Salate aperitiv pentru mese festive

  •  
  •  

Cauti idei de salate aperitiv?

Chit ca pregatesti un eveniment festiv la care si-au anuntat prezenta invitati ceva mai pretentiosi sau te-ai trezit pe neasteptate cu intrega gasca la tine la usa chiar inainte de inceperea meciului, inspira-te din propunerile editorilor fucsia.ro.

Poti alege salate aperitiv clasice, cu care invitatii tai sunt familiarizati, precum salatele A la Russe, Waldorf, Nicoise, Caprese sau Caesar. Acestea sunt perfecte pentru o masa bufet.

Daca vrei sa impresionezi te poti orienta catre fine dining, salate din ingrediente selecte, cu un plating deosebit. Acestea se vor servi individual si vei vrea sa zabovesti ceva mai mult asupra aranjamentului din farfurie.

Salata aperitiv de pere cu nuci si branza cu mucegai

Salata de pere cu branza

Pretioasa, delicioasa si apetisanta, salata de pere cu nuci si branza ia un loc de cinste pe masa de sarbatoare.

Este salata aperitiv ideala. Le-o poti servi si celor mai pretentiosi invitati sau te poti rasfata alaturi de partener in fata micului ecran, alaturi de un pahar de vin alb.

Ingrediente pentru salata:

  • 2 pere cu coaja, taiate felii subtiri
  • 1 punga de salata amestecata
  • 30g nuci crude, tocate la cutit
  • 40g branza cu mucegai, faramitata
  • Cateva curmale, fara samburi, taiate felii subtiri

Ingrediente pentru dressing:

  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 si ½ linguri de otet de mere
  • 1 lingurita de miere
  • 1 lingurita de mustar Dijon
  • Un praf de sare
  • Piper negru, proaspat macinat

SALATA DE PERE CU NUCI SI BRANZA CU MUCEGAI

Pregateste intai dressingul: toarna toate ingredientele ntr-un bol si foloseste un tel pentru a le amesteca bine. Gusta si potriveste de sare si piper.

Prajeste nucile intr-o tigaie adanca la foc mediu, amestecand des, pentru 4-5 minute. Transfera-le pe un servet de bucuatarie pentru a se raci.

Amesteca salata, curmalele, perele si nucile prajite intr-un bol de salata. Cand esti pregatita sa o servesti, toarna peste ea dressingul si amesteca bine ca frunzele de salata sa se captuseasca bine.

Serveste salata aperitiv in boluri individuale, garnisita cu branza cu mucegai faramitata.

 

Salata aperitiv caprese cu pesto de busuioc

Salata rosii cu mozzarella si pesto de busuioc

Un preparat consacrat de traditie, salata caprese reinterpretata imbina perfect alcihimia reusita a intuitiei gastronomice, executia simpla si ingredientele de calitate scaldate in deliciosul pesto de busuioc.

Caracterizata de eleganta simplitatii, salata caprese are la baza doar cateva ingrediente asa ca asigura-te ca sunt de cea mai buna calitate.

Ingrediente:

  • 150g rosii cherry
  • 250g bilute mini mozzarella
  • 1 lingura de pesto de busuioc
  • 1 lingurita de otet balsamic
  • Sare si piper, dupa gust

SALATA CU ROSII, MOZZARELLA SI BUSUIOC

Aseaza bilutele de mozzarella intr-un castron, adauga rosiile cherry taiate pe jumatate si amesteca. Toarna putin otet balsamic si garniseste cu pesto proaspat din busuioc. Serveste salata cu paine prajita.

Vezi mai multe idei de prezentare salate caprese

 

Salata aperitiv cu apio, nuci, pere si blue cheese

Salata din telina apio nuci maruntite pere si blue cheese

Tulpina de telina (apio) este un aliment antioxidant si antiinflamator, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Are o textura crocanta si este puternic aromata, in special atunci cand se consuma cruda.

In plus, iti furnizeaza numeroase vitamine si minerale. Se combina excelent cu nucile maruntinte, o sursa importanta de grasimi bune, dar si cu bucatile de pere si branza blue cheese maruntita, intr-o salata exotica, foarte prietenoasa cu silueta.

Ingrediente:

  • 1 legatura de telina apio
  • 1 ceasca de blue cheese, maruntita
  • ¾ ceasca de nuci, maruntite la cutit
  • ¾ lingurita salota, maruntita
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet balsamic
  • Sare si piper proaspat macinat, dupa gust

SALATA DIN TELINA APIO, CU NUCI, PERE SI BLUE CHEESE

Amesteca salota cu uleiul de masline si otetul balsamic si da-o deoparte.

Prajeste nucile la cuptor, pe o foaie de copt, timp de 10-15 minute sau intr-o tigaie, la foc mediu, pentru 3-5 minute cat sa-si intensifice aromele. Lasa-le sa se raceasca, apoi marunteste-le din cutit.

Taie telina apio in bucati pe diagonala si aseaz-o in castron. Toarna peste ea jumatate din cantitatea de dressing. Presara nucile si branza maruntita. Mai adauga dressing daca este nevoie. Gusta si potriveste salata aperitiv de sare si piper.

 

Salata aperitiv traditional ruseasca Olivier

Salata nicoise

Deosebit de versatila, combina legumele fierte si taiate cubulete cu un sos format fin maioneza, smantana acra si mustar Dijon. In timp ce gusturile si texturile se imbina armonios, iti permite sa fii creativa si sa experimentezi cu ingredientele dupa propriul gust.

O poti servi ca aperitiv dar si ca garnitura pentru carne (in cazul in care optezi pentru varianta vegetariana).

Ingrediente:

  • 2 cartofi mari, fierti in coaja, taiati cubulete
  • 3 morcovi fierti, taiati cubulete
  • 1 cutie de mazare, scursa de zeama
  • 3 castravei murati (sau mai multi) taiati cubulete
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 2 oua fierte tari, tocate
  • 2 linguri de maioneza
  • 2 linguri de smantana acra
  • ½ lingura mustar Dijon
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: 1 piept de pui fiert, tocat marunt

SALATA RUSEASCA OLIVIER

Spala bine cartofii si pune-i la fiert in coaja in apa cu sare. Curata morcovii si pune-i la fiert intregi, intr-un vas separat. Adauga mazarea si pieptul de pui. Separat, pune la fiert si ouale.

Scoate legume-le din oala si lasa-le sa se raceasca si curata cartofii de coaja.

Toaca cubulete toate ingredientele si adauga-le intr-un bol. Amesteca-le cu ceapa tocata cat mai marunt, maioneza si smantana acra. Gusta si potriveste de sare si piper proaspat macinat.

Acopera castronul cu o folie de aluminiu si da la frigider pentru cel putin treizeci de minute.

Salata ruseasca Olivier se poate garnisi cu patrunjel tocat inainte de servire.

 

Salata aperitiv cu chipsuri din parmezan, rosii uscate si masline

Salata cu chipsuri din parmezan rosii uscate si masline

Vrei sa-ti impresionezi invitatii cu o salata aperitiv simpla dar aspectuoasa? Aceasta salata are toate ingredientele necesare: chipsurile de parmezan pentru textura, mugurii de pin pentru deliciu, rosii uscate pentru cunoscatori.

Chipsurile de parmezan dau cu totul o alta nota acestei salate simple, sunt apetisante si delicioase. Textura lor crocanta si gustul sarat pot completa diferite preparate culinare: supe crema, salate aperitiv si o variate de piureuri.

Ingrediente:

  • O punga de salata verde mixta
  • O mana de masline verzi
  • O mana de muguri de pin prajiti
  • Cateva rosii uscate
  • Ulei de masline si otet balsamic pentru dressing
  • Sare si piper dupa gust
  • 100g de parmezan ras pentru chipsuri

SALATA CU CHIPSURI DE PARMEZAN, ROSII USCATE SI MASLINE

Presara mugurii de pin peste patul de salata mixta, aseaza maslinele si rosiile uscate, toarna un dressing simplu de ulei de masline si otet balsamic. Decoreaza salata cu chipsurile de parmezan dupa reteta de mai jos:

Cum se fac chipsurile din parmezan?

Incinge cuptorul la 200C si pregateste o tava de cuptor intinsa, asezand peste ea o foaie de copt.

Da parmezanul pe lungime pe razatoarea mica astfel incat sa obtii fasii cat mai lungi.

Aseaza cate o lingurita de parmezan ras pe foaia de copt si turteste-l cu o lingurita, lasand o distanta de 1 cm intre ele.

Introdu-le in cuptorul preincalzit si coace-le timp de 5-6 minute.

Cand se rumenesc si usor si incep sa formeze bule, sunt gata.

Scoate tava din cuptor si lasa-le sa se raceasca timp de 10 minute. Indeparteaza-le de pe tava de copt cu ajutorul unei spatule si foloseste-le pentru a decora salata.

 

Salata aperitiv Caesar cu crutoane

Salata caesar cu pui si crutoane

O un amestec de salata cos si piept de pui, scaldata intr-un dressing bogat si complex, in a carui componenta intalnesti fileuri de ansoa, parmezanul si maioneza. Salata Caesar poate fi consumata la orice masa principala, este satioasa si hranitoare dar poate fi servita invitatilor ca salata aperitiv, mai ales daca organizezi o masa bufet.

Pentru un plus de textura, propunem o portie de crutoane homemade.

Ingrediente:

  • 4 felii de paine alba
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 1 piept de pui
  • 1 salata cos

Ingrediente pentru dressing:

  • 5 linguri de maioneza
  • 1 lingura de otet din vin alb
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 2 fileuri ansoa
  • O mana de parmezan ras

SALATA CEZAR CU CRUTOANE

Preincalzeste cuptorul la 200C. Aseaza o foaie de copt peste o tava de cuptor. Taie painea cubulete si transfer-o in tava. Toarna sau pulverizeaza doua lingurite de ulei de masline si asezoneaza cu sare. Amesteca bine si disperseaza cubuletele de paine pe un singur strat. Da la cuptor pentru aproximativ 10 minute pana devin crocante.

Toarna o lingura de ulei de masline peste pieptul de pui si incinge o tigaie cu strat antiaderent (1 minut). Aseaza pieptul de pui in tigaie si gateste timp de 4 minute. Intoarce-l pe partea cealalta si gateste inca 4 minute. Pieptul de pui este gata cand introduci varful unui cutit in partea cea mai groasa si nu mai apare roz iar sucul este clar.

Paseaza feliile de ansoa cu furculita, adauga usturoiul zdrobit, maioneza, otetul si amesteca. La final incorporeaza parmezanul. Daca dressingul pentru salata Cezar este prea gros, adauga 1-2 linguri de apa sa-l subtiezi.

Spala bine salata si usuc-o. Rupe-o bucati si adaug-o in castron sau platou. Rupe sau taie pieptul de pui bucatele si adauga crutoanele. Toarna dressing-ul (sau o parte din el, urmand sa adaugi ulterior, dupa gust) si asezoneaza cu parmezan ras.

Salata aperitiv Cezar cu crutoane se serveste imediat.

 

Salata aperitiv A la Russe, de inspiratie ruseasca

Salata a la rousse

O alternativa vegetariana si mult mai usoara la salata boeuf, dar cu un gust similar, salata a la rousse isi gaseste un loc special pe masa de sarbatori. Colorata datorita varietatii de legume din compozitia, salata este legata de maioneza delicioasa pregatita cu drag in casa. Poate fi servita alaturi de aperitive, potolind pofta de mancare a invitatilor pana servesti felul principal.

Ingrediente:

  • 1kg cartofi
  • 500g morcovi
  • 300g castraveti murati in otet
  • 1 lingurita din zeama castravetilor murati (sau otet)
  • 4-6 bucati de gogosar murat
  • 1 cutie de mazare boabe (400g)
  • 150g maioneza
  • 1 lingurita de mustar
  • Sare si piper, dupa gust

SALATA A LA RUSSE

Cartofii si morcovii se spala bine de pamant si se pun la fiert in coaja. Dupa primul clocot se adauga sare in apa. Se fierb pana se inmoaie si pot fi patrunsi cu usurinta de o furculita sau varf de cutit (totusi, ai grija sa nu fierbi cartofii prea tare, verifica-i periodic).

De indata ce au fiert, se scot din apa si se lasa la racit.

Cand s-au racit suficient incat sa poata fi manevrati, cartofii si morcovii se curata de coaja. Se feliaza dupa care se taie in fasii pe lungime si, ulterior, cubulete. La fel procedam si cu muraturile.

Se clateste bine mazarea din cutie.

Se aseaza toate legumele intr-un castron adanc, se adauga zeama de castraveti murati, mustarul si ¾ din cantitatea de maioneza. Se amesteca bine, se gusta si se potriveste de sare si piper. Se adauga si restul maionezei daca este necesar.

Se aranjeaza salata aperitiv pe platou sau in forme speciale rotunde sau patrate. Se pot decora deasupra cu un strat subtire de maioneza, diferite forme de muraturi sau bucatele de albus fiert.

 

Salata apertiv cu rucola, parmezan si prosciutto crudo

Salata rucola parmezan prosciutto crudo

Salatele pot deveni monotone daca obisnuiesti sa folosesti de fiecare data aceleasi incrediente. Pastreaza simplitatea caracteristica salatelor si adauga ingrediente care-ti fac placere sa le consumi, satioase si prietenoase cu silueta.

O vei putea servi invitatilor pretentiosi, obisnuit cu preparatele fine dining, in loc de aperitiv.

Ingrediente (2 portii):

  • 150g rucola pre-spalata (sau usuc-o bine cu ajutorul unui salad spinner)
  • 4-6 felii de prosciutto, sfasiat in imbucaturi
  • 50g parmezan ras
  • 2 lingurite de otet balsamic
  • 3 lingurite de ulei de masline extra virgin
  • ½ lingurita mustar Dijon
  • Sare roz si piper negru, proaspat macinat

SALATA CU RUCOLA, PARMEZAN SI PROSCIUTTO CRUDO

Pregateste intai dressingul pentru salata: amesteca otetul balsamic, sarea, piperul si mustarul intr-un bol mic pana la omogenizare. In timp ce amesteci, adauga treptat uleiul de masline, avand grija ca uleiul sa fie emulsionat cu otetul inainte de a adauga mai mult.

Intr-un bol adanc amesteca rucola cu dressingul si amesteca ca frunzele sa se captuseasca bine.

Rupe feliile de prosciutto in bucati cat pentru o imbucatura si presara-le deasupra.

Folosind razatoarea mica, rade parmezanul deasupra salatei.

 

Salata aperitiv Nicoise cu ton, ansoa si oua de prepelita

Salata nicoise

Salata Nicoise este o salata mixta. Reteta originala are la baza cateva ingrediente cheie: maslinele negre Nicoise, ton, ansoa, oua fierte si rosii) care se pot servi sau nu, pe un pat de salata verde sau salata mixta, dreasa cu o vinegreta si servita individual sau pe un platou.

Variantele moderne includ o varietate de alte legume, salata fiind imbogatita cu cartofi, pastai de fasole sau mazare, ridichii, ceapa si, bineinteles, salata verde. Obtinem astfel o masa completa, satioasa, o salata care se transforma dintr-o garnitura intr-un fel principal.

Ingrediente (pentru 3-4 portii):

  • 300g cartofi noi mici
  • 150g pastai de fasole baby
  • 3 oua organice, proaspete
  • 1 salata verde mare (sau mix de salata la punga)
  • 150g de rosii cherry
  • 2 cutii de ton in suc propriu (320g)
  • 3 fileuri de ansoa marinat
  • 50g masline negre Nicoise
  • 150g de rosii cherry
  • O salota (ceapa frantuzeasca) / o ceapa mica rosie
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet balsamic
  • Cateva frunze de busuioc
  • Zeama de lamaie
  • Sare si piper dupa gust

RETETA SALATA NICOISE

Pune ouale la fiert intr-un ibric cu apa rece si fierbe-le timp de 10-12 minute pentru a obtine oua fierte tari. Raceste-le in apa rece si cojeste-le.

Spala bine cartofii si fierbe-i in coaja, in apa clocotita pana se inmoaie. Scurge-i de apa si pune-i deoparte.

Opareste pastaile de baby fasole in apa clocotita cu sare pana se inmoaie. Scurge-le printr-o sita si pune-le deoparte.

Taie cartofii pe jumatate si frige-i in ulei incins timp de cateva minute pana se rumenesc usor. Adauga rosiile cherry taiate pe jumatate si tine-le pe foc inca un minut. Adauga o lingura de otet balsamic, opreste focul si presara frunzele de busuioc. Lasa-le sa se raceasca.

Spala bine salata, zvant-o bine, rupe-o cu mana si aseaz-o pe un platou. Aranjeaza cartofii si rosiile trase la tigaie pe patul de salata. Adauga pastaile de fasole si fasiile de ton.

Taie ouale in patru si aseaza-le pe platou, presara maslinele, ceapa tocata fideluta si fasiile de ansoa. Amesteca restul de ulei de masline cu zeama de lamaie si toarna-le peste salata.

Asezoneaza salata aperitiv Nicoise cu sare si piper, dupa gust.

 

Salata aperitiv cu rucola, nuci caramelizate, pere si gorgonzola

1 salata de vara cu rocola nuci caramelizate pere si gorgonzola

Parca semnata de un chef cunoscut, aceasta salata aperitiv este un rasfat de gusturi si texturi.

Nucile caramelizate impreuna cu perele reusesc nu numai sa iasa in evidenta ci sa-si puna amprenta pe intreaga salata iar branza gorgonzola este cea mai potrivita pentru a sustine aceasta combinatie.

Ingrediente:

  • O mana de salata verde
  • O mana de rucola
  • 5-6 nuci caramelizate
  • 3 lingurite de zahar
  • Cateva cuburi de branza gorgonzola
  • ½ para taiata feliute subtiri si stropita cu zeama de lamaie
  • Dressing (ulei de nuca si otet balsamic crema)
  • Sare si piper dupa gust

SALATA CU RUCOLA, NUCI CARAMELIZATE, PERE SI GORGONZOLA

Se topeste zaharul cu putin lapte pana se transforma intr-un sirop care face bule, se introduc nucile si amesteca bine pana cand se acopera bine apoi se transfera pe un o foaie de copt pentru a se uscat.

Se spala bine salata si rucola si se usuca. Se rupe salata bucatele si se aseaza pe fundul farfuriei. Se adauga rucola, para feliata si stropita cu zeama de lamaie, nucile si branza.

Se presara dressingul si se asezoneaza salata aperitiv dupa gust.

 

Salata aperitiv Waldorf cu pui si dressing din iaurt grecesc

Salata waldorf cu dressing din iaurt grecesc

Salata Waldorf cu un twist este o alta optiune de salata aperitiv clasica. Este hranitoare, satioasa si poate tine loc de aperitiv.

Ingrediente:

  • 1 salata cos, rupta bucatele cu mana
  • 1 tulpina de telina apio, tocata bucatele de 1cm
  • 150g boabe de struguri
  • 60g nuci, maruntite usor la cutit
  • 1 mar verde, tocat fideluta
  • 250ml iaurt grecesc
  • 1 lingura de maioneza
  • 1 lingura de miere
  • Cateva crengute de tarhon, tocate marunt
  • Zeama de lamaie
  • Sare si piper negru, proaspat macinat
  • Optional: piept de pui gatit

SALATA WALDORF CU DRESSING DIN IAURT GRECESC

Preincalzeste cuptorul la 180C.

Aseaza boabele de struguri peste o hartie de copt, presara peste ei coaja rasa de la jumatate de lamaie, presara putin ulei de masline si asezoneaza cu sare si piper.
*** Salata se poate servi si cu boabe de struguri crude.

Da tava la cuptor pentru un sfert de ora apoi adauga nucile si da tava iar la cuptor pentru inca 5-10 minute sau pana cand strugurii se inmoaie si nucile se rumenesc usor.

Intre timp, pregateste dressingul. Toarna maioneza si iaurtul grecesc intr-un bol si amesteca bine. Adauga mierea si omogenizeaza. Incorporeaza tarhonul, zeamana de lamaie si asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Rupe salata bucati si aseaz-o pe fundul platoului, adauga merele fidelute, boabele de struguri, telina apio si nucile.
*** Optional : adauga pieptul de pui

Toarna dressingul din iaurt si serveste.

 

Salata aperitiv mix, cu prosciutto si fructe de sezon

2 salata de vara cu rucola prosciutto si fructe de sezon

Este salata ideala pentru a fi servita la o petrecere in gradina. Este proaspata, racoritoare si, bineinteles, nu in ultimul rand, sofisticata.

Ingrediente:

  • O mana de salata verde
  • O mana de rucola
  • 2-3 felii de prosciutto
  • Cateva felii subtiri de ridiche
  • 4-5 rosii cherry taiate pe jumatate
  • Cateva feliute de pepene galben
  • Cateva boabe de struguri
  • O mana de germeni de ridichii
  • Dressing (ulei de masline si otet balsamic)
  • Sare si piper dupa gust

SALATA MIX CU PROSCIUTTO SI FRUCTE DE SEZON

Aseaza pe fundul farfuriei salata rupta bucatele si rucola. Adauga rosiile taiate, feliile de ridichii si fructele de sezon. Aseaza feliile de prosciutto si completeaza salata cu o mana de germenii de ridiche.

 

Salata aperitiv de pui, servita pe foaie de tortilla

Salata de pui pe foaie de tortilla

O salata de pui satioasa, foarte bine echilibrata din punct de vedere nutritional, prezentata intr-un mod inedit, pe foaie de tortilla. Este o salata aperitiv casual, pe care gasca ta o va aprecia.

Ingrediente:

  • 4 foi de tortilla
  • 2 buc piept de pui (500g)
  • 200g branza de capra, taiata cubulete
  • 1 punga de salata mixta
  • 1 tulpina de telina Apoi, tocata marunt
  • 150g maioneza
  • 2 linguri de mustar Dijon
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • 2 linguri de patrunjet, tocat
  • Sare si piper, dupa gust

SALATA DE PUI PE FOAIE DE TORTILLA

Pune la foc apa intr-o cratita. Cand a dat in clocot, adauga pieptul de pui si sareaza. Acopera cratita si gateste la foc mediu pentru 15 minute pana cand pieptul de pui devine roz in mijloc. Indeparteaza carnea si aseaz-o pe o farfurie sa se raceasca. O poti da la rece pentru a grabi racirea.

Taie pieptul de pui cubulete.

Amesteca telina, maioneza, patrunjelul, mustarul, zeama si coaja de lamaie, sarea si piperul intr-un bol adanc. Adauga cubuletele de pui fiert si amesteca bine pentru a le captusi.

Aseaza foaia de tortilla pe platou si imprastie o mana din mixul de salata. Aseaza deasupra amestecul de pui si branza cubulete.

Serveste salata aperitiv imediat.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro