Salate de iarna. Variante de sezon

  •  
  •  

Continua sa consumi salate iarna! Desi salatele, verdeturile si legumele sunt mai putin accesibile, indreapta-ti atentia catre variante proteice, legume congelate, mixuri de salate la punga sau legume de import.

Salata de ou

Salata de ou

Satioasa, saraca in glucide si absolut delicioasa, salata de iarna din ou este aperitivul perfect pentru a incepe o masa festiva de iarna dar si adaosul necesar sandvisurilor carora nu le poti rezista. Sunt atatea moduri de prezentare.

Serveste-o pe o felie de paine prajita peste care ai asezat o frunza de salata verde, cateva felii de rosii si castraveti murati. Ca mod alternativ de prezentare, o poti servi in pahare transparente, decorate cu frunze de patrunjel si paprika.

Ingrediente (4 portii):

  • 8 oua de gaina BIO
  • ½ ceasca de maioneza
  • 1 lingurita de mustar
  • 2-3 linguri de ceapa verde
  • ¼ lingurita paprika
  • Sare si piper, dupa gust

Salate de iarna din ou

Aseaza ouale intr-un oala adanca si acopera-le cu apa. Pune oala pe foc si asteapta sa dea in clocot.

Dupa ce a dat in clocot, mentine 1-2 minute, apoi indeparteaza oala de pe foc. Lasa ouale in apa fierbinte pentru 10-12 minute.

Indeparteaza-le din apa, lasa-le sa se raceasca, cojeste-le si toaca-le bucatele.

Transfera ouale tocate intr-un bol, adauga maioneza, mustarul si ceapa tocata. Presara sare si piper. Amesteca si potriveste de sare dupa gust.

 

Salata calda cu ficat de pui si fasole verde

Salata calda cu ficat de pui si fasole verde

O salata de iarna calda cu trei surse de proteine: ficat de pui, ou fiert si fasole verde! Satioasa, saraca in carbohidrati, se poate consuma atat la cina cat si la pranz.

Ingrediente pentru salata:

  • 1 cutie fasole verde pastai (400g)
  • 300g ficat de pui, bucatele
  • 1 ou, fiert, taiat, feliute
  • 12 rosii cherry, taiate pe jumatate
  • 1 punga salata mix (100g)
  • 1 lingura ulei de masline sau unt
  • Sare si piper, dupa gust

Ingrediente pentru dressing:

  • 1 lingurita de otet balsamic
  • 2 lingurite de ulei de masline
  • ½ lingurita de mustar Dijon
  • 1 catel mic de usturoi, dat prin razatoarea mica
  • Sare si piper, dupa gust

Salate de iarna cu carne

Umple cu apa rece o olicica si pune-o la fiert. Cand a dat in clocot, adauga fasolea verde din cutie, scursa in prealabil si sare. Gateste pana fasolea se inmoaie, aproximativ trei minute. Scurge apa si da fasolea deoparte.

Separat, intr-un imbric, pune la fiert un ou. Dupa ce apa a dat in primul clocot, mai tine pe foc timp de 8 minute pentru a obtine un ou fiert tare. Umple ibricul cu apa si cojoeste oul, dupa ce s-a racit. Taie oul felii.

In timp ce fasolea fierbe, te vei ocupa de ficatul de pui. Sterge-l bine cu un servet de bucatarie si sareaza. Incinge uleiul sau untul intr-o tigaie aderenta si adauga bucatile de ficat de pui. Prajeste-le la foc mediu, 5-6 minute, pe ambele parti, pana se rumenesc frumos si se fac in interior.

Amesteca bine toate ingredientele pentru dressing si potriveste de sare si piper.

Aranjeaza salata de iarna pe platou. Adauga fasolea, ficateii, rosiile cherry taiate pe jumatate si feliile de oua. Toarna dressingul si salata calda cu ficatei de pui si fasole verde este gata! Pofta buna!

 

Salata din bulgur cu branza feta

Salata din bulgur cu branza feta

Desi este mai putin cunoscut si folosit in bucataria traditionala romaneasca, bulgurul este un tip de grau intreg, bogat in vitamine din complexul B, minerale, in special magneziu, fosfor, potasiu si fier dar si fibre alimentare (100g de bulgur uscat contine 18g de fibre, aproape trei sferturi din necesarul zilnic recomandat).

Pe langa faptul ca se incadreaza in categoria cerealelor integrale cu numeroase beneficii pentru sanatate, bulgurul se gateste rapid. Ne referim, bineinteles, la bulgurul din comert care vine prefiert.

Incearca si tu aceasta salata de iarna cu bulgur!

Ingrediente:

  • 150g bulgur prefiert
  • 100g branza feta
  • 100g rosii cherry taiate in patru
  • O mana de frunze de busuioc
  • 2 linguri de ceapa tocata
  • ½ lingurta chimion
  • Ulei de masline extra-virgin
  • ½ lamaie

Salate de iarna din bulgur cu branza feta

Pune bulgurul si chimionul intr-o oala si acopera-l cu apa fiarta. Lasa-l timp de 20 minute sa se inmoaie si sa absoarba lichidul. Daca este necesar, scurge lichidul ramas.

Intre timp, taie branza feta bucatele, taie rosiile cherry in patru si toaca ceapa.

Adauga toate ingredientele si amesteca bine.

Toarna ulei de masline si zeama de lamaie, sare si piper.

Amesteca bine.

Presara frunzele de busuioc si serveste.

 

Salata cu tofu, baby spanac si seminte

Retete de salata cu spanac rosii cherry tofu

N-ai cum sa nu adori baby spanacul crud, consumat in salate.

Este un adevarat deliciu hiper-proteic, sanatate in farfurie iar pentru a-ti lua necesarul de grasimi esentiale corpului tau adauga o mana de seminte

Ingrediente:

  • cateva cubulete de tofu (sau branza)
  • 3-4 masline
  • 50g baby spanac
  • 100 g rosii cherry
  • o mana de seminte (seminte de dovleac, floarea soarelui, migdale, caju dupa preferinte)
  • o mana de rucola / valeriana
  • jumatate de ceapa rosie
  • Zeama de lamaie / lime
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

Salate de iarna cu tofu

Amesteca ingredientele, presara semintele, toarna dressingul format din ulei de masline si zeama de lima si asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

 

Salata de pui cu portocale

Salata pui cu portocale

Puiul se combina excelent cu portocalele. Pe un pat de salata, se va asezona dupa gust cu sos vinegreta. Daca nu ai acces la salata verde romaneasca, alege un mix de salata la punga, gata de consum.

Este tipul de salata de iarna rapida pe care o poti pregati din “resturi” de mancare. Daca ti-a ramas pui la cuptor de la masa de pranz sau cateva bucatele de pui de rotisor de la cina trecuta, atunci o vei gati in doi timpi si trei miscari.

Ingrediente:

  • 150g piept de pui la cuptor / la rotisor / fiert taiat cubulete sau fasii
  • 50g mix de salata verde
  • cateva masline fara sambure
  • o portocala mare taiata cubulete
  • un castravete mic taiat felii subtiri
  • sos vinegreta (doua linguri de ulei de masline, o lingurita de otet balsamic, un varf de cutit de zahar, o lingura de vin dulce, zeama de la jumatate de lime, sare si piper dupa gust)

Salata de iarna cu pui

Daca ai pregatit la cina pui la cuptor sau ti-au ramas bucati dintr-un pui la rotisor cumparat din hipermarket, iata o reteta de salata proteica pe care o poti incropi pentru masa de pranz ulterioara. Pe un pat de salata, adauga legumele feliate si aseaza cubuletele sau fasiile de piept de pui. Toarna sosul de vinegreta.

Sosul de vinegreta se pregateste din ingredientele mentionate mai sus lasate la macerat intr-un bol.

 

Salata mediteraneeana cu ton

Salata cu ton

Accesibila si foarte rapida, se poate incropi cu ingrediente pe care le ai, de obicei, prin frigider. Este o salata de iarna delicioasa, satioasa, pe care o poti servi la cina in locul unei mese grase.

Ingrediente:

  • o cutie de ton la cutie in ulei propriu
  • o mana de salata verde amestecata cu valeriana
  • un ou fiert taiat felii
  • jumatate de ceapa alba / rosie taiata fideluta
  • jumatate de ardei rosu dulce taiat fideluta
  • jumatate de morcov feliat subtire
  • ulei de masline si zeama de la o jumatate de lamaie pentru dressing
  • sare si piper dupa gust

Salata de iarna cu ton

Peste patul de salata si valeriana, adauga legumele taiate, imprastie tonul, adauga feliutele de ou, toarna dressingul si asezoneaza cu sare, piper si, optional, cateva frunze de patrungel tocate marunt.

 

Salata cu creveti si branza de capra

Salata de creveti (1)

Proteica, saraca in carbohidrati si satioasa, poate inlocui o masa. Se pregateste cu creveti congelati.

Ingrediente:

  • 150g creveti congelati, decorticati
  • 50g de branza de capra taiata in felii subtiri
  • jumatate de ceapa rosie taiata fideluta
  • 3 ridichii taiate feliute subtiri
  • 8 rosii cherry dulci taiata pe jumatate
  • o mana de mix de salata verde
  • un varf de cutit de oregano uscat
  • ulei de masline si otet balsamic pentru dressing
  • sare si piper dupa gust

Salata de iarna cu creveti

Scoate crevetii din frigider si pune-i in apa rece la dezghetat. Dupa 10 minute schimba apa si mai lasa-i la dezghetat inca 10 minute. Spala-i si verifica daca intestinul gros este scos.

Sterge-i cu un servetel de bucatarie si trage-i la tigaie 2-3 minute pe fiecare parte, pana capata o culoare opaca, roz.

Spala si toaca legumele, amesteca-le intr-un bol, adauga crevetii, branza de capra si dressingul din ulei de masline si otet balsamic. Asezoneaza salata de iarna proteica cu sare, piper si oregano, dupa gust.

 

Salata cu mozzarella si rosii cherry

O reinterpretare a clasice salata Capresse, salata cu mozzarella si rosii cherry este ideala pentru a fi consumata iarna. Rosiile cherry sunt disponbile in magazine, indiferent de sezon.

Ingrediente:

  • 200g mozzarella taiata cubulete sau bucconcini
  • 10-15 rosii cherry taiate pe jumatate
  • cateva frunze de busuioc proaspat tocate
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare si piper proaspat macinat, dupa gust

Salata de iarna cu mozzarella si rosii cherry

Salata italiana caprese este usor de pregatit si absolut delicioasa. Spala rosiile cherry si sterge-le cu un servet, ulterior taiele pe jumatate.

Spala busuiocul si toaca-l.

Alterneaza bucatile de mozzarela cu rosiile cherry, stropeste salata cu ulei de masline, presara busuiocul maruntit si asezoneaza cu sare si piper.

 

Salata de cartofi cu bacon

Salata cu cartofi dulci

Cartofii sunt legume accesibile indiferent de sezon. Hranitori, satiosi si, nu in ultimul rand, foarte gustosi, cartofii sunt ingredientul de baza in aceasta reteta de salata de iarna. Bineinteles, se combina excelent, cu bacon, branza de capra si ceapa rosie.

Ingrediente:

  • 2 cartofi dulci mici, fierti in coaja in apa cu sare
  • cateva felii de bacon tras la tigaie
  • un ou ecologic fiert
  • 50 g branza de capra
  • jumatate de ceapa rosie taiata juliene
  • 2 linguri de ulei de masline si o lingurita de otet balsamic
  • sare si piper proaspat macinat dupa gust
  • o lingurita de patrunjel tocat

Salate de iarna cu cartofi

Se spala bine cartofii si se pun la fiert in coaja. Separat, fierbe un ou ecologic. Cand sunt gata (incearca-i cu o scobitoare), scoate-i din apa si lasa-i la racit. Curata-i de coaja si taie-i cubulete.

Amesteca-i cu oul fiert taiat felii, adauga branza cubulete, ceapa si toarna dressingul din ulei de masline si otet balsamic.

Asezoneaza cu sare si piper si garniseste salata cu patrunjel si bacon.

 

Salata mix boabe de fasole

Salata mix boabe de fasole

Ti se intampla sa vii obosita de la birou si sa nu stii ce sa servesti la cina? Este prea tarziu pentru o masa principala si totusi ai nevoie de un preparat satios, proteic dar usor.

Iti propunem salata din mix de boabe de fasole la cutie. Este atat prietenoasa cu silueta cat si delicioasa, o salata de iarna rapida si simpla.

Ingrediente:

  • 1 cutie (400g) mix boabe de fasole
  • 2 cepe verzi, tocate marunt
  • 2 tulpini de telina (apio), tocate marunt
  • 1 rosie mare, fara seminte, tocata cubulete
  • Dressing pentru salata: 3 linguri de ulei de masline, 1 lingura de otet de mere alb, 1 lingura de zahar, 2 linguri de mustar Dijon, 1 lingurita de patrunjel proaspat tocat
  • Sare si piper dupa gust

Salata de iarna cu fasole

Intr-un castron adanc amesteca toate ingredientele.

Pregateste dressingul din ingredientele mentionate mai sus si omogenizeaza-l.

Toarna dressingul peste salata de iarna, asezoneaza cu sare si piper dupa gust, si serveste.

Acoperita cu o folie alimentara de plastic, bolul de salata poate fi pastrat in frigider si servit a doua zi. Mai mult, salata ti se va parea mult mai gustoasa a doua zi, cand aromele incep sa se intrepatrunda.

 

Salata de ciuperci

Reteta salata de ciuperci

Stiti cat de mult ne plac retetele simple si rapide, mai ales cand au un gust delicios si instaleaza rapid senzatia de satietate.

Ciupercile sunt alimente hranitoare, nelipsite din dieta vegetarienilor sau a celor care tin post, fiind bogate in proteine, o sursa valoroase de fibre, vitamine si minerale esentiale corpului tau. Avand un continut de 90% apa, sunt sarace in calorii si te satura imediat.

Iti vom arata cum sa personalizezi aceasta reteta de salata de iarna in functie de stilul tau de viata:

Ingrediente:

  • 2 cutii de ciuperci (420g de ciuperci scurse) champignon
  • Optional: o mana de ciuperci shitake (considerate ciuperci medicinale)
  • Un catravete murat
  • 2 linguri de maioneza (se poate inlocui cu maioneza light, maioneza vegana sau pur si simplu iaurt)
  • 1 lingura de smantana (se poate inlocui cu smantana vegetala de cocos, spelta, soia etc)
  • Doi catei de usturoi zdrobiti / dati prin razatoarea mica
  • Cateva fire de marar tocate marunt
  • Sare si piper duap gust

Salata de iarna cu ciuperci

Desi ti-am recomandat ciuperci champignon la cutie pentru ca se fierb mai repede, poti folosi ciuperci proaspete, curatate de codita si membrana. Tine foarte mult de stilul tau de viata si timpul pe care-l ai la dispozitie pentru a gati.

Astfel, ciupercile spalate si pun la fiert intr-o olicica cu sare si le fierbem cat sa se inmoaie, fara sa-si piarda textura. Se scurg bine de apa printr-o strecuratoare (eventual poti folosi un servet pentru a inlatura excesul) si se taie feliute. Poti sari peste acest pas daca folosesti ciuperci la cutie deja feliate.

Castravetele murat care este optional insa aduce un plus de gust mai ales atunci cand folosesti iaurt in locul clasicului dressing, se taie felii apoi fasii si se toaca cubulete.

Intr-un castron se amesteca maioneza, smantana si usturoiul pana se formeaza o pasta cu care se freaca ciupercile taiate si castravetele cubulete. Se transfera salata pe un platou si se orneaza cu patrunjel tocat marunt.

*** In loc de smantana poti folosi cu succes iaurt. Daca renunti si la maioneza sau mizezi pe varianta vegana sau light, obtii o salata de ciuperci hipocalorica pe care o poti consuma fara nicio remuscare daca esti la dieta!

*** Pentru varianta low carb, foloseste smantana grasa, maioneza clasica sau iaurt grecesc.

*** Veganii (cei care nu consuma oua) si cei care tin post, isi pot pregati o maioneza vegetala din doua lingurite de mustar, frecate cu ulei si putina zeama de lamaie. Tot acestia pot inlocui smantana obisnuita cu variante vegetale bio.

Iata cat de simplu este sa gatesti o salata de iarna si sa-ti personalizezi reteta in functie de stilul tau de viata si necesitatile calorice si de macronutrienti.

 

Salata de linte cu branza si masline

Salata de linte

Este tipul de salata de iarna pe care ar trebui s-o gasesti in orice cafenea si care n-ar trebui sa-ti ia decat putin peste un sfert de ora sa o pregatesti acasa.

Parte din bucataria mediteraneeana, salata de linte este proteica, satioasa si constituie o masa completa, mai ales cand este servita cu crutoane.

Ingrediente:

  • 100g branza feta, tocata bucatele
  • 1 cana de masline negre, fara samburi
  • 1 cana de linte, clatite printr-un jet de apa rece
  • 1 cana de supa concentrata de legume sau de pui
  • 2 cani de apa
  • 1 ceapa rosie, tocata julienne
  • 3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 4 linguri de ulei de masline extra-virgin
  • 3 lingurite de otet
  • 1 frunza de dafin
  • ¼ lingurita piper negru

Salata de linte cu branza

Pune lintea la fiert in amestecul de apa si supa concentrata de legume. Cand apa a dat in clocot, adauga foaia de dafin, cateii de usturoi, sare si piper. Redu temperatura si continua sa gatesti la foc mic timp de 15-20 de minute sau pana cand lintea este gatita.

Intre timp, pregateste dressingul pentru salata. Amesteca uleiul de masline cu otet. Adauga ceapa tocata si frunzele de menta.

Indeparteaza foaia de dafin si usturoiul, scurge lintea intr-o sita si transfer-o intr-un bol de salata.

Asteapta sa se raceasca pana devine calduta, amestec-o cu dressingul de mai sus, presara maslinele si cubuletele de branza.

Potriveste de sare si piper.

Serveste imediat salata de iarna.

 

Salata de fasole rosie si crutoane de paine

Salata mix boabe de fasole

 

Iata o salata proteica pe care o poti servi la o cina tarzie sau le-o poti propune invitatilor ca antreu. Imprumuta din gustul si textura salatei boeuf, insa, contine, in plus bucati de salata verde.

Legumele, fie ele fierte sau murate, se toaca cubulete si se amesteca cu fasolea rosie din cutie dar si cu o proteina din carne la alegere. Toate sunt legate de o lingura generoasa de maioneza si prezentate in farfurie cu ajutorul unui cerc din inox.

Ingrediente:

  • 1 cutie de fasole rosie, clatita si scursa de zeama (sau o cana de fasole uscata, fiarta si racita)
  • 1 morcov fiert, taiat cubulete
  • 2-3 castraveciori cornisor murati, taiati cubulete
  • 2-3 felii de salam, taiate cubulete
  • 1-2 linguri de maioneza
  • 2-3 foi de salata creata, rupta bucatele.
  • Cateva fire de patrunjel
  • Crutoane din paine

Salata de iarna cu fasole rosie

Curata morcovul, indeparteaza-i capetele, spala-l bine si pune-l la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a inmuiat (furculita intra cu usurinta), scurge-l bine de apa si lasa-l la racit. Ulterior, taie-l in doua apoi toaca-l cubulete.

Toaca cubulete castraveciorii murati si salamul.

Rupe salata bucatele si aseaz-o intr-un bol adanc. Toarna peste ea fasolea din cutie, spalata si scursa bine.

Adauga castraveciorii, salamul, morcovul si cateva fire patrunjel.

Omogenizeaza compozitia cu doua linguri de maioneza.

Aseaza pe platou un cerc si umple-l cu compozitie. Taseaza bine.

Indeparteaza cercul.

Garniseste salata de iarna din fasole cu crutoane de paine deasupra.

 

Salata din grau cu legume

Salata din grau spelta farro cu legume

Satioasa, plina de arome, cu un gust usor de nuci, ti se topeste in gura. Graul Spelta poate fi inlocuit cu bulgur, couscous sau chiar orez. O reteta mai simpla de atat, nici ca se poate!

Graul spelta, spre deosebire de couscous, in loc de a se afana si a deveni spongios dupa gatire, capata o textura mamaligoasa si usor lipicioasa. Desi este mai greu de gasit, merita tot efortul datorita gustului special, undeva la mijloc intre orez si couscous.

Cereala antica, graul spelta era folosit de catre romani in panificatie. In zilele noastre se foloseste in salate, supe sau chiar paste. Este o salata ideala de iarna.

Ingrediente (4portii):

  • 200g grau spelta sau bulgur
  • 50g branza Gouda sau Emmental, rasa
  • 2 morcovi mici, dati prin razatoare mare
  • 150g rosii cherry, tocate cubulete
  • 6-8 ciuperci cremini, feliate
  • 1 ardei rosu, tocat bucatele
  • 1 ceapa rosie, mica, tocata marunt
  • 1-2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de zeama de lamaie sau otet balsamic
  • 1 lingurita de sare roz
  • ½ lingurita piper
  • 1 lingura de patrunjel tocat

Salata de iarna din spelta

Clateste graul spelta sau bulgurul si lasa-l la inmuiat in apa rece timp de 20 de minute apoi scurge apa ramasa. Adauga-l intr-o tigaie adanca (sau o cratita care nu lipeste) si acopera-l cu pa rece. Asteapta sa dea in clocot. Redu focul si continua sa gatesti pentru 15-20 de minute, sau pana cand devine moale. Scurge apa ramasa.

In timp ce graul fierbe, pregateste legumele dupa indicatiile de mai sus.

Amesteca morconii, rosiile, ciupercile, usturoiul si ceapa intr-un bol adanc. Adauga 2 linguri de ulei de masline, sare si piper si amesteca bine.

Aseaza o hartie de copt peste o tava de cuptor si presara legume intr-un strat subtire.

Da la cuptorul preincalzit la 200C pentru un sfert de ora, intorcandu-le in acest timp o data.

Amesteca graul cu ulei de masline si zeama de lamaie, asezoneaza cu sare si piper si amesteca-l cu legume. Preara branza rasa si patrunjelul deasupra. Serveste salata de iarna.

 

Salata de iarna cu ou si avocado

Retete low carb

O reteta rapida, o salata de iarna saraca in carbohidrati si bogata in proteine si grasimi bune, pe care o poti servi pe tartine din paine de seminte, low-carb dimineata sau ca gustare intre mesele principale.

Ingrediente:

  • 6 oua
  • frunze de telina
  • un avocado
  • un ardei gras
  • patrunjel
  • maioneza, mustar, piper, boia dupa gust

Salata de iarna cu avocado si ou

Retete salata de ou cu avocado

Pune ouale la fiert pana se intaresc. Transfera-le in apa rece dupa care care cojeste-le si taiele feliuta. Daca ai un feliator de oua il poti folosi pentru a obtine bucatele uniforme.

Retete salata de ou1

Adauga maioneza, mustarul, sarea si piperul dupa gust. Amesteca. Poti folosi maioneza din comert sau maioneza preparata in casa dintr-un ou, ulei de masline si zeama de lime.

Ou cu avocado

Toaca cateva frunze de telina, ardeiul gras si patrunjelul si adauga-le peste salata. In locul frunzelor de telina, poti folosi salata verde romaneasca, salata creata, iceberg, valeriana sau baby spanac.

Reteta salata de ou

Adauga avocado-ul taiat bucatele si serveste-le pe tartine din paine de seminte pentru varianta low carb a retetei sau, daca ai musafiri, umple cateva jumatati de avocado.

O reteta delicioasa, low-carb pe care o poti consuma ca aperitiv, ca garnitura, ca masa de sine statatoare, o reteta pentru care o poti prepara pentru intreaga familie sau pentru musafiri.

Iata ca poti servi salate iarna cand nu ai acces la legume proaspete si verdeturi de sezon! Daca ti-au placut recomandarile noastre, nu uita sa ne dai un Like pentru apreciere.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro