zoot

Supa concentrata de legume: baza pentru alte preparate

Supa concentrata de legume baza pentru alte supeDupa cum stii, multe retete cer o baza de supa. Este vorba de supa concentrata pe care o vei folosi la o sumedenie de alte preparate, in special supele crema, pilaf sau caserole. Ce-i grozav la aceasta reteta este ca poti folosi legumele pe care le ai prin debara cu conditia sa pastrezi o proportie egala ca gustul sa fie bine echilibrat.

Cand faci supa concentrata de legume trebuie sa alegi legume savuroase dar cu un gust neutru. Unii aleg sa adauge usturoi sau alte mirodenii puternice, dar daca nu ai de gand sa o folosesti imediat in alte preparate si decizi sa o pastrezi la rece pentru momentul in care reteta o cere, iti recomandam sa nu adaugi condimente. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de sarea adaugata, mai putin cea continuta in mod natural in legume.

Exista cateva legume de care trebuie sa te feresti cand faci supa concentrata de legume. Leguminoasele, precum cartofii sau napul, ingroasa zeama si o incetoseaza. Alte legume problematice:

  • Sfecla – aroma sfeclei este prea puternica fata de gustul neutru al celorlalte legume
  • Dovlecel zucchini, fasolea verde sau mazarea devin amare cand sunt fierte la foc mic si, tocmai de aceea, este mai bine sa le eviti atunci cand pregatesti supa baza pentru alte preparate.

Daca simti ca nu are un gust intens, exista un truc la care poti apela: coace legumele la cuptor inainte de a le fierbe sau creste cantitatea de legume raportata la cantitatea de apa utilizata.

Ingrediente:

  • 1-2 cepe albe, curatate de coaja, taiate in patru
  • 2-3 morcovi, curatati, fara capete, taiati pe jumatate
  • 1-2 tulpini de telina, taiate in bucati mari
  • 1 radacina de telina, curatata, tocata cuburi mari
  • 1-2 bucati de pastarnac, curatat, fara capete, taiat cuburi mari
  • 4-5 crengute de cimbru proaspat
  • 1 frunza de dafin
  • 1 legatura de patrunjel, spalata bine, cu tot cu codite

SUPA CONCENTRATA DE LEGUME

Pregateste legumele dupa indicatiile de mai sus, adauga-le intr-o oala inalta si umple oala cu apa cat sa le acopere cu cateva degete. Cu cat folosesti mai putin apa, cu atat mai concentrata va fi supa baza.

Adu oala la punctul de fierbere apoi scade temperatura si continua sa gatesti la foc mic catre mediu si se adauga condimentele. Supa concentrata se gateste in jur de 45-60 de minute. Ulterior se ia de pe foc si se indeparteaza legumele cu o paleta. Se trece supa printr-o strecuratoare pentru a obtine un lichid clar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se toarna in containere si se pastreaza la frigider pana in momentul in care este folosita.

*** Supa concentrata de legume se poate pastra in frigider pana la o saptamana sau se poate congela si atunci poate fi folosita in termen de maxim trei luni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.