Retete de post fara derivate de natura animala

  •  
  •  

Tii post? Nu trebuie sa consumi preparate fade si fara gust. Iti prezentam mai jos cateva retete de post absolut delicioase.

Tofu prajit cu condimente

Tofu prajit cu condimente

Poate tofu prajit nu este prima optiune la care te gandesti pentru o masa de seara dar daca esti vegana sau tii post, il vei gasi de-a dreptul delicios. Ii ramane o textura usor crocanta si totusi moale la interior, poate fi condimentat dupa gust sau preparat alaturi de o portie de legume.

Isi va pierde din gust fad.

  •  bucata de tofu natur, ferm
  • 1-2 linguri de ulei vegetal
  • Sare si piper, dupa gust
  • Optional: ulei de susan, sos de soia, otet de orez negru

Atunci cand pregatesti tofu prajit, alege o varianta cat mai ferma. Cu cat este mai ferm, cu atat contine mai putin lichid. Chiar si in cazul acesteia, vei vrea sa indepartezi cat mai mult lichid cu putina inainte de a-l trage latigaie.

Indeparteaza ambalajul si trece bucata de tofu printr-un jet de apa rece.

Taie-l bucati si aseaza intre doua servete de bucatarie. Deasupra servetului de sus aseaza o greutate (o farfurie grea) pentru a-l presa.Da-l la rece si lasa-l pentru 10-20 de minute sa se scurga. Daca observi ca lasa foarte mult lichid, schimba servetul de dedesubt.

Unge cu ulei o tigaie wok, incinge-o si aseaza bucatile de tofu pe un singur rand. Asteapta sa se gateasca pentru un minut pe partea de dedesubt apoi amesteca cu paleta si prajeste-l pe toate partile. Daca observi ca se faramiteaza, foloseste de manerul tigaii pentru a-l intoarce.

Tofu se condimenteaza la final. Pe langa sare si piper, il poti condimenta cu sos de soia, otet din orez negru sau ulei de susan.

Pentru textura poti presara putin amidon de porumb inainte de a-l trage la tigaie.

Cel mai bine este sa prajesti tofu separat dar, odata de l-ai gatit, il poti combina cu o portie de orez sau legume la tigaie. Va prelua din gustul si aroma acestora.

Mai jos ai si alte retete de post cu tofu.

Tofu la cuptor cu mirodenii

Tofu la cuptor cu mirodenii

Ti se pare ca stilul de viata vegan nu-ti ofera prea multe optiuni cand vine vorba de alimentatie? Diversifica retetele pe baza de tofu.

Azi iti propunem branza tofu gatita la cuptor, saturat cu mirodenii, satios si delicios. Imediat ce-l scoti din cuptor, este crocant la exterioare si cremos in interior.

Poate fi adauga in diferite amestecuri de legume trase la tigaie, orez, salate sau servit, ca atare, ca pe o gustare, atat calde cat si reci. Ideal pentru a fi inclus in diferite retete de post.

  • 1bucata de branza tofu simpla (200g)
  • 1 lingura de sos de soia
  • 1 lingura de nectar de agave
  • 1 lingura de ulei de susan
  • 1 lingura de otet de orez
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
  • 1/2 lingurita de cimbru
  • 1 praf de pudra de chili
  • Sare si piper, proaspat macinat
  • Optional: amidon de porumb

Alege o bucata de tofu simplu, ferma la atingere. Aseaza un servetel pe o farfurie plata, aseaza bucata de tofu in mijlocul farfuriei si acoper-o cu o alta farfurie plata peste care asezi ceva greu (o cutie de conserve). Lasa la pret pentru cel putin un sfert de ora pentru a indeparta excesul de apa.

Pregateste marinata. Tofu este, de multe ori, neglijat datorita gustului neutru si anost, dar marinat, capata cu totul o alta savoare, cea a condimentelor alese cu grija.

Amesteca cu un tel ingredientele pentru marinata (uleiul de susan, otetul de orez, nectarul de agave, usturoiul zdrobit, ghimbirul, cimbru si pudra de chili), transfera-le intr-o punga ZipLock, introdu si bucatile de tofu, sigileaza punga si scutura de cateva ori. Da la rece pentru cel putin jumatate de ora.

Aseaza o foaie de copt peste o tava de cuptor si preincalzeste cuptorul la 180 C.

***Daca ai de gand sa servi tofu la cuptor cald, imediat scos din cuptor poti presara peste el amidon de porumb pentru a obtine o crusta mai crocanta dar nu este un pas obligatoriu.

Aranjeaza bucatile de tofu pe foaia de copt, pe un singur strat, avand grija sa nu se atinga intre ele. In timp ce se coc, bucatile de tofu se micsoreaza.

Da tava la cuptor pentru 20-30 de minute (in functie de marimea bucatilor), pana se rumenesc frumos. La intervale de 10 minute intoarce bucatile de tofu pentru a se rumeni frumos, pe toate partile.

Tofu la cuptor se poate servi cald, cat si rece, lasat la racit in tava, apoi transferat intr-un recipient cu capac si pastrat la frigider.

Daca nu-ti place tofu sau vrei sa-ti diversifici meniu, mai jos ai si alte retete de post.

Friptura de seitan cu ciuperci

Friptura de seitan cu ciuperci

Seitanul sau ‘carnea vegetarienilor’ este o sursa bogata de proteine, are un continut ridicat de vitamina B2 si fier. Se obtine din gluten de grau si poate fi cumparat gata preparat.

Cu o textura similara carnii, este si mai gustos servit alaturi de ciuperci trase la tigaie intr-un sos de caju.

  • 300g seitan bio gata preparat
  • 500g ciuperci
  • 200g caju
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de otet balsamic
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita amestec condimente pentru friptura
  • Sare si piper, dupa gust

Curata ciupercile si feliaza-le.

Incinge 2 linguri de ulei intr-o tigaie adanca si caleste ciupercile, adauga usturoiul si soteaza pentru alte cateva minute.

Intre timp, adauga nucile caju in blender alaturi de 300ml de apa si pulseaza de cateva ori pana cand obtii un amestec cremos si laptos.

Adauga amestecul peste ciuperci, adauga otetul, sare si piper.

Da in clocot laptele apoi ia de pe foc.

Condimenteaza seitanul.

Incinge o alta lingura de ulei si prajeste bucatile de seitan pana se rumenesc, apoi intoarce-le pe partea cealalta si rumeneste-le.

Serveste fripturile de seitan cu sosul de ciuperci.

Stim ca ti-ai facut deja o idee despre ceea ce vrei sa pregatesti la cina, dar iti propunem si alte idei de retete de post.

Salata “boeuf” fara carne si ou

Salata de boeuf reteta vegetariana

Pentru ca suntem in post, ne-am gandit sa adaptam clasica reteta de salata de boeuf acestei perioade, fara a renunta la gustul sau delicios!

Bineinteles ca vom exclude vita (sau orice alt tip de carne) si vom inlocui maioneza din oua cu cea vegetala, din comert sau preparata acasa. In rest, pastram aceleasi proportii si ne bucuram de o salata vegana, cu mai putine calorii.

Salata de boef de post este o reteta de post simpla, cu care nu poti da gres. O poti servi in familie sau ca aperitiv musafirilor in timpul posturilor de Paste sau Craciun. Iata cat de simplu se prepara:

  • 5-6 cartofii medii (aproximativ 1kg)
  • O cana de mazare prefiarta (la cutie)
  • 3 morcovi
  • 4 castraveti murati ( sau 2 castraveti murati si 2 gogosari murati)
  • O ceasca de maioneza vegetala (2 lingurite de mustar, ulei si zeama de lamaie)
  • Sare si piper dupa gust

Se spala bine cartofii si se pun (cu coaja) la fiert intr-o oala cu apa rece si sare. Se curata morcovii si se pun la fiert separat intr-un ibric.

Mazarea, daca este prefiarta, nu este necesar decat sa o oparesti in apa clocotita timp de 3-5 minute. Altfel, fierbe-o in apa cu sare pana cand bobul este perfect gatit.

Dupa ce ai pus legumele la fiert te poti ocupa de muraturi. Castravetii se feliaza pe lung in 4-5 felii apoi in fasii. Se toaca cubulete si se rastoarna intr-un bol adanc.

Dupa ce legumele s-au fiert (introdu o scobitoare sau o furculita pentru a verifica daca cartofii sunt fierti corect), se scurg bine de apa si se lasa la racit. Se indeparteaza coaja cartofilor, se feliaza si se taie cubulete. La fel si morcovii. Se toarna in bolul adanc. Se adauga mazarea fiarta si se amesteca toate legumele cu o ceasca de maioneza vegetala. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Exista numeroase moduri in care poti prezenta salata de ‘boeuf’ invitatilor sau familiei tale. Pentru un efect vizual placut, foloseste un inel de prajituri pentru a-i da o forma rotunda si orneaza cu frunze de patrunjel sau germeni de grau.

O reteta de post poate fi placuta vizual.

Baba Ghanoush: salata de vinete in stil oriental

Retete de post baba ghanoush

De cate ori mergi la un restaurant cu specific oriental, trebuie neaparat sa comanzi Baba Ghanoush? Combinatia dintre pasta de susan si vinete, alaturi de condimente o face de neinlocuit.

Incearca si tu aceasta reteta de post. Iata ingredientele de care ai nevoie.

  • o vanata
  • 60g (un sfert de cana) de suc de lamaie
  • 60g (un sfert de cana) de tahini (pasta de susan). Se regaseste cu aceasta denumire in comert.
  • 2 linguri de seminte de susan
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Incalzeste cuptorul la 200 grade C. Ia o tava de cuptor, unge usor o foaie de copt si aseaza vanata. Fa-i cateva gauri cu furculita sau strapunge-o de mai multe ori cu o scobitoare. Se coace timp de 30-40 de minute, timp in care o mai intorci de pe o parte pe cealalta, pana ajunge sa fie moale. Atunci iti dai seama ca este gata.

Se scoate vanata coapta si se indeparteaza coaja dupa ce s-a racit putin pentru a nu te frige. Pune-o intr-un vas cu strecuratoare pentru a se scurge.

Intre timp, pregateste-ti condimente pentru aceasta reteta vegetariana si toaca marunt usturoiul sau zdobeste-l in aparatul special. Daca ai un blender poti sari peste aceasta etapa. Apoi, pune toate ingredientele (vanata coapta si scursa, zeama de lamaine, tahini, semintele de susan si usturoiul) intr-un blender electric si amesteca.

In lipsa acestui poti folosi un mixer. Iar daca nu ai nici una nici alta, va trebui sa toci vanata cu tocatorul manual dupa care sa le amesteci bine la mana, ca si cum ai face o salata de vinete.

Uleiul de masline se adauga treptat, se condimenteaza cu sare si cu piper dupa care se amesteca din nou. Amestecul obtinut se rastoarna intr-un vas incapator si se da la frigider pentru cel putin 3 ore inainte de a fi servit.

Aceasta reteta de post se serveste fie cu paine prajita, fie cu lipie sau focaccia. Este delicioasa si poate fi servita ca aperitiv sau ca gustare intre mesele principale atunci cand tii post.

Mancarica de fasole

Mancarica de fasole

Mancarica de fasole este una dintre acele retete de post pe care le gatesti cu ce ai prin bucatarie. Pe langa ingredientul principal, fasolea uscata, n-ai nevoie decat de ceapa si bulion iar pentru servire o mana de patrunjel tocat.

Bineinteles, ii poti adauga si un strop de afumatura, fie ciolan afumat, fie carnati, insa vom pastra varianta de post pe care o poate consuma toata lumea, in orice perioada a anului.

  • 700g fasole
  • 2 cepe albe, mari, tocate marunt
  • 2 lingura de bulion de calitate
  • O legatura de patrunjel tocat
  • 3 linguri ulei de gatit
  • Sare si piper, dupa gust
  • 2 foi de dafin

Se spala bine fasolea si se pune la fiert in apa fierbinte.

Separat, se pune apa la fiert intr-o alta oala pentru a o avea mereu la indemana.

Dupa ce a fiert un sfert de ora, se arunca apa din oala si se inlocuieste cu apa calda din cealalta oala.

Se repeta inca de 2 ori.

Fasolea se sareaza in ultima apa.

Intr-o cratita inalta se incinge uleiul si se caleste ceapa la foc mic. Cand se inmoaie si devine translucida, se adauga bulionul, un polonic din zeama in care a fiert fasolea si se amesteca cu o lingura de lemn. Asteapta 1-2 minute sa dea in clocot amestecul.

Ia o paleta, scurge fasolea de zeama si adaug-o in cratita. Adauga  inca un polonic din zeama in care a fiert fasolea, foaia de cimbru, sare si piper, dupa gust.

Dupa ce a dat in cateva clocote, continua sa o fierbi la foc mic inca 15 minute.  Adauga patrunjelul tocat marunt si ia oala de pe foc.

Este in regula sa aiba putina zeama, se va mai intari dupa ce se raceste.

Ai de gand sa gateste aceste retete de post?


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro