zoot

Resveratrolul si beneficiile sale asupra sanatatii

Resveratrol Resveratrolul a ajuns in atentia stiintei la mijlocul anilor 1990. De atunci, a fost tot timpul in vizorul producatorilor agricoli si examinat cu minutiozitate de catre cercetatorii stiintifici ca fiind un antioxidant, un agent anticancer si un fitoestrogen

Este numit  frecvent „paradoxul francez intr-o sticla”. Francezii consuma multe alimente bogate in calorii, grasimi saturate, duc un mod de viata sedentar, insa datorita consumului mare de vin rosu ei au o rata foarte scazuta de dezvoltare a maladiilor cardiovasculare.

Resveratrolul este un bioflavonoid polifenolic cu rol antioxidant, care se gaseste in anumite plante, alimente sau bauturi si care este cunoscut pentru capacitatea de a stopa efectele imbatranirii. Resveratrolul este clasificat ca un fitoestrogen, datorita capacitatii sale de a interactiona cu receptorii de estrogen intr-un mod pozitiv.

Plantele care produc resveratrol si alte tipuri de antioxidanti, de fapt fac acest lucru partial ca un mecanism de protectie si ca raspuns la factorii de stres din mediile lor, inclusiv radiatii, prezenta insectelor sau a altor animale de prada, leziuni si infectii fungice.

Astazi, resveratrolul este considerat a fi unul dintre cei mai puternici polifenoli protectori impotriva simptomelor asociate cu imbatrânirea si daunelor cauzate de radicalii liberi.

Studiile arata ca sursele cele mai naturale si abundente in resveratrol sunt plantele, inclusiv pielea sau coaja boabelor de struguri rosii, vinul rosu, cacao bruta sau ciocolata neagra si alte boabe de culoare inchisa, cum ar fi merisoarele, coacazele, afinele si dudele. Vinul rosu este, probabil, cea mai cunoscuta sursa de resveratrol. In timpul producerii vinului rosu, semintele din struguri si pielea fermenteaza in sucul de struguri, ceea ce are efect pozitiv asupra nivelului si disponibilitatea de resveratrol obtinut.

Resveratrolul este benefic deoarece:

  • Imbunatateste capacitatea organismului de a lupta impotriva stresului oxidativ;
  • Este un antioxidant puternic;
  • Sprijina sanatatea celulelor si a tesuturilor;
  • Protejeaza impotriva cancerului;
  • Promoveaza circulatia sangelui, foarte importanta pentru a mentine inima sanatoasa;
  • Protejeaza impotriva diabetului;
  • Protejeaza memoria, sanatatea cognitiva si previne aparitia bolii Alzheimer;
  • Previne semnele premature sau simptomele asociate cu inaintarea in varsta, inclusiv inflamatiile care duc la deteriorarea arteriala si a articulatiilor;
  • Sprijina sanatatea sistemului digestiv si imbunatateste eliminarea compusilor toxici si a deseurilor din organism;
  • Unele cercetari au constatat chiar ca acesta ajuta la protejarea impotriva efectelor radiatiilor, la care toti suntem expusi, dar de multe ori nici nu ne dam seama.

Cum functioneaza resveratrolul?

  • Aceasta limiteaza capacitatea organismului de a produce enzimele cunoscute pentru declansareainflamatiei;
  • Reduce nivelul de insulina, care este cheia pentru a ramane tanar, a avea o greutate optima si a nu dezvolta diabetul zaharat;
  • Faciliteaza respiratia mitocondriala si gluconeogeneza.Cu alte cuvinte, acesta ajuta „centrul de putere“ al mitocondriilor, care alimenteaza celulele cu energie pentru a lucra in mod optim;
  • Are efecte pozitive asupra factorului de crestere a endoteliului vascular, cu alte cuvinte, are capacitatea de reparare a vaselor sanguine deteriorate;
  • Datorita faptului ca controleaza eliberarea moleculelor pro-inflamatorii, este benefic si pentru prevenirea bolilor autoimune. Se pare ca poate modifica in mod pozitiv microbiotica intestinala si influenta proliferarea si diferentierea celulelor stem.

Ar trebui sa luati suplimente de resveratrol?

Ca si in cazul plantelor aromatice si a extractelor din plante, nu poti fi absolut sigura de rezultat sau eficienta produsului. Recomandarile de dozaj variaza in functie de individ si starea acestuia de sanatate, dar cele mai multe suplimente cu resveratrol sunt de obicei luate in doza de aproximativ 250 pâna la 500 mg / zi.

Este important sa subliniem faptul ca aceasta dozare este, in general, mai mica decât cea care s-a dovedit a fi benefica in studii, dar nu este clar cat de sigur este sa luati doze mai mari.

Unii adulti aleg sa consume pâna la doua grame pe zi (2.000 miligrame). Potrivit studiilor efectuate de the New York Academy of Sciences, s-a constatat ca resveratrolul este sigur si suficient de bine tolerat in doze de pâna la cinci grame pe zi, dar acesta nu ar trebui sa fie luat fara acordul medicului.

Desi am mentionat ca vinul rosu si ciocolata neagra sunt doua dintre cele mai bune surse de resveratrol, din pacate, o astfel de dieta poate deveni nesanatoasa cand cele doua produse sunt consumate in exces. Cel mai bun mod de a profita de beneficiile resveratrolului este prin echilibru si moderatie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.