•  
  •  

Tartineaza-l pe paine sau serveste-l in clatite! Gemul facut in acasa ramane placerea noastra nevinovata!

 

Gem de caise

Gem de caise facut in casa

Gemul de caise se obtine atat de usor. Numai daca ai fi stiut asta inainte sa te bazezi exclusiv pe productia de comert! Poti folosi caise proaspete sau caise congelate din sezonul trecut.

Aromate, dulci-acrisoara, se transforma in gemul pe care-l vei intinde cu drag peste o felie de paine unsa cu gem.

Ingrediente:

Caise

  • 75kg de caise
  • 60ml zeama de lamaie, proaspat stoarsa
  • 120ml apa
  • 900g de zahar
  • 8 lingurite de pectina naturala

GEM DE CAISE

Pregateste borcanele cu capac. Daca ai o masina de spalat vase cu ciclu de sterilizare, nu mai este nevoie sa le speli manual. In caz contrar, spale-le bine cu apa fiarta si solutie de spalat vasele, clateste-le bine apoi fierbe-le timp de zece minute si pastreaza-le in apa calda pana in momentul in care le folosesti. Capacele se sterilizeaza si ele in apa fierbinte (nu fiarta!) pentru cinci minute.

Alege caise de sezon, sorteaza-le si spala-le bine.

Pune la fiert o oala cu apa. Dupa ce a dat in clocot, adauga caisele si opareste-le timp de 30-60 de secunde. Ia-le din apa cu o paleta si toarna-le in apa rece, cu gheata. Asa vei putea indeparta cu usurinta pielita.

Dupa ce-ai indepartat pielita, taie caisele pe jumatate sau in patru si indeparteaza samburii. Paseaza-le usor cu un zdrobitor de cartofi.

Ca sa nu oxideze, stropeste cu zeama de lamaie.

Gem de caise reteta

Amesteca caisele cu pectina, adauga apa si fierbe amestecul la foc mediu catre ridicat, amestecand periodic pentru a nu se prinde de oala. In 5-10 minute ar trebui sa dea in clocot. Continua sa amesteci.

Gem de caise

Dupa ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine, adauga tot zaharul. Se amesteca bine si se lasa in continuare sa fiarba. Spuma care se ridica la suprafata se indeparteaza periodic cu spumiera.

Gem de caise de casa

Se fierbe amestecul pana ajunge la consistenta dorita.

Gem de caise homemade

Aseaza borcanele intr-o tava metalica, umple-le cu gemul cald, folosinde un polonic si strage capacul. Intoarce borcanele cu capacul pe tava si da-le la cuptor timp de jumatate de ora, la o temperatura de 100-110C. Opreste apoi cuptorul si lasa borcanele sa se raceasca natural.

 

Gem de prune

Gem de prune pas cu pas

Vrei sa afli cum se face gemul de prune? Nimic mai simplu! Alege cele mai aromate prune, indeparteaza-le samburii si amesteca-le cu zahar. Dupa ce le-ai lasat la rece peste noapte, se fierb in sucul propriu, alaturi de aromele dorite, pana se obtine consistenta perfecta.

Nu-ti face griji! Te vom invata un truc la care noi apelam de fiecare data pentru a verifica daca gemul este gatit.

Nu-ti mai ramane decat sa-l depozitezi in borcane sterilizate si sa te bucuri de o reteta de gem de prune pregatita in casa, fara conservanti.

Ingrediente:

  • 1kg de prune bine coapte
  • 1 portocala
  • 500g zahar
  • scortisoara sau vanilie (dupa gust)

RETETA GEM DE PRUNE

Este momentul ideal sa pregatesti un gem de prune dulce-acrisor si aromat cu vanilie. Urmeaza pasii de mai jos iar daca ai nedumeriri, lasa-ne un comentariu mai jos.

Gem de prune se taie pe jumatate prunele

Prunele se spala bine, se sterg cu un servet de bucatarie si se taie pe jumatate pentru a se indeparta cu usurinta samburii fara a strivi pulpa. Se aseaza intr-un castron mare.

Gem de prune se stoarce portocala

Dupa ce s-a spalat bine portocala, se stoarce sucul de portocala si se taie coaja circular. O vom pastra pentru pasul ulterior.

Gem de prune se toarna zaharul peste prune

Se toarna zaharul peste prune si se amesteca bine.

Gem de prune se da la frigider

Se adauga coaja si sucul de portocala.

Se da la rece peste noapte ca prunele sa lase zeama.

Gem de prune se fierb prunele

A doua zi se pune cratita pe foc, alaturi de arome (scortisoara sau vanilie) amestecandu-se din cand in cand.

Se indeparteaza spuma ori de cate ori este nevoie.

Test gem de prune

Dupa ce a ajuns la punctul de fierbere, se mai tine pe foc circa trei sferturi de ora, in functie de consistenta dorita.

*** Testul cu scobitoarea! Se introduce o scobitoare in cratita si se picura pe o farfurita plata. Daca siropul isi pastreaza forma si nu se intinde, gemul de prune este gata.
*** Desi are o textura lichida, gemul se va mai intari ulterior.

Gem de prune se lasa la racit

Se indeparteaza cratita de pe aragaz si se aseaza pe un gratar pentru a se raci (minim un sfert de ora).

*** Desi umplem borcanele cu gem fierbinte, daca temperatura acestuia este prea ridicata riscam sa spargem borcanele.

Gem de prune se introduce in borcane

Pentru aceasta reteta de gem de prune avem nevoie de borcane cu capac ermetic sterilizate.

*** Borcanele se spala bine cu buretele si detergent, se clatesc si se mai lasa putina apa pe fundul borcanului. Pentru sterilizare, se introduc in cuptorul incalzit la 120 Celsius timp de 15-20 de minute sau pana cand se usuca.

Gemul se introduce in borcane cu ajutorul unei lingure mari, se strage bine capacul si se aseaza pe un servet de bucatarie cu capacul in jos. Dupa zece minute, se intoarce borcanul si se inveleste cu un prosop pentru a se raci usor.

Acum nu-ti mai ramane decat sa te gandesti cum sa-l servesti!

 

Apple butter: gem de mere

Apple butter sos de mere

Apple butter sau sosul de gem este o dulceata de mere de care nu te vei mai satura! Intinde-l pe o felie de paine toast, peste biscutii din faina de migdale sau toarna-l peste inghetata, terci din cereale, clatite sau negrese. Un deliciu!

Ingrediente:

  • 5 mere mari
  • ¼ cana de zahar brun
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • ½ cana de apa
  • 1 varf de cutit de sare
  • Condimente: 1 bat de scortisoara, cateva cuisoare si o stea anason

RETETA GEM DE MERE

Pregatim merele:

Alege cele mai gustoase mere pe care le gasesti. In aceasta reteta vom folosi cinci mere mari din care vom obtine cam doua cani de apple butter. Le curatam de coaja cu ajutorul unui peeler de legume, le indepartam cotorul si le tocam in bucati mari.

Pregatim sosul de mere:

Gatim merele pana se inmoaie si incep sa se desprinda. Ulterior, se pot pasa cu un zdrobitor de cartofi, dintr-acela pe care-l folosesti la piure sau, daca doresti o textura fina si uniforma, ii poti pasa cu ajutorul unui blender manual. Doar asteapta putin sa se raceasca pentru a te arde.

Gusta sosul si vezi daca este suficient de duce. Retine ca-l vom reduce pe foc la pasul urmator asa ca aromele se vor intensifica. Intotdeauna poti sa adaugi mai mult zahar pe final.

Gatim sosul de mere:

Aici este parte interesanta a apple butter-ului. Sosul se toarna intr-o tigaie inalta cu strat anti-aderent si se gateste la foc foarte mic, fara capac (ca lichidul sa se poata evapora) amestecandu-se periodic pentru a nu se prinde de tigaie. Tot acum se condimenteaza cu un bat de scortisoara, cateva cuisoare si o stea anason.

Pe masura ce se gateste, sosul se ingroasa si isi schimba culoarea din galben intr-un maro rosiatic. Mai gusta-l din cand in cand. Poti adauga zahar daca nu este suficient de dulce sau poti scoate condimentele daca aromele ti se par prea intense.

In functie de cantitatea si tipul de mere folosite, dulceata se gateste in aproximativ 2-3 ore. Toarna o picatura de dulceata de mere pe o farfurie intinsa, alba. Daca isi pastreaza forma pentru cateva secunde, dulceata este gata.

Cand este gata, ia tigaia de pe foc si lasa-l sa se raceasca. Transfera-l in borcane cu inchidere ermetica, tip Mason Jar si pastreaza la rece, in frigider, pana la o saptamana.

 

Gem de rosii cu ardei iute

Gem de rosii cu ardei iuti

Gem de rosii? Nu-ti suna cunoscut? Este atat dulce cat si picant, absolut delicios intins peste o felie de paine cu ricotta.

Ingrediente:

  • 5kg rosii, oparite si tocate marunt la cutit
  • 400g zahar alb
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 1 lingura de ghimbir ras
  • 1 lingura de sos de soia
  • 120ml otet de mere sau de orez
  • Sucul proaspat stors dintr-o lamaie
  • 1-2 ardei iuti jalapeno, tocati marunt

GEM DE ROSII CU ARDEI IUTE

Pune apa la fiert. Cand apa a dat in clocot opareste rosiile pentru a indepara cu usurinta pielita. Ia-le din apa cu o paleta, cojeste-le si toaca-le marunt, la cutit.

Toaca rosiile pentru gem

Transfera-le intr-un castron si amesteca-le cu zaharul alb.

Amesteca rosiile cu zaharul

Toaca ardeiul iute si amesteca-l cu rosiile tocate.

*** Daca vrei un gem de rosii mai iute, lasa semintele si pulpa ardeiului. Altfel, taie ardeiul pe jumatate si indeparteaza semintele si nervurile acestuia.

Toaca ardeiul iute pentru gem

Transfera amestecul intr-o cratita, adauga zeama de lamaie, otetul de mereu, sosul de soia, ghimbirul si catelul de usturoi.

Ingrediente pentru gem de rosii iute

Dupa ce a dat in clocot, continua sa gatesti la foc mic pentru 40-50 de minute sau pana cand amestecul isi schimba consistenta si se ingroasa. Nu uita sa amesteci frecvent pentru a nu se prinde de cratita.

Fierbe gemul de rosii

Sterilizeaza borcanele.

Redu gemul de rosii

Toarna gemul in borcanele incalzite, infileteaza capacele borcanelor si apoi rastoarne-le cu capul in jos.

Transfera gemul de rosii in borcane sterilizate

Acopera borcanele cu paturici si lasa-le sa se raceasca lent pana a doua zi.

Intoarce boracanele de gem de rosii cu ardei iuti


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro