Utile in bucatarie

  •  
  •  

Am adunat cele mai istete trucuri care te vor ajuta in bucatarie.

Cea mai simpla modalitate de a curata cartofii fierti

Folositi pentru salate sau serviti ca garnituri, cartofii sunt nelipsiti din meniul specific romanesc. Deliciosi si usor de preparat, asta pana cand intalnesti unii extrem de incapatanati care pur si simplu nu vor sa se cojeasca in timp util.

Dave Hax ne invata un truc pe care vei vrea sa-l tii minte pe viitor pentru a-ti usura munca:

Daca ai de fiert cartofi pentru preparatele tale delicioase, ia aminte la acest truc: Inainte de a pune cartofii la fiert, cresteaza-i usor pe jumatate cu ajutorul unui cutit ascutit. Nu vei vrea sa intri prea mult in cartof caci se pot desprinde in timpul fierberii, doar suficient cat sa crestezi coaja.

Dupa ce ai repetat procedura cu toti cartofii pe care intentionezi sa-i pui la fiert, aseaza-i intr-o oala, adauga peste ei apa fierbinte pregatita anterior si tine-i pe foc pana sunt fierti (poti face testul cu scobitoarea: daca intra lejer in cartof atunci este timpul sa-i iei de pe aragaz).

Trece-i printr-un jet de apa rece ca ei sa ajunga la temperatura camerei mai repede, scoate-i din apa si a aseaza-i pe un tocator.

Trage usor in jos de fiecare parte izolata de crestatura si vei observa cat se simplu se curata cartofii din doar doua miscari.

Retine acest truc pe viitor caci vei mai avea nevoie de el chiar daca pe moment salata de boeuf este pe terminate.

Spala fructele cu coaja intr-o solutie de otet de mere cu apa

Stim cat de important este sa spalam fructele proaspete cu apa curata inainte de consum dar n-am fi intuit diferenta pe care o poate face otetul in acest amestec.

Un studiu publicat in 2003 in “Journal of Food Protection” arata ca amestecul de apa si otet de mere reduce salmonella pe coaja merelor. Un experiment similar a fost efectuat de catre Jack Bishop, editor al revistei Cook’s Illustrated care constata ca otetul ucide aproximativ 98% din bacteriile regasite pe suprafata fructelor si legumelor proaspete.

Spala fructele cu coaja intr o solutie de otet cu apa 2

  • O cana de otet de mere
  • Trei cani de apa

Spala merele si indeparteaza reziduurile evidente. Umple chiuveta cu apa si toarna o cana de otet de mere. Scufunda merele timp de 5-10 minute si spala-le bine, individual. Clateste-le apoi, temeinic, sub un jet de apa rece.

Spala fructele cu coaja intr o solutie de otet cu apa

*** Nu uita sa dezinfectezi chiuveta sau foloseste un bol adanc.
*** Temperatura apei trebuie sa sa apropie de cea a fructului
*** Foloseste o concentratie de 1 parte otet de mere la 3 parti apa
*** Metoda este eficienta pentru fructele si legumele cu coaja.
*** Daca ai o varietat ede fructe si legume, este indicat sa le speli separat.

O alta modalitate de a curata usturoiul

Obisnuiai sa spargi capatana de usturoi si sa cureti pe rand fiecare catel? Iata o metoda mult mai usoara care te va scuti de mirosul neplacut ramas pe degete.

Capatana intreaga de usturoi se introduce intr-un borcan, se inchide cu capac si se agita. Pe masura ce borcanul se agita, vei observa cum cojile incep sa se desprinda. Daca vei continua sa agiti energic borcanul, cateii de usturoi se vor curata complet.

Desfa capacul borcanului si indeparteaza cateii de usturoi. Magie pura!

Nu arunca apa in care ai clatit orezul! Foloseste-o ca fertilizator pentru plantele din gradina

Ce faci cu apa in care clatesti orezul

Plantele cultivate in gradina au nevoie de un sol bogat in substante nutritive pentru a se dezvolta armonios. De multe ori solul este ajutat cu fertilizatori si ingrasaminte naturale pentru a furniza intreaga gama de nutrienti necesara dezvoltarii plantelor.

Un fertilizator natural, la indemana si absolut gratuit este apa in care ai clatit orezul.

Se pare ca plantele reactioneaza bine la amidonul si nutrientii lasati de orez, cresc mai repede si mai armonios, iar calitatea solului nu este afectata.

Apa in care ai clatit orezul fertilizator

Apa in care se clateste orezul devine albicioasa datorita pulberii de amidon. Orezul mai lasa si urme de minerale precum azot, potasiu si fosfor.

Daca obisnuiesti sa consumi orez organic in mod obisnuit, arunca prima apa in care ai clatit orezul si foloseste celelalte doua-trei ape pentru a fertiliza natural plantele din gradina.

Poti folosi si apa in care a fiert orezul organic, cu conditia ca aceasta sa fie complet racita inainte de a uda plantele.

Curata tigaile arse cu bicarbonat de sodiu si otet de mere

Bicarbonat de sodiu pentru curatarea cratitelor

Daca ti s-a intamplat sa uiti mancarea pe foc sau sa dai focul prea mare si aceasta sa se lipeasca de fundul cratitei si sa se arda, vei gasi util acest truc. Oricat de grava ar fi suprafata arsa, nu trage concluzii pripite.

Poti salva tigaia arsa, ba chiar poti curata si cele mai incapatanate arsuri in mai putin de un minut cu ajutorul a doua ingrediente pe care deja le ai in bucatarie: bicarbonatul de sodiu si otetul de mere.

Trage aer in piept si asteapta-te ca fundul tigaii arse sa arate ca nou!

  • O ceasca de apa
  • O ceasca de otet de mere
  • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
  • Un burete de bucatarie cu suprafata abraziva

Toarna apa pe fundul tigaii arse. Daca ai o tigaie cu o circumferinta mai mare, s-ar putea sa ai nevoie de o cantitate de apa mai mare decat o ceasca pentru a acoperi in totalitate fundul acesteia.

Adauga otetul de mere (intr-un raport 1:1 cu apa).

Da tigaia pe foc si adu lichidul intr-un clocot.

Ia tigaia de pe foc si adauga bicarbonatul de sodiu. Lasa cateva minute sa actioneze asupra grasimi arse de pe fundul tigaii.

Freaca fundul tigaii cu partea abraziva a buretelui de bucatarie timp de 30-45 de secunde. Arsurile ar trebui sa se indeparteze destul de usor si repede. Daca ai de-a face cu arsuri incapatanate, indeparteaza solutia lichida si presara din nou bicarbonat de sodiu pe fundul tigaii.

Dupa ce esti multumita de rezultat, clateste bine tigaia. Ar trebui sa arate ca noua.

Pastreaza florile taiate proaspete pentru mai mult timp

Tocmai ai primit un buchet grozav de flori de care vrei sa te bucuri cat mai mult timp? Foloseste-te de aceste trucuri. S-ar putea sa functioneze si pentru tine.

Indeparteaza frunzele care intra in apa. Taie tulpina florilor pe orizontala si scufunda-le in apa. Apa se inlocuieste zilnic. In momentul in care inlocuiesti apa, improspateaza tija, taind 1-2 cm la un unghi de 45 grade.

Tine florile departe de lumina directa a soarelui si alte surse de caldura din interior. Indeparteaza frunzele ofilite periodic.

Zahar otet de mere flori proaspete

Zahar – O lingura de zahar si o lingura de otet la un litru de apa! Zaharul ajuta florile sa infloreasca si le hraneste iar otetul regleaza PH-ul apei. Retine: narcisele, margaretele si lalelele nu tolereaza bine zaharul.

Suc acidulat flori proaspete

Suc acidulat – Furnizeaza zahar si acid florilor taiate si le mentine proaspete pentru mai mult timp. Orienteaza catre sucuri clare (tip Sprite) si evita sucurile dietetice care nu contin zahar. Foloseste o parte suc acidulat la trei parti apa.

Inalbitor flori proaspete

Inalbitor – Adauga cateva picaturi de inalbitor in vasul cu apa pentru a ucide microorganismele daunatoare. Este foarte important sa nu se foloseasca concentratii ridicate.

Vodka flori proaspete

Vodka – Cateva picaturi de vodca inhiba productia de etilena, un gaz care incurajeaza maturizarea si ofilirea florii.

Aspirina flori proaspete

Aspirina – Aspirina este o alta sursa de acid, dar tinde sa fie mai putin eficienta decat zeama de lamaie sau sucul acidulat. Daca este suprafolosita, florile se usuca mai repede si tulpinile devin gri.

Monezi cupru flori proaspete

Cupru – Cuprul poate ucide microorganismele daunatoare insa cuprul din monezi nu este solubit in apa. Adaugarea catorva monezi de cupru in apa din vas nu va pastra florile taiate proaspete pentru mai mult timp.

Cum sa separi galbenusurile de albusuri

Vrei sa stii cum se separa galbenusurile de albusuri, intr-un mod eficient, simplu si care nu da gres niciodata?

Specialistii de la Handimania iti recomanda un truc simplu pentru care nu vei avea nevoie decat de o sticla PET de 0.5l in plus fata de metoda traditionala. Am spus truc? Este mai degraba putina magie la mijloc.

  • Se sparg ouale intregi si se aseaza intr-un castron.
  • Se ia o sticla PET de 0.5l, goala, se indeparteaza capacul si se aseaza cu gura spre galbenus.
  • Se aspira.

In acest moment galbenusul este practic absorbit in sticla. Functioneaza nu numai cu un ou pe rand ci cu mai multe. Pentru siguranta experimentului, limiteaza-te la doar cateva. Odata absorbite in sticla se pot varsa usor intr-un alt vas gol. Uite cat de simplu e sa separi albusurile de galbenusuri data viitoare cand faci prajituri.

Specialistii de la Handimania au cronometrat ambele metode, iar metoda creativa cu ajutorul sticlei PET de 0.5 l este clar nu numai mult mai eficient ci si mult mai rapida. Spor!

Ce sa faci cu vinul ramas de la cina

Ce sa faci cu vinul ramas 1Ce poate fi mai grozav decat sa-ti termini cina cu un pahar de vin rosu?

Gandul ca vinul ramas neconsumat in sticla isi va pierde din gust nu-ti lasa prea multe optiuni. Bineinteles, ii poti pune dopul de pluta cu care a venit si-l poti introduce in frigider pentru a-l consuma ziua urmatoare sau il poti folosi pentru gatit.

Daca cauti o metoda inedita de a-i pastra savoarea si de a te bucura de el sub alta textura, incearca cuburile din vin congelat. Toarna vinul ramas intr-o tavita speciala pentru cuburile de gheata si introdu-o la congelator.

Foloseste cuburile de gheata din vin pentru a scadea temperatura vinului consumat in zilele urmatoare.

Poti alege sa adaugi bucati de fructe in tavita speciala pentru un plus de savoare. Atat vinul rosu cat si cel alb se pot congela sub forma de cuburi de gheata pentru a se consuma

Cum sa tai ceapa fara sa plangi

Iata ca este posibil sa tai ceapa fara sa versi vreo lacrima! Atunci cand taiem ceapa, aceasta elibereaza un compus de sulf volatil care ne intra in ochi si creeaza o senzatie iritanta, de arsura sau intepatura. Glandele lacrimale reactioneaza in incercarea de a curata si indeparta factorul iritant.

Este normal sa plangem cand taiem ceapa dar exista cateva trucuri care te vor ajuta sa lacrimezi mai putin sau deloc.

Cum sa tai ceapa fara sa te usture ochii

Am cules si am testat cateva metode care promit sa ne scape de lacarimile pe care le varsam inutil in timp ce taiem ceapa si le-am ordonat in functie de eficacitate:

  1. Tine ceapa in congelator pentru un sfert de ora inainte de a o toca

Se presupune ca atunci cand bagi ceapa in congelator, cantitatea de enzime acide eliberate in aer scade, existand sanse mai putine ca compusii din sufl volatil sa-ti ajunga in ochi.

Adeptii acestei metode recomanda sa o tii in congelator mai putin de 20 de minute, caz in care gustul nu este deloc afectat si ceapa nu are timp sa elibere mirosuri nedorite.

  1. Asigura o sursa de ventilatie

Altii au testat metoda aerisirii eficiente, asezand un ventilator casnic langa tocator astfel incat sa redirectioneze aerul din zona ochilor tai. Se pare ca este o metoda eficienta daca gasesti pozitionarea corecta.

Asta nu inseamna ca nu exista sanse ca sulful volatil sa-ti ajunga in ochi, insa iti ofera un ragaz suficient in care sa toci ceapa pana la contact.

Daca ai bancul de lucru pozitionat langa aragazul prevazut cu hota, sistemul de ventilatie al acesteia este la fel de eficient. Pozitioneaza-l pe o treapta superioara astfel incat sa absoarba compusii eliberati.

  1. Daca trebuie doar sa tai ceapa in doua

Sau in patru, fara a o toca ca atunci cand, spre exemplu, prepari un stock de legume, poti face asta sub un jet de apa rece sau intr-un bol adanc umplut cu apa si vei evita total riscul de a lacrima. Altii recomanda sa inmoi ceapa in apa.

Desi o parte din enzime se pierd, ceapa devine alunecoasa si moale, fiind mai greu de tocat si este necesar sa o scurgi bine de apa in cazul in care faci o prajeala.

Alte metode ajutatoare:

  • Nu taia codita cepei. Gordon Ramsey ne recomanda sa indepartam doar mustatile cepei si sa lasam codita uscata intacta. Daca ai ochi sensibili, evita sa toci prea mult din cotor caci atunci se elibereaza cel mai mult compus pe baza de sulf.
  • Este util sa ai un cutit de bucatarie bine ascutit pentru a nu zdrobi celulele, caz in care se formeaza si mai mult compusi volatili care-ti vor irita ochii.
  • Poarta ochelari de protectie! Stim ca este o masura extrema atunci cand vrei sa tai ceapa far sa plangi insa, cand nicio alta metoda nu functioneaza, cui ii pasa ca aratam usor ridicol. Mai important este sa nu ne intre rimelul in ochi.

Tu ce trucuri folosesti atunci cand tai ceapa pentru a evita sa lacrimezi?


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

starshiners.ro