Supa de pui: retete pe care vei vrea sa le incerci

  •  
  •  

O proteina de calitate, prietenoasa cu silueta isi gaseste locul intr-o supa delicioasa de pui.

Supa de pui cu taitei de casa

Supa de pui cu taitei de casa

Limpede, cu o aroma bogata si un gust profund, supa de pui cu taitei de casa va fi pe placul intregii familii. Alege carne de pasare organica sau crescuta la tara, legume proaspete si fa taiteii in casa pentru un adevarat deliciu satios.

Ingrediente pentru supa:

  • Un pui de tara spalat si portionat bucatele mari
  • 6l apa ( in functie de dimensiunea puiului)
  • 3 morcovi curatati
  • 1 radacina de telina curatata si taiata bucati mari
  • 1 radacina de pastarnac curatat si taiat bucati mari
  • 2 cepe curatate si crestate in patru
  • O legatura de patrunjel spalat si tocat marunt
  • 2 foi de dafin
  • Sare si piper dupa gust

Ingrediente pentru taitei:

  • Un ou
  • Un varf de cutit de sare
  • Faina alba cat cuprinde pentru a forma un aluat ferm(cca 100g)

RETETA SUPA DE PUI CU TAITEI

Este o reteta clasica, nelipsita de pe masa gospodinelor. Aroma si gustul intens al pasarii de curte (organice) se imbina perfect cu taiteii de casa.  Sa trecem la treaba, zic! Iata cum se prepara supa de pui cu taitei pas cu pas:

Se bate oul cu sare si se adauga treptat faina, framantandu-se pana se obtine un aluat ferm, mult mai dens decat cel de paine. Se modeleaza intr-o bila, se presara faina pe blatul de lucru si se intinde cu ajutorul facaletului intr-o foaie subtire, incercand sa-i dai o forma dreptunghilara. Se ruleaza foaia intr-un sul si se taie cu cu un cutit foarte ascutit cat mai subtire (Taiteii de casa se umfla in supa). Se rasfira pe suprafata de lucru si se se lasa la uscat in timp ce se gateste supa de pui.

Se puna apa la fiert intr-o oala adanca. Cand apa clocoteste se pun bucatile de carne si se aduc din nou in punctul de fierbere. Se da focul la mediu si se indeparteaza spuma care se formeaza pe margine ori de cate ori este necesar.

O carne de pasare de tara tanara ar trebui sa se fiarba in circa o ora. Daca este batrana, timpii de fierbere pot creste pana la 2 ore (chiar si mai mult). Cel mai repede se fierbe carnea din comert insa nu lasa acelasi gust bogat. Pentru a verifica daca carnea este fiarta se incearca cu o furculita si se observa daca se patrunde usor si se desprinde de pe os.

Cand carnea este aproape fiarta se adauga legumele curatate si taiate in bucati mari, foile de dafin, sare si piper. Se lasa supa de pui sa fiarba la foc mic impreuna cu legumele inca 20 de minute, gustam din zeama (sufla usor in ea pentru a o raci) si potrivim cu sare.

Cand legumele si carnea sunt bine patrunse, se scot din oala cu ajutorul unei spumiere si se lasa la racit. Unele persoane aleg sa desprinda carnea de pe os si sa o rupa fasii, intorcand-o inapoi in supa la final, altele aleg sa prepare alte mancaruri din carnea fiarta (salata boeuf, rasol, chilftelute etc).

Legumele fierte se pot toca feliute si se pot intoarce in supa de pui cu taitei sau se pot toca marunt pentru a pregati ulterior o salata boeuf.

In zeama ramasa in oala se adauga taiteii si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Pe masura ce se fierb, taiteii se vor ridica la suprafata. Desprinde unul, taie-l cu furculita pe jumatate, sufla si gusta pentru a vedea daca este gata.

Se opreste focul si se orneaza supa cu patrunjel tocal marunt. Se pune capacul si se lasa la racit. Supa de pui cu taitei de casa este gata si se poate servi.

 

Supa de pui cu legume

Reteta ciroba de pui cu legume

De foarte mult timp cautam o reteta de ciorba de pui cu legume simpla si delicioasa.

Am dat peste blogul lui Jamie Oliver si simplitatea retetei ne-a cucerit instant. Deosebit de savuroasa, bogata in proteine si satioasa, ideala pentru o cina tarzie.

Ingrediente

  • Un pui intreg (1.6kg)
  • 4 morcovi curatati si feliati
  • 1 telina curatata si taiata cubulete
  • 12 cartofi noi mici curatati de coaja (daca sunt mari ii poti taia cubulete)
  • 2 cesti de mazare la cutie
  • Un praz (se poate inlocui ce ceapa) tocat
  • Cateva frunze de cimbru proaspat
  • O legatura de patrunjel tocata

Supa de pui cu legume

Se spala puiul in apa rece si se sterge cu un servetel de bucatarie. Se taie bucatele si se pune intr-o oala cu 3 litri de apa cat sa acopere puiul. Se adauga legumele (mai putin mazarea) si se dau la foc mediu pentru o ora si jumatate pana puiul este fiert.

Se scoate puiul din ciorba si se scurge zeama. Legumele se pun deoparte. Se intoarce zeama pe foc pana se reduce la 2l.

Intre timp curata carnea de pe oase in fasii lungi. Cand zeama s-a redus, intoarce legumele in oala, adauga mazarea, prazul tocat si bucatile de pui. Adauga cateva frunze de cimbru proaspat, pune capacul si fierbe ciorba la foc mic inca 5 minute.

Cioarba de pui cu legume se serveste cu patrunjel prasopat tocat.

 

Supa thailandeza de pui

Supa thailandeza cu pui si ciuperci

O altfel de supa de pui in care regasesti cele patru gusturi Thai: sarat (din cauza sosului de peste), acru (datorita adaosului de zeama de lime), picant (datorita sosului de chili) si dulce. Un cocktail de arome de care te bucuri cu fiecare lingura sorbita.

Ingrediente

  • 1l supa concentrata de pui
  • 200g piept de pui dezosat
  • 100g ciuperci proaspete feliate
  • 4 cepe verzi tocata felii
  • 2 rosii tocate cubulete
  • Sucul proaspat obtinut de la doua lamai verzi
  • O lingurita de sos de peste
  • O lingurita de sos chili
  • O lingurita de zahar
  • Patrunjel pentru asezonat

Cum se face supa thai?

Se pune pe foc supa concentrata de pui, timp in care se se pregatesc ingredientele: se spala ciupercile si se taie felii, se spala ceapa si se toaca feliute, se spala si se toaca rosiile, se taie pieptul de pui in fasii de dimensiune potrivita, se stoarce sucul de lamaie.

Cand supa de pui da in clocot, adauga bucatile de pui si partea alba a cepei si lasa-le sa fiarba 10 minute. Adauga ciupercile si rosiile, pune capacul si lasa-le sa fiarba 5 minute.

Adauga partea verdea a cepei, sosul de peste si sosul de chili.

Redu focul si mai lasa sa fiarba inca 20 minute pana cand carnea de pui este fiarta.

Asezoneaza cu zeama de lamaie si zahar si vezi daca mai este nevoie de sare.

Supa thailandeza cu pui si ciuperci se serveste calda, asezonata cu patrunjel.

 

Bonus: supa concentrata de pui (stock)

Supa concentrata de pui stock

Supa concentrata de pui sau stock-ul este o reteta de baza pe care o vei folosi la numeroase preparate care n-au legatura cu supa, de la pilaf la sosuri. Consider-o un ingredient de baza care reuseste sa dea o savoare aparte mancarii.

Poti fierbe in supa concentrata de pui diferite legume, pentru piureuri sau orez, pentru pilaf sau risotto, poti face din ea baza de sos pentru orice tocanita.

Avantajul acesteia este ca se prepara din resturi de carne si legume, in cantitati mari ce pot fi depozitate la rece astfel incat sa-ti ajunga intreaga saptamana.

Ingrediente

  • 1 kg tacamuri de pui (gaturi, aritpi, spate si oase)
  • ½ telina curata de coaja, taiata in patru
  • 1 pastarnac tocat cubulete mari
  • 3 morcovi curatati de coaja
  • 2 cepe medii, curatate de coaja, taiate pe jumatate
  • 1 ardei rosu, taiat de jumatate, fara cotor
  • 1 frunza de dafin
  • Cateva fire de patrunjel

SUPA CONCENTRATA DE PUI

Se spala bine bine tacamurile de pui, se adauga in oala si se toarna apa cat sa le acopere cu cateva degete. Se fierb la foc mic timp de 2-3 ore pana isi lasa aromele si supa devine concentrata. Daca zeama scade sub nivelul carnii, completeaza cu apa calduta. Indeparteaza spuma din cand in cand.

Spala bine legumele, curata-le si taie-le in bucati mari. Adauga-le in oala si continua sa fierbi supa la foc mic inca o ora.

Indeparteaza legumele si tacamurile de pui cu ajutorul unei spumiere si strecoara supara. Dupa ce s-a racit se poate turna in recipiente si se poate pastra la frigider pana la o saptamana.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro