•  
  •  

Nutritiv dar si delicios, cartoful iti ofera numeroase optiuni de consum. Iata doar cateva idei de retete cu cartofi pe care le poti incerca, indiferent de sezon.

Daca si tie iti plac cartofii atunci alege una dintre aceste idei de retete si pregateste o gustare sau o masa principala delicioasa.

Bulete de cartofi cu cascaval

Bulete de cartofi

Se pot servi ca aperitiv sau garnitura. Buletele de cartofi sunt delicioase si potrivite pentru orice masa.

  • 2 cartofi medii, fierti in coaja
  • 1 ou organic mare
  • 80g cascaval ras fin
  • 3-4 linguri de faina
  • 3-4 linguri de pesmet
  • Ulei pentru prajit
  • Sare si piper dupa gust

Reteta bulete de cartofi cu cascaval

Spala cartofii si pune-i la fiert in apa fiarta cu sare. Se scot cand pot fi usor patrunsi cu o scobitoare.

Lasa-i putin sa se raceasca apoi indeparteaza coaja.

Zdrobeste-i cu presa ca pentru piure. Adauga cascavalul ras si oul batut. Presara sare si piper si potriveste dupa gust.

*** Daca compozitia a iesit prea moale, poti adauga 1-2 linguri de faina pentru a o lega.

Ia cate o lingura de compozitie si modeleaza din ea bilute. Le poti da prin faina sau pesmet, daca preferi o crusta mai crocanta.

Prajeste-te in baie de ulei pana se rumenesc pe ambele parti. Scoate-le pe un servet de bucatarie pentru a indeparta excesul de ulei.

Tocmai ai gatit o reteta cu cartofi simpla si rapida!

Reteta parjoale de cartofi

Parjoale de cartofi

Parjoalele sunt similare buletelor insa mult mai condimentate si cu o crusta mai crocanta. Se pot servi ca aperitiv sau garnitura.

  • 600g cartofi
  • 100g miez de paine, inmuiat in apa (sau lapte) si stors
  • 2 oua
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • 1 morcov, ras
  • 1-2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 100g pesmet
  • 1-2 linguri de faina
  • 1 legatura de patrunjel, tocat marunt
  • Sare si piper, dupa gust
  • Ulei pentru prajit

Reteta parjoale cartofi

Se fierb cartofii in coaja dupa care se indeparteaza coaja si se zdrobesc ca pentru piure.

Cartofii zdrobiti se amesteca cu ouale batute, miezul de paine, inmuiat in apa si stors, ceapa tocata fin, usturoiul zdrobit, morcovul ras si verdeata tocata. Compozitia se potriveste cu sare si piper, dupa gust.

Daca este prea moale, se poate inchega cu faina.

Se formeaza parjoalele care se prajesc in baie de ulei pana se rumenesc pe ambele parti.

Se scot pe o farfurie peste care ai aseza un servet de hartie.

Dar stai, iti propunem si alte retete cu cartofi in randurile de mai jos.

Briose cu cartofi si cascaval

Briose cartofi si cascaval

Desi le poti pregati de la zero, iti recomandam sa folosesti piureul ramas de la cina anterioara. Cu o mana de cascaval ras si ceapa tocata, compozitia se transforma in briose delicioase atunci cand se introduce la cuptor.

  • 600g cartofi
  • 2 oua
  • 50g cascaval ras sau branza cheddar
  • 1 lingura de unt
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa verde
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: bacon, piept de pui fiert sau la rotisor etc.

Retete briose cu cartofi si cascaval

Preincalzeste cuptorul la 190C.

Pune cartofii la fiert cu tot cu coaja. Cand se pot strapunge cu o scobitoare, scoate-i cu grija, indeparteaza coaja, paseaza-i ca pentru piure si amesteca-i cu unt. Potriveste de sare si piper.

In aceasta compozitie adauga ouale batute, usturoiul zdrobit, ceapa tocata marunt dar si ingredientele optionale. Gusta din nou si potriveste de sare.

