zoot

Sunt bauturile energizante bune pentru tine?

Bauturile energizante sunt cunoscute pentru proprietatile lor stimulatorii. Oamenii de toate varstele le consuma si asta le face sa aiba o popularitate din ce in ce mai mare. Dar unii profesionisti din domeniul sanatatii avertizeaza ca bauturile energizante pot avea consecinte daunatoare si aceasta a condus la ceea ca multi oameni pun la indoiala siguranta lor. Acest articol analizeaza plusurile si minusurile consumului de bauturi energizante, oferind o revizuire extensiva a efectelor lor asupra sanatatii.

Bauturi energizante

Ce sunt bauturile energizante?

Bauturile energizante sunt bauturile care contin ingrediente comercializate pentru a oferi un plus de energie si pentru a creste performanta mentala. Aproape toate bauturile energizante contin ingredientul cofeina, care are rolul de a stimula functionarea creierului si creste vigilenta si capacitatea de concentrare.

Bauturile energizante, de asemenea, contin o serie de alte ingrediente. Cateva dintre cele mai comune ingrediente, altele decat cafeina sunt enumerate mai jos:

  • Zahar:De obicei, principala sursa de calorii in bauturile energizante, desi unele nu contin zahar si sunt considerate low-carb;
  • Vitaminele B:joaca un rol important in transformarea alimentelor consumate in energia pe care corpul o poate utiliza;
  • Derivati deaminoacizi: exemple: taurina si L-carnitina. Ambele sunt in mod natural produse de organism si au roluri in mai multe procese biologice;
  • Extracte dinplante: Guarana este inclusa pentru a adauga mai multa cofeina, in timp ce ginsengul pentru efectele pozitive asupra functiei cerebrale;

Avantajele consumului de bauturi energizante

  1. Imbunatatesc functionarea creierului

Oamenii consuma bauturi energizante pentru o varietate de motive. Unul dintre cele mai populare este de a creste vigilenta mentala prin ameliorarea functiei cerebrale. Multiple studii confirma faptul ca bauturile energizante pot imbunatati intr-adevar memoria, capacitatea de concentrare si timpul de reactie, reducand in acelasi timp, oboseala mentala.

Unii cercetatorii cred ca aceasta crestere a functiei cerebrale poate fi atribuita exclusiv cofeinei, in timp ce altii sustin ca combinatia de cofeina si zahar din bauturile energizante este necesara pentru a vedea cele mai multe beneficii.

  1. Ajuta oamenii sa lucreze atunci cand sunt obositi

Un alt motiv pentru care oamenii consuma bauturi energizante, este de a-i ajuta sa performeze atunci cand au dormit insuficient sau sunt obositi. Conducatorii auto, in timpul curselor lungi, care dureaza si noaptea, de multe ori opteaza pentru aceste bauturi. In mod similar, multi lucratori din turele de noapte folosesc bauturi energizante pentru a putea face fata cerintelor locului de munca, in timpul orelor in care majoritatea oamenilor dorm.

Dezavantajele consumului de bauturi energizante

  1. Pot cauza probleme cardiovasculare

O recenzie a studiilor de specialitate arata ca cel putin 17 persoane au dezvoltat probleme cardiace semnificative dupa utilizarea bauturilor energizante si au fost nevoiti sa se adreseze la urgenta. In realitate numarul persoanelor care ajung la urgenta este mult mai mare, numai intr-un an in SUA se inregistreaza aproximativ 20.000 de adresari.

  1. Unele tipuri de bauturi sunt incarcate cu zahar

Cele mai multe dintre ele contin o cantitate considerabila de zahar. De exemplu, 250 ml de Red Bull contine 27 grame de zahar, in timp ce 473 ml de Monster contine 54 grame de zahar.  Consumand bauturi indulcite cu zahar, cum sunt cele mai multe bauturi energizante, puteti suferi de o crestere exagerata a glicemiei, periculoasa pentru sanatate, mai ales daca aveti diabet zaharat.

Din fericire, multi producatori de bauturi energizante sunt acum in proces de perfectionare a produselor si tind sa le faca sa contina cantitati mai mici de zahar, fie sa nu contina deloc. Aceste versiuni sunt mai potrivite pentru persoanele cu diabet zaharat sau pentru cei care incearca sa urmeze o dieta saraca in carbohidrati.

  1. Amestecarea bauturilor energizante cu alcool pune viata in pericol

Amestecarea bauturilor energizante cu alcool, este incredibil de populara in randul adultilor tineri si studentilor. Efectele stimulatoare ale cofeinei din bauturile energizante pot trece peste efectele primare ale alcoolului. Acest lucru va da senzatia ca sunteti treaz si va poate motiva sa consumati mai multa bautura, in timp ce organismul se intoxifica si sufera.

Ocazional, persoanelor sanatoase, li se permite consumarea bauturilor energizante in limita de 473 ml pe zi. In plus, trebuie micsorat aportul de alte bauturi care contin cofeina, pentru a evita efectele nocive ale excesului de cofeina. Femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, adolescentilor si altor persoane care sufera de diferite boli, le este recomandat sa evite bauturile energizante in totalitate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.