Retete cu spanac la care nu te-ai fi gandit!

  •  
  •  

Spanacul este mai versatil decat crezi. Iata mai jos zeci de retete cu spanac pe care trebuie sa le incerci cel putin o data in viata.

De la delicioase clatite cu spanac la clasica mancarica de spanac servita cu smantana acra, iata cat de multe optiuni ai.

Clatite cu spanac si branza feta

Clatite cu spanac

Rapide si delicioase, aceste clatite tin loc de o masa principala.

Ingrediente clatite:

  • 350 ml lapte
  • 2 oua
  • 150 g faina alba
  • 2-3 linguri de ulei pentru gatit
  • Un praf de sare

Ingrediente umplutura cu spanac si branza feta:

  • O punga de baby spanac
  • Un catel de usturoi zdrobit
  • Branza feta faramitata (cat de multa vrei)
  • O ceasca de parmezan ras (daca ai)
  • 2 linguri de ulei pentru gatit sau unt topit
  • Sare si piper dupa gust

Reteta clatite cu spanac

Pregateste umplutura pentru aceasta reteta cu spanac:

Spala spanacul si usuca-l intr-un uscator de salata.

Incinge uleiul si soteaza spanacul. Cand incepe sa se inmoaie, adauga usutoriul zdrobit, sare si piper.

Transfera spanacul gatit intr-un bol si amesteca-l cu feta faramitata.

Pregateste compozitia de clatite:

Amesteca ouale cu laptele cu mixerul. Adauga treptat faina si continua sa mixezi pana obtii o compozitie omogena.

Unge tigaia de clatite cu o pensula de silicon si ulei. Toarna 2/3 dintr-un polonic de compozitie si intinde bine spre magini, lasand cativa milimetri liberi pentru a le putea intoarce mai bine.

Dupa ce se coace timp de un minut sau cand clatita se poate desprinde cu usurinta din tigaie, se intoarce pe partea cealalta cu ajutorul unei spatule si se mai coace pentru inca un minut (sau un minute si jumatate).

Aseaza clatita pe o farfuri intinsa, intinde o lingura din umplutura si ruleaza. Gata! Ai obitnut o reteta cu spanac delicioasa!

Quiche cu spanac si caju

Quiche nuci vegetarian

Daca esti vegan, atunci aceasta reteta de quiche este pentru tine. O tarta sarata, umpluta cu amestec de spanac, se transforma intr-o reteta cu spanac completa si echilibrata.

Crusta:

  • 225 g faina
  • 120 g ulei de cocos la temperatura camerei / ulei de masline
  • 2-3 linguri de apa rece / lapte de soia rece
  • Un praf de sare

Umplutura:

  • 400g tofu in saramura
  • 100g caju nesarate
  • 400g spanac congelat tocat Bonduelle
  • O ceapa tocata marunt
  • Un catel de usturoi
  • Sare si piper dupa gust
  • Ulei pentru gatit

Reteta quiche cu spanac

Pregateste aluatul amestecat toate ingrediente listate mai sus, mai putin apa. Framanta bine pana obtii o textura faramicioasa.

Adauga apa si continua sa framanti pana aluatul devine elastic si usor de modelat.

Formeaza o bila din aluat, inveleste-o intr-o folie de plastic si da-o la rece timp de o ora.

Preincalzeste cuptorul la 180 C.

Presara faina pe blat si intinde aluatul cu ajutorul unui facalet.

Aseaza-l intr-o tava rotunda si perforeaza marginile ca pentru placita.

Da-l la cuptor pentru 10-12 minute.

In acest timp pregateste umplutura de spanac.

Marunteste tofu cu furculita, zdrobeste usturoiul si toaca marunt ceapa. Mixeaza nucile caju in blender sau toaca-le la cutit.

Toarna putin ulei intr-o tigaie adanca. Caleste ceapa si usturoiul, adauga spanacul si gateste-l timp de 8 minute. Presara sare si piper si lasa-l sa se raceasca. Adauga-l peste celelalte ingrediente.

Scoate tava din cuptor si toarna umplutura.

Da inapoi tava la cuptor pentru 30-40 de minute.

Placinta turceasca cu spanac si feta

Placinta turceasca gozleme reteta

Desi in mod traditional se prajeste pe plita, in lipsa acesteia o vom gati pe ochiul de la aragaz, intr-o tigaie de clatite.

  • 100g baby spanac
  • 200g branza feta (sau tofu)
  • 400g faina alba
  • 280ml apa
  • Un pliculet (8g) de drojdie uscata
  • Un varf de cutit de sare
  • O lingurita de zahar
  • 2 linguri de ulei de masline

Reteta placinta cu spanac si feta

Cum se face placinta turceasca gozleme

Incalzeste apa si amestec-o cu drojdia, sarea si zaharul cu ajutorul unei lingurite. Las-o intr-o loc cald, eventual la soare, timp de 5 minute. Vei observa ca incepe sa faca bule la suprafata.

Cerne faina intr-un bol mare. Adauga amestecul de drojdie cu apa si framanta aluatul.

Presara faina pe blatul de bucatarie si continua sa framanti aluatul pana devine elastic.

Imparte-l in opt bucati si acopera-le cu prosopt de bucatarie. Asezate intr-un loc cald pentru 20 de minute, se vor dubla in volum.

Intre timp, pregateste umplutura.

Spana spanacul, sterge-l si trage-l la tigaie. Amesteca-l cu branza feta cubulete. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Poti adauga si pudra de usturoi.

Intinde fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi si aseaza umplutra pe jumatate. Inveleste placita cu cealalta jumatate si sigileaza marginile.

Unge cu ulei o tigatie de clatite si las-o la incins pe ochiul aragazului. Aseaza placinta si coace timp de 2-3 minute pana cand se rumeneste frumos. Unge cu ulei partea de sus si intoarce-o. Coace-o si pe aceasta parte timp de 2-3 minute.

Placinta este o reteta cu spanac satioasa si gustoasa.

Tarta de spanac cu aluat din comert

Tarta spanac

Tarta de spanac, gata intr-o ora! Are la baza aluat simplu din comert, o umplutura din spanac, ciuperci si branza, se poate servi atat calduta cat si la temperatura camerei. Pofta buna!

  • 500g aluat simplu congelat
  • 200g baby spanac, tocat mare
  • 200g ciuperci la cutie, feliate
  • 5 oua, batute
  • 200g branza cheddar, rasa
  • 200ml smantana
  • 100ml lapte
  • 2 crengute de cimbru, proaspat tocat
  • 1 lingura ulei de masline
  • Sare si piper, dupa gust

Retete tarta cu spanac

Preincalzeste cuptorul la 180C.

Aseaza o foaie de copt pe fundul unei tavi de tarta

Intinde o foaie de aluat pe blatul de lucru presarat cu faina si aseaz-o in tigaie. Lasa marginile sa atarne, nu le taia inca.

Da la frigider pentru cel putin 15 minute, timp in care pregatesti umplutura.

Incinge uleiul intr-o tigaie adanca si gateste ciupercile pentru un minut, adauga spanacul si mai gateste inca 3 minute, sau mai mult, pana se inoaie.

Amesteca ouale batute cu laptele si smantana si asezoanea cu sare si piper. Introdu in compozitie amestecul de spanac si branza rasa (pastreaza o mana pentru a o presara deasupra tartei).

Toarna compozitia in tarta si da la cuptor pentru 40-25 de minute, sau pana tarta se prinde si incepe sa se rumeneasca deasupra.

Scoate tarta din cuptor si asteapta cel putin un sfert de ora pentru a se raci. Taie tarta si serveste.

Supa crema de spanac cu smantana acra

Supa crema de spanac

Daca-ti plac supele crema atunci trebuie sa o incerci si pe aceasta.

  • 500 ml supa concentrata de legume
  • 500 ml lapte
  • 500g spanac proaspat, tocat bucati mari
  • O ceapa alba tocata marunt
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 cartof mare taiat cubulete
  • 1 telina mica data prin razatoare
  • Zeama proaspat stoarsa de la jumatate de lamaie
  • 3 linguri ulei de masline
  • Smantana acra pentru servire.
  • Sare si piper dupa gust

Caleste ceapa in ulei incins intr-o oala. Adauga usturoiul si legumele cand devine translucida. Aseazoneaza cu sare si adauga toarna supa concentrata de legume.

Fierbe supa pana se inmoaie legumele. Toarna laptele si asteapta sa dea din nou in clocot. Adauga jumatate din spanac si zeama de lamaie. Da focul la mic si mai tine supa pe foc timp de 10 minute sau pana cand spanacul este complet gatit.

Ia de pe foc, lasa sa se raceasca apoi pulseaz-o de cateva ori in blender.

Serveste cu smantana.

Spanac cu smantana si ou posat

Reteta spanac cu smantana si usturoi

Cum nu mai gasesti spanacul crud in piata, iti propunem sa-l inlocuiesti cu spanacul congelat care, pastrat in conditii optime, reuseste sa-si pastreze proprietatile si, implicit, beneficiile pentru sanatate.

Un aliment hipocaloric, poate accepta un adaos de grasimi din smantana si uleiuri vegetale, obtinand un profil nutritiv complet.

Spanacul este bogat in proteine si fibre alimentare, contine fier beta-caroten, fiind si o sursa excelenta de vitamina A si C.

  • 1 kg spanac congelat
  • 150 ml lapte 3.5% grasime
  • 150 ml smantana de gatit grasa
  • 3-4 linguri de faina
  • 2-3 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 ceapa alba mica tocata marunt
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 1 bucata de unt
  • 1 lingura ulei vegetal
  • Sare si piper proaspat macinat, dupa gust
  • Optional: parmezan ras

Retete cu spanac

Pune la incins o bucata de unt intr-o tigaie inalta. Adauga spanacul inghetat si lasa-l la inabusit timp de 15-20 de minute la foc mic.

Intr-o alta tigaie incinge uleiul si soteaza usor ceapa tocata marunt. Cand incepe sa devina translucida, adauga usturoiul si amesteca. Toarna spanacul inabusit, asezoneaza cu sare si piper, toarna laptele si fierbe amestecul circa 10 minute pana incepe sa se absoarba.

Amesteca faina cu smantana intr-o cana si subtiaz-o cu cateva linguri de apa. Toarna pasta in tigaie peste spanac si mai gateste cateva minute, amestecand. Indeparteaza tigaia de pe foc, adauga zeama de lamaie si mai amesteca inca o data.

Spanacul cu smantana si usturoi se serveste cu parmezan ras si oua ochiuri romanesti.

Orez cu spanac si oua la cuptor

Reteta orez cu spanac si oua la cuptor

Pranz rapid intr-o caserola, aceasta reteta cu spanac este gata in putin peste jumatate de ora! Amesteca orezul fiert al dente cu spanacul oparit si branza rasa, sparge peste ea cateva oua si da-o la cuptor.

Obtii o masa satioasa si gustoasa in cel mai scurt timp, doar din cateva ingrediente pe care le avem prin frigider.

  • 4 oua
  • 450g spanac, spalat
  • 270g orez alb, Basmati
  • 100g cascaval ras
  • 140g de branza Ricotta maruntita
  • 60g de parmezan ras
  • 2 linguri de unt (plus unt pentru a unge tava)
  • Sare si piper, dupa gust

Reteta spanac cu ou si orez

Umple o oala cu apa si asteapta sa dea in clocot. Sareaza si adauga spanacul. Dupa ce s-a inmuiat (aproximativ 30 de secunde) indeparteaza si aseaza-l intr-o sita. Trace-l printr-un jet de apa rece. Scurge-l bine si toaca-l marunt.

In aceeasi oala fierbe orezul pentru 10 minute, usor al dente. Scurge toata apa si lasa orezul sa se raceasca. Ulterior, amesteca-l cu spanacul tocat si branza.

Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.

Unge cu unt un vas de cuptor din sticla, termorezistent si presara 2 linguri de parmezan pe fundul vasului. Adauga si niveleaza umplutura de orez, spanac si branza. Deasupra umpluturii, sparge ouale si presara restul de parmezan.

Acopera si gateste pentru aproximativ 20 de minute apoi, pentru inca 10 minute, descopera si activeaza functia de rotisat pentru a rumeni parmezanul.

Lasagna vegetariana cu dovleac, spanac si ricotta

Lasagna vegetariana cu dovleac spanac si ricotta

Iata ca si o lasagna fara carne poate fi deosebit de gustoasa. Stratificata cu dovleac copt, spanac tras la tigaie si branza, alternata de un sos de rosii cu un sos bechamel, poate fi cel putin la fel de gustoasa.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 750g dovleac, cojit, fara seminte, tocat cubulete
  • 400g spanac
  • 350g branza ricotta proaspata
  • 150g de parmezan ras
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de unt
  • Sare si piper, dupa gust

Ingrediente pentru sosul de rosii:

  • 1 cutie de rosii intregi (400g)
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru sosul de bechamel

  • 500ml lapte integral
  • ½ ceapa alba
  • Cateva boabe de piper
  • 1 foaie de dafin
  • 50g de faina alba
  • 50g de unt

Preincalzeste cuptorul la 180 C.

