zoot

Pulbere din coaja de ou: supliment natural de calciu

Pulbere din coaja de ou supliment natural de calciu

Data viitoare cand consumi oua, nu te mai grabi sa arunci cojile! Sunt surse excelente de calciu.

Dr. Lucas R Brun si colegii sai (1) au descoperit o concentratie mare de calciu in coaja de ou: aproximativ 2mg Ca per coaja de ou, ceea ce inseamna ca intr-o jumatate de coaja de ou regasim doza zilnica recomanda de calciu pentru un adult (USDA), pe langa alte elemente precum strontiu si fluor, desi in cantitati mici.

Intr-un studiu publicat in International Journal of Clinical Pharmacology Research, Rovensky si colegii sai (2) analizeaza eficacitatea calciului din coaja de ou in prevenirea si tratamentul osteoporozei, trasandu urmatoarele concluzii:

  • Experimentele si studiile clinice au aratat beneficiile pulberii din coaja de ou, cum ar fi efectul antirachitic in cazul sobolanilor si oamenilor.
  • Un efect pozitiv a fost observat asupra densitatii osoase in studiile pe animale
  • In cazul femeilor cu osteoroporoza in post-menopauza, pudra din coaja de ou reduce durerea, creste mobilitatea si densitatea osoasa.
  • Asimilarea calciului din pulberea de coaja de ou este similara sau mai eficienta decat cea a carbonatului de calciu de tip alimentar purificat.

Posibilitatea infectarii cu Salmonella. Pentru a evita contaminarea cojii de ou cu Salmonella se recomanda pasteurizarea acestora. Cum nu toate ouale trec prin aceasta procedura inainte de consum, autorii (1) recomanda depozitarea corespunzatoare a oualelor in frigider si fierberea acestora in apa clocotita. O alta metoda de a elimina salmonella este curatarea acestora sub un jet de apa rece apoi frecarea cojilor cu o solutie de curatare (10 picaturi de hipoclorit de sodiu per litru de apa), clatirea si uscarea acestora cu prosoape din hartie.

Cum se obtine pudra din coaja de ou

  • Alege oua cu certificare BIO
  • Spala bine cojile de ou.
  • Fierbe cojile de ou timp de 5 minute
  • Lasa-le la uscat
  • Introdu-le la cuptor timp de 10 minute
  • Piseaza-le intr-o masina de macinat cafea pana obtii o pulbere fina.

In cazul prepararii in casa a pudrei din coaja de ou, particulele obtine sunt mai mari decat cele obtinute in laborator, insa, chiar in pofida texturii, dr. Lucas R. Brun si colegii sai (1) au observat ca pudra nu influenteaza textura sau gustul anumitor preparate: carne pane, paine, pizza sau spaghette.

  • Brun L. R si altii (2013) Chicken eggshell as suitable calcium source at home. International Journal of Food Sciences and Nutrition
  • Rovensky J si altii (2003) Eggshell calcium in the prevention and treatment of osteoporosis. International Journal of Clinical Pharmacology Research.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.