Elixirul frumusetii vine sub forma lichida, uleioasa, aurie cu o tenta usor rosiatica, sub denumirea de Ulei Argan. Cu o indelungata istorie in cultura popoarelor din Maroc (de unde si denumirea de ulei marocan), acesta a fost folosit pentru beneficiile sale culinare, cosmetice si medicinale.
Uleiul de Argan provine din fructele arborelui de Argan, arbore care a intrat sub protectia UNESCO datorita raritatii si a conditiilor dificile de crestere. Daca mai punem la socoteala faptul ca este produs in cantitati limitate iar metodele de productie sunt traditionale, ajungem sa consideram uleiul Argan ca fiind:
De ce este uleiul Argan un ulei pretios?
Arborele Argan, originar din Argana – un sat in nord-estul orasului marocan Agadir, traieste mai mult decat un maslin si nu are nevoie de cultivare.
Trunchiul acestuia este rasucit si noduros si le permite caprelor sa se hraneasca direct cu frunzele si fructele acesuia. Fructul din care se produce ulei argan este verde, carnos si contine trei nuclee migdalate.
Caprele consuma fructele de Argan si lasa in urma doar ‘nucile’, care apoi sunt colectate de fermieri si transformate in ulei argan printr-un proces laborios. Ganditi-va ca producerea unui singur litru de ulei de argan necesita in medie 20 de ore.
La ce este bun uleiul Argan
Probabil te intrebi cu ce te ajuta uleiul de Argan sa-ti pastrezi si sa-ti potentezi frumusetea. Fiind bogat in vitamina E si acizi grasi Omega 6, cunoscuti pentru proprietatile acestora anti-imbatranire, vei gasi ulei argan in componenta a numeroase produse cosmetice, de la masti de fata si sampoane la uleiuri pentru masaj.
Uleiul de Argan este un produs pe care il poti folosi la tine acasa, cu sau fara a fi amestecat cu alte ingrediente naturale pentru a-ti prepara diverse masti cosmetice pentru ten, piele si par.Este un ulei minune, bun la toate.
- Ulei Argan pentru hidratarea fetei.
Odata ce ti-ai achizitionat o sticluta din acest ulei minune, il poti folosi in forma in care vine de la producator pentru hidratarea fetei. Este suficient sa iti cureti bine fata si sa iti masezi tenul cu ajutorul a catorva picaturi de ulei de argan.
Tine minte ca uleiul de argan este un ulei uscat, motiv pentru care va intra imediat in piele, fara a-ti ingrasa tenul.
- Ulei Argan folosit in prepararea mastilor naturale pentru fata.
Poti adauga cateva picaturi de ulei de argan in mastile pe care le-ai achizitionat din comert sau iti poti prepara acasa masti naturale, in functie de tipul tau de ten si in functie de efectul dorit.
Daca ai un ten uscat, tern, problema cu care ne confruntam la inceput de anotimp geros, atunci iti recomandam o masca hidratanta cu ulei de argan: 2 linguri de fulgi de ovaz. o lingura de ulei de argan si o lingura de miele.
Peste fulgii de ovaz ecologici (fara coloranti si alte adaosuri) adaugi putina apa calduta ca acestia sa se inmoaie. Continui cu adaugare unei linguri de miere si de ulei de argan si amesteci pana obtii o pasta.
Masca cu ulei de argan se aplica pe fata dupa care se indeparteaza dupa 10 minute, ducand la hidratarea si stralucirea fetei. Vezi si alte masti de fata pe care le poti realiza cu ulei Argan aici.
- Ulei Argan folosit ca balsam pentru buze.
Daca esti o cititoare fidela a Fucsia.ro stii ca unul dintre secretele buzelor carnoase si sanatoase este dat de hidratare dupa o usoara exfoliere.
In locul balsamului tau obisnuit poti folosi cateva picaturi de ulei Argan, masand circular buzele pentru o mai buna circulatie si un mai mare volum.
- Ulei Argan folosit ca iluminator natural.
Despre tehnicile de conturare si iluminare a fetei am discutat indelung in articolul “Conturarea fetei: cum sa pari mai slaba prin machiaj” dar nu am mentionat un truc.
Amesteca una sau doua picaturi de ulei de argan cu iluminatorul din comert sau cu nuanta mai deschisa a fondului de ten pe care o folosesti pentru iluminare si vei observa o luminozitate sporita a acelor zone pe care ai aplicat amestecul.
- Ulei de Argan folosit ca masca de par.
Pentru stralucirea, hidratarea si vitalitatea suvitelor tale de par poti folosi ulei Argan in stare pura. Este suficient sa aplici delicat cateva picaturi de ulei Argan pe varfurile parului tau, il lasi 30 de minute sa actioneze dupa care clatesti.
Daca vrei sa iti faci acasa o masca de par hidratanta amesteca uleiul de argan cu alti agenti hidratanti naturali precum: miere, banane etc.
- Ulei Argan pentru cuticule si calcaie.
Acestea sunt zone care necesita o atenta atentie din partea ta in ceea ce priveste hidratarea, motiv pentru care cea mai simpla metoda de a le hidrata este aplicarea catorva picaturi de ulei Argan. Se spune ca uleiul argan hidrateaza si ajuta la cresterea unghiilor, in momentul in care il aplici pe cutile si pe suprafata unghiei si masezi.
Daca il aplici pe calcaie inainte de culcare si incalti o pereche de sosete calduroase, dimineata te vei trezi cu calcaie moi, ca de bebelus.
- Ulei Argan folosit ca ulei de corp sau ulei de masaj.
Si pielea corpului are nevoie de hidratare, nu numai tenul si parul. Cea mai simpla metoda de a-ti hidrata pielea intregului corp, este sa adaugi cateva picaturi de ulei Argan in lotiunea de corp pe care obisnuiesti sa o folosesti.
Pielea va capata un aspect mai catifelat.
Sase motive sa folosesti uleiul de argan pe fata
Uleiul de argan se regaseste in componenta tot mai multor produse cosmetice pentru infrumusetare. Este un lichid minune care hraneste si hidrateaza atat parul cat si pielea. Foloseste-l in stare pura, direct din sticluta, intr-o cantitate mica si pe fata. Iata de ce:
- Este foarte hranitor. Uleiul de argan contine numerosi antioxidanti, vitamina E si acizi grasi esentiali care protejeaza si hranesc pielea.
- Hidrateaza si pielea uscata. Daca esti in cautarea unui agenti de hidratare intens, l-ai gasit! Uleiul de argan nu numai ca mentine umiditatea pielii dar si protejeaza pielea de radicalii liberi si alte efecte daunatoare din mediul exterior, comportandu-se ca o bariera.
- Nu ingrasa pielea. Uleiul de argan poate fi folosit si de catre persoanele cu ten gras. Mai mult, acesta controleaza productia de sebuum. Cand iti privezi pielea de uleiurile naturale, aceasta tinde sa inceapa supraproductia de sebuum. Cand folosesti ulei de argan pe piele, acesta echilibreaza si neutralizeaza productia de uleiurile naturale.
- Nu blocheaza porii. Un neajuns al folosirii uleiurilor pe fata este depasit de uleiul de argan. Tocmai pentru ca echilibreaza productia de sebuum, poate fi folosit si de catre persoanele cu ten acneeic dar si de catre persoanele care se confrunta cu diferite afectiuni ale pielii sensibile, precum eczemele, psoriazis sau rozacee.
- Este un ulei anti-imbatranire. Uleiul de argan poate fi folosit pe piele si ca un ser anti-aging. Foarte concentrat, protejeaza, mentine si reda elasticitatea pielii.
- Poate fi folosit oricand. Uleiul de argand are o formula suficient de light pentru a putea fi folosit in locul cremei de zi dar este si suficient de concentrat pentru a tine locul unui tratament peste noapte. Doua produse la pret de una.
Produse cosmetice care pot fi inlocuite cu uleiul de argan
Tocmai ti-ai cumparat o sticluta de ulei de Argan si nu stii cum sa o folosesti? Afla ca uleiul de Argan poate substitui cinci produse cosmetice costisitoare, transformandu-se intr-un lichid minune, cu multiple intrebuinti pentru infrumusetare.
