zoot

Sos tzatziki grecesc cu iaurt, castraveti si usturoi

Sosul tzatziki este un sos grecesc din iaurt, castraveti si usturoi, cu o textura cremoasa, parfumat si nu in ultimul rand, racoritor! Poate insoti atat fripturile cat si legumele trase la tigaie, fiind deosebit de versatil. Poti jongla cu ingredientele pana obtii acea textura potrivita si un gust pe placul tau. Daca-ti place mai cremos, foloseste iaurt grecesc sau adauga 1-2 linguri de smantana grasa. Daca-l preferi mai aromat, pune 2-3 catei de usturoi si ceva mai mult marar. Daca-l vrei mai acrisor adauga inca o lingurita de zeama de lamaie. Totul tine de gust. Noi iti propunem o varianta neutra. Simte-te libera sa o modifici pe masura ce procesezi sosul si-l potrivesti dupa gust.

Sos tzatziki

Ingrediente:

  • 220g iaurt gras
  • 2 castraveciori corn, curatati, fara seminte, tocati
  • 1-2 catei de usturoi, curatati de coaja, zdrobiti
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita de marar tocat marunt (plus cateva fire de marar pentru décor)

SOS TZATZIKI

Alege castraveciori de dimensiune medie, neaparat fermi. Decojeste castraveciorii, taie-ti pe jumatate si indeparteaza semintele. Da-i prin razatoarea mare, sareaza-i si lasa-i la scurs intr-o strecuratoare pentru cel putin cinci minute.

Intretimp, curata-i de coaja, zdrobeste-i cu podul palmei pentru a intensifica aroma apoi toaca-i cat mai marunt. Adauga-i intr-un bol.

Toarna peste ei iaurtul grecesc, zeama de lamaie proaspat stoarsa, putina sare si piper. Poti adauga si o lingurita de marar tocat marunt.

Scurge bine castravetii din strecuratoare si adauga-i in bol. Adauga o lingura de ulei de masline, amesteca bine si potriveste de sare si piper.

Rastoarna compozitia in vasul de servit, stropeste-o cu cealalta lingura de ulei si garniseste vasul cu frunzulite de marar. Da-l putin la frigider inainte de servire. Este atat de bun incat se poate servi si direct pe paine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.