Taie dovleacul pe jumatate, cojeste-l, indeparteaza miezul si semintele apoi toaca-l cubulete de 1 cm. Aseaza o foaie de copt peste o tava de cuptor, toarna bucatelele de dovleaca si amesteca cu uleiul de masline. Asezoneaza cu sare si piper si da la cuptor pana se inmoaie (aproximativ 40 de minute).

Intre timp, caleste ceapa intr-o tigaie adanca pentru cateva minute, pana devine translucida. Adauga usturoiul si mai gateste un minut. Adauga rosiile pasate din cutie, zaharul si continua sa gatesti la foc mic, fara capac timp de 20-30 de minute pana obtii un piure gros. Amesteca din cand in cand si asezoneaza cu sare.

Spala bine spanacul si adauga-l intr-o tigaie, fara a-l scutura de apa. Aseaza capatul peste tigaie si gateste la foc mediu cateva minute, pana se inmoaie. Amesteca din cand in cand. Dupa ce s-a inmuiat, da deoparte, sa se raceasca. Scurge-l bine de apa si toaca-l. Intoarce-l in tigaie si trage-l in unt cat sa caleasca usor. Asezoneaza cu sare si piper.

Pune la fiert laptele si mirodeniile (piper, dafinul, ceapa alba). Dupa primul clocot, ia ibricul de pe foc si acopera-l. Lasa-l la infuzat timp de 5 minute apoi strecoara laptele. Toarna laptele infuzat intr-o alta tigaie adanca, adauga untul si, treptat, faina, incorporand cu un tel pana obtii un sos gros si neted.

Unge cu unt un vas de cuptor termorezistent. Aseaza pe fundul acestuia un strat de dovlecei, apoi un strat de sos de rosii si aseaza foile de lasagna fierte conform instructiunilor de pe ambalaj. Adauga apoi un strat de sos bechamel, un strat de spanac si jumatate din cantitatea de branza. Adauga inca un strat de foi de lasagna si repeta stratificarea. Termina cu un rand de foi de lasagna, sos bechamel si parmezanul ras.

Tava se da la cuptor pentru 40-50 de minute pana dovleacul este gatit. Le lasa la racit in tava cinci minute, dupa care se poate felia si servi.

Nu-i asa ca e grozava aceasta reteta cu spanac?

Pizza cu spanac si branza feta

Pizza cu spanac si branza

O reteta cu spanac rapida?

Pizza este grozava oricand si in orice context. Chiar si atunci cand ai decis sa nu mai consumi carne, ai o varietate de umpluturi dintre care sa alegi. Iti propunem o pizza cu blat pufos de casa si o umplutura proteica din baby spanac, braza ricotta si branza feta.

Ingrediente pentru blatul de pizza:

  • 300g faina de pizza
  • 175ml apa calduta
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • ½ lingurita de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 200g baby spanac
  • 100g de branza ricotta
  • 50g branza feta
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 catel mare de usturoi
  • Un varf de cutit de oregano
  • Un praf de nucsoara
  • Sare si piper, proaspat macina, dupa gust

Retete cu spanac: pizza

Pizza vegetariana cu spanac si branza feta

Amesteca toate ingredientele pentru blatul de pizza intr-un bol inalt, cu ajutorul unei spatule si lasa-le 5 minute inainte de a incepe sa framanti aluatul. Framanta-l cu ajutorul mixerului prevazut cu carligului pentru framantat. Pe masura ce-l framanti, isi schimba consistenta din lipicios in elastic. Daca-l framanti cu mana, adauga treptat faina dupa cat cere aluatul.

Acopera vasul cu un prosop de bucatarie si lasa-l la dospit pana isi dubleaza volumul.

Preincalzeste cuptorul cu cel putin 30 de minute inainte pentru a fi incins.

Intinde aluatul cu mana pe o foaie de copt tapetata cu faina.

Incalzeste uleiul intr-o tigaie inalta la foc mediu. Adauga usturoiul zdrobit si soteaza un minut pana se inmoaie. Adauga frunzele de spanac fara codite si gateste-le 2-3 minute pana se inmoaie. Asteapta sa se raceasca, transfera-l pe cateva prosoape de bucatarie din hartie pentru a indeparta excesul de lichid.

Intr-un bol inalt amesteca spanacul cu branza pana se omogenizeaza. Adauga condimentele, sare si piper dupa gust. Imprastie umplutura pe blatul de pizza, lasand libere marginile si presara branza feta.

Transfera foaia de copt in tava si coace pentru 8-10 minute pana cand branza se inmoaie si crusta devine crocanta.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro