zoot

Tot ce trebuie sa stii despre pregatirea crutoanelor

Cu greu ne putem imagina o supa crema in lipsa delicioaselor crutoane crocante care ii confera textura! De fapt, ne plac atat de mult si obisnuim sa le pregatim atat de des, incat le folosim si in salate. Cu doar o mana de crutoane atat supa crema cat si salata pot inlocui o masa principala, oferindu-ti acelasi sentiment de satietate.

Ce-i drept, le gasesti si in comert dar nu se compara cu cele proaspat scoase din cuptor! Tu alegi tipul de paine pe care-l vei folosi, cantitatea de sare folosita, condimentele si calitatea uleiului dar si textura. Poate le preferi mai putin crocante sau le vrei de-a dreptul uscate.

Crutoane crocante acasa

Ingrediente:

  • 200g paine
  • 3 linguri de ulei de masline si/sau unt
  • Un praf de sare
  • Optional: 1 catel de usturoi, 1 lingurita de ierburi uscate (oregano, busuioc sau cimbru) sau 1 lingurita de ierburi proaspete, tocate fin, o mana de parmezan ras etc.

RETETA CRUTOANE PENTRU SUPE SI SALATE

Reteta este cu adevarat simpla si-ti permite sa o particularizezi preferintelor tale. Nu trebuie sa tii cont decat de cateva principii:

Alege painea. Este recomandat, desi nu neaparat necesar, sa folosesti o paine mai veche. Se taie mai bine in cubulete si se rumeneste mai usor. De fapt, crutoanele sunt o modalitate excelenta de a folosi resturile de paine din ziua precedenta. Poti folosi paine alba din grau sau paine din cereale integrale. Poti folosi franzela sau paine toast, desi felia este prea subtire taiata.

Taie painea. Unii prefera sa indeparteze coaja dar noi nu obisnuim sa o facem. Ni se pare mult mai savuroasa. Painea se taie in felii groase de 1.5 cm apoi feliile se taie, individual, in cubulete cat mai egale pentru a se gati uniform.

Ulei de masline sau unt. Daca le pregatesti la tigaie, poti incerca sa lucrezi si cu untul. Intr-adevar acesta se arde mai usor decat uleiul de masline asa ca trebuie sa fii atenta. O alta varianta este sa folosesti o combinatie dintre cele doua.

Pregatirea crutoanelor. Acum ca ai pregatit painea, ai doua optiuni. Crutoanele se pot pregati

  • In tava, la cuptor. Aseaza o foaie de copt pe fundul tavii si unge-o cu putin ulei. Aseaza cubuletele de paine pe un singur rand si toarna uleiul, presare sare si amesteca-le pentru a le captusi uniform. Asigura-te ca sunt rasfirate pe un singur rand. Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius. Dupa cinci minute, indeparteaza tava din cuptor si intoarce crutoanele. Da din nou la cuptor. Dupa inca cinci minute le poti controla. In functie de cat de crocante vrei sa fie, le mai poti tine inca cinci minute.
  • la tigaie, pe aragaz, caz in care trebuie sa amesteci periodic pentru a rumeni uniform. In plus, s-ar putea sa ai nevoie de mai multa grasime.

Dupa ce s-au gatit, lasa-le sa se raceasca in tava. Daca nu le folosesti pe toate la masa, pastreaza-le pentru a doua zi intr-un recipient cu inchidere ermatica.

Condimentarea crutoanelor.

  • Usturoi. Daca vrei sa pregatesti crutoane cu usturoi, trebuie sa dai usturoiul printr-o razatoare ultrafina sau sa-l presezi foarte bine. Amesteca-l apoi cu uleiul de masline si lasa-l la infuzat cel putin 10 minute inainte de a-l presara peste crutoane. Asigura-te ca nu ai bucati mari de usturoi caci se vor arde usor in cuptor.
  • Ierburi. Daca vrei sa condimentezi crutoanele cu ierburi uscate, presara-le peste crutoane cand adaugi si sarea. Daca folosesti condimente proaspete, adauga-le in momentul in care intorci crutoanele pe partea cealalta.
  • Parmezan. Daca vrei sa presari parmezan ras peste crutoane, fa-o, la fel ca si in cazul crutoanelor cu ierburi proaspete, dupa cinci minute de stat la cuptor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.