zoot

Suplimentarea dietei cu ulei de peste. Beneficii si contraindicatii

Suplimentarea dietei cu ulei de peste

Uleiul de peste este unul dintre cele mai consumate suplimente la nivel global, datorita proprietatilor pe care i le confera cei doi acizi grasi Omega 3: Acidul eicosapentaenoic(EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). El poate fi obtinut prin consumul regulat de peste in timpul meselor, sau prin adaugarea unor suplimente.

In mod normal in organism exista cantitati aproximativ egale de Omega 3 si Omega 6, dar dieta noastra contemporana, ce include multa carne rosie inclina balanta catre un surplus de acizi Omega-6, motiv pentru care uleiul de peste vine sa contrabalanseze aceasta situatie. In plus, corpul nostru nu poate produce in mod normal acizi omega-3, asa ca are nevoie sa ii ia din alimentatie. De ce este atat de important sa avem un raport echilibrat intre cei doi acizi grasi esentiali? Pentru ca un dezechilibru poate predispune la o crestere a trigliceridelor, poate favoriza aparitia de boli coronariene si poate determina aparitia placilor de aterom mai rapid decat la persoanele cu o dieta echilibrata.

Care este rolul acizilor Omega-3 si al suplimentelor de ulei de peste?

Acizii grasi esentiali Omega-3 pe care ii regasim in peste, nu au o actiune directa asupra organismului nostru, in schimb ei participa la formarea de prostaglandine, substante cu foarte multe utilizari, din care amintim reglarea sistemului imun, protejarea aparatului cardiovascular  si reducerea agregarii, a lipirii trombocitelor, ceea ce inseamna o rata mai scazuta de producere a aterosclerozei.

Deoarece este un supliment atat de des folosit si aflat la indemana tuturor, numeroase studii au fost realizate pentru a determina care sunt efectele pozitive si negative ale acestuia. Mai jos va prezentam rezultatele acestor studii, cu mentiunea ca in cazul anumitor efecte studiile au aratat rezultate contradictorii.

Asta inseamna ca unele studii au dovedit ca uleiul de peste are un efect semnificativ, iar altele au considerat ca el nu ajuta substantial.

  1. Bolile coronariene

Aici intra in discutie atat infarctul miocardic cat si angina pectorala stabila si instabila (o ingustare a arterelor coronare, dar care mai permite inca un flux de sange). Au fost luati subiecti care consuma ulei de peste si au fost comparati cu subiectii care nu il consuma.

Rezultatele au fost clare in favoarea consumului regulat de ulei de peste, aratandu-se o scadere a aparitiei accidentelor coronariene la acesti subiecti. Practic, asta inseamna ca uleiul de peste are un efect protector impotriva infarctului miocardic si a anginei pectorale.

  1. Accidentul vascular cerebral

Un alt loc in care consumul pare sa aiba un efect protectiv este creierul. Aici studiile au aratat ca persoanele care consumau ulei de peste au avut o incidenta mult mai mica de aparitie a accidentului vascular cerebral.

Acest lucru se potriveste teoriei conform careia acizii grasi esentiali protejeaza arterele, deoarece AVC-ul nu este altceva decat o afectare a vaselor de sange la nivelul creierului.

  1. Trigliceridele

Scaderea trigliceridelor este un alt efect important al uleiului de peste. Trigliceridele exista normal in organismul uman, dar atunci cand se afla in cantitati mari decat normal, favorizeaza aparitia placilor de aterom pe vasele de sange, ingustarea si rigidazarea lor.

Reducerea trigliceridelor inseamna, asadar, artere mai sanatoase, cu un flux de sange normal, deci o calitate a vietii mai buna.

  1. Diabetul zaharat

In cazul diabetului zaharat, nu vorbim despre cel majoritar, regasit la adulti, ci despre cel de tip 1, care apare in special la copii. S-au facut studii care sa arate daca prezenta uleiului de peste in dieta va determina o intarziere in aparitia simptomelor la copiii ce sunt predispusi la acest tip de diabet.

Rezultatele au fost in favoarea uleiului de peste, aratand o imbunatatire clara comparativ cu copiii care nu consumau acest supliment.

Acestea sunt cele mai mari indicatii ale uleiului de peste, dar, asa cum ziceam mai devreme, acizii din compozitia lui participa la nenumarate procese biochimice in corpul uman, astfel ca efecte pozitive ale acestuia apar si in tratarea osteoporozei (in asociere cu calciu), la prevenirea si ameliorarea bolilor renale, sau la reducerea simptomelor din timpul menstruatiei la femei.

Care sunt efectele adverse?

Un aspect la care trebuie sa aveti grija este ca pestele contine mercur. Asta nu este o problema neaparat, deoarece si corpul uman contine in mod firesc mercur. Cu toate astea un consum exagerat de peste poate creste acest nivel. Desi studiile nu au dovedit ca mercurul suplimentar ar reprezenta un pericol, este recomandat consumul moderat.

Alte efecte adverse ale consumului de ulei de peste pot fi: disconfort abdominal, persistenta gustului de peste si cresterea LDL colesterolului.

Concluzie

Uleiul de peste este unul dintre cele mai bine studiate suplimente care exista in prezent pe piata, iar majoritatea studiile inclina spre beneficiile acestuia. Cu toate acestea, desi luat ca supliment prezinta rar efecte adverse, nu trebuie vazut ca pe un medicament minune, ci ca pe un ajutor pentru o viata mai sanatoasa.

Bibliografie:

  1. http://circ.ahajournals.org/content/106/21/2747.full
  2. https://examine.com/supplements/fish-oil/
  3. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-993-fish%20oil.aspx?activeingredientid=993&
  4. http://www.wikifood.ro/nutritie/cercetare/efectele-consumului-de-ulei-de-peste.html

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.