Taiteii Shirataki: taitei cu zero calorii si carbohidrati

  •  
  •  

Chiar daca optati pentru alimente cu un continut caloric scazut sau o dieta saraca in carbohidrati, nu trebuie sa renuntati la toate felurile de mancare preferata. De exemplu, pastele pot fi inlocuite cu usurinta de taiteii Shirataki.

Ce sunt taiteii Shirataki

Taitei shirataki

Taiteii Shirataki ar putea fi simbolul unui aliment cu un continut extrem de sarac in carbohidrati. Acestia contin aproximativ 97 la suta apa si 3 la suta fibre, zero calorii, si zero carbohidrati digerabili.

Sunt taitei lungi, albi si transparenti, denumiti uneori taitei konjac sau fidea miracol. Sunt obtinuti din fibra de glucomanan, din radacina plantei konjac.

Glucomannan-ul este o fibra foarte vascoasa, solubila, iar una dintre principalele sale caracteristici este capacitatea de a absorbi apa si de a forma un gel. De fapt, glucomannan poate absorbi pana la 50 de ori greutatea sa in apa, ceea ce se reflectata si in continutul extrem de ridicat de apa a taiteilor Shirataki.

Aceste fibre se pot deplasa prin sistemul digestiv foarte lent, fapt ce intarzie absorbtia nutrientilor in fluxul sanguin si va va ajuta sa va simtiti satui pe o perioada mai mare de timp. In plus, acest tip de fibre vascoase indeplinesc functia de prebiotice, adica cu ele se hranesc bacteriile benefice care traiesc in colon.

Iar produsii secundari ai acestui proces de fermentare realizat de catre bacterii includ acizi grasi cu lant scurt, care lupta cu inflamatia, calibreaza sistemul imunitar si servesc ca substrat pentru a produce cetone, combustibilul eficient pentru mitocondrii.

  • Sunt foarte sarace in calorii. O portie de 100g de taitei Shirataki din Konjac are doar 6 calorii, mai putine calorii decat regasim intr-o felie de mar. Fiind practic lipsite de calorii, se pot consuma in cantitati nelimitate.
  • Au o densitate calorica mica. Densitatea calorica a unui aliment este data de doua componente: continutul de apa si continutul de fibre iar taitei Shirataki contin aproximativ 97% apa si 3% fibre alimentare glucomanan. Aceasta fibra miraculoasa incetineste golirea stomacului astfel incat te simti satula mult timp dupa ce ai mancat.
  • Nu au carbohidrati. O portie de 100g de taitei Shirataki din Konjac are un continut nesemnificativ de carbohidrati din zaharuri (mai putin de 0.5g!), fiind o alegere excelenta in dietele low-carb.
  • Nu au grasimi. Taiteii din konjac nu au grasimi, putand fi consumate in dietele bazate pe restrictie calorica dar si cele sarace in grasimi, tip Dukan. Mai mult, pastele Konjac, alaturi de taratele din ovaz, sunt alimente cheie in dieta Dukan.
  • Nu contin gluten. Nu trebuie neaparat sa suferi de boala celiaca pentru a dezvolta un anumit grad de sensibilitate fara de gluten. Pastele din Konjac te ajuta sa reduci sau sa elimini glutenul din alimentatie.

 

Care sunt beneficiile consumului de taitei Shirataki?

Pastele Shirataki din Konjac au un profil nutritional unic si vin cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Ajuta in procesul de slabire

Taiteii Shirataki din konjac sunt foarte saraci in calorii si nu contin carbohidrati. O portie de 100g de paste Shirataki din Konjac are doar 6 calorii, mai putine calorii decat regasim intr-o felie de mar. Fiind practic lipsite de calorii, se pot consuma in cantitati nelimitate.

Au si o densitate calorica mica.

Densitatea calorica a unui aliment este data de doua componente: continutul de apa si continutul de fibre iar pastele Shirataki contin aproximativ 97% apa si 3% fibre alimentare glucomanan.

In esenta, taiteii Shirataki suprima foamea si fac ca corpul sa se simta satul pentru o perioada indelungata. Acest lucru are loc deoarece fibrele din taitei isi maresc volumul cand ajung in stomac (Sursa).

In plus, in urma fermentarii fibrelor pana la acizi grasi cu lant scurt se stimuleaza eliberarea unui hormon intestinal cunoscut sub numele de PYY, care este responsabil de sentimentul de satietate. Mai mult decat atat , fibrele glucomanan reduc nivelul de „hormon al foamei“, numit grelina (Sursa).

Normalizeaza glicemia sanguina

Taiteii Shirataki, datorita fibrei glucomanan care intarzie golirea stomacului, sunt de mare folos persoanelor care sufera de diabet zaharat si rezistenta la insulina.

In urma unui studiu realizat cu 13 pacienti cu diabet zaharat, dupa 90 de zile, in care au primit un supliment de glucomanan, in medie nivelul glucozei sanguine a scazut cu 29 la suta.

Scad nivelul colesterolului

Cercetatorii au raportat ca taiteii Shirataki cresc cantitatea de colesterol excretat in scaun, astfel incat mai putin este resorbit in fluxul sanguin.

American Journal of Clinical Nutrition“ a raportat intr-un studiu efectuat in anul 1995, ca a existat o reducere de 10 la suta a nivelului de colesterol la 70 de barbati, dupa un tratament de patru saptamani cu taitei Shirataki.

Amelioreaza constipatia

Suplimentele glucomannan cresc frecventa miscarilor intestinale, nivelurile de bacterii benefice din intestin si producerea de acizi grasi cu lant scurt (Sursa)

Fibrele glucomannan reprezinta un sistem eficient de tratament pentru constipatie la copii si adulti.

Sunt ideale atat in dietele sarace in carbohidrati cat si cele sarace in grasimi

O portie de 100g de paste Shirataki din Konjac are un continut nesemnificativ de carbohidrati din zaharuri (mai putin de 0.5g!), fiind o alegere excelenta in dietele low-carb.

Pastele din konjac nu au grasimi, putand fi consumate in dietele bazate pe restrictie calorica dar si cele sarace in grasimi, tip Dukan. Mai mult, pastele Konjac, alaturi de taratele din ovaz, sunt alimente cheie in dieta Dukan.

Efecte secudare

Pentru unii, consumul de taitei Shirataki poate cauza probleme digestive usoare , cum ar fi scaune moi, balonare si flatulenta.

Asa cum este cazul si cu celelalte fibre, cel mai bine este sa le introduceti in regimul alimentar treptat.

Alte surse mentioneaza ca fibrele glucomannan pot reduce absorbtia anumitor medicamente administrate pe cale orala, inclusiv unele medicamente pentru diabet. Pentru a preveni acest lucru, asigurati-va ca luati medicamentele cu cel putin o ora inainte sau patru ore dupa consumul de fidea Shirataki.

 

Cum se prepara taiteii Shirataki?

Fideaua Shirataki poate parea un pic ingrijorator de a o gati la inceput, deoarece este ambalata in lichid cu miros de peste, care de fapt este apa plata, care a absorbit mirosul radacinii konjac.

Prin urmare, este important sa le clatiti foarte bine tip de cateva minute sub apa curgatoare. Acest lucru ar trebui sa elimine mirosul.

Dupa aceasta, taiteii se pun intr-o tigaie pentru cateva minute, fara adaos de grasime.

Acest pas elimina excesul de apa si permite taiteii sa ajunga la o textura specifica taiteilor obisnuiti. Daca ramane prea multa apa in ei, atunci rezultatul nu va fi cel asteptat.

Puteti inlocui fideaua Shirataki in toate retetele preferate, care necesita paste. Functioneaza deosebit de bine in preparate siropoase, cremoase. Deoarece taiteii sunt atat de saraci in calorii si grasimi, un pic de branza sau smantana vor imbunatati gustul si textura in ansamblu.

 

Incearca: Taiteii Shirataki cu legume

Reteta taiteti shirataki cu legume

Daca nu i-ai incercat pana acum, trebuie sa o faci. Sunt taitei fara carbohidrati si fara calorii, ideali pentru peioadele in care esti la dieta. Bogati in fibre alimentare, faciliteaza tranzitul intestinal si instaleaza senzatia de satietate.

Taiteii Shirataki au un gust neutru si iau gustul condimentelor si alimentele langa care este gatit.

Ingrediente:

  • 1 pachet de taitei Shirataki
  • 1 legatura de sparanghel (450g), fara cotoare (indeparteaza 2-3cm)
  • 1 ardei gras rosu, tocat cubulete
  • 1 ceapa mica alba, tocata marunt
  • 1 catel de usturoi
  • 2 rosii, tocate cubulete
  • 1 salota
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingurita de sare
  • ½ lingurita de piper
  • 4 linguri de ulei de masline

Pregateste ingredientele:

  • Spala bine sparanghelul si taie 2-3cm din capatul fibros. Pune-l la fiert in apa clocotita cu sare pentru 5 minute. Se scurge bine si se taie in 2-3.
  • Spala ardeiul, indeparteaza nervurile si semintele, toca-l cubulete
  • Curata ceapa de coaja, taie-o pe umatate si toac-o marunt.
  • Opareste rosiile in apa fiarta, indeparteaza pielita si toaca-le cubulete
  • Curata catelul de usturoi de coaja si zdrobeste-l.
  • Clateste bine taiteii Shirataki intr-o sita , sub un jet de apa rece.

Pune apa la fiert si fierbe taiteii Shirataki dupa instructiunile de pe pachet (2-3 minute) apoi scurge-i bine printr-o sita.

Incinge 2 linguri intr-o tigaie adanca si caleste ceapa pana devine translucida. Adauga usturoiul si legumele in tigaie si se soteaza 1-2 minute pana se combina gusturile si aromele. Asezoneaz cu sare si piepr. Chiar inainte ca legumele sa fie gata, adauga taiteii, amesteca si ia tigaia de pe foc.

Amesteca shalota, 2 linguri de ulei, otetetul balsamic, sare si piper si adauga-le peste taitei. Amesteca totul si serveste.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro