zoot

Totul despre tiroida

Tiroida este o glanda in forma de future localizata in partea anterioara a gatului. Situata sub marul lui Adam, in fata traheei, tiroida este formata din 2 lobi conectati printr-un istm. Tiroida este bogat vascularizata si este traversata de nervii laringieni, implicati in fonatie. Aceasta glanda secreta hormonii tiroidieni, care actioneaza asupra multor tesuturi in organism. Acesti hormoni regleaza respiratia, frecventa si ritmul cardiac, sistemul nervos periferic si central, greutatea, forta musculara, ciclul menstrual, temperatura corpului, nivelele de colesterol si multe alte functii ale corpului.

 

Ce este tiroida

Tiroida

Tiroida este parte din sistemul endocrin, fiind responsabila de producerea, stocarea si eliberarea de hormoni in sange, de unde pot ajunge la celulele tinta. Tiroida este o glanda care utilizeaza iodul provenit din mancare pentru producerea tiroxinei (T4) si a triiodotironinei (T3). Functionarea in limite fiziologice ale glandei presupune nivele de T3 sau T4 in limite normale. Insa tiroida nu este complet autonoma. Activitatea ei este reglata de hipofiza, prin intermediul TSH (thyroid stimulating hormone), reglata la randul ei de catre hipotalamus prin TRH (TSH releasing hormone). Aceste 3 glande se conditioneaza reciproc prin mecanismul de feedback negativ, astfel:

 • Cand T3, T4 au nivele serice scazute, hipofiza creste nivelul de TSH, astfel incat sa determine tiroida sa produca mai multi hormoni
 • Cand T3, T4 au nivele serice crescute, hipofiza produce mai putin TSH, iar tiroida va incetini productia de hormoni

Insa tot acest echilibru poate fi afectat. Cum?

 1. Cresterea nivelului seric de hormoni tiroidieni – Hipertiroidia

Prea multi hormoni tiroidieni pot cauza: nervozitate si iritabilitate, probleme de concentrare, anxietate,  senzatia de caldura, tremor usor al mainilor, palpitatii (frecventa cardiaca crescuta sau chiar fibrilatie atriala), insomnia, tranzit intestinal accelerat, scadere in greutate.

 1. Scaderea nivelului seric de hormoni tiroidieni – Hipotiroidia

Prea putini hormoni tiroidieni pot cauza: oboseala, apatie, senzatia de frig, frecventa cardiaca redusa, piele uscata, par uscat si rar, constipatie, crestere ponderala.

Afectiuni comune tiroidiene

 • Guta – presupune marirea in volum a tiroidei, pe seama carentei de iod. Cel mai frecvent, se recurge la tratament chirurgical pe considerente estetice sau din cauza compresiunii pe care tiroida o exercita pe alte structuri vitale de la nivelul gatului (trahee, esofag). Exista cazuri in care dimensiunile tiroidei sunt atat de mari incat glanda ajunge la nivelul cutiei toracice, unde poate cauza probleme serioase (gusa plonjanta).
 • Cancerul tiroidian. Desi este vorba despre o neoplazie, marea majoritate a cancerelor de tiroida au un prognostic excelent pe termen lung.
 • Nodulii tiroidieni solitari. Desi frecventa acestor noduli in cadrul populatiei este foarte mare, o mica parte din ei se dovedesc a fi maligni. Investigatii suplimentare pot oricand lamuri problema – echografie, punctie biopsie.
 • Hipertiroidismul – hiperfunctia tiroidei poate fi manageriata prin tratament medicamentos, radioterapic sau chirurgical.
 • Hipotiroidismul – este de obicei diagnosticat mai tardiv, din cauza simptomelor care nu sunt atat de evidente pentru pacient. Tratamentul presupune administrarea de preparate care contin hormoni tiroidieni, astfel incat nivelele TSH, T3, T4 sa fie normale.
 • Tiroidita – reprezinta un proces innflamator care afecteaza glanda. Simptomele tipice sunt: febra, durere locala, roseate gatului, putandu-se asocia cu simptome de hipo- sau hiper-tiroidism.
 • Boala Graves – este o afectiune autoimuna in care corpul produce anticorpi antitiroidieni
 • Tireotoxicoza – presupune o manifestare a hipertiroidismului care apare secundar unor nivelele extreme de mari de hormoni tiroidieni in sange.

Exista o serie de teste speciale pentru investigarea structurii si functiei tiroidei:

 • Echografia tiroidiana presupune evaluarea tiroidei intr-un mod neinvaziv. Cu ajutorul un transductor, pot fi evaluate dimensiunile tiroidei, nodulilor sau existenta zonelor hipervascularizate.
 • Dozarea T3, T4, TSH se realizeaza usor, necesitand recoltarea de sange.
 • Anticorpii anti TPO au valori serice crescute in Boala Graves.
 • Scintigrafia tiroidiana presupune administrarea orala de iod radioactiv, care se va concentra la nivelul tiroidei. In functie de captarea iodului, medicul se poate orienta spre o anumita afectiune.
 • Biopsia tiroidiana. Sub control echografic, o mica parte din tiroida este prelevata pentru a fi examinata de un anatomopatolog. Procedura este minim invaziva, putin complicata si se realizeaza cu ajutorul unei seringi cu ac subtire.
 • Tireoglobulina. Aceasta substanta este secretata de tiroida si poate fi utilizata ca marker al cancerului tiroidian. Este de obicei monitorizata in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer tiroidian. Nivele ridicate de tireoglobulina indica o recurenta a cancerului.
 • Alte teste imagistice: CT, IRM sau PET scan.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.