul de nuca etc.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.