zoot

Reteta Empanadas cu carne de vita, prajite in tigaie

Iata reteta Empanadas de baza! Aceste placintele grozave sunt  o delicatesa culinara provenita din regiunea de nord a Spaniei care, ulterior, s-au popularizat si-n alte tari hispanice. Cele mai apreciate versiuni are placintelor Empanadas sunt cele argentiniene, in a caror compozitie regasim carnea de vita.

Reteta empanadas

Umplutura

Cand vine vorba de umplutura, aceasta variaza in functie de regiunea in care le consumi si ingredientele la indemana. Cele mai multe tipuri de Empanadas contin un amestec de carne, legume si diferite condimente, pe cand alte varietati cer decat carne tocata sau legume. In anumite regiuni poti gasi placintele Empanadas umplute cu fructe, sau chiar ciocolata. Regiunile de coasta propun pestele ca umplutura. Cu toate acestea, carnea de vita ramane cel mai comun ingredient, alaturi de carnea de capra sau miel, populare in anumite provincii. Asa cum ti-ai format deja o idee, cand vine vorba de umplutura in reteta Empanadas, cerul este limita. Bineinteles, umplutura poate fi oricand reinterpretata in functie de gusturi sau ingredientele pe care le ai in camara.Ba chiar, oamenii folosesc resturile de mancare de la cina pentru a reduce risipa de alimente. Poti folosi acelasi aluat pentru a pregati o reteta de Empanadas de post, profitand de legumele si fructele de sezon.Tocmai datorita acestui lucru, placintelele sunt simple, gustoase dar si convenabile.

Modul de preparare

Reteta de Empanadas este simpla iar placintele atat de versatile. Exista doua moduri in care le poti prepara. Varianta Tucuman de reteta Empanadas prespune scufundarea acestora intr-o baie de ulei, in timp ce in varianta Salta, placintelele sunt coapte, fara un adaos de grasime sau ulei. In functie de felul in care sunt preparate, prajite sau coapte, aluatul de empanadas difera si el. Aluatul este foarte usor de facut, in special daca folosesti un robot de bucatarie. Daca alegi sa-l pregatesti in casa, il poti customiza dupa gust, adaugand in el mirodeniile si condimentele preferate pentru o tusa personala. Poti folosi faina obisnuita sau, jumatate faina integrala si jumatate faina alba.

Cum se servesc

Practic, se pot servi aproape in orice moment al zilei, fie ca fel principal sau o gustare intre mesele principale. Daca tot am amintit de Argentina, afla ca acolo oamenii le pregatesc chiar si de sarbatori, nelipsind de pe o masa festiva. Faptul ca pot fi consumate si reci, cu usurinta, cu mana, le face alegeri potrivite pentru o masa aglomerata. Iar daca nu vrei sa le gatesti pe toate deodata, le poti congela ambate individual in plastic apoi sigilate intr-o punga ziplock. Nici nu trebuie sa le decongelezi, se pot introduce ca atare in cuptor cu aproximativ o ora inainte sa primesti primii invitati.

RETETA EMPANADAS

Popularitatea acestora a depasit granitele Argentinei si a altor  tari latino-americane, mutandu-se pe continutul nord-american dar si in Europa. De curand si romanii au devenit tot mai interesati de acest preparat, poate tocmai datorita versatilitatii sale.

Ingrediente pentru aluat:

  • 360g faina alba
  • 120g untura sau unt 82% grasime, rece, taiat bucatele
  • 150 ml supa concentrata de pui (sau apa minerala)
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 lingurita de zahar
  • ½ lingurita de sare
  • Ulei pentru prajit

Ingrediente pentru umplutura de empanadas:

  • 300g carne de vita, tocata
  • 1 ardei rosu, tocat
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingurita de bulion
  • Condimente: chili, sare, chimion, oregano

Cum se fac placintele empanadas?

Adauga faina, praful de copt, zaharul si sarea in vasul robotului de bucatarie si amesteca. Adauga untul taiat bucatele si continua sa amesteci pana obtii o textura nisipoasa. Adauga 100ml de supa concentrata de pui sau apa minerala. Continua sa amesteci pana obtii un aluat omogen. Daca aluatul este prea tare, mai adauga cate o lingura de supa concentrata de pui pana obtii textura dorita.

Scoate aluatul din vasul de robot, mai lucreaza-l usor pe blatul de lucru pana devine elastic, formeaza o bila, unge bila cu ulei si infasoar-o in folie alimentara din plastic. Da aluatul de empanadas la rece timp de o ora.

Aluat empanadas reteta

*** Aluatul pentru reteta de empanadas prajita este similar celui la cuptor, renuntandu-se insa la ou si adaugandu-se praful de copt pentru a-i da o textura mai pufoasa.

In timp ce aluatul sta la rece, te vei ocupa de umplutura pentru empanadas. Incalzeste uleiul in tigaie la foc mediu, adauga ceapa si gateste pana devine translucida. Adauga ardeiul rosu si cateii de usturoi, plus 1-2 linguri de apa si gateste pana se absoarbe apa. Adauga carnea tocata, bulionul si condimetele si continua sa gatesti pana se rumeneste carnea. Compozitia obtinuta se scurge de excesul de grasime si se lasa sa se raceasca.

Modelare aluat pentru empanadas
Cum se modeleaza empanadas

*** Pentru a obtine foile rotunde de empanadas ai doua variante. Fie intinzi tot aluatul intr-o foaie subtire si apoi decupezi cercurile, fie imparti aluatul in mai multe bilute de maxim 50g pe care le intinzi, pe rand, in forma rotunda.

Empanadas reteta

Cum se fac empanadas

Intinde aluatul intr-o foaie subtire de 3mm grosime. Aseaza deasupra acestuia un castron cu diametru de 10 cm si decupeaza cerculete. Aseaza cate o lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui cerc.

Uneste marginile cercului si sigileaza marginile, apasand cu o furculita sau cu degetele.

Reteta empanadas cu carne

*** Daca ai timp, este o idee grozava sa dai la rece placintelele umplute pentru cel putin o jumatate de ora.

Empanadas prajite

Placintelele se vor praji in ulei incins, mai multe deodata, in functie de diametrul tigaii dar nu le ingramadi. Nu trebuie decat sa te asigura ca exista suficient ulei in tigaie pentru a a acoperi cel putin jumatate de placinta.

Reteta empanadas in ulei

Aluat de empanadas prajite

Prajire empanadas

Se prajeste fiecare empanada pe o parte pana se rumeneste apoi se intoarce pe partea cealalta.

Reteta empanadas cu carne de vita

Se indeparteaza cu o paleta si se aseaza pe un servet de bucatarie din hartie pentru a absorbi din grasime.

Reteta de empanadas prajite este una simpla iar placintelele se pot consuma atat calde, alaturi de o salata, cat si reci, ca o gustare.

Reteta empanadas prajite final

Empanadas

Empanadas cu cascaval

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.