Smochine proaspete vs. Smochine uscate

  •  
  •  

Smochine proaspete vs uscate

Cu toate ca smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului, nu se compara nimic cu gustul unic si textura smochinelor proaspete. Ele sunt delicioase, dulci si au o combinatie perfecta intre gustul miezului, finetea pielii si semintele crocante.

De obicei, sunt disponibile din luna iunie pana in septembrie.

 

Smochine proaspete. Profil nutritional

Smochine

Smochinele cresc pe copacul Ficus (Ficus carica), care este un membru al familiei Moraceae. O portie de 100g smochine proaspete contine:

  • 80kcal;
  • 1,3g proteine;
  • 0,3g grasimi;
  • 20,3g carbohidrati;
  • 2,2g fibre.

Smochinele mai contin: calciu, potasiu, cupru, vitamina B6, acid pantotenic, prebiotice.

 

Smochine uscate. Beneficii

Smochine proaspete beneficii

Lupta cu tensiunea arteriala ridicata

Smochinele sunt o sursa buna de potasiu, un mineral care ajuta la controlul tensiunii arteriale. Aportul redus de alimente bogate in potasiu, mai ales atunci când este cuplat cu un aport ridicat de sodiu, poate duce la hipertensiune arteriala.

In studiul StopHipertension participantii au fost impartiti in doua grupuri. Primul grup de subiecti a consumat fructe si legume in loc de snacks – uri si dulciuri si de asemenea, alimente cu continut scazut de grasimi. Aceasta dieta a livrat mai mult potasiu, magneziu si calciu. Al doilea grup de subiecti a urmat o dieta saraca in fructe si legume, dar bogata in grasimi.

Dupa opt saptamâni, in cazul primului grup – acela care a urmat dieta imbunatatita, s-a observat reducerea tensiunei arteriale cu o medie de 5,5 trepte (sistolica) si peste 3,0 trepte (diastolica).

Sustin pierderea in greutate

Smochinele sunt o sursa buna de fibre dietetice. Alimentele bogate in fibre au un efect pozitiv asupra controlului greutatii.

Micsoreaza riscul aparitiei cancerului la san la femeile aflate in menopauza

Rezultatele unui studiu in care au fost implicate 51,823 de femei aflate in menopauza, au aratat o reducere de pana la 34% a riscului de cancer la san pentru femeile care au consumat mai multe fibre alimentare, comparativ cu cele care consuma fibre in cantitati insuficiente.

Fructe bogate in fibre sunt: smochinele, merele, curmalele, perele si prunele. Iar daca optati pentru cereale bogate in fibre, atunci cautati-le pe cele integrale, deoarece acestea furnizeaza cele mai multe tarate (doar 1/3 cana de tarâte contine aproximativ 14 grame de fibre).

Ofera protectie impotriva degenerescentei maculare

De multe ori am auzit afirmatia ,,mananca morcovi ca sa ai ochi sanatosi si o vedere buna”, dar iata ca fructele, printre care si smochinele pot avea un rol chiar mai important asupra sanatatii ochilor.

Datele raportate intr-un studiu publicat in „ the Archives of Ophtalmology ” indica faptul ca consumul de 3 sau mai multe portii de fructe pe zi poate reduce riscul de degenerare maculara legata de vârsta (cauza principala a pierderii vederii la persoanele in varsta), cu 36%, comparativ cu persoanele care consuma mai putin de 1,5 portii de fructe pe zi.

 

Cum alegem smochinele si cum le pastram?

Smochine proaspete

Din moment ce smochinele proaspete sunt unele dintre cele mai perisabile fructe, acestea ar trebui sa fie achizitionate doar cu o zi sau doua inainte de a fi consumate. Alegeti smochine coapte, cu un aspect frumos, lipsite de lovituri si cu un miros usor dulciu.

Cercetarile efectuate la „ the University of Innsbruck in Austria” sugereaza ca fructele coapte pe deplin au nivelul cel mai ridicat de antioxidanti.

Smochinele coapte trebuie sa fie pastrate in frigider pana la doua zile. Din moment ce ele au o natura delicata si se pot zdrobi cu usurinta, ar trebui sa le pastrati fie aranjate pe o tava captusita cu un prosop de hârtie sau intr-un container de mica adâncime.

Acestea ar trebui sa fie acoperite sau invelite in scopul de preveni uscarea si a nu prelua mirosurile din alimente vecine.

Daca ati achizitionat smochine usor verzui, ar trebui sa le pastrati pe o farfurie, la temperatura camerei, departe de lumina directa a soarelui.

Insa, daca nu gasiti in vanzare smochine proaspete, puteti opta fara nici o problema la smochinele uscate, care sunt la fel de bune si bogate in nutrienti. Vedeti aici mai multe despre smochinele uscate.

 

Cateva sugestii de servire a smochinelor

Cum se mananca smochinele proaspete

Când se prepara fulgi de ovaz sau orice alt terci de cereale la micul dejun, se adauga câteva felii de smochine proaspete. Se adauga smochine maruntite in iaurt sau alte deserturi congelate. Se folosesc umplute cu branza si migdale tocate si pot fi servite ca aperitive sau deserturi.

Spre deosebire de smochinele proaspete, delicate si perisabile, smochinele uscate sunt o alternativa accesibila si mai putin costisitoare. Daca esti interesata de beneficiile acestor fructe si vrei sa afli cum le poti introduce in alimentatia ta, acorda cateva minute randurilor urmatoare.

 

Smochine uscate. Profil nutritional

Smochine uscate calorii

In pofida valorii nutritionale, smochinele uscate trebuie consumate in moderatie.

O portie de smochine uscate (28g) contine 70 calorii, majoritatea provenind din carbohidrati (93% carbohidrati, 4% proteine si 3% grasimi). Acestea sunt surse importe de fibre alimentare: o singura portie de smochine uscate (28g) contine 3g de fibre, atat solubile cat si insolubile, acoperind 11% din necesarul zilnic pentru un adult sanatos cu o dieta obisnuita, de 2000 de calori pe zi.

O dieta bogata in fibre reduce riscul incidentei bolilor cronice, precum bolile de inima si diabet.

Nu te feri de ele! Au un indice glicemic mediu dar atunci cand sunt consumate in moderatie, incarcatura glicemica (indicele glicemic raportat la cantitate) este mica (28g smochine uscate au o incarcatura glicemica de 8).

28g Smochine uscate
Calorii 70
Grasimi (total) 0g (0%)
  Grasimi saturate 0g (0%)
Grasimi trans
Sodiu 3mg (0%)
Carbohidrati (total) 18g (6%)
  Fibre 3g (11%)
Zaharuri 13g
Proteine 1g
Incarcatura glicemica 8

Sursa: USDA

Smochinele uscate sunt bogate in calciu. O portie (28g, circa 3 smochine) furnizeaza 4.4mcg de calciu, aproximativ 5% din doza zilnica recomandata pentru un adult sanatos. Un aport adecvat de calciu, luat din alimentatia zilnica, sprijina sanatatea sistemului osos si previne riscul de osteoporoza.

Nu numai continutul de calciu din smochine uscate este important, cat si cel potasiu.

Fibrele si potasiul sunt doua componente vitale pe care dieta tipic occidentala le neglijeaza. Aceeasi portie de smochine uscate asigura un aport de 190mg calciu, reprezentand, in aceeasi masura, 5% din necesarul zilnic.

Potasiul este un mineral necesar pentru mentinerea echilibrului fluidelor. Cresterea aportului de potasiu din alimente poate ajuta la atenuarea efectelor produse de sodiu, contribuind la scaderea tensiunii arteriale.

Sa nu uitam si de fier!

Desi aportul este mai mic, o portie de smochine (28g) furnizeaza 0.6mg de fier, si anume 3% din necesarul zilnic. Cand nu-i furnizam corpului suficient fier din alimentele pe care le consumam zilnic, transportul de oxigen catre celule scade, te simti obosit si fara vlaga, chiar mai predispus la infectii.

Smochine uscate. Idei de consum

Salata cu smochine

Ca si smochinele proaspete, smochinele uscate pot fi consumate ca atare, precum si celelalte fructe uscate, cand simti nevoia de a manca ceva dulce sau ca gustare intre mese. Consuma-le cu cereale si lapte, in terci sau iaurt.

Cand folosesti smochine uscate in retete, le poti rehidrata.

Smochinele pot fi rehidratate peste noapte in apa sau suc de fructe. Le poti introduce in smoothie-uri pentru a renunta la zaharul adaugat si diferite tipuri de prajituri, de la biscuiti si briose, la placinte si tarte.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

starshiners.ro