zoot

Trateaza raceala si gripa cu suc din fructe de soc

Suc din fructe de soc

Peste tot in lume florile si fructele de soc au fost incorporate in diferite bucatarii. Sunt transformate in siropuri aromate care-ti rasfata papilele gustative cand sunt turnate peste clatite sau briose, sunt incorporate in diferite aluaturi si prajituri, sunt transformate in dulceturi si diferite bauturi: sucul din fructe de soc, socata, o bautura carbogazoasa traditionala romaneasca sau sambuca, un lichior cu specific italian, preparat din anason si boabe de soc dar ii cunosti proprietatile?

Socul a fost folost de secole in medicina populara pentru a trata gripa, raceala si sinuzita iar studiile actuale vin sa certifice acest lucru. Intr-un studiu publicat in 2004 unui numar de 60 de pacienti cu gripa le-a fost administrat sirop de soc de patru ori pe zi, timp de cinci zile, observandu-se ameliorarea simptomelor mai devreme cu 4 zile decat in cazului grupului placebo (1).

Aceleasi rezultate sunt raportate cativa ani mai tarziu intr-un studiu publicat in Online Journal of Pharmacology and Pharmacokinetics, studiu in care pacientilor cu simptome de gripa (febra, dureri de cap, dureri musculare, tuse, mucus nazal, congestie nazala) le-a fost administrat extract de soc (2). Tot un extract din fructe de soc le-a fost administrat si unui numar de 312 pasageri ai unui zbor intercontinental, observandu-se, si in cazul acestora o scadere semnificativa a duratei si simptomelor asociate gripei (3)

 Surse:

  • Zakay-Rones Z si altii (2004) Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. Journal of International Medical Research.
  • Fan-kun Kong (2009) Pilot clinical study on a proprietary elderberry extract: efficacy in addressing influenza symptoms. Online Journal of Pharmacology and Pharmacokinetics
  • Tiralongo E si altii (2016) Elderberyy Supplementation reduces cold duration and symptomps in air-travellers: a randomized, double blind placebo-controlled clinical trial. Nutrients.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.