zoot

Unghii cu gel: Tot ce trebuie sa stii

In ziua de astazi femeile recurg la unghii cu gel pe baza considerentelor estetice insa femeile au fost fascinate de decorarea unghiilor cu mult timp in urma. Atat culoarea, forma cat si tehnicile de manichiura s-au schimbat atat de mult de-a lungul timpului.

Manichiura cu unghii false: un simbol al statului social la origini

Modele de unghii cu gel (1)

Femeile din Grecia secolului 19 au fost printre primele care au inceput sa poarte unghii false sau unghii artificiale din coji de fistic. In acelasi timp, in cadrul dinastiei Ming din China, manichiura cu unghii false (desi modele de unghii cu gel nu aparusera inca) era un simbol al statului social, dintr-un singur motiv: era lesne de inteles ca femeile cu unghii false, lungi, permanent decorate, nu erau obligate sa faca munca casnica ce nu le-ar fi permis sa isi pastreze manichiura intacta, spre deosebire de clasa muncitoare. Istoria manichiurii cu unghii false ajunge pana in Egiptul Antic, unde s-au gasit evidente ale unghiilor artificiale realizate din aur, fildes sau os, ca o modalitate de etalare a averii. Acelasi simbol s-a pastrat si in Orientul Indepartat, unde femeile cu unghii false erau tratate cu mai mult respect, fiind un simbol al provenientei dintr-o clasa sociala superioara.

Cum au aparut modelele de unghii cu gel?

Modele de unghii cu gel

Prin secolul 20 un alt tip de unghii false devine popular in intreaga Europa. Dar sa amintim cui datoram acest fapt. Nu stiu cate femei dintre cele care poarta unghii cu gel stiu ca datoreaza impecabila lor manichiura industriei dentare. Descoperirea s-a produs in America, de catre Fred Slack, un dentist care, in 1954 si-a distrus o unghie in timp ce lucra. Pentru a-si reconstrui unghia, Fred a folosit materiale disponibile in clinica sa: o bucata solida de folie pentru a acoperi unghia si un strat de sustanta de restaurare peste. Doctorul a fost uimit nu numai de naturaletea rezultatului final cat si de faptul ca durerea disparuse. De aici pornesc experimentele pentru unghii cu gel. Impreuna cu fratele sau Thomas, Fred experimenteaza diverse amestecuri de monomer lichid si pulbere polimer, compozitii acrilice care ar putea fi folosite pentru a crea unghii false. Amestecurile astfel obtine au fost aplicate pe unghii naturale, apoi prin extinderea stratului, lungimea unghiei ar fi putut fi extinsa. Aspectul primelor modele de unghii cu gel a fost imbunatatit prin colorarea amestecului de monomeri si poliumeri, astfel incat acesta sa semene cu culoarea dintilor sau a pielii.

De la unghii acrilice la unghii cu gel

Primele au fost modelele de unghii acrilice. Amestecul era aplicat pe unghia naturala si lasat sa se intareasca, astfel incat la final semana cu unghia naturala. Astazi cel mai frecvent amestec este cel din material plastic, cu ajutorul caruia unghiile sunt modelate la fel ca si unghiile naturale iar culorile s-au perfectionat incat sa asigure o utilizare de durata. Inainte de fixa sau de a crea modele de unghii acrilice, unghiile naturale sunt curatate cu un solvent, de tipul alcolului izopropilic, care indeparteaza orice urma de grasime sau murdarie. Dupa aceasta, unghiile sunt amorsate folosind un primer. Primerii sunt substante chimice precum acidul metracrilic care dizolva un strat subtire din unghie pentru ca rasina acrilica, aplica ulterior, sa aiba o aderenta mai mare pe suprafata unghiei. Rasina acrilica este preparata prin amestecarea prafului acrilic si a lichidului acrilic. Cand partea lichida intra in contact cu partea solida si sunt expuse la aer, incepe procesul de cristalizare iar tehnicienii de unghii trebuie sa lucreze repede. La final, se taie unghia la dimensiunea dorita in functie de preferintele celor care recurg la aplicarea de unghii acrilice.

In timp, unghiile acrilice cresc odata cu unghia naturala, motiv pentru care la doua-trei saptamani este necesara o sedinta de intretinere, in care tehnicianul de unghii va pili parte superioara a unghiei acrilice si o va umple cu acelasi amestec.

Aplicare unghii acrilice pas cu pas

 • Primul pas in a aplica unghii acrilice consta in igienizarea manilor pentru a fi sigura ca nu imprastii bacterii pe instrumentele de lucru sau produsele folosite.
 • Al doilea pas consta in impingerea cuticulelor spre baza, utilizand un gel pentru indepartarea cuticulelor si instrumentul specific de impingere. Substanta acrilica nu este destinata pentru a se prinde pe piele.
 • Se taie unghiile la o dimensiune cu care te simti comfortabil si se pilesc unghiile.
 • Unghia se degreseaza cu ajutorul unui Cleaner pentru a indeparta orice urma de grasime sau murdarie si pentru a determina o mai buna aderenta la unghia naturala.
 • Se foloseste un buffer delicat pentru a indeparta luciul unghiei naturale. Aici este momentul in care trebuie sa ai mare grija incat sa nu insisti prea tare cu pilirea din moment ce poti distruge patul unghiei naturale. Excesul se indeparteaza de pe unghie.
 • In crearea de unghii acrilice, patul unghiei se poate extinde cu ajutorul sabloanelor pentru unghii sau se pot folosi tips-uri pentru unghii. In cazul in care unghia este roasa sau taiata din piele, se recurge a contructia cu ajutorul sablonului.
 • In cazul unghiilor acrilice cu tipsuri, se aplica un strat subtire de lipici pe tipsuri care sunt aplicate apoi pe unghia naturala. Mare atentie sa alegi tipsuri care se potrivesc cu unghia ta. Initial te concentrezi pe lipirea partii de mijloc. Odata ce aceasta s-a lipit poti strange marginile tipsului ca sa fii sigura ca s-au lipit si marginile. Excesul de lipici se poate indeparta cu ajutorul unui Cleaner sau printr-o pilire foarte usoara pentru a nu se mai vedea portiunea de tranzitie intre unghia naturala si tips.
 • Tipsurile sunt taiate cu ajutorul unui cleste la lungimea dorinta, tinadu-se minte ca acestea se vor mai diminua dupa pilire.
 • De cele mai multe ori, kit-urile de unghii false acrilice vin cu un primer, alteori primerul se regaseste in substanta lichida. Se aplica primerul pe portiunea de unghie ramasa libera si se asteapta sa se usuce.
 • Se inmoaie pensula in lichidul acrilic apoi in doza cu pudra acrilica si se formeaza un amestec de forma unei bilute cu care se modeleaza initial varful unghiei prin miscari de batatorire, modeland forma de zambet a unghiei, in cazul in care creezi o manichiura frantuzeasca. Inainte de a forma urmatoare biluta, se curata pensula.
 • Unghia se va nivela cu ajutorul unui buffer pentru unghii, excesul se curata, dupa care se aplica un top coat si un ulei pentru cuticule.

 

Modele de unghii cu gel

Ulterior s-au popularizat unghiile cu gel. Se pare ca acestea ofera rezistenta data de unghiile acrilice si aspectul dat de unghiile naturale. Acestea se pot construi pe baza sabloanelor speciale, sau se pot folosi tips-uri in schimb. Mai mult, sunt femei care cer aplicarea de gel pe unghia naturala, doar pentru a evita exfolierea sau ruperea acesteia. Se deosebire de acril, fiecare strat de gel aplicat se va usca sub lumina lampii UV. Doar in acest fel gelul adereaza pe unghia naturala si asigura o uscare completa. Manichiura cu gel este ideala pentru persoanele ale caror unghii naturale nu ajung la dimensiunea dorita din diverse motive: se exfoliaza, se crapa, isi rod unghiile. In acelasi timp, manichiura cu gel dureaza cel putin 2-3 saptamani, timp in care trebuie sa iti programezi o sendinta de intretinere pentru ca unghiile naturale cresc in acelasi timp cu gelul aplicat. Insa, timp de 2-3 saptamani esti sigura ca manichiura ta va fi impecabila. Asta daca nu reusesti cumva sa deteriorezi unghia cu gel.[/one_half]

Hai pe Facebook! Postam zilnic modele de unghii noi

Aplicare unghii cu gel pas cu pas

 • In cazul aplicarii de unghii cu gel, se acorda o mare importanta pregatirii unghiei: se aplica o lotiune pentru indepartat cutile, se imping catre baza si se curata cuticulele cu un intrument de cuticule. Pielitele in exces se curata cu pila electrica sau folosind o freza ingusta de diamant.
 • Unghia naturala se taie la o dimensiune confortabila si se pileste.
 • Cu ajutorul unui buffer delicat, se indeparteaza luciul natural al unghiei, avandu-se grija insa sa nu se insiste prea mult pentru a nu deteriora unghia naturala. In acest fel se mareste aderenta gelului folosit ulterior. Se indeparteaza praful in exces.
 • Daca optezi pentru unghii cu gel cu tipsuri se alege tipsul de marime corespunzatoare. In cazul in care acesta nu are dimensiunea potrivita, tipsul se va forma.
 • Se aplica un strat subtire de lipici pe marginea tipsului dupa care este lipit pe varful unghiei, avandu-se grija ca acesta sa faca contact cu unghia naturala pe toata suprafata acesteia. In functie de lipiciul folosit, se tine apasat pana la 30 de secunde. Pentru a fi sigura ca si colturile s-au fixat in cadrul modelelor de unghii cu gel, strange tipsul la colturile unghiei cu un instrument special sau cu autorul degetelor.
 • Cum tipsurile pentru unghii cu gel vin in dimensiuni foarte lungi, acum este momentul s le scurtezi cu ajutorul unui cutter special.
 • Se pileste suprafata dintre unghia naturala si tips ca aceasta trecere sa nu fie perceptibila. Din nou, trebuie executata cu blandete.
 • Urmatorul pas in aplicare de unghii cu gel consta in a degresa unghia cu ajutorul unui strat de primer pana la nivelul tipsului.
 • Se aplica gelul de baza pe intreaga suprafata a unghiei dupa care mana este introdusa in lampa UV pentru 2-3 minute (in functie de specificatiile producatorului). In functie de manchiura aleasa, se mai aplica un strat sau doua de gel dupa care mainile sunt din nou introduse in lampa UV.
 • Unghiile se pilesc pentru a se elimina surplusul de gel, dupa care se aplica gelul de luciu care va fi intarit la lampa UV.

Alternativa la unghii cu gel – Hibridul Shellac!

Manichiura cu gel Shellac 1
Manichiura cu gel Shellac
Manichiura cu gel Shellac 2
Manichiura cu gel Shellac

De la inceputul anului trecut, s-a popularizat o noua manichiura in cadrul saloanelor de lux din Romania. Este vorba de manichiura Shellac – un hibrid intre oja obisnuita si gel care promite pana la doua saptamani de utilizare in orice conditii, fara a se deteriora.  Avand textura si luciul unei oje obisnuite, se aplica in mod normal pe unghii. Singura diferenta este ca unghiile sunt uscate la lumina lampii UV, de unde durabilitatea conferita de regula acelor unghii cu gel.

Manichiura Shellac are puterea de a rezista pe unghie pana la o luna, insa unghiile cresc in mod natural, motiv pentru care este necesara schimbarea culorii. Manichiura Shellac nu se poate procura decat in saloanele profesionale care ofera acest serviciu.

manichiura shellac

Unghii acrilice vs. Unghii cu gel

Pe cata vreme ambele sunt unghii false, menite sa ofere o manichiura de durata femeilor ale caror unghii se rup usor si nu pot creste natural, exista anumite diferente intre unghiile acrilice si unghiile cu gel, nu numai din punct de vedere al tehnicii de aplicare, cat si al altor aspecte.

Modele-de-unghii-french
Modele-de-unghii-french
Modele-de-unghii-french
 • Ca unghiile acrilice sa aiba un aspect cat mai natural este necesar ca tehnicianul de unghii sa fie un profesionist, pe cata vreme unghiile cu gel tind sa para mai naturale si sa aiba un aspect mai lucios.
 • Costurile aplicarii unor unghii cu gel sunt mai ridicate.
 • In ceea ce tine de durabilitate, unghiile acrilice ar trebui sa dureze mai mult, avand o consistenta mai tare, pe cand unghiile cu gel sunt mai flexibile. In acelasi timp, in cazul unei lovituri cu un obiect puternic, tocmai rigiditatea este cea care va determina o fisura mai profunda.
 • Unghiile acrilice se usuca mai greu, pe cand daca optezi pentru unghii cu gel, cele mai multe se usuca la lumina lampii UV intr-un timp foarte scurt. In acelasi timp, exista un activator de gel care inlocuieste lumina UV. Ca o alternativa fata de lampa UV, vin lampile LED, despre care vom discuta ulterior.
 • In cazul ambelor tipuri de unghii, indepartarea se poate realiza prin pilire (ceea ce nu este recomandat pe cata vreme se pileste si un strat din unghia naturala) sau inmuiere in solutii de indepartat manichiura.
 • In cazul unghiilor acrilice, poti constata un miros urat care poate dauna in lipsa unei ventilatii corespunzatoare in camera in care sunt executate. Tocmai acest miros face ca femeile insarcinate sa fie atentionate a nu recurge la unghii acrilice. Mirosul chimic nu exista in cazul aplicarii de gel, cu o consistenta foarte asemanatoare ojei clasice.
 • Datorita rapiditatii cu care sunt uscate cu ajutorul lampii UV sau LED, procesul de aplicare de unghii cu gel s-ar parea mai scurt. Acest fapt tine insa si de iscusinta tehnicianului care aplica unghii false, lungimea si forma unghiilor naturale dar si a marcilor folosite.
 • In cazul ambelor tipuri de manichiuri va trebuie sa mergi la salon la doua-trei saptamani pentru intretinere datorita faptului ca unghia acrilica, cat si unghia cu gel, cresc in acelasi timp cu unghia naturala.
 • Efectuata acasa, unghiile acrilice cer mai multa dexteritate decat unghiile cu gel.
 • Ambele tipuri de unghii pot fi purtate lungi sau scurte, patrate, ovale sau avand colturile usor rotunjite.
 • Pe cata vreme sunt aplicate in mod corect, unghiile false, atat acrilice cat si cu gel, nu prezinta riscuri de sanatate. Cand pilirea este excesiva sau nu sunt create corect, lasand loc bacteriilor sa se instaleze, atunci pot afecta patul unghiei naturale si cresterea acesteia, cat si favorizarea aparitiile de infectii. Totul consta in a alege un salon igienic si profesional atunci cand optezi pentru unghii acrilice sau unghii cu gel. Daca alegi sa le faci acasa, respecta toate normele sanitare impuse si acorda tot timpul necesar crearii unor astfel de modele.
 • In acelasi timp, expunerea la lumina UV prin care se usuca unghiile cu gel ar avea un risc mic, dar deloc neglijabil al cancerului de piele. Despre cum poate fi acest risc evitat, vom discuta mai jos.
Modele de unghii cu gel
Modele de unghii cu gel
Modele de unghii cu gel

Este manichiura cu gel sigura?

Pe 7 martie 2013 Fundatia Cancerului de Piele, emite urmatorul comunicat:

“Cercetarile au aratat ca dispozitivele de emis ultraviolete (UV) sunt cancerigene pentru oameni. Desi studiile au aratat ca riscul de cancer de piele asociat cu lampile UV este foarte scazut, acesta nu este nesemnificativ. Riscul, conforma cercetarilor anecdotice, este mai mare pentru celulele scuamoase, al doile tip de cancer de piele comun […] Acesta este cauzat in principal de expunerea repetata la UV si este foarte frecvent pe maini si in jurul unghiilor. Daca trebuie sa va faceti o manichiura cu gel, Fundatia Cancerului de Piele va recomanda sa aplicati in prealabil o crema de protectie solara pentru maini […] cu SPF de 15 sau mai mare la fiecare doua ore pe parcursul zilei”

Lampa LED nu emite UV – ideala pentru unghii cu gel!

Lampa LED Gellish Unghii cu gel
Lampa LED Gelish Unghii cu gel

Pentru a fi sigure ca ale noastre unghii cu gel nu ne vor pune in pericol sanatatea am putea folosi pe tot parcursul zilei si inainte de expunerea in cadrul lampii UV, o crema de protectie cu SPF 15 sau mai mare. In acelasi timp poti obtine unghii UV si cu ajutorul unei lampi LED.

Lampa LED folosita de unele saloane pentru a crea unghii cu gel, nu emit ultraviolete. Daca nu esti sigura, iti poti intreba tehnicianul de unghii ce lampa foloseste. Costul lampii LED este evident mai mare, cu toate ca preturile urmeaza o panta descrescatoare. Timpul de uscare pentru unghii cu gel in cadrul lampii LED este vizibil mai scurt. Daca pentru o lampa UV timpul de uscare este in medie de 2-3 minute, pentru o lampa LED acesta variaza intre 30 si 60 de secunde. Pe perioada indelungata, lampa LED pentru unghii cu gel ar fi mai profitabila pentru saloane: foloseste mai putina energie, este ecologica si neoanele rezista pe intreaga durata de viata a lampii fara a fi nevoie a le schimba. In acelasi timp, lampa LED nu usuca decat gel special creat pentru tehnologia LED.

Marci noi pentru unghii cu gel, precum Gelish sau OPI GelColor folosesc lampa LED.

Unghii cu gel OPI GelColor
Unghii cu gel OPI GelColor
Unghii cu gel OPI GelColor
Unghii cu gel OPI GelColor

5 Comments
 1. Nu stiu pe cate intereseaza istoria de unghii cu gel si mai degraba un tutorial cum se face practic acasa. Cand vezi efectiv tehnica de construire iti este mai usor sa pricepi. Desi articolul are valoare informativa, nu neg, cred ca ii lipseste valoarea practica, sau eu ma asteptam sa gasesc si altceva.

 2. Tot ce iti trebuie pentru unghii cu gel mai putin tutoriale pas cu pas. Bravo! De data asta este sarcasm 🙂 Parerea mea este ca trebuie sa le adaugati urgentttttt ca e pacat de articol altfel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.