zoot

Reteta supa crema de morcovi cu ghimbir si smantana vegetala

Astazi iti propunem supa crema de morcovi, o reteta usoara si accesibila, cu ingrediente comune si un gust delicios. Practic, nu ai cum sa dai gres cu aceasta reteta! Dupa ce se soteaza legumele, se fierb cu supa concentrata apoi se amesteca in blender. Cam despre asta este vorba in linii mari. Am folosit ingrediente vegetariene astfel incat sa o poti consuma si in post.

Supa crema de morcovi

Ingrediente:

  • 800g morcovi curatati, taiati felii groase
  • doua bucati de praz / doua cepe medii tocate marunt
  • doua linguri de ghimbir dat prin razatoare
  • o ceasca de smantana de gatit vegetala
  • 2l stock / supa concentrata de legume
  • optional: doua linguri de miere
  • o foaie de dafin
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel pentru decor

Pentru stock / supa concentrata de legume:

  • 2 cepe medii taiate in patru
  • 2-3 morcovi taiati in felii groase
  • jumatate de radacina de telina data prin razatoare
  • un ardei capia taiat in felii groase
  • un dovlecel / un cartof taiati cubulete mari
  • o legatura mica de patrunjel tocata
  • cateva fire de cimbru
  • o frunza de dafin
  • trei linguri de ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • 2.5l apa

 

Cum se face supa crema de morcovi?

Stock-ul  nu este altceva decat o supa concentrata de legume din care vei folosi doar zeama. Foloseste ingredientele recomandate mai sus sau adapteaza reteta in functie de legumele pe care le ai in bucatarie.

Poti alege sa faci o cantitate mai mare de stock si sa o pastrezi la frigider pentru retete viitoare, mai ales daca obisnuiesti sa gatesti des supe crema.

Se pune apa la fiert cu sare si cand da in clocot se adauga legumele spalate si taiate in bucati mari. Se asezoneaza cu condimentele preferate, se adauga uleiul si se acopera cu capacul, lasandu-se sa fiarba la foc mic, timp de o ora. Legumele se indeparteaza cu ajutorul unei spumiere iar zeama ramasa se trece prin strecuratoare pentru a obtine un lichid limpede.

Acum ca avem stock-ul de legume, sa ne ocupam de reteta propriu-zisa de supa crema de morcovi:

Topeste uleiul de cocos intr-o tigaie adanca la foc mediu, adauga ceapa tocata, un praf de sare si amesteca pana cand capata o culoare translucida (1-2 minute). Adauga morcovii feliati, ghimbirul ras, mierea amestecata cu doua linguri de apa si foaia de dafin. Dupa cateva minute adauga stock-ul de legume si asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Dupa ce a dat in clocot, redu focul si fierbe legumele timp de jumatate de ora. Scoate un morcov si determina daca este fiert (este fiert cand se paseaza usor cu o furculita).

*** Lasa supa de morcovi sa se raceasca inainte de a o turna in blender.

Supa racita se toarna intr-un blender si se amesteca pana la omogenizare.

*** Umple blenderul doar pana la jumatate. Nu te grabi sa mixezi toata cantitatea de-o data.

Piure-ul obtinut se intoarce pe foc, in aceeasi oala si se adauga o ceasca de smantana vegetala. Se amesteca si se lasa la foc mic inca 5 minute. Supa de morcovi se serveste calduta si se garniseste cu frunze de patrunjel, ulei de masline sau smantana vegetala. Reteta este usoara, practic n-ai cum sa dai gres si ai garantia ca obtii de fiecare data o supa delicioasa!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.