Ia cate o lingura de compozitie si aseaz-o in formele de briose. Presara deasupra cascaval ras si da la cuptor pentru 20-30 de minute pana se rumenesc frumos.

Inainte de a scoate briosele din forma, lasa-le pentru 10 minute sa se raceasca.

Reteta cu cartofi acordeon la cuptor

Cartofi acordeon

Cauti garnitura ideala pentru friptura suculenta pe care o servesti familiei sau invitatilor? Mergi la sigur cu o reteta cu cartofi simpla si apetisanta: cartofi acordeon. Pe langa gustul delicios, se bucura si de o prezentare pentru care vei primi aprecierile celor care-ti gusta mancarea.

Gatiti la cuptor, capata o usoara crusta crocanta insa miezul ramane moale, un deliciu de gusturi s texturi.

  • 4 cartofi mari, curatati de coaja
  • 4 linguri de ulei de masline (sau unt)
  • Sare, boia dulce si piper dupa gust
  • Optional: felii de bacon, parmezan sau cascaval ras, ierburi aromatice tocate marunt

Reteta cartofi acordeon

Preincalzeste cuptorul la 190 C si aseaza gratarul la jumatatea inferioara a cuptorului.

Spala cartofii si curata-i de coaja (unele retete propun cartofi acordeon copti in coaja).

Cresteaza cartofii la cativa milimetri, cat mai egal, fara a ajunge la baza.

Aseaza-i intr-un vas termorezistent, presare sare si piper. Toarna doua linguri de ulei peste cartofi si unge-i cu o pensula de silicon pentru a te asigura ca uleiul a ajuns si intre feliute.

*** In loc de ulei poti introduce feliute foarte subtiri de unt intre crestaturi.

Acopera vasul cu o folie de aluminiu si da la cuptor pentru 30 de minute.

Cand scoti vasul din cuptor, indeparteaza cu grija folia si lasa aburul sa iasa. Unge-i iar cu ulei si reintrodu tava la cuptor pentru inca o jumatate de ora.

Daca-i urmaresti in timp ce se coc, vei observa ca feliutele se deschid ca un acordeon.

*** Cu un sfert de ora inainte de a-i scoate din cuptor, poti rade parmeza, poti insera cateva feliute de bacon, frunzulite de rozmarin proaspat sau usturoi zdrobit.

Reteta pate din cartofi dulci

Pate cartofi

O reteta de cartofi simpla, pasta de cartofi tartinata pe o felie de paine integrala este hranitoare si incredibil de gustoasa.

  • 2-3 cartofi dulci mici (350g)
  • 80ml supa concentrata de legume
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de sos de ardei iute
  • ½ lingurita de sare
  • ¼ lingurita piper cayenne
  • 3 linguri de ulei de masline

Reteta pate cartofi

Preincalzeste cuptorul la 190C.

Aseaza cateii de usturoi intr-o tava de cuptor si coace-i pentru 40 de minute. Lasa-i sa se raceasca, taie-le capetele si stoarce interiorul.

In timp ce usturoiul se coace, pune apa la fiert pentru cartofi. Cand a dat in clocot adauga cartofii si sare, fierbe-i pentru 6-8 minute pana se inmoaie, scoate-i din apa si lasa-i la racit, apoi curata-i de coaja.

Adauga toate ingredientele intr-un blender si pulseaza de cateva ori pana se omogenizeaza bine.

Reteta de cartofi in coaja, copti la cuptor

Cartof copt la cuptor in folie de aluminiu cu cascaval

Atata vreme cat ai cartofi in debara, poti pregati o reteta cu cartofi pe cinste. Copti cu un strop de unt si putin cascaval, serveste-i calzi si aromati, proaspat scosi din cuptor.

  • 4 cartofi de dimensiune medie
  • O mana de cascaval ras
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 linguri de unt
  • Sare si piper, dupa gust

Reteta de cartofi copti in coaja

Spala bine cartofii pentru a indeparta murdaria caci ii vom coace coaja. Usuca-i bine cu un servet de bucatarie si gaureste-i cu o scobitoare sa o furculita pe toata suprafata. Nu uita de acest pas cand gatesti cartofi copti.

Preincalzeste cuptorul la 200 C.

Unge cartofii cu ulei, presara sare si piper si gaureste-i cu o scobitoare.

Aseaza o foaie de copt intr-o tava de cuptor si aseaza cartofii.

Tine-i la cuptor pentru 60-90 de minute pana coaja devine crocanta si furculita intra cu usurinta in ei.

*** Cartofii pot fi gatiti si inveliti in folie de aluminiu. Astfel, raman calzi pentru mai mult timp.

Serveste cartoful copt cu unt si cascaval ras.

Reteta cartofi zdrobiti la cuptor, cu smantana si usturoi

Cartofi zdrobiti la cuptor cu smantana si usturoi

Daca-ti place aroma de cartofi copti, cu siguranta vei aprecia aceasta metoda inedita de preparare. Dupa ce sunt fierti pana se fragezesc, cartofii se scurg si se zdrobesc pe o tava de cuptor. Dupa ce se condimenteaza, se continua procesul la cuptor, unde capata o crusta grozava si se rumenesc frumos.

Aceasta reteta de cartofi este grozava daca dispui de cartofi noi pe care-i fierbi in coaja, dupa ce i-a spalat bine.

  • 10 cartofi noi, de dimensiune medie
  • 1 cutie de iaurt grecesc / smantana grasa
  • 2 catei de usturoi
  • Ulei vegetal pentru uns
  • Sare si piper, dupa gust
  • Ierburi aromate tocate marunt (patrunjel, rozmarin sau busuioc)

Reteta de cartofi la cuptor

Cartofii se spala bine si se pun la fiert in apa rece cu sare. Nu este necesar sa le indepartezi coaja. Se fierb 15-20 minute dupa ce apa a dat in clocot, pana se fragezesc. Fa testul cu furculita.

Se fierb cartofii

Se scot cu cleste si se aseaza pe un seervet de bucatarie pentru a se scurge de apa.

Se pun la uscat cartofii fierti

Se unge o tava cu ulei vegetal sau unt si se aseaza cartofii, lasand dinstanta de 1-2 degete intre ei.

Se zdrobesc cartofii

Cu ajutorul unui zrobitor de cartofi, se aplatizeaza pe rand.

Se ung cu ulei cartofii zdrobiti

Se ung cu ulei vegetal (sau unt topit) folosind o pensula din silicon si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius timp de 15-20 minute, pana se rumenesc frumos.

Se toaca marunt verdeturile

Intre timp, se toaca marunt ierburile preferate.

Sos pentru cartofi zdrobiti la cuptor

Se amesteca cu iaurtul grecesc (sau smantana), cateii de usturoi zdrobiti, sare si piper.

Cartofi zdrobiti la cuptor

Se scoate tava din cuptor si se transfera cartofii zdrobiti pe un platou.

Cartofi zdrobiti la cuptor cu verdeata

Cartofii zdrobiti la cuptor se servesc cu sosul de iaurt, usturoi si ierburi aromate. Se pot consuma ca atare, mai ales in post, sau pot insoti o friptura.

Supa crema de cartofi

Supa crema de cartofi cu bacon si parmezan

Una dintre cele mai consistente si gustoase supe crema pe care le-ai gustat vreodata! O reteta cu cartofi pe care o vei prepara si cu alta ocazie.

  • 1 kg cartofi curatati de coaja si taiati cubulete
  • 200ml smantana de gatit ( in varianta de post / vegana poate fi inlocuita cu crema vegetala din orez sau cereale)
  • 1 ceapa curatata, taiata in patru
  • 2 morcovi curatati, taiati pe jumatate
  • 1 radacina pastarnac curatata, taiata pe jumatate
  • ½ radacina telina curatata, taiata in patru
  • 1 legatura de patrunjel tocat fin
  • 1 frunza de dafin
  • 3 linguri de unt / ulei vegetal
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: bacon / parmezan ras

Reteta supa crema de cartofi

Pregateste legumele dupa indicatiile de mai sus si se pun la fiert pe aragaz. Asigura-te ca legumele sunt acoperite complet de apa.

In timp ce legumele fierb, pregateste crutoanele la cuptor.

Dupa ce apa a dat in clocot. adauga untul / uleiul si condimentele (Poti introduce patrunjelul intreg ca apoi sa-l scoti in cazul in care nu doresti sa-l amesteci in compozitie. Patrunjeul da o tenta verzuie supei).

Cand cartofii sunt fierti, indeparteaza foaia de dafin, patrunjelul si legumele.

Cartofii si zeama se introduc in blender. Se pulseaza pana la omogenizare (in functie de capacitatea blenderului, este posibil sa fie nevoie sa imparti compozitia in mai multe parti).

Intoarce supa in oala apoi pe aragaz. Fierbe-o la foc mic pentru cateva minute, amestecand din cand in cand.

Serveste-o cu crutoane, parmezan ras sau bacon tras la tigaie.

Reteta cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval

Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval

Mirosul de cartofi la cuptor este inconfundabil. Acum imagineaza-ti-i asa moi si aromati, umpluti cu o compozitie delicioasa din mai multe tipuri de branza si ciuperci trase la tigaie.

Le poti consuma ca atare, alaturi de o salata verde sau pot insoti o friptura suculenta.

  • 2 cartofi mari
  • 1 cutie de ciuperci taiate (210g net)
  • 2 mini-mozzarela, rase
  • O mana de parmezan ras
  • 1 ou
  • 1 lingura de ulei / unt topit
  • 1 catel de usturoi dat prin razatoarea mica
  • Sare, piper, pudra de chili, dupa gust

Retete de cartofi umpluti

Alege doi cartofi mari, de dimensiune cat mai egala, spala-i bine in apa rece pentru ca-I vom introduce la cuptor cu tot cu coaja. Ii stergem bine cu un servet de bucatarie, ii invelim in folii de aluminiu, ii asezam pe tava de cuptor si-i lasam sa se coaca pret de 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade.

In timp ce cartofii se coc in cuptor, pregatim ciupercile si compozitia.

Ciupercile se scurg bine si se calesc in ulei incins intr-o tigaie aderenta cu capac. Da de-o parte.

Bate bine oul, potriveste cu sare, piper si pudra de chili, adauga usturoiul dat prin razatoarea mica, parmezanul si mozzarela si amesteca bine. Incorporeaza si ciupercile in compozitie.

Scoate cartofii de la cuptor, foloseste o manusa pentru a desface folia de aluminiu apoi taie-I pe jumatate. Scobeste miezul (fiind pre-copti, ar trebui sa se scobeasca usor cu o lingurita), aseaza-i din nou in tava de copt, pulverizeaza peste ei putin ulei vegetal si umple fiecare scobitura cu cate o lingura de compozitie. Distribuie egal compozitia ramasa intre cele patru bucati de cartofi.

Da tava inapoi la cuptor pentru inca 15 minute sau pana cartoful este moale iar crusta rumenita. Cartofii la cuptor umpluti cu ciuperci si cascaval se servesc ca garnitura sau ca atare, alaturi de o salata.

Reteta omleta cu cartofi

Omleta spaniola cu cartofi

O combinatie perfecta de proteine, grasimi si carbohidrati, se transforma intr-o masa de sine statatoare pe care o poti consuma la orice ora a zilei. Iata reteta:

  • 300g cartofi curatati de coaja si taiati felii foarte subtiri (0.3cm)
  • 4 oua organice mari
  • ½ ceapa tocata fin
  • 1-2 catei de usturoi zdrobiti
  • 60 ml ulei vegetal
  • Sare de mare si piper

Reteta omleta cu cartofi

Curata cartofii, spala-i bine si feliaza-i subtire (0.3 cm) cu ajutorul mandolinei.

Incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Adauga cartofii si prajeste-i initial la foc mare pentru a prinde crusta, apoi la foc mediu pentru aprox. 10 minute sau pana se rumenesc usor.

Aseaza un servet de hartie intr-un castron si scoate cartofii cu o paleta. Lasa-i sa se odihneasca pentru a indeparta excesul de ulei. Indeparteaza servetul.

Caleste ceapa tocata fin si cateii de usturoi zdrobiti in putin ulei pana capata o culoare translucida. Adauga-i peste cartofi.

Separat, bate bine ouale apoi adauga-le peste cartofi. Amesteca toata compozitia si potriveste de sare / piper.

Sterge tigaia cu un servet, adauga o lingura de ulei proaspat si toarna compozitia in tigaie.

Prajeste omleta la foc mare timp de un minut pe o parte apoi da focul ma mediu si continua sa o gateste pana cand marginile se desprind usor (8-10 minute).

Foloseste-te de o farfurie plata pentru a intoarce omleta pe partea cealalta si mai gateste-o timp de 5-6 minute.

Transfera pe farfurie si serveste omleta de cartofi cu cascaval ras. Reteta cu cartofi este gata.

Rondele de cartofi noi prajiti cu branza

Cartofi noi prajiti cu branza rasa

Nu este o mancare pe care sa o consumi in mod obisnuit daca esti atenta la continutul caloric al preparatelor sau urmezi o dieta saraca in carbohidrati insa, in unele zile, simti nevoia sa te incarci cu un preparat care-ti da o stare de bine, comfort food, cum ii spun americanii.

Poate are o valoare sentimentala si te face sa devii nostalgic, amintindu-ti de vremurile copilariei, poate fi simplu insa, de cele mai multe ori este bogat in calorii si carbohidrati.

Faca tot facem o exceptie, sa ne orientam catre cartofii noi, cu coaja subtire care nici macar nu mai necesita a fi indepartata.

  • 200g cartofi noi
  • O mana de branza sarata rasa
  • Ulei pentru gatit
  • Sare si piper

Reteta de cartofi prajiti rondele cu branza rasa

Spala bine cartofii si taie-i rondele cat mai egale ca grosime, undeva la 0.5cm. Clateste-le din nou apa pentru a indeparta amidonul si pune-le la scurs intr-o strecuratoare.

Incinge uleiul intr-o tigaie adanca si transfera rondelele de cartofi cu ajutorul unei palete. Se prajesc la foc mediu catre mic primele 5-8 minute dupa care se poate mari flacara. In tot acest timp se pot intoarce de 2-3 ori pentru a se gati uniform. Fiind cartofi noi, se fragezesc si se rumenesc mai repede.

Cand sunt gata, scoate-i cu ajutorul unei palete si aseaza-i pe niste servetele de bucatarie pentru a indeparta excesul de ulei. Transfera-i in farfurie, potriveste-i de sare si piper si presara o mana de branza rasa. Serveste-i calzi.

Placinta din cartofi dulci

Placinta cu cartofi dulci

Dulce, gustoasa si satioasa, se pregateste rapid cu ajutorul aluatului de placinta din comert.

  • 450g cartofi dulci
  • 2 oua
  • 120g unt
  • 120ml lapte
  • 100g zahar tos
  • ½ lingurita de scortisoara
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 1 crusta de placinta necoapta

Reteta placinta din cartofi dulci

Cartofii se fierb in coaja timp de 40 de minute pana se gatesc. Se lasa la racit si apoi se curata de coaja.

Se zdrobesc ca pentru pire, se amesteca cu unt cu ajutorul mixerului. Se adaga laptele, zaharul, ouale si condimentele. Se amesteca pana la omogenizare.

Se unge cu ulei o forma de placinta si se aseaza aluatul. Se toarna umplutura de cartofi.

Se da placinta la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 50-60 de minute.

Reteta cu cartofi poate fi servita.

Reteta de cartofi wedges la cuptor

Cartofi wedges la cuptor cu un strop de ulei

Desi, in mod traditional i-ai gati intr-o tigaie incinsa cu ulei, iti recomandam varianta mai sanatoasa: cartofi wedges la cuptor. N-au nevoie decat de un strop de ulei si-i poti aroma dupa preferinte. In plus, capata acel gust copt, de neegalat.

Serveste-i ca atare, cu o portie mare de salata sau ca garnitura care sa insoteasca o sursa de proteina, la o masa principala.

  • 4-6 cartofi albi, de dimensiune medie
  • 1-2 linguri de ulei
  • 1 crenguta de rozmarin proaspata
  • 1-2 catei de usturoi
  • Boia de ardei dulce
  • Pudra de chili
  • Sare
  • Piper, proaspat macinat

Retete cartofi wedges

Preincalzeste cuptorul la 190 grade.

Iti recomandam sa alegi cartofi de o dimensiune medie, sau medie spre mica, de dimensiuni cat mai egale. Dupa ce i-ai spalat bine, ii poti curata de coaja (sau ii poti gati integral, dupa preferinte). Taie-i in patru.

Adauga-i intr-o oala, acopera-i cu apa rece si aseaza oala pe foc. Dupa primul clocot, adauga sarea si mai lasa-i sa se opareasca circa 8-10 minute.

Transfera-i intr-o tava de cuptor, nici macar nu trebuie sa-i scurgi bine de apa. Presara peste ei mirodeniile si amesteca-i bine cu 1 lingura de ulei.

Da-i la cuptor pentru aproximativ 20 de minute apoi scoate cu grija tava, folosind o manusa de bucatarie. Aseaz-o pe un tocator, intoarce cartofii, presara frunzulitele de rozmarin si usturoiul feliute, adauga inca o lingura de ulei si da-i din nou captor pentru inca 10-15 minute.

In ultimele minute activeaza functia grill a cuptorului pentru a-i rumeni frumos.

Mai avem si alte retete cu cartofi pentru tine.

Caserola cu cartofi si broccoli la cuptor

Caserola cu cartofi si broccoli la cuptor

Accesibila, usor de gatit, caserola cu cartofi si broccoli este o masa completa, gatita intr-un singur vas.

  • 200g cascaval ras sau branza Cheddar rasa
  • 150g iaurt grecesc
  • 5 oua mari
  • 1kg cartofi
  • 500-600g broccoli congelat (pre-fiert)
  • 1 ceapa rosie, tocata julienne
  • 8 felii de bacon
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingurita de mustar Dijon
  • Sare si piper, proaspat macinat

Reteta cu cartofi souffle

Spala si fierbe cartofii in apa clocotita cu sare, pentru 10 minute. Scurge apa si lasa-I sa le raceasca.

Intre timp, amesteca branza rasa, mustarul, iaurtul si ceapa intr-un bol.

Curata cartofii dupa ce s-au racit si taie-i feliute.

Adauga cartofii, bucatelele de broccoli, ouale batute, sarea si piperul in bol. Amesteca pentru a combina ingredientele.

Acopera bolul cu o folie de plastic si da la frigider pentru cel putin 2h.

Preincalzeste cuptorul la 180C si aseaza un raft in prima treime.

Gateste feliile de bacon la foc mediu –ridicat cateva minute pana devin crocante. Aseaza-le pe un servet ed bucatarie sa se scurga.

Topeste untul si adauga pe fundul unui vas de cuptor termorezistent. Toarna amestecul de cartofi si broccoli in tava si da la cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute pana se gateste in centru.
*** In ultimele minute da focul mai tare sau activeaza grill-ul pentru a rumeni frumos caserola.

Serveste cu bacon deasupra si iaurt.

Ti-au placut aceste retete cu cartofi? Apreciaza-le cu un Like in caz afirmativ.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro