zoot

Tot ce trebuie sa stii pentru a te mentine hidratata

Tot ce trebuie sa stii pentru a te mentine hidratata

Deshidratarea nu-ti afecteaza doar performanta sportiva ci si starea generala de sanatate. Trebuie sa o privesti diferit in functie de activitatea pe care o faci si conditiile climaterice. Necesar zilnic de apa variaza de la individ la individ.

Eram obisnuiti sa credem ca este suficient sa consumam 8 pahare de apa pe zi pentru a ne mentine hidratati insa nu se poate formula o recomandare generala. Necesarul de apa depinde de o serie de factori, precum sexul, varsta, locatie, activitate dar si conditii climaterice.

Din moment ce nu exista o recomandare generala, fiecare individ ar trebui sa-si monitorizeze nivelul de hidratare prin senzatia de sete. Asta inseamna ca ar trebui sa consumi apa pe toata durata zilei, din momentul in care te trezesti. Pierderea de fluide prin urinare, piele, respiratie si evaporare este continua.

In acelasi timp, cand vorbim de hidratare nu luam in considerare doar apa. Lichidele pot proveni si din alte bauturi, precum ceai sau sucuri, dar si din alimente, precum supe, fructe si legume. Astfel, in functie de ceea ce consumi intr-o zi, vei simti nevoia sa bei mai multa sau mai putina apa.

Daca ai o activitate sedentara, precum munca la birou, corpul nu-ti va cere la fel de multa apa ca atunci cand te antrenezi la sala, de exemplu. Nu vei transpira si nici nu vei pierde sodiu. Situatia se schimba, de exemplu, cand iesi afara in soare si temperaturi ridicate.

Senzatia de sete este un bun indicator. Cu toate acestea n-ar trebui sa astepti sa-ti fie sete pentru a bea apa, caci setea este un semn posibil de deshidratare dar nici n-ar trebui sa treci in extrema cealalta, a supra-hidratarii, si ea la fel de periculoasa.

In mod normal ar trebui sa urinezi la fiecare 2-3 ore iar urina ar trebui sa aiba o culoare de galben deschis. Daca este inchisa la culoare si urinezi rar poate fi un semn ca esti deshidratata.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.