zoot

Sinuzita – o complicatie a racelii banale

Sinuzita este de multe ori o patologie ce vine in continuarea unei banale raceli, creand disconfort suplimentar si uneori incapacitand persoana pentru mai multe zile. De aceea este important sa o cunoastem in detaliu si sa intelegem cum se manifesta, pentru ca doar asa putem lua deciziile potrivite cand vine vorba de corpul tau.

Sinusurile sunt camerele de rezonanta ale organismului. Ele participa la formarea clara a sunetuluii, iar fara sinusuri am suna toti infundat. Avem 4 perechi de sinusuri la nivelul capului: maxilare, frontale, etmoidale si sfenoidale. Aceste cavitati sunt tapetate de o mucoasa si comunica direct cu fosele nazale prin intermediul unui sistem de canale. Atunci cand aceasta mucoasa devine inflamata, din cauza unei infectii de orice natura sau din cauza unei alergii, o numim sinuzita.

In functie de durata in care persista simptomele, sinuzita poate fi acuta, daca dureaza mai putin de 4 saptamani, subacuta, daca dureaza intre 4 si 8 saptamani si cronica, daca depaseste 8 saptamani. In mod normal, sinuzita acuta prezinta cele mai multe simptome, cea cronica fiind mai usor de suportat, dar ramanand in continuare un incovenient.

Care sunt simptomele sinuzitei?

Sinuzita

Aici, spre deosebire de alte boli, raspunsul corect este – depinde. Mai exact, depinde de sinusul care a fost implicat. Cu toate astea exista simptome care apar in orice tip de sinuzita:congestie nazala (senzatie de nas infundat), rinoree purulenta, febra cu sau fara frisoane.

Durerea este un alt simptom ce este neplacut, fiind adesea motivul pentru care ne prezentam la doctor. Aceasta poate fi, in functie de sinusul implicat:

 • Sinusul maxilar – durerea apare la nivelul obrajilor si poate cuprinde si arcada dentara superioara, in special incisivii. Atunci cand se apasa pe obraji, apare durerea
 • Sinusul frontal – durere aflata imediat deasupra sprancenelor. Ca sa confirme clinic, doctorul poate apasa deasupra sprancenelor si pe coltul intern al ochiului, declansand durerea.
 • Sinusul etmoidal – durere retrooculara (in spatele ochilor) care se poate extinde si cuprinde un intreg hemicraniu (o jumatate de cap)
 • Sinusul sfenoidal – deoarece este situat profund, in spatele orbitelor, acolo apare si durerea. In plus, ea poate iradia la nivelul tamplelor.

De ce apare sinuzita?

Infectiile sunt prima cauza de declansare a sinuzitei. Fie ca vorbim de virusuri, bacterii sau fungi, acestea afecteaza prima data fosele nazale si determina raceala cu simptomele ei. In mod obisnuit, acolo se opreste, dar exista situatii cand agentul patogen poate migra si ajunge la nivelul sinusurilor.

Acolo gaseste o atmosfera umeda, slab aerisita, conditiile perfecte pentru a se dezvolta. Ca raspuns, corpul trimite celule care sa distruga infectia si astfel apare inflamatia.

La majoritatea persoanelor, sinuzita se remita la scurt timp, dar unii oameni au cateva particularitati anatomice. Astfel, canalul care leaga sinusurile de fosele nazale este fie mai ingustat, fie are diferite curbe. Rezultatul este ca secretia care se aduna in sinusuri nu poate fi drenata normal. Astfel ca sinuzita se cronicizeaza.

Care este tratamentul corect pentru sinuzita?

Masuri non medicamentoase – in aceasta categorie intra o serie de masuri pe care le poti lua acasa inainte sa recurgi la medicamente sau sa mergeti la medicul specialist. Acestea cuprind:

 • Consumul suplimentar de lichid, chiar mai mult de doi litri pe zi. Acesta mentine mucusul in stare lichida si usor de drenat;
 • Inhalatii cu menta sau doar cu abur fierbinte – intr-o oala se pune apa si se incalzeste pana fierbe. Menta adaugata are un efect suplimentar. Apoi se inspira adanc din aburi, cu un prosop deasupra capului. Desi pare rudimentar, aceasta metoda poate fi foarte eficienta in a fluidifia mucusul si a-l elimina mai usor;
 • Instilarea de solutii saline la nivelul narilor;

Tratament medicamentos  acest tratament reduce simptomele si lasa organismul sa distruga microorganismul implicat in etiologia sinuzitei:

 • Antiinflamatoare nesteroidiene – cum ar fi Ibuprofenul sau Paracetamol. Acestea reduc inflamatia de la nivelul sinusurilor;
 • Decongestionante nazale (ex: Bixtonim) – acestea sunt foarte utile, permitand o respiratie mai usoara;

Decongestionantele nazale nu trebuie folosita pentru mai mult de o saptamana neintrerupt, deoarece pot creea dependenta si pot conduce la probleme ORL dificil de remediat.

 • Spray nazal cu corticosteroizi – este o solutie mai puternica pentru ameliorarea inflamatiei de la nivel nazal, dar au efecte adverse mai serioase decat antiinflamatoarele nesteroidiene, asa ca se folosesc in situatii mai severe.
 • Antibiotice;

La capitolul antibiotice, trebuie sa precizam ca nu orice sinuzita trebuie tratata de la bun inceput cu antibiotice, deoarece, daca ai o infectie virala, nu vor avea niciun efect asupra sinuzitei, dar iti vei da peste cap flora intestinala plus alte efecte secundare in functie de antibiotic. Asadar NU trebuie sa luam antibiotice de fiecare data cand avem sinuzita .

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.