zoot

Sirop de aratar. Indulcitor natural cu o aroma inconfundabila

Siropul de artar este un indulcitor popular in zilele noastre. Cu a sa aroma inconfundabila face deliciul amatorilor de dulciuri si bauturi indulcite. Spre deosebire de zaharul alb, are mai putine calorii si o incarcatura glicemica mai scazuta.

Sirop de artar

Ce este siropul de artar?

Siropul de artar se obtine din seva copacilor de artar.Aceasta este colectata in containere si fiarta, pana cea mai mare parte a apei este evaporata, lasand un sirop zaharos si gros care, ulterior, este filtrat pentru a se indeparta impuritatile. Spre deosebire de zaharul alb, procesul de obtinere al siropului de artar este unul mai natural, nerafinat.

Siropul de aratar este gradat, in functie de culoare. In America, poti gasi sirop grad A si grad B (cel mai inchis la culoare). Siropul de artar inchis la culoare este obinut din seva extrasa mai intarziu in procesul de recoltare, are un gust mai pronuntat de artar si este folosit in special in prajituri, pe cand variantele mai deschise la culoare, se pot consuma ca atare, peste clatite.

 

Sirop de aratar. Profil nutritional

Spre deosebire de zaharul alb, siropul de artar contine mai putine calorii si are o incarcatura glicemica semnificativ mai mica. Incarcatura glicemica raporteaza indicele glicemic la cantitate. O incarcatura glicemica mai mica se traduce printr-un impact mai putin dramatic asupra zaharului din sange atunci cand este consumat.

100g Sirop de artar Zahar alb
Calorii 261 387
Grasimi (total) 0g  
  Grasimi saturate 0g 0g
Grasimi trans
Sodiu 0mg 0mg
Carbohidrati (total) 67g 100g
  Fibre 0g (0%) 0g (0%)
Zaharuri 60g 100g
Proteine 0g 0g
Incarcatura glicemica 39 70

Sursa: USDA

Desi bogat in zahar, siropul de artar contine o cantitate semnificativa  de minerale.

     
Vitamina A 0.0IU

(0%)

0.0IU

(0%)

Vitamina C 0.0mg

(0%)

0.0mg

(0%)

Vitamina D
Vitamina E 0.0mg

(0%)

0.0mg

(0%)

Vitamina K 0.0mcg

(0%)

0.0mcg

(0%)

Tiamina (vitamina B1) 0.0mg

(0%)

0.0mg

(0%)

Riboflavina (vitamina B2) 0.0mg

(1%)

0.0mg

(1%)

Niacina (vitamina B3) 0.0mcg

(0%)

0.0mcg

(0%)

Vitamina B6 0.0mg

(0%)

0.0mg

(0%)

Folat 0.0mcg

(0%)

0.0mcg

(0%)

Vitamina B12 0.0mcg

(0%)

0.0mcg

(0%)

Acid pantotenic (vitamina B5) 0.0mg

(0%)

0.0mg

(0%)

Colina
Betaina
Calciu 67mg

(7%)

1mg

(0%)

Fier 1.2mg

(7%)

0.0mg

(0%)

Magneziu 14mg

(3%)

0.0mg

(0%)

Fosfor 2mg

(0%)

0.0mg

(0%)

Potasiu 204mg

(6%)

0.0mg

(0%)

Sodiu 9mg

(0%)

0.0mg

(0%)

Zinc 4.2mg

(28%)

0.0mg

(0%)

Cupru 0.1mg

(4%)

0.0mg

(0%)

Mangan 3.3mg

(165%)

0.0mg

(0%)

Seleniu 0.6mg

(1%)

0.6mg

(1%)

Sursa: USDA

Sirop de artar. Idei de consum

Clatite cu sirop de artar

Siropul de artar este usor de introdus in dieta zilnica. Poate inlocui zaharul in cele mai multe produse de cofetarie, poate fi folosit ca atare pentru a indulci bauturile sau poate fi consumat peste clatite, iaurt cu cereale sau inghetata. Dupa ce ai deschis recipientul, pastreaza-l in frigider, maxim 6-12 luni.

Bineinteles, la fel ca si in cazului zaharului si a oricarui indulcitor natural, se recomanda consumul moderat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.