•  
  •  

Nu stiu ce parere ai tu dar noi iubim clatitele, sub orice forma! Atat clasicele clatite americane cu sirop de aratar cat si variantele low-carb. Iata diferite retete de clatite:

Clatite americane cu sirop de artar

Clatite americane reteta pas cu pas

Daca ai pofta de o portie de clatite americane, servite cu sirop de artar, iata reteta pas cu pas.

Pufoase, cu un diametru mai mic dar mult mai groase decat clatitele noastre traditionale cu care ne-au obisnuit bunicii, sunt indragite in toata lumea pentru versatilitatea de care se bucura.

Pornind de la reteta de clatite de baza, poti incerca numeroase alte combinatii dulci sau sarate.

Ingrediente:

Ingrediente clatite americane

  • 200g faina alba
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 ou mare (sau 2 mici)
  • 300ml lapte
  • 1 lingurita de zahar
  • 30g unt topit si racit
  • Ulei pentru gatit

Retete clatite: clatite americane

Cum se fac clatitele americane 1

Topeste untul in bain marie si lasa-l la racit. Amesteca ingredientele solide (faina, praful de copt si sarea) intr-un bol adanc.

Bate oul (ouale) cu laptele, fa o gaura in mijlocul ingredientelor solide si toarna lichidul, amestecand incontinuu cu un tel pana obtii o compozitie groasa. La final adauga untul topit si racit si omogenizeaza bine.

Toarna 2-3 linguri de ulei de gatit intr-o cescuta si, cu ajutorul unei pensule de silicon sau un servet, unge generos fundul unei tigai pentru clatite.

Cum se fac clatitele americane 2

Incinge tigaia apoi toarna in centrul ei aproximativ ½ de polonic de umplutura, astfel incat sa obtii un cerc cu diametru de 8-10 cm.

Cum se fac clatitele americane 3

Da focul la mediu si coace aproximativ 3 minute pe fiecare parte sau pana incep sa apara bule si se rumenesc frumos.

Cum se fac clatitele americane 4

Intoarce si repeta pe cealalta parte.

Cum se fac clatitele americane 5

Foloseste o spatula pentru a transfera clatitele americane pe un platou si acopera cu un servetel de bucatarie pentru a le pastra calde.

Cum se fac clatitele americane 6

Clatitele americane se servesc cu sirop de artar din abundenta si fructe de padure.

 

Varianta healthy: clatite din faina de hrisca cu sos de fructe

Clatite din faina de hrisca cu sos de fructe

Cauti o reteta de clatite sanatoase? Iti propunem varianta low carb, fara zahar adaugat si gluten, saraca in grasimi. Incearca aceasta reteta de clatite din faina de hrisca:

Ingrediente pentru aluat:

  • 100g faina de hrisca cernuta
  • 1 ou mare batut
  • 150ml lapte
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 4 linguri de iaurt natural
  • Un praf de scortisoara

Ingrediente pentru umplutura:

  • 2 pere curatate de coaja si taiate cubulete
  • 100g de afine
  • 200g de capsuni
  • Coaja rasa si zeama de la o portocala
  • 2-3 linguri de apa

Retete clatite: clatite din faina de hrisca

Cerne faina intr-un castron si adauga scortisoara. Fa loc in centru, toarna oul batut si adauga treptat laptele. Amesteca ingredientele folosind un mixer manual si telurile de aluat.

Da-l la rece timp de 30 de minute.

Spala bine fructele, cojeste perele si taie-le cubulete, indeparteaza frunzele capsunilor si taie-le pe jumatate.

Stoarce sucul unei portocale cu ajutorul unui strocator de citrice si da prin razatoare coaja.

Adauga fructele si apa intr-o cratita inalta si gateste-le la foc mic timp de 10 minute pana se inmoaie. Din cand in cand, amesteca. Da de-o parte sa se raceasca.

Toarna uleiul vegetal intr-o cescuta si foloseste o spatula din silicon pentru a unge o tava de clatite.

Da tava pe aragaz sa se incinga.

Ia tigaia de pe foc si toarna jumatate de polonic din compozitie. Roteste tigaia ca aluatul sa se imprastie uniform si intoarce tigaia pe foc.

Cand a inceput sa faca bule si s-a rumenit frumos, se intoarce pe partea cealalta cu ajutorul unei spatule si se mai coace pentru inca un minut.

Cu aceeasi spatula se transfera pe o platou drept.

Clatitatele din faina de hrisca se impaturesc si se servesc alaturi de umplutura din fructe si iaurt natural.

 

Fara faina! Clatite din banane

Clatite cu banane

Ai pofta de un mic dejun dulce, hiper-proteic care sa te incarce de energie? Incearca reteta de clatite proteice cu banane. Fara faina si fara zahar, este o alternativa low carb la traditionalele clatite cu gem.

Sa-ti mai spun ca sunt absolut delicioase?

Ingrediente:

  • 2 oua
  • o banana proaspata, curatata de coaja
  • o lingura de pulbere proteica (whey, chia etc)
  • 100g branza de vaca proaspata degresata
  • 2-3 linguri lapte soia (pentru a subtia compozitia)
  • 2 plicutele Green Sugar (indulcitor granulat din stevie) sau sirop de artar
  • un varf de cutit de praf de copt
  • un praf de sare
  • vanilie dupa gust

Retete clatite: clatite din banane

Reteta clatite proteice cu bananeReteta de clatite proteice cu banane se prepara foarte usor. Daca dispui de un blender, introdu toate ingredientele si mixeaza pana obtii un aluat omogen, gros.

Daca este prea gros (in fuctie de pulberea proteica folosita), il poti subtia cu lapte pana la consistenta dorita.

Se unge o tigaie de clatite cu ulei si se incinge. Se toarna compozitia cu ajutorul unui polonic. Ca unitate de masura poti folosi 1/2 din polonic, astfel incat clatita sa acopere mijlocul tigaii, fara a se intinde spre margini (iti va fi mai usor sa o intorci).

Se coc pe ambele parti pana obtii un aspect rumeniu, la fel ca in cazul clatitelor obisnuite.

Clatitele proteice cu banane se vor servi calde, cu sirop de artar, frisca vegetala sau fructe de padure. Un mic dejun delicios, hiper-proteic, dulce si satios.

 

Trebuie sa le incercii: Clatite din porumb dulce

Clatite cu porumb dulce

Nu sunt clasicele foi subtiri de clatite pe care le umpli cu gem! Sunt clatite sarate, obtinute dintr-un aluat gros in a carui compozitie se regaseste porumbul dulce.

Poti folosi porumb dulce boabe la cutie sau porumb de lapte proaspat, fiert timp de cinci minute intr-o oala cu apa data in clocot.

Se pot servi la micul dejun ca masa principala, poti fi insotite la cina de o portie de legume in perioada postului (untul poate fi inlocui cu ulei vegetal) sau pot constitui gustari hranitoare si satioase pentru la scoala sau la birou.

Ingrediente:

Ingrediente clatite cu porumb dulce

  • O cutie de porumb dulce boabe (400g) scurs
  • 2 oua BIO
  • 5 linguri de lapte
  • 25g unt topit
  • 85g faina alba
  • Sare si piper dupa gust
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui pentru prajit

Retete clatite din porumb

Topeste untul in bain marie sau in cuptorul cu microunde si da-l deoparte la racit.

Aluat clatite cu porumb

Desfa cutia de porumb si clateste-l sub un jet de apa. Toarna-l intr-un castron si paseaza-l cu un blender manual pana obtii consistenta unui piure.

Amesteca aluatul

Adauga untul topit si racit, ouale batute si laptele in compozitie. Continua sa amesteci. Incorporeaza faina treptat pana obtii un aluat gros.

Incinge uleiul intr-o tigaie.

Se prajesc clatitele

Adauga doua-trei linguri de compozitie in tigaie si prajeste clatita pe ambele fete, timp de 1-2 minute pana se rumenesc frumos. Aseaza clatita pe un servet de bucatarie absorbant.

Cum se fac clatitele cu porumb dulce

Clatitele cu porumb dulce se pot servi cu legume la cuptor si bacon.

 

Ai musafiri? Pregateste un tort de clatite cu ciocolata

Tort de clatite reteta pas cu pas

Cu un aspect apetisant si un gust delicios, propune o alta idee de a prezenta si savura delicioasele clatite, de aceasta data sub forma de tort.

Daca ai dexteritate in a intoarce clatitele sau dispui de o tigaie speciala, ar fi pacat sa nu incerci acest tort din foi de clatite suprapuse si umplute cu un delicios amestec din crema Nutella si frisca batuta.

Finiseaza desertul cu un strat generos de glazura din ciocolata fina si decoreaza-l cu alune sau nuci, pentru un plus de textura!

Ingrediente pentru aluat:

  • 3 oua
  • 400ml lapte
  • Faina (in functie de consistenta compozitiei)
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 extract de vanilie
  • Un praf de sare
  • Ulei vegetal pentru prajit

Ingrediente pentru umplutura:

  • 300 ml frisca lichida
  • 1 borcan crema Nutella (400g) la temperatura camerei

Ingrediente pentru glazura:

  • 1 tableta ciocolata rasa
  • 1 buc de unt
  • 1-2 linguri de frisca lichida

Ingrediente pentru décor:

  • Nuci sau alune maruntite la cutit sau fulgi de migdale

Reteta tort de clatite

Se amesteca ouale cu laptele si se adauga treptat faina, incorporandu-se pana aluatul capata consistenta dorita.

Toarna cateva linguri de ulei intr-o cescuta. Foloseste o pensula din silicon pentru a unge o forma de clatite si da-o pe aragaz pentru a se incinge.

In tigaia incinsa toarna jumatate de polonic din compozitia pentru aluat si intinde-o uniform, lasand marginile tigaii goale pentru a o putea intoarce cu usurinta. Clatitele se rumenesc frumos pe ambele parti si se transfera pe un platou.

Se bate frisca lichida pana se solidifica,

Se bate frisca pentru tort

Se adauga crema Nutella si se omogenizeaza bine.

Crema pentru tort de clatite

Se intinde prima foaie de clatite, se unge cu crema apoi se aseaza urmatoarea foaie. Repeta pana la ultima foaie de clatita, asigurandu-te sa le dispui cat mai uniform unele peste altele.

Tort de clatite pas cu pas

Topeste untul intr-o tigaie aderenta, adauga frisca lichida si ciocolata rasa. Amesteca incontinuu pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza ingredientele.

Glazura ciocolata tort de clatite

Se lasa glazura sa se raceasca putin dupa care se toarna peste tortul de ciocolata.

Tort de clatite reteta

Tortul de clatite cu ciocolata se poate garnisi cu aluni si nuci, maruntite la cutit sau fulgi de migdale.

 

Incearca si: clatitele Waffles

Reteta goffre

Ce servesti in aceasta dimineata la micul dejun? Iti propunem o reteta de clatite waffle, pufoase si moi in interior care nu mai nevoie de nicio prezentare.

Le poti consuma simple, pudrate cu putin zahar dar te poti bucura si de un adevarat rasfat.

Toarna peste ele sirop de artar sau serveste-le alaturi de sos de fructe, crema de ciocolata si budinca de vanilie.

Ingrediente:

  • 280 g faina alba
  • 420 ml lapte
  • 120 ml ulei
  • 2 oua
  • 2 linguri de zahar
  • 4 lingurite de praf de copt
  • Un varf de cutit de sare
  • 1 lingurita extract de vanilie

Reteta goffre 1

Reteta goffre 2

Reteta goffre 3

Reteta goffre 4

Reteta goffre 5

Separa albusurile de galbenusuri si bate-le spuma. Incorporeaza usor galbenusurile batute cu zahar, adauga laptele, uleiul vegetal si ingredientele uscate (faina, praful de copt si sarea se amesteca separat, intr-un castron), incorporandu-le treptat.

Aluatul de waffle este gros, de consistenta smantanei lichide.

Se unge usor forma de waffle cu putin ulei si se lasa la incins. Se toarna compozitia cu ajutorul unui polonic si se coc in aparat pana se rumenesc frumos.

Poti ridica capacul aparatului pentru a verifica cand sunt gata sau te poti ghida dupa compozitia care da usor pe afara si se desprinde usor de aparat.

Clatitele waffle se pot servi simple, pudrate cu zahar sau combinate cu sirop de artar, ganache de fructe, frisca sau budinca. Sunt la fel de delicioase atat calde cat si reci. Incearca si tu aceasta reteta de clatite.

 

Clatite low-carb, fara faina si zahar

Ceea ce ni se pare extraordinar in dieta Atkins este ca nu trebuie sa renunti la dulciuri. Evident, acestea nu vor contine nici urma de faina alba sau zahar insa intotdeauna vom gasi inlocuitori.

Astazi iti propunem o reteta de clatite low-carb cu faina din soia, hiper-proteica. Nu numai ca-ti satisface pofta de dulce, constituie un adevarat rasfat, delicios, plin de proteine care poate tine locul unui mic dejun.

Clatite low carb fara faina zahar

Ingrediete:

  • 100g faina de soia
  • 30g mix de fibre cu Konjac
  • doua ou batute
  • o cana de lapte de soia / vaca
  • trei linguri de ulei de cocos / unt topit
  • 3 linguri de cacao pudra neindulcita
  • 6 lingurite de Xylitol
  • un varf de cutit de sare
  • jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu

Reteta clatite low carb

Se amesteca ingredientele solide intr-un bol adanc, se adauga ouale batute, laptele, uleiul sau untul si se mixeaza pana se obtine o compozitie omogena. Le lasa 5 minute sa se odihneasca

Intre timp, se incinge o tigaie de teflon si se unge cu putin unt. Se toarna jumatate de polonic in tigaie si se distribuie pe centru. Cand s-a rumenit se intoarce cu o paleta si se coace si pe partea cealalta timp 1-2 minute la foc mediu-mic. Se transfera clatita pe o farfurie intinsa si se coc in mod similar celelalte clatite.

Se pot servi cu sos de ciocolata 85% cacao (se obtine in bain marie prin topirea unei bucati de ciocolata, amestecata cu 10g de unt si putin lapte de soia) si fructe de padure.

 

Nu trebuie neaparat sa fie dulci: Palacinka

Palacinka clatita cu sunca si cascaval

Clatitele sunt deosebit de versatile. Se pot transforma dintr-un desert intr-un mic dejun copios daca alegi sa le umpli cu sunca si cascaval.

Este vorba de varianta sarata a clatitelor. Se pregatesc la fel de simplu si se servesc imediat, calde, desi compozitia se poate pastra in frigider, acoperita cu o folie de aluminiu pentru a se refolosi a doua zi.

Cu toate acestea, s-ar putea sa fie nevoie sa o subtiezi cu putin lapte.

Ingrediente:

  • 4 felii de sunca presata
  • 4 felii de cascaval
  • 60g faina alba
  • 120ml lapte (sau mai mult, dupa necesitati)
  • 1 ou
  • 1 lingura de unt topit, la temperatura camerei
  • Un praf de sare
  • Ulei de gatit

Reteta clatite Palacinka

Intr-un bol de mixer amesteca faina, laptele, oul si untul topit cu un praf de sare. Continua sa adaugi lapte pana obtii o consistenta de smantana.

Toarna o lingurita de ulei de gatit intr-o tigaie de clatite si foloseste un servet pentru a unge toata suprafata tigaii. Pune tigaia pe foc mare pentru a se incinge.

Ia jumatate de polonic din compozitie si toarn-o in tigaie. Inclina tigaia in toate partile pentru a se captusi uniform pe fund si prajeste-o pe o parte timp de 1-2 min. Cand marginile incep sa se desprinda de pe tigaie, foloseste-te de o spatula pentru a intoarce clatita pe partea cealalta.

Continua sa o gatesti inca 30-45 de secunde pe partea cealalta. Transfer-o pe platou si repeta, ungand de fiecare data tigaia cu ulei.

In timp ce clatita ulterioara se gateste in tigaie, umple prima clatita cu o felie subtire de cascaval (sau cascaval dat pe razatoare mica pentru a se topi mai repede la contactul cu aluatul cald) si o felie de sunca presata. Ruleaza si pregateste-o pentru servire.

Clatitele cu sunca si cascaval se servesc calde.

Ce spui de aceste retete clatite? Ai de gand sa le incerci?


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro