Retete de paine, cu sau fara framantare

  •  
  •  

Lasa-te si tu hipnotizata de mirosul painii proaspat scoase din cuptor! Iata cateva retete de paine atat de simple, incat n-ai cum sa dai gres.

Paine de casa pufoasa cu lapte

Reteta paine de casa

Coptul painii este o activitate relaxanta care te invata sa ai rabdare insa te desfata cu un miros memorabil, pe care nu-l vei uita curand. Te vei bucura de o creatie proprie, de o paine de casa pufoasa obtinuta prin propriile forte.

Daca ai cochetat de multe ori cu ideea de a coace o paine de casa atunci nu-ti mai lipseste decat un imbold pentru a incerca aceasta reteta. Avand la baza lapte, rezulta o textura pufoasa, usor dulceaga, ideala pentru a fi consumat dimineata cu o lingurita de gem.

Ingrediente:

Ingrediente paine de casa

  • 680 g faina alba pentru panificatie
  • 360 ml lapte calai (cca 35 °C)
  • 3 linguri de unt topit si racit
  • 1 ou
  • O lingurita sare
  • O lingurita zahar
  • 8g drojdie uscata (aprox. 2 lingurite)

Reteta paine de casa pufoasa

Incalzeste usor laptele astfel incat sa devina calai. Intr-un vas se amesteca drojdia uscata cu o cescuta de lapte cald, o lingura de faina si zaharul. Se lasa 10 minute sa se odihneasca.

1 maia paine de casa

Intr-un bol de mixer se cerne faina de doua ori. Prin cernere se indeparteaza impuritatile grosiere ajunse accident in faina. Chiar daca faina folosita este de calitate superioara, cernerea fainii contruibuie la aerisirea si afanarea fainii. Nu sari peste acest pas.

2 faina pentru painica de casa cu lapte

Se adauga maiaua, oul, untul topit, laptele caldut si sarea. Se introduc paletele pentru framantat in mixer si se framanta pana se obtine un aluat care nu se lipeste de mana. In functie de tipul fainii si a laptelui folosit, se mai poate adauga faina pana obtii consistenta potrivita pentru aluatul de paine de casa.

3 aluat paine de casa

Se aseaza un prosop de bucatarie peste bol si se lasa la dospit, in loc cald si ferit de curent, timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.

5 painica de casa in tava de cuptor

Se imparte aluatul in doua-trei parti si se modeleaza painica in forma dorita. Se aseaza painea intr-o forma de copt unsa cu putin ulei sau protejata de o foaie de copt. Se lasa painea de casa in tava sa mai creasca inca o ora. Atentie! Forma de paine se umple numai in proportie de 2/3 caci volumul aluatului va creste inca pe atat.

Se ung la suprafata cu putin ou batut sau lapte si se introduc in cuptorul preincalzit. Se coc la foc mic (170 °C) primele 10 minute pentru a nu se crapa coaja, dupa care se da focul la mediu (180-200 °C ) pana se rumenesc frumos. Este greu de dat informatii exacte privind durata si treptele de temperatura caci fiecare cuptor coace diferit.

Cum iti dai seama daca painea este gata? Se scoate painea din cuptor si se ciocaneste cu degetul pe partea sa de jos. Daca suna a gol, painea este gata. Poti face si proba cu scobitoarea care se infige in paine.

Paine de casa proaspat scoasa de la cuptor

Se scot tavile de la cuptor si se lasa sa se raceasca timp de 10 minute, dupa care se scot si se aseaza pe un gratar sau un servet de bucatarie pana se racesc complet (cel putin 2-3 ore).

Aceasta este reteta de paine de casa cu lapte care va inlesni iesirea la iveala a tuturor amintilor din copilarii, inca vii. Iti vei aduce aminte de bucuria anticipata a mirosului placut de paine coapta in cuptor si caldura care invaluia intregul camin.

Daca se depoziteaza intr-un loc aerisit si racoros, painea poate fi pastrata cateva zile (netaiata). Daca vrei sa o consumi mai tarziu, o poti congela. Painea se va dezgheta ulterior la temperatura camerei si apoi va fi introdusa timp de 10-15 minute in cuptor la foc mediu. Astfel painea de casa ramane crocanta la exterior si pufoasa in interior.

Greseli cu care te poti confrunta in coacerea painii de casa:

  • Coaja se crapa – cuptorul a fost prea incins sau aluatul a dospit intr-un timp prea scurt
  • Painea are pori mari – aluatul a fost fortat sa creasca
  • Paine este crocanta – aluatul a fost prea tare
  • Painea este lipicioasa – aluatul a fost prea moale sau a fost copt prea putin
  • Painea de casa nu a crescut – aluatul a dospit prea mult

Spune-ne in randurile de mai jos cum ti-a iesit aceasta reteta de paine de casa:

Paine Ciabatta din aluat fara framantare

Paine ciabatta

Cu siguranta ai consumat paine Ciabatta cel putin o data. Forma si textura speciala o recomanda pentru cele mai delicioase sandvisuri si bruschete autentice. De origine italiana, este o paine lunga si turtita, cu un miez aerat si coaja crocanta.

Spre deosebire de painea traditionala pe care obisnuim sa o consumam zilnic, aceasta se obtine din aluat fara framantare. Ingredientul cheie al acestei paini este maiaua care se prepara din seara precedenta.

Pe langa timpul indelungat de dospire, painea Ciabatta nu vine cu alt neajuns. Este o reteta atat de simpla, incat nu ai cum sa dai gres.

Ingrediente pentru maia

  • 250g de faina pentru paine 650
  • 150ml apa calduta
  • 5g drojdie proaspata

Ingrediente pentru aluat

  • 500g faina pentru paine 650
  • 300ml apa calduta
  • 15g drojdie proaspata
  • 1 lingura de sare
  • 4 linguri de ulei de masline

Reteta paine Ciabatta

Maiaua se pregateste cu o seara inainte, lasand-o 12 ore la dospit. Toarna faina intr-un castron metalic. Incalzeste apa cat sa fie calduta si dizolva in ea drojdia.Toarn-o peste faina si framanta cateva minute pana obtii un aluat ferm. Acopera castronul cu o folie alimentara si lasa-l la dospit peste noapte.

A doua zi incalzeste 300ml de apa si dizolva drojdia. Toarn-o peste maia si amesteca. Adauga treptat jumatate din cantitatea de faina. Nu te speria de consistenta aluatului! Este normal sa fie moale si lipicios. Acopera din nou castronul cu folie alimentara si mai lasa-l la dospit inca doua ore. Adauga restul cantitatii de faina, sarea si uleiul si amesteca aluatul. Acopera-l din noua si lasa-l la dospit o ora.

Tapeteaza cu faina din abundenta blatul de lucru si rastoarna aluatul dospit. Imparte-l in doua sau patru bucati, in functie de numarul de paini pe care vrei sa-l obtii. Tavaleste-l bine prin faina, modeleaza-l in forma cilindrica si turteste-l.

Aseaza painicile Ciabatta pe o tava de cuptor peste care ai aseza o hartie de copt si lasa distanta de 3-4 degete. Se lasa sa creasca in tava inca o ora apoi se introduc in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius. In functie de grosimea painicilor, se coc aproximativ 30-40 de minute pana s-au rumenit frumos.

Painea Ciabatta este ideala pentru sandvisuri si bruschette.

Paine turceasca facuta in casa

Reteta paine turceasca

La cat de simpla este aceasta reteta de paine turceasca, te vei gandi de doua ori inainte de a mai cumpara din comert. Pregateste-te sa-ti folosesti mainile pentru a framanta propria paine facuta in casa.

Ingrediente:

  • 500g faina
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 plic de drojdie instant Dr. Oetker
  • 400ml lapte, caldut
  • 20ml ulei
  • 20g miere
  • 1 lingurita de sare
  • Seminte de susan si chimion pentru garnisire

Retete de paine turceasca

Amesteca ingredientele uscate intr-un bol adanc (faina, drojdia instant, sarea).

Pune laptele la incalzit. Cand s-a incalzit la temperatura corpului, incorporeaza mierea si uleiul. Toarna-l peste ingredientele uscate si foloseste-te de maini pentru a omogeniza. Daca aluatul se simte uscata, adauga inca 1-2 linguri de lapte.

Framanta aluatul pentru 10-15 minute, initial in bol, ulterior pe suprafata de lucru tapetata cu faina. Redu timpii la jumatate folosind un mixer cu paletii de framantare la treapta joasa catre mediu.

Cand aluatul devine elastic si neted, formeaza o biluta si aseaza-l intr-un bol uns cu ulei. Acopera-l cu un prosop de bucatarie si lasa-l la dospit pentru o ora sau pana cand se dubleaza ca volum.

Aseaza o foaie de copt pe fundul tavii si unge-o cu unt.

Imparte aluatul in doua parti egale. Modeleaza painicile in dreptunghiuri groase de 2.5cm si aseaza-le pe tava, la distatnta de 4-5cm unele de celelalte. Unge-le cu ulei si acopera tava cu prosop. Lasa-le intr-un loc cald pentru inca cel putin jumatate de ora.

Preincalzeste cuptorul la 230C in acest timp.

Amesteca galbenusurile cu un praf de sare si pregateste semintele.

Da forma painicii (daca doresti), unge-le cu ou apoi presara seminte si sare grunjoasa pe deasupra.

Da tava la cuptor pentru un sfert de ora. Roteste tava si mai lasa painea la copt pentru alte 5-10 minute sau pana cand se rumeneste frumos.

Aseaz-o pe un gratar pentru a raci. Asteapta cel putin 10 minute inainte de consum.

Paine in usturoi in folie de aluminiu

Paine cu usturoi in folie de aluminiu

Ai pofta de o gustare rapida dar delicioasa? Iti recomandam painea cu usturoi, pregatita la cuptor, in folie de aluminiu.

Nici ca se putea o gustare mai simpla! Calda, proaspat scoasa din cuptor, cu o aroma nconfundabila de usturoi, inmuiata de unt si parmezan, continua sa te uimeasca de fiecare data.

Tii post sau esti vegana? Inlocuieste untul cu ulei de masline. Te vei bucura de un preparat la fel de deicios.

Ingrediente:

Ingrediente paine cu usturoi

  • O franzela, taiata felii, pe diagonala (150g)
  • 2 catei de usturoi
  • 60g de unt, la temperatura camerei sau ulei de masline
  • Sare si piper, dupa gust
  • Optional: o mana de parmezan ras

Adauga untul intr-un castron si lasa-l la temperatura camerei, sa se inmoaie. Rade deasupra usturoiul, folosind razatoarea mica, adauga un praf de sare si piper proaspat macinat. Amesteca bine.

Aseaza o folie de aluminiu pe o tava de cuptor (suficient de lunga cat sa inveleasca painea) si aseaza franzela pe folie. Taie painea felii fara a crusta baza apoi unge fiecare felie de paine cu amestecul de unt. Optional, poti presara putin cascaval ras pe fiecare felie.

Inveleste paine in folia de aluminiu si da tava la cuptorul preincalzit la 200 C. Coace painea timp de 15-20 de minute pana cand crusta devine crocanta si branza se topeste. Indeparteaza folia si serveste painea cu usturoi calduta.

Feliile de paine se pot pregati la cuptor, in aceeasi maniera, infasurate individual in folie de aluminiu. Se pot servi in locul bruschetelor, ca antepaste.

Pai raw-vegana

Cum se face paine raw

Nu trebuie sa fii neaparat un adept al alimentatiei crude pentru a incerca painica raw. De ce? Pai in primul rand pentru ca este sanatoasa, usor de facut acasa si delicioasa! Daca te-am convins sa-ti diversifici alimentatia, iti prezentam trei retete de paine raw in randurile de mai jos:

Painea raw este mult mai usor de obtinut acasa decat traditionala paine care necesita coacere. In schimb, ai nevoie de un deshidrator.

Paine raw din seminte

  • o ceasca de migdale macinate in blender
  • o ceasca de mix de seminte de floarea soarelui si dovleac
  • o ceasca de seminte de susan
  • 1/2 ceasca de seminte de in hidratate peste noapte
  • 1/2 ceasca fulgi de ovaz
  • sare dupa gust
  • apa

Amesteca toate ingredientele intr-un bol si adauga apa in functie de necesitati. Intinde compozitia pe o foaie cerata si preseaz-o cu o spatula. Taie compozitia in 6 bucati si introdu-o in deshidrator la 40 de grade, timp de 5-8 ore in functie de consistenta dorita.

Paine raw cu ceapa

  • doua cesti de migdale macinate in blender
  • 1/2 ceasca de seminte de in hidratate peste noapte
  • 1/2 ceasca de psyllium
  • o ceapa alba tocata
  • 3 lingurite suc de lamaie
  • sare dupa gust
  • apa

Migdalalele se macina in blender sau robotul de bucatarie pana se obtine o faina. Ulterior, se toarna intr-un bol. In blender toarna o ceasca de apa, ceapa tocata si sucul de lamaie si mixeaza. Toarna compozitia peste ‘faina’ de migdale, adauga semintele de in si psyllium si amesteca cu o spatula. Adauga apa in functie de necesitati. Pune compozitia pe o foaie cereta si preseaz-o cu paleta apoi taie-o in sase bucati. Introdu painea in deshidrator la 40 de grade, timp de 5-8 ore in functie de consistenta dorita.

Paine raw cu rosii

  • doua cesti de migdale macinate in blender
  • 1/2 ceasca seminte de in hidratate peste noapte
  • 1/2 ceasca de seminte de dovleac
  • 5 rosii uscate si hidratate timp de jumatate de ora
  • o ceapa mica tocata
  • un catel de usturoi zdrobit
  • 3 linguri de ulei de masline
  • patrunjel tocat, cimbru uscat,
  • sare si piper dupa gust

Migdalele se introduc in blender si se mixeaza pana se obtine o faina. Se transfera intr-un bol. Uleiul de masline, rosiile uscate, semintele de in, ceapa, usturoiul si ierburile se pun in blender si se amesteca cu o ceasca de apa.

Amestecul se transfera in bolul cu ‘faina’ de migdale, se adauga semintele de dovleac si se amesteca cu o spatula.

In acest moment se mai adauga apa dupa cerinte pana cand se obtine consistenta dorita. Compozitia se preseaza pe o folie cerata cu ajutorul spatulei umezite sau cu un cutit cu lama lata si portioneaza in sase felii.

Painea se introduce in deshidrator la 40 de grade, timp de 5-6 ore. Pentru o consistenta mai uscata, poti creste timpii pana la opt ore.

Ce-i minunat la o paine raw este ca-ti poti particulariza propria reteta in functie de preferinte.

Poti combina semintele preferate, poti adauga legumele, condimentele si mirodeniile care-ti sunt pe plac, astfel incat painica sa capete de fiecare data un gust diferit, un amestec de gusturi care te vor face uiti de traditionala paine la cuptor.

Ce parere ai de aceste retete de paine?


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro