zoot

Strudel cu mere de casa. Reteta care te face sa uiti de patiserie

Inarmeaza-te cu rabdare caci este ingredientul cheie pentru aceasta reteta de strudel de mere de casa. Aluatul presupune o oarecare migala, are nevoie de timp pentru a se ‘odihni’ ca apoi sa fie intins intr-o foaie subtire si umplut cu compozitia de mere. Se merita? Noi spunem ca da. Te vei simti foarte mandra de rezultatul trudei tale iar membrii familiei se vor grabi sa termine tava. Daca iti suna familiar, sa trecem la actiune!

Reteta strudel de mere de casa

Ingrediente pentru aluat:

  • 200g de faina
  • 100 ml apa (se mai adauga daca este necesar)
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • O lingurita de otet
  • Un varf de cutit de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 900 g mere curatate, fara samburi, taiate in felii de grosime medie 0.5 cm
  • 120g unt topit
  • 100g zahar (mai mult sau mai putin in functie de dulceata merelor)
  • O cana de pesmet
  • O mana de stafide
  • Zeama de la jumatate de lamaie
  • 2 linguri de rom
  • Un varf de lingurita de scortisoara

Reteta strudel de mere de casa

Inainte de a ne apuca de umplutura, pregatim aluatul pentru a-l da la rece.

Se cerne faina intr-un bol, se toarna apa in mijloc, uleiul, otetul si sarea si se framanta cu mana pana se obtine un aluat omogen si elastic. Trebuie sa te asiguri ca nu este prea lipicios (caz in care mai adaugi putina faina) dar nici prea uscat (mai adaugi putina apa). Se formeaza o bila din aluat si se unge cu ulei la suprafata. Se acopera cu o folie alimentara si se da la rece timp de 30-90 de minute cu cat sta mai mult, cu atat mai bine).

Compozitia: Se spala merele, se curata de coaja si se feliaza. Se stropesc cu zeama de lamaie pentru a preveni oxidarea. In untul topit se caleste usor pesmetul, se aduga merele si se amesteca cu stafidele, scortisoara, romul si zaharul. Se da de-o parte.

Dupa ce aluatul a stat la rece, se pregateste masa de lucru. Poti lucra si pe blatul de bucatarie dar ideal ar fi sa folosesti o suprafata de circa 60×100 cm cu acces din toate partile. Tapeteaza blatul cu faina si intinde aluatul. Foloseste sucitorul pentru a intinde si subtia foaia de strudel cu mere. Foaia ar trebui sa fie foarte subtire iar pentru asta te vei folosi de dosul palmelor, intinzand aluat de la mijloc catre margini. Stropeste-l cu ulei si trage usor de margini pana obtii o foaie fina ‘de ziar’.

Se intinde compozitia pe foaie si se ruleaza. Ruloul obtinut se indoaie in forma de ‘U’ si se aseaza intr-o tava de cuptor peste care s-a asezat o hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade si se coace (aproximativ 30 de minute) pana cand se rumeneste frumos.

Dupa ce s-a racit, se taie in bucati egale, se pudreaza si se aseaza pe platou. Aceasta reteta de strudel de mere de casa poate fi servita alaturi de frisca si sos de vanilie. Este la fel de bun servit usor caldut cat si rece.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.