zoot

Stilul de viata, profesia, stresul, dieta si exercitiul fizic afecteaza lungimea telomerilor

Factori care afecteaza lungimea telomerilor

Cine s-ar fi gandit ca speranta de viata si riscul de a dezvolta diferite boli sunt corelate cu lungimea structurilor terminale ale cromozomilor, numite telomeri? La fiecare diviziune celulara, telomerii se scurteaza iar scurtarea progresiva a telomerilor duce la senescenta, apoptoza sau transformarea oncogenice a celulelor somatice care afecteaza sanatatea si durata de viata a unui individ.

Se pare ca lungimea telomerilor este corelata cu varsta biolologica (nu cronlogica) a unui individ si riscul de a dezvolta diferite boli. Dar nu te speria, telomerii nu se scurteaza cu aceeasi rata in cazul tuturor indivizilor. Se pare ca stilul de viata, munca si dieta alimentara contribuie la scurtarea telomerilor. S-au facut multe studii in acest sens in ultimii ani iar Dr. Masood A. Shammas centralizeaza principalii factori cu efect in scurtarea telomerilor intr-o meta-analiza a studiilor existente, publicata in revista de specialitate ‘Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care’.

Fumatul poate accelera scurtarea telomerilor si procesul de imbatranire – scurtarea telomerilor cauzata de fumatul unui pachet de tigari de zi, pentru o perioada de 40 de ani este echivalenta cu 7.4 ani din viata.

Obezitatea este asociata cu scurtarea excesiva a telomerilor – la fel ca si fumatul, obezitatea este asociata cu cresterea stresului oxidativ. Telomerii femeilor obeze s-au dovedit a fi semnificativ mai scurti decat cei ai femeilor slabe din aceeasi categorie de varsta. Scurtarea telomerilor la persoanele obeze a fost calculata ca fiind echivalenta cu 8.8 ani de viata.

Mediul, natura muncii si stresul au impact asupra lungimii telomerilorexpunerea la agenti nocivi din mediu si natura profesiei pot afecta scurtarea telomerilor. Cercetatorii au descoperit ca politistii de circulatie rutiera au telomeri mai scurti decat cei care lucreaza la birou. Alte studii au descoperit telomeri semnificativ mai scurti in cazul muncitorilor din cocserie. Nu numai agentii nocivi din mediu au un impact asupra lungimii telomerilor, ci si stresul. Femeile expuse la stres zi de zi au fost gasite cu telomeri mai scurti cu un echivalent de 10 ani de viata decat cele din grupul de control.

Dieta, restrictiile alimentare si exercitiul fizic au impact asupra lungimii telomerilor – Lungimea telomerilor a fost corelata pozitiv cu aportul de fibre si negativ cu circumferinta taliei si aportul de acizi grasi polinesaturati, in special acidul linoleic. Alt studiu arata ca ca o dieta bogata in acizi grasi omega 3 este asociata cu o rata scazuta a scurtarii telomerilor. Si dietele bogate in antioxidanti (vitamina E, vitamina C si beta-caroten) au fost asociate cu telomeri mai lungi. Mai mult, in cazul experimentelor pe animale, restrictia alimentara si reducerea consumului de alimente au avut un impact pozitiv asupra sanatatii si longevitatii. Exercitiul fizic este asociat cu un nivel redus de stres oxidativ, incetinirea ritmului de imbatranire si bolile asociate varstei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.