zoot

Salata Romaine (Cos). Proprietati, idei de consum si pastrare

Salata romaine proprietatiDintre toate varietatile de salate, ne vom opri astazi asupra salatei romane sau salata cos. Recunosti o salata Romaine dupa frunzele sale lungi si crocante care formeaza o capatana lunga, compacta. Desi are un gust usor amarui, salata romaine se numara printre cele mai apreciate datorita proprietatilor sale.

 

Profil nutritional si proprietati

Salata romaine este o sursa excelenta de vitamina A si C, antioxidanti puternici care joaca un rol important in combaterea radicalilor liberi, care se pot acumula in organism, contribuind la dezvoltarea mai multor boli, precum cancerul, bolile de inima si artrita. In plus, vitamina A este un micronutrient cheie pentru pastrarea sanatatii ochilor, prevenind inflamarea acestora si reducand riscul de aparitie a cataractei. Tot vitamina A joaca un rol important in mentinerea sanatatii si tineretii pielii. 100g de salata romaine iti furnizeaza 40% din necesarul zilnic de vitamina C si 174% din necesarul zilnic de vitamina A.

Salata romaine cotine si o cantitate generoasa de vitamina K (aproximativ 128% din necesarul zilnic de vitamina K se regaseste intr-o 100g salata romaine), micronutrient esential pentru prevenirea hemoragiilor si instalarea osteoroporozei. Tot in salata romaine regasim acidul folic, vitamina din complexul B necesar pentru a converti homocisteina care, atunci cand nu este transformata, poate duce la probleme cardiace grave. 100g de salata romaine iti asigura 34% din necesarul zilnic de acid folic.

Tot in salata romaine regasim cantitati semnificative de alte vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului, catsi fibre alimentare, esentiale pentru o digestie eficienta.

Cum poti consuma salata romaine?

Salata romaine
Salata romaine taiata
Salata romaine uscator

Indeparteaza frunzele exterioare si taie varfurile frunzelor cu ajutorul unui cutit ascutit inainte de consum. Acestea tind sa fie responsabile de gustul usor amar al preparatelor. Spala sub un jet de apa rece frunzele, toaca-le in dimensiunea dorita (sau rupe-le cu mana pentru a preveni oxidarea) si trece-le printr-un uscator de salata. Amestec-o cu legumele preferate, adauga o sursa de proteina si un dressing simplu pentru a obtine o salata satioasa. Cand vine vorba de pregatirea salatelor, singura limita este data de propria imaginatie. In pana de idei? Faimasa salata Cesar se prepara cu frunze de salata cos.

Frunzele de salata romaine pot fi consumate si in sandvisuri. Introdu o frunza de salata pentru a te bucura de un plus de micronutrienti si o textura crocanta.

Cum se pastreaza salata romaine?

De fiecare data cand iti faci cumparaturile din supermarket, orienteaza-te catre o capatana compacta, cu frunze proaspete, de o culoare intensa si crocante. Evita pete maronii, portiunile decolorate si aspectul flasc. Daca nu este consumata imediat, salata romaine se poate pastra in frigider pana la sapte zile. Inainte de a fi depozitate in frigider, salata se spala si se indeparteaza excesul de apa cu ajutorul unui uscator de salata, apoi se infasoara intr-o folie alimentara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.