zoot

Prima impresie conteaza!

Primele secunde ale primei intalniri sunt esentiale. La fel cum tu scanezi aceasta pagina, cautand indicii care sa te determine s-o citesti, la fel esti scanata in primele secunde ale unei intalniri: din cap pana in picioare.

Prima impresie conteaza

Cum se formeaza prima impresie?

Primele secunde conteaza. Chit ca este vorba de 4 sau de 7 secunde, dupa cum relateaza Forbes, cert este ca in aceasta perioada se contureaza prima impresie a ta, iar in maxim 30 de secunde de la primul contact se finalizeaza, confirma un studiu realizat in cadrul Consultantilor Personali Americani, responsabilii de HR.

Si culmea! Prima impresie nici nu are mare legatura cu comunicarea verbala. Ci cu ceea ce comunici non-verbal. Cu felul in care esti perceputa pe baza considerentelor precum imagine si aparenta. Studiile arata cum mici schimbari in vestimentatie, pot produce mari schimbari in perceptii. Detalii mici, precum croiala unui costum pot avea un impact major asupra perceptilor celorlalti cu privire la personalitatea si statutul tau profesional. Asa ca nu subestima puterea vestimentatiei pe care o porti.

Data viitoare cand treci prin Mall, probeaza haina si intreaba-te in fata oglinzii “Cum sunt perceputa in aceasta piesa vestimentara?” Daca mesajul pe care il transmite obiectul ales este exact ceea ce vrei tu sa transmiti, atunci da fuga la casa de marcat. Dar nu uita ca statutul si autoritatea ta pot sa depinda de culoarea, materialul, croiala si calitatea imbracamintii pe care o porti. Si chiar daca nu haina face pe om, haine face prima impresie.

La fel cum spunea Brian Tracy “Daca nu te ajuta, iti face rau!”. Daca este dificil sa iti schimbi trasaturile faciale fara a recurge la chirurgia estetica, caracteristici precum santatea pielii si a dintilor, coafura, machiajul, hainele, chiar si greutatea corporala tin numai de tine si de atentia pe care le-o acorzi.

Insa aparenta nu se rezuma la haine. Ci si la coafura, machiaj, accesorii si tot ceea ce iti completeaza look-ul initial. Mai mult, un studiu recent indica faptul ca dintii drepti si aliniati reprezinta un catalizator cu privire la succesul, popularitatea, inteligenta, statutul si starea ta generala de sanatate inca din primele secunde ale unei intalniri. Doi din cinci americani nu ar iesi la o intalnire cu o persoana cu dinti stricati, iar jumatate dintre cei intervievati cred ca o persoana cu dintii stricati are mai putine sanse de a fi angajat fata de o persoana cu aptitudini similare si aceeasi experienta. Asa ca pune mana pe telefon si fa o programare la dentist!

Ajungem la felul in care te porti. Studiile arata ca 37% din prima impresie consta in tonul vocii. La telefon, procentul se ridica pana la 80%. Alte studii ale Universitatii UCLA indica faptul ca 55% din comunicarea din cadrul primului interviu este transmisa prin postura si miscarile corpului. O scurta privire in oglinda iti va confirma o postura dreapta cu umerii trasi. O strangere de mana ferma iti poate aduce puncte in plus la un prim interviu. Evitatul gesticularii abundente si a expresiilor faciale fortate te poate ajuta sa inchei contractul cu cel mai mare furnizor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.