zoot

Salata de sfecla rosie: 10 retete cu sfecla rosie cruda, fiarta, coapta, murata sau la cutie

Astazi iti propunem sa incerci salata de sfecla rosie! Nu numai ca este o leguma hipocalorica, ideala in dietele bazate pe restrictia calorica, sfecla este un puternic antioxidant natural si o sursa de fibre deloc de neglijat. Inainte sa o introduci la murat, opreste-te asupra acestui aliment minune si pregateste-ti una dintre aceste salate. Sfecla rosie este un adaos extraordinar in salate, dand  o aroma profunda pamantoasa si un colorit extraordinar. In plus, se potriveste in atat de numeroase combinatii incat nu te vei satura de o anumita salata sfecla rosie cand ai atat de multe variante de incercat.

 

Salate de sfecla rosie

In functie de felul in care alegi sa o pregatesti, vei obtine de fiecare data o salata inedita. Murata, poate fi consumata in salate care cer muraturi, precum cea orientala, alaturi de cartof si ou fiert, sau simpla, amesteca cu putin hrean si dressing. Cruda, fiarta sau coapta poate fi consumata cu branza de capra sau tofu, cu ridichii, morcov, ceapa, mixuri de verdeata si salate, condimentata dupa plac. Verfica cele zece retete de salata de sfecla rosie.

sfecla rosie retete
salata de sfecla rosie
salata de sfecla rosie murata coapta fiarta sau cruda

 

  1. Salata de sfecla fiarta simpla

Daca nu pui la socoteala timpul de fierbere, ai de-a face cu o salata de sfecla rapida si usor de preparat, servita pe post de garnitura pentru feluri principale cu carne.

  • O radacina de sflecla rosie fiarta si taiata cubulete
  • Ulei de masline si otet balsamic pentru dressing
  • Patrunjel, rozmarin, busuioc proaspat, maruntit la cutit
  • Sare si piper dupa gust

De cele mai multe ori, sfecla rosie se consuma fiarta in salate. Pentru a o fierbe, se spala bine si se introduce in apa clocotita si sarata, cu tot cu coaja. Cand devine moale se scoate, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja apoi se taie cubulete. Din uleiul de masline si otet se pregateste un dressing simplu pentru salata de sfecla rosie, se toarna peste , se adauga ierburile preferate maruntite la cutit, se decoreaza cu frunzele sfeclei si se potriveste cu sare si piper dupa gust.

 

  1. Salata de sfecla rosie cruda cu pere si feta

Sfecla rosie se poate consuma si cruda. Ce-i drept, textura este alta si chiar si gustul (mai putin dulce decat cea preparata termic)

  • O sfecla rosie mica curatata si taiata si felii subtiri
  • O para mare data prin razatoare mare
  • Cateva frunze de menta proaspata tocate
  • Mieji de seminte de floarea soarelui
  • O lingurita de ulei vegetal
  • Sare si piper dupa gust

Se amesteca ingredientele, se presapra semintele si menta si se adauga dressingul.

 

  1. Mix de salata verde cu sfecla rosie din cutie

Probail ai servi mai des sfecla daca ai putea cumva trece peste timpul de fierbere / coacere la cuptor. Cum multi nu tolereaza gustul si textura cruda a acesteia, poti recurge la un compromis: sfecla la cutie semi-preparata.

  • Mix de salata verde la punga
  • Sfecla rosie cuburi Bonduelle
  • Branza de capra / feta
  • Ardei gras
  • Ceapa rosie
  • Ulei de masline si otet balsamic
  • Sare si piper dupa gust

Aceasta salata se prepara rapid. Mixul de salata la punga vine prespalat, il adaugi direct in farfurie, scurgi sfecla din borcan, o torni peste mix (poti folosi doar o jumatate de cutie), toci ceapa rosie si presari branza de capra, asezonezi cu dressingul simplu si sare / piper dupa gust.

 

  1. Salata dulce de sfecla rosie la cutie cu mar si nuci

O combinatie de gusturi care-ti va rasfata pupilele daca esti dornica sa incerci ceva nou.

  • Sfecla rosie la cutie, scursa
  • O mana de nuci crude (sau prajite)
  • Un mar mare
  • O mana de ridichie neagra rasa
  • O lingura de miere de albine
  • Ulei de masline si otet balsamic
  • Sare dupa gust

Scurge sfecla din cutie, rade peste ea ridichia neagra si marul. Separat pregateste un dressing simplu pentru salata din ulei de masline, otet balsamic, miere si sare dupa gust, amesteca pana cand se topeste mierea si adauga peste salata de sfecla. Garniseste cu nuci si serveste.

 

  1. Salata dulce de sfecla rosie la cutie cu mar si nuci

O combinatie de gusturi care-ti va rasfata pupilele daca esti dornica sa incerci ceva nou.

  • Sfecla rosie la cutie, scursa
  • O mana de nuci crude (sau prajite)
  • Un mar mare
  • O mana de ridichie neagra rasa
  • O lingura de miere de albine
  • Ulei de masline si otet balsamic
  • Sare dupa gust

Scurge sfecla din cutie, rade peste ea ridichia neagra si marul. Separat pregateste un dressing simplu pentru salata din ulei de masline, otet balsamic, miere si sare dupa gust, amesteca pana cand se topeste mierea si adauga peste salata de sfecla. Garniseste cu nuci si serveste.

 

  1. Salata de sfecla rosie fiarta cu avocado si boabe de soia

Un deliciu pentru vegetarieni si iubitorii de avocado, o salata hranitoare si consistenta.

  • O sfecla rosie fiarta si taiata cubulete
  • Jumatate de avocado
  • Cateva frunze de coriandru sau menta proaspeta, tocate marunt
  • O mana de boabe de soia congelate, blansate
  • Jumatate de ceapa rosie
  • Ulei de masline, otet balsamic si sare dupa gust

Radacina de sfecla se pune la fiert in coaja dupa ce ai spalat-o. Intre timp se introduc boabele de soia in apa clocolita si se oparesc. Se scurg si se lasa sa se raceasca. Cand e moale, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca, se curata (poti alege sa folosesti manusi caci sfecla pateaza), se talie felii. Se curata si avocado, se feliaza si se adauga peste sfecla. Se presara ierburile si boabele de soia. Se adauga uei, otet si sare dupa gust.

 

  1. Salata de sfecla rosie coapta, baby spanac si mozzarella

Introdu din timp sfecla la copt, inainte sa-ti vina invitatii pentru a avea timp sa-si schimbe textura intr-una moale si sa se raceasca.

  • O radacina de sfecla rosie coapta si taiata felii
  • 2 maini de baby spanac
  • Frunzele proaspete ale sfeclei
  • Cateva felii de mozzarella
  • Jumatate de ceapa rosie taiata julienne
  • Ulei de masline, otet balsamic si sare dupa gust

Se coace sfecla pana devine moale (se incearca cu furculita) , se lasa la racit, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Se aseaza peste baby spanacul spalat. Se garniseste cu mozzarela si frunze proaspete de sfecla, se adauga ceapa si dressingul.

 

  1. Salata orientala cu sfecla rosie murata

Este ca si cum ai manca o salata orientala cu adaos de muraturi si tocmai pentru ca ne place gustul dulce al sfeclei, a alegem pentru adaos.

  • 100g de sfecla rosie la borcan, murata
  • 2 cartofi medii, fierti si taiati cubulete
  • Un ou fiert si taiat felii
  • Cateva masline
  • Jumatate de ceapa rosie
  • Ulei de masline, otet balsamic si sare dupa gust

Se pregatesc legumele si oul, se adauga maslinele si se asezoneaza cu dressingul dupa gust.

 

  1. Salata de sfecla coapta cu pere si branza de capra

O salata cu care iti vei impresiona invitatii, un starter excelent pentru o cina in familie cand vrei sa incerci ceva nou cu o leguma de sezon, atat de comuna.

  • O sfecla medie proaspata
  • 100g de branza de capra
  • O mana de rucola proaspata, spalata si uscata
  • O para curata de coaja si taiata felii
  • O ceapa verde tocata
  • O mana de fistic crud maruntit
  • Ulei de nuci si otet balsamic
  • Sare si piper dupa gust.

Incalzeste cuptorul la 190 C, pregateste o tava de cuptor acoperita de o folie de aluminiu, inveleste sfecla in folie de aluminiu si aseaz-o pe tava. Las-o la cuptor pana devine moale (aproximativ 60-80 de minute), scoate-o, asteapta sa se raceasca si curat-o de coaja apoi taie-o in felii subtiri. Aseaz-o intr-un bol, presara rucola, branza de capra rasa, para feliata, ceapa tocata si fisticul maruntit. Pregateste un dressing simplu din ulei de nuci, otet balsamic, sare si piper dupa gust pe care toarna-l apoi peste salata de sfecla rosie.

 

  1. Salata de sfecla rosie murata cu cartof si mujdei

Cartoful fiert, ca gust si textura se combina excelent cu sfecla murata iar cand adaugi usturoi (sau ceapa rosie) devine un adevarat rasfat al simturilor. Ai gust, textura si culoare intr-o portie de salata de sfecla hranitoare.

  • 100g sfecla rosie murata
  • Un cartof mare fiert si taiat cubulete
  • Un catel de usturoi zdrobit
  • Ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

Se spala bine un cartof si se pune la fiert in coaja, in apa cu sare. Se incearca cu o scobitoare, se lasa sa se raceasca si se cojeste. Se taie cubulete sau felii. Se desface un borcan de sfecla rosie, se scurge, se adauga peste cartof. Se zdrobeste un usturoi, se pune intr-un castron, se adauga sare si piper dupa gust, se adauga putin cate putin ulei si se freaca (ca si cum ai face maioneaza acasa) pana obtii  un mujdei  cu textura de maioneza (delicios!). Se mai poate subtia cu apa. Se adauga mujdeiul peste cartof si sfecla.

 

  1. Salata de sfecla rosie murata cu feta

Daca ai pus cateva bucati de sfecla rosie la borcan, savureaza o delicioasa salata de sfecla murata cu feta, plus un ingredient minune pentru salatele raw: seminte de pin, cu al sau gust dulce, cu aroma de unt.

  • 100g sfecla rosie murata
  • O mana de seminte de pin crude sau usor prajite
  • Un varf de hrean ras
  • Bucatele de branza feta (dupa gust)

Se scurge sfecla din borcan, se feliaza subtire sau se taie cubulete (in functie de felul in care ai ales sa o dai la murat), se rade hrean pe deasupra, se adauga cateva seminte de pin usor rumenite si cateva bucati de branza feta. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat, dupa gust si se adauga un dressing de baza (ulei de masline si otet balsamic).

 

salata sfecla rosie
retete cu sfecla rosie
cum se mananca sfecla rosie

1 Comment
  1. Consum de obicei salata de sfecla murata insa am gasit numeroase idei noi pe care de abia astept sa le incerc. Recunosc ca mugurii de pin nu-mi sunt familiari si nici prin cap nu mi-a trecut sa incerc sa mananc sfecla cruda cu nuci dar hei, suntem deschise noutatilor, cu cat sunt mai inedite cu atat de bine. Momentan insa voi incerca salata de sfecla rosie cu branza feta. Revin cu pareri!

Leave a Reply

Your email address will not be published.