zoot

Salata de ciuperci: un deliciu pentru vegetarieni (si nu numai)

Stiti cat de mult ne plac retetele simple si rapide, mai ales cand au un gust delicios si instaleaza rapid senzatia de satietate. Ciupercile sunt alimente hranitoare, nelipsite din dieta vegetarienilor sau a celor care tin post, fiind bogate in proteine, o sursa valoroase de fibre, vitamine si minerale esentiale corpului tau. Avand un continut de 90% apa, sunt sarace in calorii si te satura imediat. Iti vom arata cum sa personalizezi aceasta reteta de salata de ciuperci in functie de stilul tau de viata:

Reteta salata de ciuperci

Ingrediente:

  • 2 cutii de ciuperci (420g de ciuperci scurse) champignon
  • Optional: o mana de ciuperci shitake (considerate ciuperci medicinale)
  • Un catravete murat
  • 2 linguri de maioneza (se poate inlocui cu maioneza light, maioneza vegana sau pur si simplu iaurt)
  • 1 lingura de smantana (se poate inlocui cu smantana vegetala de cocos, spelta, soia etc)
  • Doi catei de usturoi zdrobiti / dati prin razatoarea mica
  • Cateva fire de marar tocate marunt
  • Sare si piper duap gust

Cum se face salata de ciuperci

Desi ti-am recomandat ciuperci champignon la cutie pentru ca se fierb mai repede, poti folosi ciuperci proaspete, curatate de codita si membrana. Tine foarte mult de stilul tau de viata si timpul pe care-l ai la dispozitie pentru a gati. Astfel, ciupercile spalate si pun la fiert intr-o olicica cu sare si le fierbem cat sa se inmoaie, fara sa-si piarda textura. Se scurg bine de apa printr-o strecuratoare (eventual poti folosi un servet pentru a inlatura excesul) si se taie feliute. Poti sari peste acest pas daca folosesti ciuperci la cutie deja feliate.

Castravetele murat care este optional insa aduce un plus de gust mai ales atunci cand folosesti iaurt in locul clasicului dressing, se taie felii apoi fasii si se toaca cubulete.

Intr-un castron se amesteca maioneza, smantana si usturoiul pana se formeaza o pasta cu care se freaca ciupercile taiate si castravetele cubulete. Se transfera salata pe un platou si se orneaza cu patrunjel tocat marunt.

Particularizeaza reteta salata de ciuperci

*** In loc de smantana poti folosi cu succes iaurt. Daca renunti si la maioneza sau mizezi pe varianta vegana sau light, obtii o salata de ciuperci hipocalorica pe care o poti consuma fara nicio remuscare daca esti la dieta!

*** Pentru varianta low carb, foloseste smantana grasa, maioneza clasica sau iaurt grecesc.

*** Veganii (cei care nu consuma oua) si cei care tin post, isi pot pregati o maioneza vegetala din doua lingurite de mustar, frecate cu ulei si putina zeama de lamaie. Tot acestia pot inlocui smantana obisnuita cu variante vegetale bio. Ne plac in mod deosebit smantana vegetala din soia BIO si smantana vegetala din spelta BIO. Le gasesti in magazinele specializate.

Iata cat de simplu este sa gatesti o salata de ciuperci si sa-ti personalizezi reteta in functie de stilul tau de viata si necesitatile calorice si de macronutrienti.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.