Demachiant pentru ochi
Uleiul de argan poate fi folosit cu succes in locul demachiantului de ochi. Doua picaturi de ulei de argan picurate pe un disc demachiant indeparteaza cu usurinta machiajul ochilor, lasand pielea perfect hidratata.
In schimb, daca intentionezi sa-l folosesti pe fata, vei ramane cu senzatia unui film pe piele, in locul tenului perfect hidratat.
Balsam de buze
Desi are o textura mai apoasa decat luciul de buze obisnuit, uleiul de argan face minuni in hidratarea si alimentarea pielii cu vitamina E si acizi grasi. Picura un strop de ulei de argan in podul palmei si foloseste degetul inelar pentru a-l transfera pe buze.
Daca filmul ti se pare prea gros, tapoteaza un servetel de buze.
Nu intra la fel de usor in piele precum balsamul obisnuit si va trebui sa eviti sa bei sau sa mananci ceva imediat dupa aplicare. Peste noapte, ramane un remediu excelent.
Ulei de cuticule
Daca ti se intampla sa ramai fara ulei de cuticule, uleiul de argan se va dovedi un inlocuitor excelent, reusind sa inmoaie si sa hidrateze cuticulele. Se aplica imediat dupa ce ai curatat unghia si i-ai dat forma, masand cuticulele si unghia.
Poti repeta acest proces in fiecare seara, doua-trei picaturi de ulei de argan fiindu-ti suficiente pentru a hidrata toate cuticulele.
In numai cateva zile vei scapa de grija cuticulelor uscate. Singurul neajuns este ca se absoarbe mai greu in piele, fata de uleiul de cuticule obisnuit, lasandu-ti degetele usor uleioase.
Ulei de par
Varfurile tale vor beneficia de un rasfat total daca le masezi usor cu doua-trei picaturi de ulei de argan inainte de culcare. In functie de gradul de degradare al firului de par, uleiul se absoarbe diferit in par.
Daca ai parul sanatos, il poti folosi in locul unui balsam leave-in, peste noapte, cu conditia sa-ti samponezi parul de dimineata. Hraneste si hidrateaza intens varfurile parului insa confera o textura uleioasa.
Ulei de fata
Daca ai tenul foarte uscat, mai mult ca sigur ai fost tentata sa incerci toate uleiurile de fata de pe piata in cautarea unei solutii intens hidratante.
Uleiul de argan, cu ale sale proprietati hidratante, anti-aging, bogat in vitamina E se comporta foarte bine ca un ulei de fata natural. Se aplica doua-trei picaturi pe fata perfect curata, masandu-se bine in piele.
Desi nu se absoarbe instant, in cateva minute este perfect inghitit de tenul uscat si are avantajul de a nu lasa tenul uleios. In plus, nu blocheaza porii si nu favorizeaza aparitia cosurilor.
De unde pot cumpara ulei Argan pe internet?
Uleiul Argan Savonia are un continut ridicat de acizi grasi esentiali: omega-9, omega-6, polifenoli, vitamina E, F, caroteni, squalane, palmitic, stearic, oleic, linoleic, linolenic.
Printre indicatiile de folosire se numara: hidratarea, regenerarea, restructurarea cutanata a tenului, tratarea eczemelor si cicatrizarea leziunilor tegumentare, intarirea unghiilor fragile, tratarea vergeturilor, masarea zonelor predispuse la lasarea pielii, masti faciale si capilare etc.
Ulei de Argan Virgin – Presat la Rece – 30 ml
Pret: 17 lei
Uleiul Argan Mayam vine cu o descriere complexa a componentelor pe site-ul www.elemental.eu. Aici vei afla ponderea acizilor componenti, modul de folosire, indicatii si recomandari.
Foarte interesanta este sectiunea de sinergii in care vei afla cu ce poti combina uleiul Argan in ritualul de infrumusetare (ulei de rodie, ulei de borago, extract de nalba, ulei de margarete, ulei de smochin si ulei de coacaze).
In functie de aceste sinergii, uleiul Argan indeplineste functii diverse precum: combaterea ridurilor, anti-imbatranire, fermizarea si tonifierea pielii, revitalizare.
Mai mult, pagina contine retete cosmetice cu ulei Argan si instructiuni de folosire a uleiului Argan la tine acasa.
Continutul informativ, prezentat de o maniera profesionala, este de un real folos cititorilor si ti-l recomandam cu incredere, fiind tipul de informatie la care vei reveni ori de cate ori ai nevoie sa iti prepari o masca cu ulei de argan.
Ulei de Argan Bio virgin, 50 ml, Mayam
Pret: 24 lei
Daca alti distribuitori se orienteaza catre beneficiile cosmetice ale uleiului de Argan, Solaris ofera indicatii medicale si gastronomice. Aflam ca uleiul de argan reduce nivelul de colesterol rau, crescand nivelul celui bun, reduce hipertensiunea si obezitatea.
Consumat in mod regulat, uleiul Argan poate reduce hipertensiunea arteriala.
Chiar daca scopul tau este de a-l folosi in ritualul de infrumusetare, acesta poate fi folosit pentru asezonarea salatei de cruditati, couscous-ului sau a preparatelor tajine. Mai mult, il poti presara la final peste peste prajit, carne de pasare sau legume sote.
Ulei Argan, Solaris, 100 ml
Pret: 40 lei
Ulei Argan Lucille pe care il gasesti pe emag.ro. Poti inlocui crema de noapte cu cateva picaturi de ulei Argan.
Bucura-te de puterea de patrundere rapida in piele, functie care il deosebeste de alte uleiuri. Patrunderea in piele se realizeaza in decurs de jumatate de minut, dupa care piele capata stralucire, nicidecum un aspect uleios. Il poti comanda pe internet si il vei primi prin curierat rapid.
Alege produse certificate bio pentru a fi sigura de calitatea acestora.
Ulei Argan BIO, Lucille, 30 ml
Pret: 17 lei
Uleiul de Argan Verdex vine cu o pompita dozatoare, de un real folos in cazul aplicarilor cosmetice datorita preciziei dozarii. Pe langa informatiile pe care deja le cunoastem, aflam ca uleiul argan ofera functia de reglare a secretiei de sebum in cazul tenului gras, acneic.
Daca pretul te-a conditionat sa il incerci pana acum, la emag.ro poti comanda chiar si doza minima, ca pe un fel de tester, urmand sa te inarmezi apoi cu doza maxima sub care este comercializat uleiul Argan.
Ulei de argan, 100% natural, 50 ml Verdex
Pret: 49 lei
Ce trebuie sa stii cand cumperi Ulei Argan
Desi uleiul Argan, pur, extravirgin are proprietati miraculoase, poti da si de produse impure care nu isi pastreaza proprietatile miraculoase. SaadiaOrganics.com te invata cum sa faci diferenta dintre un ulei Argan de buna calitate si un ulei Argan impur.
- Verifica lista de ingrediente. Aceasta ar trebui sa fie redusa la unul singur: Ulei Argan 100% (ori denumirea stiintifica 100% Argania Spinosa Kernel Oil).
- Analizeaza recipientul in care vine uleiul Argan. Saadia Organics ne asigura ca recipientele transparente cat si cele din plastic pot deteriora calitatea produsului, motiv pentru care uleiu argan veritabil vine comercializat in recipiente de sticla, de culoare inchisa.
- Analizeaza pretul! Sa nu crezi ca faci o afacere cumparand ulei Argan impur. Ai citit anterior cat de rar este acest arbore si cu cata migala se obtine uleiul de Argan – pentru un litru de ulei Argan este necesara productia a 6 arbori Argania Spinosa. Atunci nu te poti astepta la un pret scazut.
- Miroase-l! Uleiul Argan extravirgin are un miros specific pe care il vei recunoaste. Intrebati cum ar putea descrie acest miros, consumatorii l-au asociat cu mirosul de nuca sau banda de cauciuc.
- Observa-i textura! Un ulei Argan pur ar trebui sa aiba o textura moale si catifelata, sa intre imediat in piele (in circa 20-30 de secunde) si sa nu iti lase pielea uleioasa sau lipicioasa.
- Vezi daca pe fundul sticlei tale de ulei Argan s-au despus cateva sedimente.