•  
  •  

Cea mai buna dieta

De-a lungul timpului ai incercat diete drastice, bazate pe reducerea numarului de calorii.

Ai fi putut sa spui cate calorii se regasesc intr-o farfurie, la 3 dimineata, proaspat trezita din somn. Te-ai infometat, ai slabit si ai pus la loc, chiar extra, un ciclu absolut normal pentru dietele yo-yo. Ti s-a spus ca ‘grasimile ingrasa’ si ai incercat sa le excluzi din alimentatie, dandu-ti tarziu seama ca nu poti trai o viata intreaga numai cu mancaruri fade si lipsite de gust.

Apoi dietele low-carb, de tip Atkins, au revolutionat vechile convingeri si au schimbat piramida alimentara pentru totdeauna, cel putin in randul adeptilor sai. Dar reducerea si tinerea sub control a zaharului nu este o treaba atat de usoara precum pare pentru ca il gasim peste tot.

Ai nevoie de cunostinte solide, timp, creativitate si multa vointa pentru a continua o regim low carb pe perioada intregii vieti. Sa nu mai pomenim de bugetul necesar pentru a ne hrani cat mai sanatos, cat mai natural, cat mai ‘raw’.

 

DASH, cea mai buna dieta conform US News

In 2014, US News claseaza dieta DASH pe primul loc in topul evaluarilor date de un panel de experti in nutritie si domenii conexe. Sa fie DASH cea mai buna dieta? Depinde ce intelegi prin ‘cea mai buna’.

Cei de la US News le-au evaluat fiecare dieta tanand cont de 7 elemete: cat este de usor de tinut, capacitatea de a produce pierderi in greutate pe termen scurt si pe termen lung, completitudinea sa nutritiva, siguranta si potentialul dietei de a preveni si gestiona diabetul si bolile de inima.

Iata rezultatele:

Cele mai bune diete per total:

  1. Dieta DASH
  2. Dieta TLC
  3. Dieta MAYO, Dieta mediteraneeana, Weight Watchers
  4. Dieta Flexitariana (vegetarieni flexibili care mai consuma din cand in cand peste sau carne), Dieta Volumetrica
  5. Dieta Jenny Craig,
  6. Dieta Biggest Loser, dieta Ornish
  7. Dieta traditionala asiatica, dieta vegetariana
  8. Dieta Anti-inflamatoare, dieta slim fast
  9. Dieta Flat Belly, dieta Nutrisystem
  10. Dieta Abs Diet, dieta South Beachm dieta vegan, dieta Engine 2

Ceea ce este surprinzatoar este ca dieta alcalina, dieta Atkins, dieta Raw, dieta Dukan si dieta Paleo ocupa ultimele locuri dupa evaluarile panelului de specialisti desi sunt cele mai populare la ora actuala.

Nivelul de completitudine nutritiva s-a facut pe baza recomandarilor USDA (Departamanetul de Agricultura al SUA), recomandari care vizeaza un consum ridicat de carbohidrati din cereale si fructe.

Este normal ca diete precum Atkins si Dukan sa nu inregistreze punctele necesare la nivel de completitudine din moment ce sunt proiectate diferit ca si principii.

“Scorul ar trebui sa ia in considerare si cantitatea de studii stiintificare care vin sa sprijine dieta (Atkins). Saizeci de studii independente publicate, in jurnale medicale prestigioase (Journal of American Medica Association, New England Journal of Medicine, Annals of Internal Medicine) sustin si certifica siguranta si eficacitatea dietei (Atkins).

De-a lungul planului, se poate manca mai multe portii de legume verzi decat este recomandat de USDA. Dupa doua saptamani, se adauga fructe de padure, nuci, seminte si iaurt iar in ultimele faze pot fi introduse cerealele integrale.

[Atkins] cauta un echilibru in grasimi, stabilite de comun acord ca fiind sanatoase, cum ar fi grasimile monosaturate, din uleiul de masline si avocado. Aproape toate grasimile saturate pot fi evitate urmand Atkins pentru vegetarieni”

Vezi rezultate integrale “Cea mai buna dieta”

Si totusi, care este cea mai buna dieta?

Desi nu contesta nimeni expertiza panelului care a ajuns la concluzia ca ca DASH este cea mai buna dieta, sa ne orientam acum catre studiile de specialitate de la cele mai recente la cele mai putin recente. Sa nu te mire aparentele rezultate contradictorii, studiile au la baza metode de cercetare diferite.

Mai mult, vin cu limite impuse de dimensiunea esantionului si perioada de timp pe baza careia s-a efectuat studiul.

Anul acesta apar doua studii cu rezultate aparent contradictorii, ambele publicate in cele mai prestigioase reviste de cercetari stiintifice in domeniul medicinii.

Cel mai recent studiu publicat in Analele de Medicina Interna vine sa sutina eficacitatea dietei low carb (de tip Atkins.) 150 de persoane sunt ‘puse’ fie pe dieta low-carb, fie pe dieta ‘low-fat’ timp de un an.

Rezultatele finale arata ca cei care au mers pe dieta low cab au slabit cu peste 3.5kg mai mult decat cei care au urmat o dieta saraca in grasimi, au dat jos mai multa grasime in comparatie cu muschi si au inregistrat o imbunatatire a colesterolului in organism.

Pe de alta parte, o meta analiza a 48 de studii publicate de-a lungul timpului, arata ca dieta saraca in grasimi este la fel de eficienta ca si dieta low carb pe termen mediu (1 an), ambele rezultand in scaderi in greutate.

Concluzia studiului este ca cea mai buna dieta este cea care ti se potriveste, cea pe care reusesti sa o tii, subliniand faptul ca tipul dietei conteaza mai putin, important este sa tii o dieta suficient de mult timp incat sa slabesti si sa nu te mai ingrasi la loc. Sursa: JAMA

Cele doua studii nu pot fi totusi comparate.

In primul caz vorbim de un studiu clinic in care pacientilor nu li s-a impus un numar de calorii ci doar sa scada nivelul carbohidratilor sub 30% iar meta analiza a fost facuta pe baza unor studii care nu numai ca modificau compozitia planului alimentar, dar reduceau si numarul de calorii, asa ca nu se poate spune cert care fapt a dus la scaderea in greutate – afirma cardiologul Darius Mozaffarian pentru Boston Globe.

Un studiu AHA (Amearican Heart Association) bazat tot pe o meta-analiza afirma ca scaderea in greutate se poate face atunci cand exista un deficit intre caloriile pe care le mancam si energia pe care o consumam.

Compozitia macronutrienteilor din planul alimentar (grasimi, proteine, glucide) are putin de-a face cu scaderea in greutate insa numarul de calorii pe care le mancam are de-a face cu gradul de satietate. Implicit consumi mai putine calorii cand senzatia de satietate se instaleaza mai repede, un efect intalnit in diete hiper proteice si low carb.

Vezi si cele aproape 100 studii in favoarea unui diete low carb

Daca vei cauta cu atentie vei gasi studii in favoarea fiecarei diete.

Este greu de raspuns “Care este cea mai buna dieta?” Cea mai buna dieta este cea care ti se potriveste, cea pe care o poti transforma intr-un stil de viata sanatos, tinand-o pe termen nedefinit astfel incat nu numai sa slabesti treptat ci sa te si mentii.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro