zoot

Vampirii emotionali. Cine sunt si cum sa te feresti de ei

Vampiri emotionali

Ce sunt vampirii emotionali? Acele persoane care sug viata din tine. Mereu plangandu-si de mila, mereu aducand in prim plan propriile lor probleme, mereu nesiguri pe ei, in cautare de atentie si validare din partea celorlalti.

Ii auzi spunand in mijlocul conversatiei: “Si tu ce faci? Ce mai zici?” Fara sa astepte macar un raspuns din partea ta intorc conversatia inapoi la ei. Cum se face ca dintr-o conversatie de 30 de minute, doar cateva secunde sunt destinate referirilor la propria ta persoana. In rest, este vorba numai de ei, de probleme lor, de nedreptatile pe care ei le sufera.

Te intalnesti cu “Saraca de ea!” cand duci gunoiul. Te tine sa-ti povesteasca o jumatate de ora cat de traumatiza este de lipsa atentiei din partea sotului sau de comportamentul nerecunoscator al copiilor sai. Si, culmea! Cand o problema dispare din viata lor, apare alta. Iar tu trebuie iar sa platesti un pret. Pentru ca te impovareaza, pentru ca-ti sug si ultima picatura de vlaga. Si in fond nu esti psiholog avizat. Si chiar daca ai fi, nu crezi ca meriti si o remuneratie pentru timpul pierdut? Dar, stai! Ca tu nu faci o factura!

 

Cum identifici un vampir emotional? (Dr. Judith Orloff)

–          Pleoapele iti cad. La figurat. Datorita oboselii acumulate asculand vampirul lamentandu-se sau aruncand cu pietre in cei din jur, societate, politica. Nu numai ca te oboseste dar te si plictiseste. Pentru ca iti vorbeste de acelasi probleme la nesfarsit.

–          Buna dispozitie tocmai ti se schimba. Chiar daca inainte de a vorbi cu vampirul gandeai pozitiv, erai incarcata de bunadispozitie si pofta de viata, dupa conversatie te simti secata de puteri.

Cand iti dai seama ca ai de-a face cu vampiri emotionali, cel mai usor este sa ii eviti. Ii zaresti la supermarket la raionul de peste? Asigura-te ca nu vi se intersecteaza drumurile. Te suna pe telefonul mobil? Ghinion! Esti intr-o intalnire de afaceri si nu poti vorbi decat un minut. Te intalnesti cu ei in fata blocului? “Imi pare rau dar am supa pe foc!”. Pana te dezmeticesti tu, ei vor gasi alt burete care sa le absoarba toata energia negativa si strigatele de mila.

Dar uneori nu poti scapa asa usor. Poate vampirul emotional este chiar iubitul tau sau mama ta. In acest caz, Margie Warral ne sfatuieste sa le spunem purul adevarar. Cu bun simt si mult tact trebuie sa le aratam ca s-au transformat in vampiri emotionali care cersesc atentia si mila celor din jur. Cu bun simt si tact trebuie sa le arati ca nu plansul de mila este modalitatea prin care pot iesi din nefericirea pe care o simt.

Insa vei calca pe coji de oua. Pentru ca aceste persoane au o slaba stima de sine, iau lucrurile prea personal si imediat se simt lezati. Dupa ce trezesti constientizarea in aceste persoane, este necesar sa ii incurajezi sa ia masuri in loc a-si plange de mana. Pentru ca nu le faci niciun serviciu ascultandu-i si dand din cap aprobativ “Aha. Aha. Saraca de tine!”. In acel moment incurajezi victimizarea si recompensele pe care ei le primesc jucand rolul victimei.

Atunci cand vampirii emotionali sunt prea atasati de problemele lor, cand nu vor sa renunte la ele si nu vor sa ia niciun fel de masuri pentru rezolvarea acestora, cel mai bine este sa te retragi elegant, ne sfatuieste Margie Warral. Asta nu inseamna ca nu-i iubesti, doar ca anumite persoane sunt toxice iar timpul si energia ta pot fi consumate pe cauze mult mai nobile. Sunt atatea sufletele care au o nevoie reala de ajutor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.