Retete vegetariene pentru diversificarea meniului zilnic

  •  
  •  

Te-ai decis sa nu mai consumi carne? Venim in ajutorul tau cu cateva idei de retete vegetariene pentru a-ti diversifica meniul zilnic.

Retete vegetariene cu vinete

Vinetele sunt gustoase iar daca salata de vinete iti este familiara, incearca si alte retete vegetariene cu vinete la care probabil nu te-ai fi gandit.

Vinete pane in crusta de pesmet

Vinete pane in crusta de pesmet

Delicioase atat calde cat se reci, alaturi de o salata asortata sau un sos de usturoi, le poti consuma la o masa principala a zilei sau poti pregati sandvisuri cu vinete pane pentru micul dejun de a doua zi.

Retete vegetariene simple si rapide.

Ingrediente:

  • 1 vanata
  • 2 oua BIO
  • Faina
  • Pesmet
  • Ulei pentru prajit
  • Sare si piper

Retete vegetariene cu vinete pane in crusta de pesmet:

Alege o vanata ferma si sanatoasa. Spal-o intr-un jet de apa si sterge-o cu un servet de bucatarie.

Taie vanata rondele groase de aproximativ 1 cm. Aseaza-le intr-o strecuratoare mare si presara sare peste ele. Lasa-le sa se scurga de apa cel putin jumatate de ora. Este foarte important sa indepartam cat mai multa apa din feliile de vinete.
*** Sarea scoate apa si amareala din vinete.

Pregateste trei farfurii adanci.

  • 1 cu ouale batute cu un praf de sare si piper
  • 1 cu cateva linguri de faina
  • 1 cu cateva lingurite de pesmet

Fiecare bucata de vanata se da prin faina, apoi prin ou si la sfarsit prin pesmet. Se captusesc bine, se indeparteaza excesul si se aseaza-o intr-o farfurie curata.

Se alege o tigaie adanca si se incinge uleiul de gatit.
*** uleiul este incins cand incepe sa sfaraie daca arunci in el cateva graunte de pesmet.
*** uleiul nu trebuie sa scoata fum.

Rondele se prajesc in baie de ulei, cate 3-4 deodata, in functie de diametrul tigaii. Dupa ce se transfera in tigaia cu ulei incins, focul se reduce la mediu spre mic si se gatesc pe ambele parti, intorcandu-se de doua ori, pana se gatesc in mijloc si se rumenesc la exterior.

Scoate-le din tigaie cu o spumiera sau paleta.

Aseaza cateva bucati de prosoape de bucatarie din hartie intr-o farfurie adanca si aseaza vinetele pane pentru a se scurge de excesul de ulei.

De indata ce s-au racit putin, pot fi servite.

Vinete umplute cu legume

Retete vegetariene vinete umplute cu legume

Chit ca le alegi pentru o cina tarzie sau pentru un pranz petrecut in familie, la sfarsit de weekend, vinetele umplute cu legume reprezinta o masa delicioasa, de care se pot bucura toti membrii familiei.

Versatilitatea acesteia consta tocmai in puterea acesteia de a se adapta preferintelor si nevoilor tale.

Ingrediente:

  • O vanata taiata pe jumatate
  • Un ardei gras tocat cubulete
  • O rosie tocata cubulete
  • Jumatate de ceapa tocata fin
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • O lingura de patrunjet tocat marunt
  • Sare si piper dupa gust
  • Ulei de gatit

Retete vegetariene cu vinete umplute

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.

Se spala vanata si se sterge cu un servetel. Se taie pe jumatate, pe lung. Se presara sare si se scurg de apa, asezate intr-o strecuratoare deasupra unui vas. Intre timp, te vei ocupa de legume.

Se taie ardeiul si rosia cubulete, se toaca marunt ceapa si se zdrobeste usturoiul. Se incalzeste o tigaie de Teflon cu 2 lingurite de ulei de gatit si se caleste ceapa. Se adauga usturoiul si ardeiul si se lasa inca 2 minute pe foc. Se stinge cu rosiile si se condimenteaza dupa gust. Se pupe capacul si se lasa sa clocoteasca la foc mic timp de 5 minute.

Jumatatile de vinete se scobesc pe jumatate cu ajutorul unei linguri si se calesc timp de trei minute intr-o baie de ulei, intoricandu-se pe fiecare parte. In locul baii de ulei, le poti da la cuptor cateva minute.

Intr-o tava de cuptor peste care ai asezat o folie de aluminiu si ai pulverizat ulei, se aseaza jumatatile de vinete si se acopera cu umplutura pregatita anterior. Se aseaza fasii din feliile de bacon si se stropesc cu ulei de masline si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, timp de aproximativ 30 de minute.

Se transfera pe farfurie si se asezoneaza cu patrunjel tocat fin. Se servesc usor caldute sau la temperatura camerei.

Parmigiana de vinete

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 8

Una dintre cele mai gustoase retete vegetariene cu vinete pe care le poti gati in aceasta vara, melanzane alla parmigiana este o reteta originala din sudul Italiei.

Intr-un vas termorezistent se monteaza mai multe straturi de sos de rosii, vinete pane, mozzarella si parmezan si se coc la cuptor, rezultand un preparat ale carui gusturi sunt perfect aromatizate.

Ingrediente pentru sos:

  • 2 cutii de rosii intregi
  • 1 ceapa galbena, curatata de coaja si tocata julienne
  • 2-3 catei de usturoi dati prin razatoarea mica
  • 3 linguri ulei de masline
  • Sare, busuioc uscat si fulgi de ardei iute dupa gust
  • 1 lingurita zahar

Ingrediente pentru vinete

  • 2 vinete mari, spalate si taiate pe lung in felii de 1 cm
  • 400g mozzarella taiata felii subtiri
  • 150g parmezan ras
  • 3 oua mari
  • Faina si pesmet
  • O mana de frunze de busuioc spalate si uscate
  • Sare si piper dupa gust
  • Ulei pentru gatit

Retete vegetariene cu vinete la cuptor

Spala vinetele si indeparteaza codita. Taie-le pe lung in felii de un centimetru. Aseaza-le intr-o strecuratoare mare si presara sare apoi lasa-le sa se scurga bine pentru o ora. Sarea indeparteaza excesul de umiditate si gustul usor amarui al vinetelor.

In acest timp te poti ocupa de sosul pentru parmigiana de vinete.

Rosiile intregi din cutie se dau prin razatoare, ceapa se taie julienne iar usturoiul se da prin razatoare. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste usor ceapa, pana devine transparenta apoi se adauga usturoiul. Se toarna rosiile si se amesteca cu zaharul. Se asezoneaza cu sare, busuioc uscat si fulgii de ardei iute. Se gateste sosul la foc mic, timp de 10-15 de minute, amestecand din cand.

Sterge feliile de vinete, da-le prin faina apoi prin ou batut cu sare si piper si, la final, prin pesmet. Prajeste-le in ulei incins pana se rumesc apoi intoarce-le pe partea cealalta. Aseaza-le pe un servet de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.

Intr-un vas termorezistent Jena se monteaza:

  • Un strat de sos de rosii pentru parmigiana
  • Un strat de vinete pane asezate una langa alta
  • Un strat de felii de mozzarella
  • Un strat de parmezan ras
  • Cateva fire de busuioc

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 2

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 3

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 4

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 5

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 6

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 7

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 8

Repeta pana obtii cel putin doua straturi si aseaza deasupra feliile de mozzarella ramase.

Vasul se introduce in partea superioara a cuptorului preincalzit si se coace pana cand ultimul strat de mozzarella se inmoaie si formeaza bule la suprafata. N-ar trebui sa dureze mai mult de 30-35 de minute. Daca doresti o textura mai crocanta, aseaza vasul sub broiler timp de 1-2 minute imediat inainte de servire.

Te-ar putea interesa si:

Retete vegetariene cu dovlecei

Foarte accesibili ca pret, iti permit sa-ti diversifici alimentatia. Se combina excelent cu branza. Poti fi prajiti, gatiti la cuptor sau preparati sub forma de chiftele.

Chiftele din dovlecei

Chiftelute dovlecei

Vrei sa stii secretul unor chiftelute din dovlecei reusite?

Presara sare peste dovleceii, lasa-i sa se scurga apoi stoarce-i cat poti tu de bine. Alaturi de ingrediente care leaga compozitia, precum ouale si pesmetul, vei obtine chiftelute vegetariene delicioasa cu o crusta crocanta si un interior moale, usor condimentat, dupa gust.

Ingrediente:

  • 2-3 dovlecei
  • 3 oua
  • 150g branza sarata rasa
  • 5-6 linguri de pesmet/ faina
  • 2-3 fire de ceapa verde tocata
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • ½ legatura marar tocat
  • Un varf de cutit de boia dulce
  • Sare si piper dupa gust
  • Ulei pentru prajit

Retete vegetariene cu dovlecei

Se curata dovleceii de coaja si se dau prin razatoare. Presara sare peste ei si lasa-i sa stea timp de un sfert de ora pentru a lasa apa. Stoarce-i bine pentru a indeparta cat mai multa apa si transfera-i intr-un alt bol adanc. Adauga branza rasa, ouale batute, ceapa verde tocata, mararul tocat si mirodeniile. Amesteca bine si presara pesmetul sau faina pentru a inchega compozitia.

Lasa compozitia cateva minute ca pesmetul/ faina sa absoarba excesul de lichid apoi, daca ti se pare prea moale, poti completa cu faina sau pesmet. Cantitatea de faina necesara difera in functie de cat de bine ai stors dovleceii.

Ia o lingura din compozitie si modeleaz-o in palma ca pe o chifteluta apoi aplatizeaz-o. Trece fiecare chifteluta prin pesmet si pune-le deoparte.

Incinge uleiul in tigaie si frige 2-3 chiftelute deodata, in functie de diametrul tigaii folosite. Chiftelutele se frig la foc mediu, pana se rumenesc bine apoi se intorc cu o spatula pe partea cealalta. Se scot pe un servet de bucatarie pentru a indeparta excesul de grasime.

Chiftelutele din dovlecei se pot servi ca atare, cu o salata proaspata sau se folosi in burgerii vegetarieni.

Dovlecel pane

Dovlecei pane

Nu sunt ei cei mai gustosi in forma raw insa, tavaliti prin faina si ou, apoi prajiti in cateva lingurite de ulei devin foarte apetisanti. Secretul unor dovlecei pane gustosi nu este decat unul: sareaza-i si lasa-i sa se scurga bine! In acest fel se inlatura cea mai mare parte a apei, dovleceii capata o crusta frumoasa dar raman usor moi in interior.

Probabil este una dintre cele mai simple retete pe care le poti pregati rapid, dovleceii pane se pot consuma calzi, alaturi de o salata sau un sos, dar si reci, in sandvisuri.

Ingrediente:

  • 2-3 dovlecei medii
  • 3 oua
  • Faina
  • Sare si piper, dupa gust
  • Ulei vegetal pentru prajit

Retete vegetariene cu dovlecei pane

Reteta dovlecei pane

Se spala dovleceii sub un jet de apa si se indeparteaza ambele capete. Se curata de coaja (desi nu este neaparat necesar) si se taie feliute de aproximativ jumatate de centimetru, cat mai egale.

Feliutele de dovlecei se sareaza si se lasa la scurs intr-o strecuratoare, timp de 10-15 minute pentru a indeparta cat mai mult din concentratia de apa.

*** Alege dovlecei de dimensiune medie. Cei mici au un continut mai ridicat de apa iar cei mari au seminte si, de multe ori, miezul sec.

Presara 3-4 linguri de faina intr-o farfurie intinsa si, separat, intr-o farfurie intinsa bate bine ouale, cu sare si piper. Da fiecare felie de dovlecel prin faina, apoi prin ou.

*** Daca vrei o crusta mai groasa, repeta.

Incinge cateva linguri de ulei vegetal intr-o tigaie si prajeste cate 5-6 felii de dovlecel deodata (sau cate incap in tigaie). Mentine-le la foc mediu pana se rumenesc frumos pe o parte apoi intoarce-le, cu ajutorul unei spatule, pe partea cealalta.

Dupa ce s-au rumenit frumos pe ambele parti, scoate dovleceii pane cu o spatula pe un servet de bucatarie pentru a absorbi excesul de grasime.

“Snitele” din dovlecei zucchini

Retete vegetariene snitele dovlecei

Au un gust subtil, amintesc de cartofii copti si au mai putini carbohidrati. Au o crusta crocanta pe ambele fete, se pregatesc repede si cu un minim de efort. Consuma-i la pranz sau la cina, alaturi de sosul preferat sau o salata verde.

Ti-au mai ramas si pentru mai tarziu? Fac umplutura unui sandvis vegetarian, delicios si satios.

Ingrediente:

  • 1-2 dovlecei Zucchini
  • 1 albus de ou
  • 30g pesmet
  • 30g parmezan ras
  • Cateva frunzulite de cimbru
  • ½ lingurita de pudra de usturoi
  • ½ lingurita de sare si piper proaspat macinat
  • Un praf de piper cayenne
  • 1 lingura de ulei de masline

Retete vegetariene cu dovlecei zucchini “snitele”

Spala bine dovleceii zucchini, sterge-i cu un servet, indeparteaza capetele si taie-i in felii egale, de 1cm.

Bate albusul cu telul intr-un bol mic.

Amesteca parmezanul cu pesmet si mirodenii.

Preincalzeste cuptorul la 200C . Aseaza o foaie de copt peste tava de cuptor si unge-o cu uleiul de masline.

Trece feliile de dovlecel prin albusul de ou folosindu-te de o furculita apoi transfera-le in amestecul de pesmet, pe ambele parti. Foloseste-te de degete pentru a presa crusta.

Aseaza feliile de dovlecel pe tava si introdu tava la cuptor pentru 25 de minute pana cand crusta se rumeneste frumos. Lasa-le sa se raceasca 5 minute in tava apoi transfera-le pe platou, cu ajutorul spatulei.

Serveste ‘snitelele’ din dovleceii zucchini la temperatura cameri, cu sosul preferat sau salsa. Retete vegetariene delicioase!

Dovlecei zucchini umpluti cu parmezan

Dovlecei umpluti

O reteta vegetariana, dovlecei umpluti, deliciosi, cu o textura crocanta si un gust aromat, pot fi serviti atat ca garnitura cat si ca fel principal.

Ingrediente:

  • 4 dovlecei zucchini, medii
  • 300g orez cu bobul lung
  • 6 linguri de parmezan ras
  • 30 pesmet
  • 15g rosii uscate
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 3 linguri de nuci de pin, prajte
  • 1 crenguta de cimbru tocat
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 2 linguri de busuioc tocat
  • 2 linguri de coaja de lamaie rasa
  • ½ lingurita de sare
  • ¼ lingurita piper. Proaspat macinat
  • 3 linguri de vin alb sec
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingura de unt nesarat

Retete vegetariente cu dovlecei umpluti cu parmezan

Preincalzeste cuptorul la 190 C.

Taie dovleceii pe jumatate si indeparteaza pulpa cu o lingurita, lasand o coaja groasa de maxim 1 cm. Toaca pulpa si da-o deoparte.

Aseaza jumatatile de dovlecei pe o tava de cuptor peste care ai asezat o foaie de copt, presara sare si piper.

Incinge uleiul si untul intr-o tava adanca la foc mediu. Adauga pulpa de dovlecel si ceapa. Soteaza pentru cinci minute sau pana cand se inmoaie. Adauga sare si piper, rosiile uscate, cimbru si usturoi. Amesteca si gateste inca un minut. Adauga vinul si gateste pana se evapora, aproximativ 2 minute. Ia tigaia depe foc.

Intr-un bol adanc, amesteca legumele trase la tigale cu jumatate din cantitatea de pesmet, 3 linguri de parmezan ras, nuci de pin, patrunjel, busuioc si coaja rasa de lamaie. Omogenizeaza amestecul si foloseste-l pentru a umplu jumatatile de dovlecel in mod egal. Presara restul de parmezan si pesmet peste dovlecel si da tava la cuptor.

Coace dovleceii umpluti pentru 30 de minute. Daca-i vrei usor rumeniti, porneste broilerul pentru cateva minute sau pana cand pesmetul se rumeneste.

 

Retete vegetariene cu conopida si broccoli

Nu trebuie sa te rezumi la clasicele supe crema din conpida si broccoli. Iata alte cateva idei de servire.

Conopida pane

Conopida pane

Ai incercat vreodata conopida pane? Se numara printre cele mai simple retete si, totodata, suprinzator de delicioasa. Te invit sa o descoperi.

Ingrediente:

  • 1 capatana de conopida, desprinsa
  • 4 oua
  • ½ lingurita pudra de usturoi
  • ½ lingurita pudra de ceapa
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de zahar
  • ¼ lingurita de piper
  • 3 linguri de parmezan ras
  • 100g pesmet
  • 200ml de ulei vegetal (sau unt)

Retete vegetariene cu conopida pane

Conopida se desface bucatele si se spala bine. Se transfera intr-o oala si se acopera cu apa. Se da oala pe foc si, dupa primul clocot se mai fierbe 10 minute. Dupa ce s-a fiert, se lasa la scurs intr-o strecutoare din inox.

Intr-un bol mic, bate bine ouale cu condimente.

Separat, amesteca pesmetul cu parmezan.

Da prin ou apoi prin parmezan bucatile de conopida si prajeste-le in baia de ulei, pana se rumenesc pe toate partile (4-5 minute).

Se scot din tigaie cu o spumiera si se lasa la scurs pe un servet de bucatarie absorbant. Se pot servi alaturi de un sos sau o simpla salata de sezon.

Souffle de conopida cu sos alb

Souffle de conopida reteta

Daca nu l-ai incercat pana acum, este momentul sa o faci! Un souffle de conopida pufos, cu o crusta crocanta si un interior moale, grozav ca atare, alaturi de o salata mixta sau ca garnitura pentru a insosti o friptura. Reteta este simpla si gata in mai putin de o ora!

Ingrediente:

  • 1 capatana de conopida
  • 400ml lapte
  • 3 oua
  • 2 linguri de faina
  • 40 g unt
  • 1 mana de parmezan sau cascaval ras
  • Putin pesmet si unt / ulei vegetal pentru a tapeta tava
  • Sare si piper, dupa gust

Retete vegetariene cu conopida souffle

Souffle de conopida

Pune 2-3l de apa la fiert.

Desprinde frunzele capatanii si desparte bucatelele de conopida. Spala-le bine in apa rece.

Cand apa a dat in clocot, adauga buchetelele de conopida si sareaza. Fierbe-le al dente, pret de 5-10 minute. Ia-le cu o paleta si transfera-le intr-o strecuratoare mare. Lasa-le la scurs, in timp ce prepari sosul Bechamel.

Pune laptele la incalzit intr-un ibric.

Topeste untul intr-o tigaie aderenta. Incorporeaza treptat faina, amestecand rapid sa nu se formeze cocoloase. Stinge compozitia cu laptele fierbinte si potriveste sosul de sare. Da-l deoparte sa se raceasca.

Intre timp, pregateste vasul de cuptor. Alege un vas termorezistent si unge-l cu unt sau ulei vegetal. Presara pesmet pe fundul si peretii acestuia.

Separa albusurile de galbenusuri si bate-le spuma pe primele, cu putina sare.

Incorporeaza galbenusurile in sos, amestecand bine pana la omogenizare. Incorporeaza si albusurile batute spuma, cu ajutorul unei palete, cu miscari de jos in sus.

Aseaza bucatile de conopida pe fundul vasului si toarna sosul. Presara o mana de cascaval sau parmezan deasupra vasului.

Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180 C si se lasa pentru aproximativ 30-40de minute. In ultimele cinci minute poti activa functia grill pentru a rumeni mai bine crusta. Incearca, pe cat posibil, ca in acest interval sa nu deschizi usa cuptorului, ca souffle-ul sa nu se lase.

Cous cous cu legume

Reteta cous cous cu legume

N-ai cum sa nu adori aceasta reteta de cous cous! Se prepara rapid, este satioasa iar bobitele de cous cous au o textura usoara si pufoasa, imprumutand din gustul legumelor si condimentelor alaturi de care este gatit.

Este un aliment hipocaloric, bogat in carbohidrati (fiind obtinut din grau arnaut) cu un continut redus de grasimi si colesterol. Cu alte cuvinte, este ideal in dieta hipocalorica, in timpul postului si-i ajuta pe vegetarieni sa-si diversifice alimentatia.

Procura-ti cele necesare si incearca aceasta reteta de cous cous vegana:

Ingrediente pentru cous cous:

  • 300g cous cous uscat
  • 10 buchetele de broccoli
  • 2 morcovi curatati si taiati rondele
  • 2 ardei grasi taiati cubulete
  • 1/2 radacina de telina rasa
  • o ceapa mare tocata marunt
  • doi catei de usturoi zdrobiti
  • 4 frunzulite de cimbru
  • sare si piper dupa gust
  • ulei de masline
  • 400g supa concentrata de legume
  • optional: o mana de fructe deshidratate

Ingrediente pentru supa concentrata de legume

  • 2 cepe medii taiate in patru
  • 2-3 morcovi taiati in felii groase
  • jumatate de radacina de telina data prin razatoare
  • un ardei capia taiat in felii groase
  • un dovlecel / un cartof taiati cubulete mari
  • o legatura mica de patrunjel tocata
  • cateva fire de cimbru
  • o frunza de dafin
  • trei linguri de ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • 2.5l apa

Supa concentrata de legume se prepara in avans iar excesul se poate pastra in frigider pentru a fi folosit in cadrul retelor viitoare.

Se pune apa cu sare la fiert iar in momentul cand da in clocot se adauga toate legume, mirodeniile si uleiul de masline, se acopera cu capacul si se lasa la foc mic timp de o ora. Se trece prin strecuratoare si se pastreaza doar zeama.

Cum se prepara cous cous-ul cu legume?

Iata-ne ajunse la reteta propriu-zisa de cous-cous. Daca dispui de o supa concentrata de legume pregatita anterior, reteta este una rapida si n-ar trebui sa-ti ia mai mult de 15 minute.

1. Spala legumele si toaca-le in functie de instructiuni.

2. Pune o tigaie adanca pe foc, adauga trei linguri de ulei si pune ceapa tocata marunt la calit. Adauga restul legumelor si toarna o cescuta de supa concentrata de legume si lasa-le sa se inmoaie. Verifica legumele si mai toarna supa daca este necesar.

3. Dupa ce legumele s-au gatit, adauga cous cous-ul si supa de legume cat sa-l acopere cu doua degete. Condimenteaza preparatul si asteapta pana cand da in clocot.

4. Dupa ce a dat in clocot, stinge focul si aseaza tigaia pe un fund de lemn. Acoper-o cu un capac si lasa-l sa se umfle timp de 5-8 minute.

5. Se indeparteaza capacul, se lasa sa respire doua minute, se amesteca si se poate servi.

Incearca si tu aceasta reteta de cous cous rapida si delicioasa!

“Cotlete” de conopida la cuptor

Cotlete de conopida

Conopida este o leguma foarte versatila si accesibila. O poti servi in multe feluri, chiar si la cuptor, captusita cu un amestec de ou batut si condimente pentru legume. Usor rumenite, serveste-le cu patrunjel tocat si sos de capere.

Ingrediente:

  • 1 conopida medie
  • 1 ou
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • 1 cana de supa concentrata de legume
  • 3 linguri de zeama de lamaie
  • 2 linguri de capere, clatite si scurse
  • 1 lingura de coaja de lamaie rasa
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 1 lingurita baza pentru mancaruri din legume
  • ½ lingurita pudra de usturoi
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper

Retete vegetariene cu conopida

Preincalzeste cuptorul la 190C. Aseaza o foaie de copt peste o tava de cuptor si unge-o cu ulei de masline.

Taie conopida in bucati groase de un deget, ca si cum ai taia o franzela.

Aseaza cotletele de conopida pe hartia de copt pe un singur rand.

Amesteca oul, 2 linguri de ulei de masline extravirgin, baza pentru mancaruri si pudra de usturoi intr-un bol si amesteca cu telul pentru a omogeniza ingredientele.

Foloseste o pensula din silicon pentru a unge cotletele de conopida cu acest amestec.

Da tava la cuptor pentru 35-40 de minute sau pana cand conopida se inmoaie si se rumeneste usor.

Pentru a face sosul, pune la fiert ceapa tocata cu jumatate din cantitatea de supa concentrata de legume. Adauga sare si piper, gateste pentru 7-10 minute pana ceapa s-a inmuiat. Toarna restul de supa concentrata de legume, acopera si gateste pana cand se absorbe lichidul, amestecand ocazional. Adauga o lingura de ulei de masline, zeama de lamaie si caperele. Continua sa gatesti pentru alte 2 minute.

Serveste cotletele de conopida cu sosul de capere.

Quesadilla vegetariana cu broccoli si porumb

Quesadilla vegetariana umpluta cu broccoli si porumb dulce

Quesadilla este unul dintre cele mai simple, rapide si gustoase preparate, specifica bucatariei mexicane. Are la baza doua ingrediente principale, lipiile sau foile tortilla si branza rasa, cu rol de a lega umplutura.

Aceasta din urma este foarte versatila. Poate contine carne de pui, fructe de mare sau legume simple.

O variatiune pe aceasta tema este quesadilla vegetariana. Daca inlocuiesti cascavalul cu branza tofu rasa, o poti consuma si in post.

Ingrediente:

  • 1 zucchini mediu razuit
  • 1 ceasca de porumb la cutie
  • 10 masline fara samburi, tocate
  • 1 ceapa verde tocata fin
  • 2 lingurite de patrunjel maruntit
  • 1 catel de usturoi (maruntit si apoi presat)
  • 1 ceasca de cascaval ras
  • 2 foi de tortilla
  • Putin ulei de masline

QUESADILLA VEGETARIANA

Pregateste umplutura: Spala bine dovlecel si da-l pe razatoare. Transfera-l intr-o strecuratoare, presara sare si lasa-l la scurs pentru 10-15 minute. Preseaza dovlecelul pentru a indeparta tot excesul de apa. Clateste bine porumbul sub un jet de apa si toarna-l intr-un vas. Adauga dovlecelul, maslinele feliate, ceapa tocata fin, patrunjelul tocat si usturoiul zdrobit. Amesteca bine pentru a omogeniza compozitia.

Cascavalul se da prin razatoarea mica si se pastreaza la indemana.

Alege foi de tortilla din faina de grau. Textura afanata le permite sa se plieze mai bine in momentul in care le indoi, branza adera mai bine pe suprafata foii si umplutura sta in loc.

Topeste jumatate de lingura de unt sau incinge jumatate de lingura de ulei intr-o tigaie anti-aderenta.

*** Nu folosi o cantitate mare de ulei cand frigi foaia de tortilla. Datorita texturii poroase, foile de tortilla absorb cu usurinta grasimile. Jumatate de lingurita de ulei de masline este suficienta pentru a unge fundul tigaii si a coace o foaie de tortilla.

Aseaza foaia pe fundul tigatii si presara cascavalul ras. Asigura-te ca este suficient ca atunci cand se topeste sa tina compozitia in loc. Fara branza, ca element de legatura, compozitia risca sa se imprastie in tigaie.

Adauga umplutura intr-un singur strat, pe jumatate din suprafata foii de tortilla. Foloseste aproximativ doua linguri de umplutura pentru fiecare foaie de tortilla. Nu vei vrea sa supraaglomerezi quesadilla pentru a o putea intoarce cu usurinta.

Foaia de tortilla se coace la foc mediu (sau mediu spre ridicat). Dureaza aproximativ un minut, un minut si jumatate pentru a rumeni fiecare parte.

*** Cand branza incepe sa se topeasca, ridica usor foaia de tortilla cu ajutorul spatulei si verifica daca s-a rumenit. Daca observi mici cerculete maronii pe fundul foii, este gata.

Foloseste-te de o spatula pentru a indoi foaia de tortilla, facand sandvis umplutura. Cu aceeasi spatula, intoarce quesadilla pe partea cealalta.

*** Este mai simplu sa intorci o foaie de tortilla pliata decat o quesadilla formata din doua foi.

Asteapta sa se coaca si pe partea cealalta si transfera pe un tocator. Daca o servesti imediat, taie-o in 2-3 bucati folosind cu cutit pentru pizza. Daca prepari inca o portie, sterge fundul tigaii cu un servet si reia procesul.

Quesadilla vegetariana cu umplutura de brocolli si porumb dulce se consuma calda pentru a te bucura de textura crocanta a foii de tortilla si de interiorul moale dat de branza topita. Resturile se pot consuma ulterior, reincalzite la cuptorul cu microunde.

 

Retete vegetariene cu ciuperci

Alimente proteice, ideale in alimentatia vegetarienilor, ciupercile se pot consuma in atat de multe feluri diferite.

Ciuperci pane

Ciuperci pane

Exista atatea modalitati in care poti consuma o portie de ciuperci! Varianta propusa astazi nu este cea mai sanatoasa insa, chiar si prajelile ne sunt permise ocazional, in moderatie.

Reteta de ciuperci pane este simpla si, relativ, rapida. Pasii iti sunt probabil similari pentru ca seamana foarte mult cu reteta de snitele. Ciupercile pregatite sunt trecute prin faina, ou baut si peste dupa care se prajesc in baie de ulei. Ce poate fi mai simplu?

Ingrediente:

  • 12 ciuperci champignon, proaspete, curatate de pielita, spalte si uscate
  • 2 oua BIO mari, batute
  • 4 linguri de faina alba (sau mai mult, dupa necesitati)
  • 4 linguri de pesmet (sau mai mult, dupa necesitati)
  • Sare si piper, dupa gust
  • Ulei vegetal pentru prajit

Retete vegetariene cu ciuperci pane

Pentru aceasta reteta vei folosi ciuperci champignon proaspete, cat mai apropiate ca dimensiune pentru a se gati la fel. Se curata de coaja palariile si se indeparteaza piciorusele daca nu sunt in stare buna. Se spala sub un jet de apa dupa care se usuca bine cu un servet de bucatarie.

Se bat bine ouale, se condimenteaza cu sare si piper (plus alte mirodenii, dupa gust) si se lasa deoparte, intr-o farfurie adanca.

Intr-o farfurie se toarna faina si, separat, in alta, se pune pesmetul.

Fiecare ciupercuta se da prin faina cat sa se imbrace bine. Se bate usor pentru a scutura excesul, se introduce in farfuria cu ou si se captuseste bine (aici piciorusele te pot incomoda usor, daca ai ales sa le pastrezi) apoi se trece prin pesmet.

Se trec prin faina-ou-peste inca cinci ciupersi si se prajesc in ulei incins, pe ambele parti, pana se rumenesc frumos. In timp ce se prajeste prima transa de ciuperci pane, le poti captusi pe celelalte.

Se scot pe o farfurie adanca peste care ai asezat 1-2 servetele de bucatarie din hartie care sa absoarba excesul de ulei. Se procedeaza la fel si cu cealalta transa.

 

Retete vegetariene cu fasole

Leguminoasele n-ar trebui sa-ti lipseasca din camara daca esti vegetarian(a).

Burgeri vegetarieni din fasole rosie

Burgeri vegetarieni din fasole rosie

Poti servi un burger gustos chiar daca esti vegetariana! Un amestec de fasole rosie la cutie cu paine faramitata si condimente, prajit la foc mediu intr-o tigaie cu capac, capata gustul pe care alegi sa i-l imprimi.

Serveste-l in varianta proteica, pe o felie de paine din seminte, maioneza, castraveti murati si ketchup sau in varianta cu putine calorii, pe un pat de salata verde, rosii si ceapa, renuntand complet la paine.

Ingrediente:

  • 1 cutie de fasole rosie (400g)
  • 1 cutie de fasole cannellini (400g)
  • 4 felii de paine faramitata (110g)
  • 1 ou
  • 1 morcov mic, ras
  • 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • 2 linguri de coriandru, tocat marunt
  • 1 varf de cutit de pudra de chili
  • Sare si piper, dupa gust
  • Faina
  • 2-4 linguri ulei pentru prajit

BURGERI VEGETARIENI

Clateste fasolea sub un jet de apa rece si las-o sa se scurga in strecuratoare. Transfera intr-un bol adanc si paseaza usor, lasand cateva boabe intregi. Adauga morcovul, oul batut, pasta de tomate, condimentele si painea faramitata. Imparte compozitia in 6-8 portii.

Da fiecare burger prin faina apoi turteste-l usor cu palmele.

Incinge uleiul intr-o tigaie anti-derenta si aseaza burgerii. Prajeste-i aproximativ 5-6 minute pe fiecare parte pana se rumenesc frumos. Aseaza burgerii vegetarieni pe o servet de hartie pentru a indeparta grasimea in exces.

Mancare de fasole

Mancare de fasole de post

Mancarea de fasole uscata n-ar trebui sa lipseasca de pe masa vegetarienilor, veganilor sau a celor care tin post.

Bogata in carbohidrati complecsi, proteine, magneziu si vitamina C vine cu un continut scazut de calorii, instaleaza si mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp, avand un indice glicemic scazut.

Ingrediente:

  • 500g fasole alba uscata
  • 2-3 morcovi spalati, curatati si taiati pe jumtate
  • O ceapa curatata de coaja si crestata in patru
  • O radacina de pastarnac curatata si taiata in bucati mari
  • 2 cepe tocate marunt
  • O lingura de bulion (diluat cu putina apa in care fierbe fasolea daca este gros)
  • 1-2 foi de dafin
  • 2-3 lingurite de patrunjel tocat fin
  • Sare, cimbru uscat, boia dulce si piper dupa gust
  • 3-4 linguri de ulei vegetal pentru calit ceapa

Retete vegetariene cu fasole uscata

Aseaza boabele de fasole uscate intr-o oala si toarna apa rece cat sa le acoperi cu doua degete. Separat, pe un alt ochi de aragaz, incalzeste apa intr-o alta oala pentru a avea in permanenta apa de schimb.

Da focul tare si adu apa la punctul de fierbere. Dupa ce a dat in doua-trei clocote, arunca apa si completeaza cu apa calda din oala de rezerva. Pentru a evita balonarile si tulburarile digestive este util sa schimbam apa, repetand aceeasi procedura, de doua-trei ori.

In ultima apa in care se fierbe fasolea se adauga frunzele de dafin, ceapa taiata in patru, morcovii curati si taiat pe jumatate si bucatile mari de pastarnac. Legumele vor intensifica gustul mancarii de fasole cand fierb impreuna. Se pune capacul peste oala si se lasa la fiert la foc mic. Verifica din cand in cand cat a scazut zeama. Legumele intregi se scot din oala inainte de a se pune prajeala.

Unul dintre inconvenientele mancarii de fasole uscata este timpul de fierbere care poate varia de la 40 de minute pana la cateva ore, in functie de varsta, tipul si dimensiunea fasolei. Bineinteles, daca alegi sa le inmoi in apa peste noapte vei reduce timpii de fierbere cel putin la jumatate. Scoate un bob de fasole, sufla sa se raceasca apoi sparge-l intre degete pentru a determina daca este copt.

Dupa ce s-a fierb bine fasolea, se toaca marunt ceapa si se caleste in ulei vegetal pana devine translucida. Se adauga bulionul dizolvat in putina apa in care a fiert fasolea si se lasa putin sa scada. Se toarna in oala cu fasole, se potriveste cu sare, piper si cimbru uscat si se lasa sa scada inca 15 minute.

Aceasta este cea mai simpla reteta de mancare de fasole boabe albe uscate.

 

Retete vegetariene cu branza

Desi se poate consuma ca atare, este mult mai gustoase in retete vegetariene preparate termic.

Halloumi la gratar cu spaghete

Branza halloumi la gratar cu spaghete si sos pesto

Branza Halloumi le este familiara vegetarianilor, fiind cunoscuta ca si branza care se poate gati la gratar.

Preparata dintr-un amestec de lapte de oaie si de capra, in mod exceptional poate contine si lapte de vaca, prinde o crusta frumoasa cand este asezata pentru numai cateva minute intr-o tigaie grill iar la interior se inmoaie suficient incat amestecul de texturi sa te fascineze.

De altfel, nu te vei bucura de gustul sau adevarat decat daca o servesti grill. Branza Halloumi este usor de pregatit si deosebit de satioasa.

O poti servi in salata, alaturi de o portie de paste sau langa un ou posat.

Ingrediente:

  • 250g branza halloumi
  • O mana de parmezan
  • 2-3 linguri de pesto
  • 2 ardei rosii
  • O mana de rosii cherry
  • 150g spaghete
  • O mana de parmezan ras
  • Ulei de masline
  • Condimente: oregano, busuioc, piper, chili si sare

Retete vegetariene cu branza halloumi

Preincalzeste cuptorul la 200C. Spala ardeii, curata-i de seminte si nervuri si taie-i feliute. Amesteca-i cu rosiile, pulverizeaza peste ele ulei de masline si da-le la cuptor intr-un vas termorezistent pentru 15-20 de minute pana se inmoaie. Intoarce-i la jumatatea timpului.

Imparte branza halloumi in 6 felii. Se incinge tigaia grill unsa cu putin ulei cu ajutorul unei pensule din silicon si se condimenteaza branza. Se aseaza in tigaie si se gateste 1-2 minute pe fiecare parte pana se rumeneste frumos.

Fierbe spaghetele conform instructiunilor de pe pachet, scurge-le si amesteca-le cu pesto si parmezan. Aseaza-le pe un platou, adauga branza halloumi si legumele la cuptor.

Souffle de branza

Souffle de branza

Souffle-ul de branza este un preparat rapid si accesibil. Poti folosi orice tip de branza, il poti gati in tava de cuptor sau in vase ramekin. Iata reteta in doar patru pasi!

Ingrediente:

  • 300ml lapte integral
  • 4 oua BIO
  • 50g faina
  • 25g pesmet
  • 50g unt, plus extra pentru captusirea formelor
  • 100g de branza cheddar rasa (poate fi inlocuit cu orice alt tip de branza, chiar si cu cascaval afumat)
  • 1 lingura de pudra de mustar
  • Sare si piper dupa gust

Retete vegetariane cu branza souffle

  • Pregateste tava de cuptor (sau vasele ramekin)

Preincalzeste cuptorul la 180C si aseaza gratarul pe raftul din mijloc. Unge cu unt o tava de cuptor cu latura de 15cm apoi presara pesmetul si distribuie-l uniform atat pe fundul tavii cat si pe margini. Bate usor tava pentru a indeparta excesul.

  • Pregateste sosul alb

Topeste untul intr-o tigaie adanca la foc mediu, adauga faina si pudra de mustar. Amesteca incontinuu si gateste timp de 1 minut. Ia tigaia de pe foc si adauga treptat laptele, amestecand incontinuu. Intoarce tigaia pe foc si continua sa amesteci pana cand obtii un sos foarte gros (aproximativ 10 minute). Toarna-l intr-un vas si lasa-l sa se raceasca.

  • Incorporeaza ouale in sos

Sparge si separa ouale. Transfera albusurile intr-un bol de mixer si galbenusurile amesteca-le cu sosul de faina racit. Adauga branza rasa si condimenteaza.

Bate albusurile pana se intaresc si-si pastreaza forma cand misti bolul apoi incorporeaza-le usor in amestec, cu ajutorul unei spatule, de jos in sus.

  • Gateste souffle-ul de branza la cuptor

Toarna amestecul in tava (sau in vase ramekin, daca preferi sa le folosesti) si da la cuptor pentru 25-30 de minute. Ar trebui sa se rumeneasca usor si sa se ridice putin.

Tarta de branza cu chutney de rosii

Tarta de branza

Tarta de branza reuseste sa scoata in evidenta dulceata si aroma rosiilor de sezon, intr-un preparat usor, potrivit pentru o masa principala.

Ingrediente pentru aluat:

  • 250g faina alba
  • 175g unt
  • 2 oua bio
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 250g rosii de sezon
  • 250g mascarpone
  • 50g parmezan, ras
  • 100g mozzarela, rasa
  • 100ml smantana
  • 3 oua bio
  • 1 lingura de faina
  • Busuioc
  • Sare si piper, dupa gust

Ingrediente pentru chutney-ul de rosii:

  • 750g rosii de sezon, tocate la cutit
  • 250g de zahar
  • 250ml vin rosu
  • 4 catei de usturoi, zdrobit
  • 1 ardei chili, fara seminte si nervuri, tocat marunt

Tarta de branza cu chutney de rosii

Pregateste chutney-ul din timp:

Amesteca toate ingredientele pentru chutney intr-o tigaie adanca cu start anti-aderent. Gateste la foc mic pentru aproximativ o jumatate de ora (chiar 40min), amestecand drecvent, pana se transforma intr-o dulceata lipicioasa. Lasa putin sa se raceasca si transfera intr-un borcan sterilizat pentru a se raci complet (dureaza cel putin 2h).

Amesteca faina si untul rece intr-un robot de bucatarie pana se faramiteaza. Adauga 2 galbenusuri de oua si 1-2 linguri de apa rece. Continua sa amesteci pana obtii un aluat. Transfera aluatul pe un blat de lucru presarat cu faina si continua sa-l framanti cu mainile. Modeleaza-l intr-o bila, acopera-l cu folie alimentara si da la frigider pentru un sfert de ora.

In acest timp, aseza o strecuratoare asupra unui bol adanc. Taie rosiile feliute si aseaza-le in strecuratoare. Presara sare si lasa-le la scurs pentru o jumatate de ora.

Preincalzeste cuptorul la 180 C.

Intinde aluatul pe suprafata de lucru tapetata cu faina.

Unge cu unt o tarta cu diametru de 23 cm, tapeteaza cu faina si aseaza aluatul. Indeparteaza marginile in exces. Acopera cu folie de aluminiu si da la cuptor pentru 15-20 de minute.

Indeparteaza folia, unge tarta cu cele doua albusuri de oua si mai da la cuptor, la foc mic, pentru cateva minute ca ouale sa se aseze.

Pentru umplutura, amesteca o lingura de faina cu putina branza mascarpone. Adauga si resut lde mascarpone si omogenizeaza. Incorporeaza parmezanul si mozzarella rasa, ouale si smantana. Asezoneaza cu sare si piper.

Aseaza pe fundul tartei un strat de chutney , toarna umlutura, niveleaza apoi adauga rosiile scurse deasupra umpluturii. Da la cuptor pentru 45-50 de minute.

Lasa tarta cu branza sa se raceasca pentru 20 de minute apoi indeparteaza tarta din forma si las-o sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.

 

Retete vegetariene cu mei

Poate nu l-ai luat in considerare pana acum insa meiul nu numai ca este gustos, poate inlocui granele in alimentatie vegetarienilor.

Chiftelute din mei

Chiftelute din mei

Daca vrei sa servesti o portie de chiftelute sanatoase si satioase, ti le recomandam pe cele pregatite din mei. Aceste bobite nutritive se leaga atat de bine impreuna, sunt incarcate de vitamine si minerale. Isi mentin foarte bine forma si se pot pregati atat la cuptor cat si la tigaie.

Serveste-le cu un sos de smantana sau o portie dubla de salata verde.

Ingrediente:

  • 1 cana de mei, clatit sub un jet de apa rece
  • 2 cani de apa
  • 1 ceapa alba, mica, tocata marunt
  • 2 morcovi, curatati, dati prin razatoarea mica
  • 1 punga de baby spanac (100g), tocat marunt
  • 1-2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 ou de gaina, batut
  • ¼ cana de iaurt simplu
  • 2 linguri de codriandru, tocat marunt
  • 1 varf de cutit de pudra de curry (sau mai mult, dupa gust)
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper, dupa gust

CHIFTELUTE DIN MEI

Pune apa la incalzit. Dupa ce a dat in clocot, presara ½ lingurita de sare si meiul. Asteapta sa dea iar in clocot, apoi acopera oala si da focul mic. Continua sa gatesti meiul la foc pana lichidul se absoarbe complet (15-20 de minute). Ia oala de pe foc si lasa meiul sa se raceasca inca 10 minute. Afaneaza-l cu o furculita.

Incinge 1 lingurita de ulei de masline intr-o tigaie adanca si caleste ceapa tocata marunt pana devine translucida (3 minute).

Adauga morcovul ras si spanacul tocat marunt si gateste-l pana cand se inmoaie, pret de 2 minute.

Adauga usturoiul zdrobit, pudra de curry, ½ lingurita de sare si ¼ lingurita de piper.

Gateste inca jumatate de minut pana cand se intensifica aromele. Adauga legumele gatite peste mei si sterge tigaia cu un servet de bucatarie.

Adauga iaurtul si oul batut in bol si omogenizeaza. Imparte amestecul in 8 portii egale, roteste-le in palme, ca pe niste chiftelute apoi aplatizeaza-le. Aseaza-le intr-o tava de cuptor, pe o foaie de copt si da-le la rece timp de 30 de minute pentru a deveni ferme.

Incalzeste 1-2 linguri de ulei in tigaie si coace chiftelutele din mei, pe ambele parti, pana se rumenesc frumos (10-14 minute). Transfera-le pe servetele absorbante si pastreaza-el calde in cuptor.

*** Chiftelutele din mei se pot gati si la cuptor. Coace-le intr-o tava de cuptor, peste care ai asezat o foaie de copt pret de 25-30 de minute la 180 C, intorcandu-le o singura data, la jumatatea intervalului.

Vezi si alte idei de retete vegetariene mai jos.

Dovlecel umplut cu mei si legume

Dovlecel umplut cu mei si legume

Se apropie postul si ne-am gandit sa-ti propunem o reteta de post versatila si economica. Dovlecelul umplut cu mei si legume la tigaie este deosebit de hranitor si satios, sarac in calorii, fara gluten si lactoza, ideal pentru a fi servit in perioada postului si in meniul obisnuit al unui vegetarian.

Ingrediente:

  • ½ cana de mei clatit in cateva ape
  • 2 cani de supa concentrata de legume (sau apa)
  • 4 dovlecei romanesti sau zucchini de dimensiune medie, cu capetele taiate
  • 1 cutie pulpa de rosii 400g
  • O ceapa alba, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 2 linguri capere
  • 200g masline Kalamata, fara samburi, tocate
  • Condimente dupa gust: rozmarin uscat, cimbru uscat, maghiran uscat, busuioc uscat, boia
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
  • ½ legatura de patrunjel tocat pentru servire

Retete vegetariene cu dovlecel si mei

Toaca ceapa marunt si caleste-o cateva minute intr-o lingura de ulei, pana devine translucida. Adauga usturoiul zdrobit cu ajutorul unei prese si soteaza pana se impregneaza mirosurile (aproximativ un minut).

Adauga meiul clatit bine, ierburile si mirodeniile si soteaza timp de aproximativ 2-3 minute. Torna pulpa de rosii direct din cutie, amesteca bine si adauga supa concentrata de legume (se poate inlocui cu apa). Acopera tigaia cu un capac. Dupa ce a dat in primul clocot, da focul la mic si fierbe timp de 20 de minute.

In timp ce meiul fierbe, pregateste dovleceii. Indeparteaza capetele si taie-i in doua, pe lungime. Aseaza-i intr-o tigaie mare, cu partea taiata asezata pe fundul tigai si umple tigaia cu apa cat sa acopere jumatate de inaltimea dovleceilor. Acopera tigaia. Dupa ce a dat in primul clocot, mai lasa-i la fiert aproximativ 5 minute.

Scoate dovleceii pe o servet de bucatarie si lasa-i sa se scurga bine. Dupa ce s-au racit, foloseste o lingura pentru a scobi miezul. Toaca marunt miezul si pune-l deoparte.

Preincalzeste aragazul la 180 grade Celsius.

Adauga pulpa de dovlecei, maslinele si caperele peste mei. Continua sa-l fierbi pentru cinci minute, sau mai mult, pana cand se absoarbe lichidul si se inmoaie.

Aseaza o hartie de copt peste o tava de cuptor si aseaza dovleceii scobiti. Umple-i cu umplutura de mei si legume si da-i la cuptor pentru aproximativ 20 minute.

Dovleceii umpluti se lasa sa se raceasca cel putin cinci minute inainte de a fi serviti. Se servesc cu putin patrunjel proaspat tocat.

Placinta cu mei si cartofi

Placinta cu mei si cartofi

Dieta vegetariana iti pot pune imaginatia la incercare. Cum trebuie si simti nevoia sa diversifici alimentatia, venim in sprijinul tau cu cateva idei de retete. Despre mei, am tot vorbit.

O alternativa la cerealele cu gluten, bobitele de mei se umfla si capata o textura deosebit de pufoasa, precum orezul. Iata-le incorporate intr-o placinta pe care o poti servi atat ca gustare cat si ca fel principal.

Ingrediente:

  • 2 foi de placinta
  • 200g mei crud
  • 750ml supa concentrata de legume
  • 2 cartofi albi, taiati in bucati mari
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • 1 ou mare batut
  • 350g cascaval ras
  • 1 lingura de patrunjel, tocat marunt
  • 1 lingura de cimbru, tocat marunt
  • Sare si piper, dupa gust

PLACINTA CU MEI SI CARTOFI

Preincalzeste cuptorul la 190C.

Toarna supa concentrata de legume intr-o oala si, dupa ce a dat in primul clocot, toarna meiul si cubuletele de cartofi. Asteapta sa dea din nou in clocot, acopera oala cu capac si gateste, la foc mic, timp de 10 de minute.

Adauga ulterior cubuletele de cartofi si gateste pentru inca 10 minute sau pana se absoarbe aproape tot lichidul.

Scurge bine meiul si cartofii printr-o sita si toarna-i intr-un castron adanc.

Adauga restul ingredientelor: ceapa tocata, oul batut si mirodeniile. Asezoneaza cu sare si piper si gusta. Toarna amestecul intre cele doua foi de placinta si preseaza.

Da la cuptor pentru 20 de minute.

Scoata tava din cuptor, presara cascavalul ras si intoarce tava in cuptor si seteaza functie grill. Gateste pana cand cascavalul ras se rumeneste frumos.

 

Retete vegetariene cu orez

Este ieftin, se prepara rapid si usor si-ti confera acea senzatie de satietate care sa-ti tina intre mese. Iata cateva idei de retete vegetariene cu orez.

Orez cu legume la tigaie

Orez brun cu legume la tigaie

Mesele sanatoase nu trebuie sa fie neaparat laborioase. Multe dintre retetele la tigaie sunt mai simple si mai rapide decat par. Daca ai prin casa ingredientele de care ai nevoie, poti gati o masa delicioasa in mai putin de jumatate de ora.

Poti folosi ingrediente congelate sau legume de sezon, cumparate din cea mai apropiata piata.

Ingrediente:

  • 100g orez brun gatit
  • 80g varza rosie tocata
  • ½ capatana de broccoli
  • ½ ardei rosu tocat feliute
  • ½ zucchini dat prin razatoarea mare
  • 1-2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 mana de patrunjel tocat
  • 1/8 lingurita pudra cayenne
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Seminte de susan pentru garnisire

Retete vegetariene cu orez la tigaie

Gateste orezul conform instructiunilor de pe pachet si da-l deoparte.

Toarna niste apa intr-o tigaie adanca (sau tigaie wok) si asteapta sa dea in clocot. Adauga legumele (legumele ar trebui sa fie acoperite de apa) si gateste la foc rapid timp de cateva minute pentru a le opari. Lasa-le la scurs intr-o strecuratoare adanca.

Sterge si usuca tigaia apoi incinge in ea doua linguri de ulei de masline. Adauga usturoiul, piperul cayenne si patrunjelul. Gateste la foc mare, timp de un minut, amestecand din cand in cand. Adauga legumele, orezul gatit si sosul de soia. Gateste pentru alte cateva minute pana legumele sunt patrunse.

Transfera in farfurie si garniseste cu seminte de susan.

Optiuni:

  • Poti folosi orice legume ai la indemana
  • Pentru a gati fara ulei, foloseste supa concentrata de leume in schimb.
  • Daca nu iti place mancarea picanta, renunta la pudra cayenne.

Orez risotto cu ciuperci

Orez risotto cu ciuperci si legume

Nu-i cea mai simpla reteta, dar nici nu-i foarte complicata. In schimb, iti cere foarte multa atentie si cateva ingrediente cheie: orezul risotto, unt gras si parmezan, de cea mai buna calitate.

La final obtii un orez risotto cremos, parfumat, cu o aroma delicata dar, cel mai important, foarte gustos.

Ingrediente:

  • 1 cana de orez risotto Carnaroli sau Arborio
  • 3 cani de supa concentrata de pui / legume
  • 75ml vin alb sec
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • ½ radacina telina, data prin razatoarea mare
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 300g ciuperci champignon la cutie
  • 80g parmezan ras
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 4-5 linguri de unt 82% grasime
  • Sare si piper, dupa gust

Retete vegetariene cu orez risotto

Pune supa concentrata la incalzit si pastreaz-o calda, la o temperatura constant. O vei adauga treptat in orezul risotto si nu vei vrea sa-i scazi temperatura. Daca nu ai supa concentrata in frigider si nici n-ai de gand sa faci una proaspata, poti dizolva un cub de legume BIO in apa calda.

Spala ciupercile sub un jet de apa rece si, daca sunt intregi, taie-le feliute. Sterge-le bine si caleste-le intr-o lingura de ulei de masline. Dupa ce s-au inmuiat bine, adauga usturoiul zdrobit, asezoneaza cu sare si piper si transfera-le pe o farfurie cand sunt complet gatite.

Toarna o lingura de ulei de masline in tigaie, adauga ceapa tocata si telina rasa si caleste-le cateva minute, pana devin translucide. Adauga orezul si amesteca bine. Cateva minute sunt suficiente ca orezul sa se prajeasca usor si sa impregneze cu aroma legumelor. In tot acest timp, amesteca periodic. Toarna vinul alb, asezoneaza cu sare si piper si continua sa gatesti, amestecand din cand in cand, pana se absoarbe complet.

Adauga un polonic din supa concentrata de legume si continua sa gatesti la foc mic, pana se absoarbe. Amesteca. Repeta pana termini lichidul si, odata cu ultimul polonic de supa, adauga si ciupercile gatite. Amesteca si continua sa gatesti pana cand orezul este perfect gatit.

Ia tigaia de pe foc si adauga untul taiat cubulete si parmezanul ras. Amesteca si acopera tigaia cu capac. Mentine capacul 1-2 minute apoi serveste orezul risotto cald.

Pilaf din bulgur cu legume la tigaie

Reteta bulgur cu legume

Bulgurul este un adaos excelent in dieta, un grau dur, bogat in fibre, vitamine si minerale, cu indice glicemic scazut, ideal in dieta hipertensiva si curele de slabire.

Bulgurul pe care-l cumperi din magazinele de specialitate vine curatat, prefiert, uscat si macinat, se gateste usor si se combina excelent cu legumele trase la tigaie.

Se poate servi atat ca garnitura pentru diferite feluri de mancare principale cat si ca fel principal, in dieta vegana sau in perioadele de post. Poate fi insotit cu succes de un sos pesto.

Ingrediente:

  • 1 cana de bulgur
  • 2 cani de apa calda sau supa concentrata de legume / pui
  • 1 ceapa alba tocata marunt
  • 1 morcov curatat si dat prin razatoarea fina
  • 1 ardei gras rosu tocat marunt
  • 2-3 rosii oparite, curatate de coaja si date prin razatoare
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

Pilaf din bulgur cu legume

Se masoara o cana de bulgur si se clateste in doua-trei ape, la fel ca orezul. Se scurge bine de apa si se pune de-o parte.

Se pune apa / supa concentrata de legume la incalzit.

Se incing doua linguri de ulei de masline si se caleste ceapa pana devine translucida. Se adauga morcovul si ardeiul, cateva linguri de supa concentrata de legume, se pune capacul si se lasa la inabusit.

Se adauga rosiile, se potriveste cu sare si piper si se mai gateste timp de 5 minute.

Se adauga bulgurul si se amesteca bine.

Se toarna apa / supa concentrata de legume calda, se potriveste din nou cu sare si piper si se da focul la mic.

Se fierbe bulgurul cu legume timp de 10-15 minute, timp in care absoarbe cea mai mare parte din lichid si se umfla. Gusta pentru a verifica daca este gatit.

Opreste focul si aseaza capacul peste tigaie. Lasa sa se patrunda aromele si sa se absoarba tot lichidul.

Toarna lichidul in cercuri decorative din inox si serveste alaturi de un sos pesto.

Ti-au placut aceste idei de retete vegetariene? Pe care ai de gand sa o preparati prima data? Lasa-ne un comentariu mai jos.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro