zoot

Seminte de chia vs. seminte de in

Semintele au tot fost popularizate in ultima perioada iar unele dintre ele chiar si-au castigat statutul de superalimente. Semintele de in si semintele de chia sunt doar doua exemple. Ambele sunt incarcate de nutrienti si ambele au fost corelate cu o inima mai sanatoasa, un nivel mai scazut al zaharului in sange si protectie impotriva mai multor tipuri de cancer. Daca te intrebi care sunt diferentele intre cele doua, afla in randurile de mai jos.

Seminte de chia vs. Seminte de in

Seminte de in

Semintele de chia sunt mici, ovale, negre sau albe. In schimb, semintele de in sunt plate, ceva mai mari si de culoare maro-auriu, putand fi cumparate atat intregi cat si macinate. Semintele de chia nu au niciun gust, in schimb, semintele de in au un gust usor de nuca. Ambele pot fi introduse intr-o varietate de preparate.

Cele doua sunt similare si din punct de vedere nutritional:

  • Semintele de in sunt usor mai grase si au mai multe calorii; dar si mai multe proteine si acizi grasi Omega 3.
  • Semintele de chia, in schimb, au mai multi carbohidrati (fibre) si mai putine proteine;
  • Semintele de chia sunt mai bogate in calciu, fier, seleniu si fosfor.

Seminte de in
(28g)

Seminte de chia
(28g)
Calorii 150 137
Carbohidrati 8 g 12 g
Fibre 8 g 11 g
Proteine 5 g 4 g
Grasimi 12 g 9 g
Acizi grasi Omega-3 6,400 mg 4,900 mg
Acizi grasi Omega-6 1,700 mg 1,600 mg
Mangan 35% din DZR 30% din DZR
Tiamina 31% din DZR 11% din DZR
Magneziu 27% din DZR 30% din DZR
Fosfor 18% din DZR 27% din DZR
Cupru 17% din DZR 3% din DZR
Seleniu 10% din DZR 22% din DZR
Fier 9% din DZR 12% din DZR
Zinc 8% din DZR 7% din DZR
Calciu 7% din DZR 18% din DZR
Potasiu 7% din DZR 1% din DZR

Sursa: USDA

Cele doua au beneficii similare:

  • Ambele scad riscul bolilor de inima. Atat semintele de chia cat si semintele de in continu cantitati semnificative de alpha linolenic (ALA) iar ALA este corelat cu riscuri mai scazute de a face boli de inima. Atat semintele de chia cat si cele de in scad tensiunea si nivelul colesterolului rau.
  • Ambele ajuta la normalizarea zaharului din sange. Atat semintele de chia cat si semintele de in contin cantitati semnificative de fibre, corelate cu scaderea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Fibrele incetinesc digestia carbohidratilor si viteza cu care zaharul ajunge in sange.
  • Ambele scad sansele mai multor tipuri de cancer. Atat semintele de chia cat si semintele de in te pot proteja de cancer in mai multe feluri. Ambele sunt bogate in fibre (inclusiv fibre insolubile corelate cu un risc mai scazut de cancer de colon si de san). Ambele contin antioxidanti care ajuta corpul sa reduca nivelul radicalilor liberi care contribuie la imbatranire si dezvoltarea bolilor cronice. Semintele de in are un nivel al lignanilor de pana la 15 ori mai mare in comparatie cu semintele de chia.
  • Ambele imbunatatesc digestia. Constipatia si diareea sunt doua dintre cele mai evidente efecte ale unei digestii proaste afectand aproape o treime dintre oameni. Datorita continutului de fibrele solubile si insolubile, ambele tipuri de seminte ajuta la ameliorarea constipatiei si regularizarea digestiei.
  • Ambele reduc apetitul si foamea. Atat semintele de chia cat si semintele de in ajuta la controlul senzatiei de foame si a poftelor, desi semintele de in fac o treaba mai buna in acest sens (40% dintre fibrele din semintele de in sunt solubile, in schimb, doar 5% dintre fibrele din semintele de chia sunt solubile)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.