zoot

Sfecla rosie: un aliment ‘minune’, accesibil si usor de preparat

Sfecla rosie: un aliment ‘minune’ pentru sanatatea ta, accesibil ca pret, din care poti consuma atat radacina cat si tulpina si frunzele.

Se poate stoarce si servi sucul de sfecla, se poate consuma cruda, murata sau preparata termin in startere, salate, garnituri, supe sau ca ingredient de baza in feluri principale. Bogata in micronutrienti, sfecla rosie este hranitoare si vine cu numeroase beneficii. Ideala in dietele hipocalorice, avand doar 43 de calorii la 100g, cu un continut ridicat de zahar natural si fibre.

sfecla rosie

Stiai ca sfecla rosie are cel mai inalt concentrat de zahar natural dintre toate legumele? Yummy!

 

Sfecla rosie: beneficii

Sfecla rosie se regaseste in atentia cercetatorilor de ceva vreme datorita aportului sau de micronutrienti, ajungand sa se regaseasca printre alimentele minune doar ca, spre deosebire de altele, sfecla este o leguma comuna si accesibila ca pret.

sfecla rosie beneficii
  • Sanatatea inimii si tensiunea arteriala. Un studiu publicat in 2008 in revista Hypertension si preluat de marile publicatii online, presa scrisa si TV, aduce in vizorul publicului larg beneficiile sucului de sfecla. Administrat participantilor la studiu, s-a constatat o scadere a tensiunii arteriale, puse pe seama nitratilor din sfecla. Studii ulterioare au venit sa confirme.
  • Dementa. Un alt grup de cercetatori, de aceasta data de la centrul de cercetare al Universitatii Wake Forest, au asociat sucul de sfecla cu incetinirea dementei in cazul persoanelor in varsta datorita unei mai bune oxigenari ale creierului.

Diabet. S-a dovedit ca acidul aflalipoic din sfecla rosie scade concentratia de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne schimbarile de comportament datorita stresului in cazul pacientilor cu diabet.

Digestie. Sfecla rosie este una dintre legumele cu un aport bogat de fibre care regleaza digestia, prevenind constipatia. In plus, fibrele pastreaza senzatia de satietate mai mult timp.

Performanta sportiva. Sucul de sfecla a imbunatatit performanta sportiva a participantilor cu aproape 3% intr-un studiu efectuat pe ciclisti. Desi studiul nitratilor si efectul acestora asupra performantei sportive este la inceput, multi sportivi recunosc ca-l consuma.

 

Sfecla rosie: contraindicatii

Sucul de sfecla rosie nu se recomanda persoanelor care au sau sunt predispuse la pietre si nisip la rinichi si alte boli de rinichi. Consumul excesiv nu este recomandat pentru persoanele cu hemacromatoza sau boala Wilson. Mai mult, nu se cunosc contraindicatiile in sarcina si lactie.

 

Cum se consuma sfleca rosie?

Daca pana acum ai incercat doar sfleca rosie la borcan, murata, este timpul sa-ti largesti orizonturile consumand acest antioxidant natural atat crud, in salate si suc cat si preparat termic, ca starter sau garnituri. Diferenta intre sfleca rosie cruda si cea gatita este ca prima se simte crocanta iar a doua devine moale.

suc de sfecla rosie
salata de sfecla rosie
supa de sfecla rosie

Consuma radacina de sfecla rosie cruda.

Desi cruda nu are textura moala si gustul dulce al celei preparate termic, te poti obisnui cu a sa textura si gust daca nu vrei sa pierzi din proprietatile acestui aliment ‘minune’.

 

Consuma radacina de sfecla rosie gatita.

Sunt atatea moduri in care poti gati sfecla rosie. Consumata fiarta sau coapta, pe post de garnitura sau folosita pentru cele mai incredibile feluri principale sau garnituri.

sfecla rosie la borcan

 Sfecla rosie fiarta:

Se taie tulpina, se spala, se introduce intr-o oala cu apa rece, se adauga sare – o lingura de sare la 2l de apa (si optional, zahar). Se fierbe la foc mare pana cand apa da in clocot apoi se reduce temperatura. O sfecla rosie proaspata, de dimeniune potrivita se fierbe in aproximativ 45 de minute (timpul de firbere pentru sfecla rosie creste in functie de varsta si dimensiune). Se incearca cu o furculita. Daca este moale atunci se poate indeparta de pe aragaz. Se scoate si se lasa sa se raceasca un pic pana a se curata de coaja (Vei vrea sa folosesti manusi caci sfecla rosie pateaza). Cand a ajuns la temperatura camerei, se taie felii sau cubulete, in functie de preparatul dorit.

Sfecla rosie la cuptor:

Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se aleg sfecle mici sau medii se se aseaza peste o tava de cuptor peste care s-a asezat o folie de aluminiu. Daca sunt mici se pot inveli si ele in folie de aluminiu. Daca sunt mari se pot taia in jumatate pentru a se coace mai repede. Se coc in jur de o ora (mai mult sau mai putin in functie de dimensiunea sfeclei) si se intorc cel putin o data. Se face testul furculitei pentru a-ti da seama daca s-au copt.

Vezi:

  • placinta cu sfecla / risotto cu sfecla / paste cu sfecla

Consuma radacina de sfecla rosie sub forma de suc.

retete sfecla rosie

Incarca-te de energie si vitalitate consumand un suc de sfecla rosie. Vei avea nevoie de un storcator de legume. Sfecla se curata de coaja (foloseste manusi caci pateaza) si se taie in cubulete. Se introduc in storcator. Sfecla se poate combina morcovi, mere, portocale, pere in prepararea sucurilor.

*** Sucul de sfecla rosie NU trebuie consumat de catre persoanele cu pietre sau nisip la rinichi

Consuma radacina de sfecla rosie la borcan, murata.

sfecla rosie in salate

Nici nu cred ca trebuie sa-ti spun cat este de delicioasa si cat o vei aprecia iarna, alaturi de friptura preferata sau intr-o salata de muraturi. Achizitioneaza-ti cateva bucati de sfecla de sezon, spala-le, curata-le de coaja si pune-le in apa clocotita, la fiert (musai intregi!). Dupa ce s-au fiert (incearca una cu furculita), scurge-le, feliaza-le (sau poate preferi sa le tai cuburi) si aseaza-le in borcane sterilizate.

*** In loc sa fierbi sfecla poti alege sa o coci la cuptor pentru a nu pierde o cantitate insemnata de micronutrienti (Se coace cu coaja, pe o tava peste care ai adaugat o folie de aluminiu)

Combina in cantitati egale otet de mere cu aceeasi cantitate din apa in care a fiert sfecla, da amestecul in fiert, adauga sare si miere (dupa gust), amesteca bine pana cand mierea s-a dizolvat, asteapta sa ajunga la temperatura camerei apoi toarna amestecul in borcane. Se adauga hrean, cateva boabe de mustar, o foaie de dafin si se inchid bine borcanele cu capac si se depoziteaza in camara. Sfecla rosie la borcan se poate servi chiar dupa cateva zile.

 

Consuma frunze de sfecla rosie.

Nu trebuie sa te limitezi la radacina de sfecla consumata dupa metodele amintite mai sus. Alege sfecla cu tot cu tulpina si frunze. Le poti adauga in salate, avand un gust similar spanacului sau le poti consuma inabusite, cand capata un gust mai dulce.

 

Cum sa alegi sfecla rosie?

Iti recomandam sfecla rosie cumparata direct de la producatorii locali care, de cele mai multe ori o vand cu tot cu tulpina si frunze. Judecand dupa aspectul frunzelor, iti poti da seama daca sfecla este proaspata sau nu. Alege sfecle mici sau de dimensiune medie, cu aspect uniform, nepatate, cu un colorit puternic. Strange usor radacina si asigura-te ca este ferma. Poti alege si sfecla rosie la borcan, murata sau semipreparata. Aceasta din urma nu mai are nevoie de fierbere si se poate consuma imediat, in salate si garnituri.

 

Cum pastrezi sfecla rosie?

Taie frunzele, spala-le si depoziteaza-le in lada de frigider alaturi de celelalte salate. Le vei folosi ulterior crude, in salate. Se pot pastra cateva zile depozitate in frigider. Radacina de sfecla rosie cu tulpina si frunzele taiate poate fi pastrata in frigider timp de 2-3 saptamani. Murata, la borcan, sfecla se pastreaza in borcane in camara.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.