Arunca-ti o privire asupra unghiilor tale, s-ar putea sa-ti spuna mai multe despre sanatatea ta decat crezi. Daca in unele cazuri vorbim doar de simple carente care pot fi tratate cu suplimente alimentare, in alte cazuri problemele pot indica afectiuni grave de sanatate.
Unghii subtiri si fragile
Daca unghiile tale se subtiaza si isi pierd din forma convexa este posibil sa suferi de o deficienta de fier. Cand unghiile se rup cu usurinta chiar daca sunt tari, devenind casate si observi, in plus, un fir de par neobisnuit de uscat si subtire, acesta poate fi un semn de hipotiroidism.
Tratamente pentru unghii subtiri si fragile
1. Creste aportul de proteine
Proteinele sunt foarte importante pentru sanatatea unghiilor si a parului tau si le gasesti in peste, carne slaba, lactate, oua si tofu. Daca esti vegetariana suplimenteaza-ti dieta cu pudre proteice precum pudra de chia, folosita cu succes in shake-uri si smoothies.
2. Fa o baie de ulei cel putin saptamanal
La fel ca si tenul, unghiile au nevoie de hidratare permanenta.
Nu mai este nicio surpriza faptul ca uleiul de masline fortifiaza structura unghiei. Cel mai eficient tratament naturist pentru unghiile fragile, care functioneaza pe termen mediu, este baia de ulei.
Se toarna ulei intr-un bol de cateva degete, astfel incat sa acopere suprafata unghiilor cand iti scufunzi mainile, se introduce cateva secunde la cuptorul cu microunde incat sa se incalzeasca usor, se verifica temperatura si se scufunda mainile cu sufrafata unghiei pe fundul bolului pret de minim 5 minute.
Uleiul se toarna intr-un recipient special pentru a fi reincalzit usor data viitoare.
3. Maseaza-ti unghiile cu ulei de cuticule
In fiecare dimineata si seara, inainte de culcare. Fii rabdatoare si efectueaza un masaj energic la nivelul unghiei apoi continua prin a aplica o crema de maini si unghii. Tine-o aproape pe aceasta din urma si foloseste-o cat mai des, dupa ce te speli pe maini. Uleiurile si cremele speciale pentru unghii sunt imbogatite cu vitaminte si nutrienti care contribuie la fortifierea unghiei.
4. Foloseste lacuri de unghii de calitate
Expunerea chimica ca formule dure usuca excesiv unghia, devine sensibila, se subtiaza si se exfoliaza usor. Mizeaza pe formule ‘7 free’ care renunta la o parte din substantele chimice folosite in ojele traditionale si alege un dizolvant de lac de unghii fara accetona.
Chiar daca alegi sa nu te dai cu oja si, mai ales, daca folosesti formule precare din comert. Baza de unghii sau base coat-ul asigura un strat de protectie intre patul unghiei si formula ojei care, uneori poate fi prea dura pentru unghiile tale.
5. Renunta la acetona!
Cu o formula atat de dura incat poate indeparta si acrilul de pe unghii, acetona deshidrateaza foarte repede unghia si intervine asupra structurii unghiei, subtiand-o. Alege, in schimb, un dizolvant de unghii fara acetona, imbogatit cu vitamine si nutrienti pentru fortifierea unghiei.
6. Lasa unghiile sa respire intre manichiuri
Profita de weekend pentru a indeparta lacul de unghii, fa o baie de ulei, aplica crema si dormi cu o pereche de manusi peste noapte. A doua zi iti poti face din nou manichiura, pornind cu un base coat de calitate. La fel ca si tenul, unghiile au nevoie de un moment de respiro.
7. Pastrateaza unghiile la o lungime decenta
In toata aceasta perioada de fortifiere. Pilindu-le regulat, cu ajutorul unor miscari intr-o singura directie si sigiland varful unghiei pe interior cu ajutorul bazei de unghii, nu mai permiti infiltrarea crapaturilor si slabirea structurii unghiei.
8. Uita de buffer!
Unghiile tale pot fi fragile din foarte multe motive ce tin de dieta si stil de viata dar alteori sunt cauza directa a folosirii bufferului in exces. Indepartea stratului superior al unghiilor este necesar ca acrylul sau gelul sa adere mai bine pe unghie, motiv pentru care atunci cand revii la unghia naturala observi ca unghia s-a subtiat.
Renunta la acryl si gel de unghii si creste-ti unghiile naturale.
Nu poti renunta la manichiura falsa? Alege un hibrid intre o oja obisnuita si gel, o formula care nu are nevoie de lampa si nici nu cere indepartea stratului superior al unghiei, precum Shellac.
9. Atentie la oja sarita de pe unghii
Fie ca obisnuiesti sa tii foarte mult unghiile in apa, ori folosesti unghiile pe post de instrumente casnice, inevitabil slabesti structura ojei, se crapa si sare de pe unghii.
Unghia neprotejata este predispusa la infiltrarea crapaturilor, slabirea structurii, cojire etc. iar tot demersul tau de a-ti pastra unghiile lungi si tari, se poate narui intr-o secunda.
Pastreaza aproape un top coat de calitate si aplica inca un strat subtire la 1-2 zile intre manichiuri.
10. Evita expunerea la apa
De cate ori iti speli mainile, speli vasele sau faci baie, apa este absorbita in stratul poros al unghiilor iar acestea se dilata. Ulterior se contracta si revin la dimensiunea initiala.
Aceste schimbari constante in continutul de apa al unghiilor le slabesc. Este o idee buna sa folosesti manusi cand speli vasele sau trebaluiesti prin casa, sa nu zabovesti cu mainile in apa cand faci o baie cu spuma si sa-ti hidratezi mainile dupa ce te speli.
Incearca si: manichiura cu gel
Unghii exfoliate
Fiecare dintre noi, ne-am confruntat la un moment dat cu modificari de consistenta ale unghiilor, in principal cu exfolierea. La fel ca pielea, pe parcursul trecerii timpului, unghiile devin mai uscate, fapt ce duce la exfolierea si zdrobirea acestora. Insa, in cazul in care unghiile sanatoase devin extrem de uscate, exfoliate si deteriorate trebuie sa identifici cauza.
- Unghiile se exfoliaza datorita agresiunii chimice
Daca obisnuiesti sa stai foarte mult timp cu mainile in apa in solutii chimice puternice (detergent de rufe manual, detergent de vase natural) sa nu te mire exfolierea unghiilor. Este modul unghiilor de a reactiona la o substanta dura, uneori putand fi vorba chiar de un dizolvant de unghii pe baza de accetona sau un lac de unghii de o calitate inferioara.
Cum sa previi exfolierea unghiilor
- Poarta manusi ori de cate ori speli vase, rufe manual sau faci diverse activitati menajere
- Foloseste dizolvant pe baza de uleiuri, fara accetona
- Foloseste lacuri de unghii de calitate iar daca nu iti permiti, achizitioneaza macar o baza de unghii (base coat) de calitate si foloseste-o ca prim strat inainte de a aplica oja.
- Unghiile se exfoliaza datorita agresiunii mecanice
Unghiile se exfoliaza si datorita unor agresiuni mecanice precum pilirea excesiva sau incorecta, cu miscari de dute vino care permite infiltrarea crapaturilor.
Cum sa previi exfolierea unghiilor
- Investeste intr-o unghiera si o pila de calitate, cat mai blanda cu unghiile tale
- Invata sa-ti pilesti unghiile corect. Am discutat despre asta intr-un articol precedent
- Aplica un strat de lac protector si pe marginile unghiei, sigiland astfel varful.
- Unghiile se exfoliaza datorita carentelor de micronutrienti din organism
De foarte multe ori exfolierea unghiilor este asociata carentelor de micronutrienti din organism: calciu, zin, fier, iod si vitaminele A, B, C, D, E. Daca unghiile tale sunt uscate, subtiri, cu striati si se rup usor, au un aspect tern, sunt casante si fragile, atunci analizeaza-ti stilul de viata.
Consumi suficiente proteine (lactate, carne, oua, legume hiper proteice), acizi grasi (peste, nuci, seminte) si minerale si vitamine (fructe si legume)? Ai putea porni de aici.
Cum sa previi si sa tratezi exfolierea unghiilor
- Asigura-i corpului tau toti macro si micronutrientii de care are nevoie. La recomandarea unui doctor poti lua suplimente de omega 3, calciu, magneziu si vitamina B.
- Hidrateaza-ti intens unghiile folosind un tratament din comert sau uleiuri naturale (ulei de masline, argan, migdale) cu care sa-ti masezi unghiile in fiecare seara.
- Foarte buna este si mierea in tratarea unghiilor deshidratate si grafile. Amesteca o lingura de miere cu un galbenus si o lingura de lapte caldut. Inmoaie unghiile in acest amestec si tine-le pret de un sfert de ceas.
Unghii cu mici santuri orizontale
Aceste linii se numesc „ linii beau” si sunt cauzate de cele mai multe ori de stres, febra ridicata cauzata de gripa sau pur si simplu de traumatisme ale unghiilor. In cazul acestor linii, nu poti face mare lucru ci doar sa astepti si sa iti protejezi unghia cu un filler de calitate care umple aceste spatii.
Unghii galbene
Unghia ingalbenita nu este deloc atractiva, insa, cu siguranta nu este alarmanta. In cele mai multe cazuri, nu este nimic altceva decat efectul unei oje ce are o culoare mai inchisa. Folosirea unor lacuri de unghii de calitate inferioara direct pe patul unghiei, fara a exista un strat de lac de baza intre unghie si oja, s-ar putea sa te alegi cu unghii galbene, patate.
De asemenea, poate fi si efectul nicotinei asupra unghiei. Daca obisnuiesti sa fumezi, atunci culoarea galbena poate fi data de patarea cu nicotina.
Acestea sunt cazurile mai putin alarmante caci sindromul unghiilor galbene poate implica afectiuni grave de sanatate atunci cand sunt insotite de o crestere lenta si se ingroasa, de multe ori deformandu-se si indicand probleme pulmonare.
Tratamente unghii galbene si patate
Lustruieste-le
Daca ai unghiile groase si sanatoase poti lustrui usor stratul de la suprafata unghiilor cu ajutorul unui buffer bland. Probabil deja detii pila de unghii cu patru fete dar n-ai avut ocazia sa o folosesti pana acum. Foloseste partea cea mai abraziva pentru a nivela suprafata unghiei, lustruieste si sterge reziduurile cu a doua fata, poliseaza si da luciu unghiei cu ultimele doua fete.
Unghiile patate vor capata din nou un aspect sanatos.
Bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie
Pur si simplu taie o bucata de lamaie in doua si freaca-ti unghiile. Pentru un tratament mai puternic, fa o paste din bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie.
Probabil cel mai eficient remediu naturist pentru unghiile patate, pasta formata din bicarbonat de sodiu amestecat cu zeama de lamaie se foloseste pentru albirea unghiilor. Aplica un strat de pasta peste unghii, lasa-l sa actioneze cateva minute, freaca si clateste-ti bine unghiile. Aplica o crema hidratanta pentru unghii si cuticule. Bicarbonatul de sodiu tinde sa aspreasca cuticulele.
Prevenirea ingalbenirii unghiilor
Cea mai eficienta solutie pentru a nu te mai confrunta cu acest neajuns inestetic pe viitor este prevenirea ingalbenirii. Inainte de a te da cu un lac de unghii cu pigment puternic sau inchis la culoare, aplica o baza de unghii transparenta.
Unghii cu semiluna albicioasa
In acest caz, nimic nu este anormal. In popor se zice ca acestea determina gradul lipsei de calciu din organism, insa, nu este deloc asa. Dar, daca te incomodeaza atat de tare, poti opta pentru a aplica mereu un lac de unghii colorat.
Unghii patate
Rosul unghiilor duce la stoparea productiei naturala de pigment, fapt ce duce la crearea de pete albe. Daca petele sunt iesite si in relief, acestea pot fi mici pete de keratina deschidratata.
Trebuie sa faci diferenta intre unghii albicioase, caracteristice inaintarii in varsta sau manifestari ale unor probleme ca anemie, afectiuni ale ficatului, insuficienta cardiaca congestiva cu petele albe care apar pe toate unghiile si persista, semn al unor deficiente de zinc.
Petele negre pot aparea pe unghii din mai multe cauze, mai mult sau mai putin alarmante. De cele mai multe ori sunt rezultatul unei traume externe ca atunci cand iti prinzi degetul in tocul usii sau in sertar, hemoragia care initial are o tenta movalie, devine maro sau neagra la scurt timp.
In cazuri extreme, petele negre pe unghii pot semnala existenta unui melanom malign, caz in care sunt un clar semnal de alarma.