•  
  •  

Pori dilatati? Esti obsedata de marimea porilor? Ai face orice sa-i micsorezi? NU esti singura!

Conform unui studiu realizat de catre L’Oreal Paris, 45% dintre femei ar schimba dimensiunea porilor, ba mai mult, porii dilatati reprezinta o problema mai grava decat ridurile pentru o treime din femeile care au raspuns la studiu.

Apare astfel porexia – preocuparea constanta, colectiva si de ordin estetic legata de dimensiunea porilor. Este vorba de un subiect important si nu l-am putea trata decat pe larg.

Ce sunt porii dilatati?

Toti avem pori pe piele. Porii sunt deschiderile foliculilor de par si servesc unui scop precis. Nu poti scapa de pori si nici n-ai vrea asta.

In schimb, ai voie sa fii nemultumita de aspectul acestora. Porii pot fi mai mult sau mai putin vizibili, in functie de mai multi factori. Daca scoatem din ecuatie factorul ereditar, principal responsabil de aspectul dilatat al porilor este excesul de sebuum.

Persoanele cu tenul gras si uleios sunt familiare cu acest neajuns. Glandele sebacee produc o cantitate de ulei mult mai mare decat in mod normal, acesta se ridica la suprafata pielii, colectandu-se in pori.

Cand porii sunt acoperiti de machiaj, praf sau murdarie, se blocheaza. Din cauza blocajului par si mai mari decat sunt in mod obisnuit. Mai mult, daca raman blocati, vor erupe in cosuri.

Pori dilatati pot avea si persoanele mature. Odata cu inaintarea in varsta, se pierde din colagen, pielea isi pierde din elasticitate iar porii par mai dilatati. Un efect similar este produs si de catre expunerea prelungita la soare. Aceasta reduce nivelul de colagen, elastina si apa din piele.

Te poti confrunta cu pori dilatati in anumite perioade ale vietii. Responsabile de pori dilatati sunt schimbarile hormonale (pubertate, menstruatie, sarcina etc.)

Sursa

 

Solutii pentru micsorarea porilor dilatati

Avem vesti bune pentru tine! Putem imbunatati aspectul porilor dilatati. Sunt numeroase feluri in care putem porni un plan de actiune insa niciunul nu va functiona in lipsa unei ingrijiri corespunzatoare.

Tocmai de aceea vorbim despre insusirea unor obiceiuri sanatoase de ingrijire si curatare a pielii, dar nu ne oprim aici.

Trecem in revista cele mai eficiente produse cosmetice care actioneaza la nivel de cauze. Amintim de acizii beta-hidroxi (BHA) pentru curatarea porilor si de niacinamida pentru reglarea cantitatii de sebuum.

Trecem in revista si proceduri mai complexe, cu efecte de lunga durata precum tratamentul cu laser profractional sau terapia fotodinamica.

Ba chiar iti oferim si solutii de moment pentru mascarea porilor dilati. Inarmeaza-te cu rabdare, urmeaza o discutie foarte lunga.

  • Curata-ti tenul de doua ori pe zi

curatare ten cu pori dilatati

Oricat de grabita sau de obosita ai fi, nu sari peste demachierea tenului dimineata si, in special, seara pentru a-l elibera de toate impuritatile care s-au acumulat pe suprafata acestuia, sebuumul si celule moarte care, depuse pe piele, astupa porii, il impiedica sa se oxigeneze si isi pierde vitalitatea.

Demachiaza-te chiar daca nu ai purtat machiaj in timpul zilei si foloseste produse de curatare a tenului pe baza de apa!

  • Spala-ti periodic pensulele de machiaj

pensule de machiaj si porii dilatati

Trebuie sa iti cureti periodic pensulele si bureteii de machiaj pentru a elimina reziduurile de produse cosmetice si sebuumul acumulat. Acesta creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor, cauzand multe dintre neajunsurile tenului.

Este suficient sa le masezi usor cu apa calduta si un sampon bland, sa le clatesti bine si sa le lasi la uscat.

  • Hidrateaza-ti tenul

creme pori dilatati

Rolul unei creme hidratante este acela de a impiedica sau de a incetini pierderea apei din piele, astfel incat sa o mentina tonica si neteda. Bogate in elemente cu actiune hidratanta directa, de la acidul hialuronic care retine apa la ceramide si grasimi, actioneaza ca o bariera impotriva deshidratarii si descuamarii pielii.

Crema hidratanta este o parte esentiala din rutina de frumusete zilnica si trebuie aleasa in functie de tipul de ten si varsta. Nu uita ca ageing-ul este una din cauzele aparitiei porilor dilatati.

  • Exfoliaza-ti periodic tenul

exfoliere puncte negre

Exfolierea indeparteaza stratul de celule moarte de pe suprafata pielii si intensifica ritmul de reinnoire celulara, tenul capatand un aspect mai proaspat si mai luminos, imediat dupa efectuarea procedurii.

Iti poti efectua si un peeling. Desi are acelasi rol, peeling-ul chimic nu presupune folosirea particulelor abrazive si nici frictiunea cu pielea. Peeling-ul are la baza ingrediente care penetreaza stratul superficial al pielii.

In randuri celor mai bine tolerati exfolianti chimici se numara acizii beta-hidroxi (BHA). Acestia actioneaza din interiorul porilor si au capacitatea de a ajuta porii dilatati sa revina la marimea normala. Diferentele se vad chiar dupa prima aplicare.

  • Foloseste produse cosmetice pe baza de NIACINAMIDA

exfoliere-chimica puncte negre

Pori dilatati datorita excesului de sebuum? Niacinamida (Vitamina B3) reprezinta solutia.

Cum sa introduci niacinamida in rutina ta de beauty?

De regula, o vei gasi in combinatie cu alte ingrediente benefice pielii in cocktail-uri care imbunatatesc vizibil aspectul pielii. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, alege niacinamida in produse cosmetice care se lasa pe piele: crema de noapte sau serul concentrat. Mergi pe o concentratie puternica (10%).

Alte ingrediente pe care sa le cauti in produsele tale cosmetice daca te confrunti cu pori dilatati sunt: zincul si magneziul – doua minerale care neutralizeaza excesul de sebuum si curata porii, rozmarinul si levantica – doua ingrediente care calmeaza, previn iritarea si largirea porilor, acidul salicilic care destupa porii si exfoliaza.

  • Fa-ti un peeling laser pentru pori dilatati

Mult mai precis si mai eficient decat peelingul chimic cu acizi este peelingul laser. In plus nu are efecte secundare si poate fi efectuat la orice varsta. Printre dezavantajele acestui tip de exfoliere se numara, bineinteles, costul dar si perioada de 2-3 zile de recuperare dupa procedura, perioada in care sunt impuse minime restrictii.

  • Fa-ti un tratament cu laser profractional

Extractia unei parti a glandelor sebacee si a canalelor excretoare prin procedee laser reprezinta cea mai buna solutie pe termen lung. Este vorba de o procedura minim invaziva, fara durere si cu o vindecare rapida.

  • Fa-ti un tratament cu IPL

In urma tratamentelor re rejuvenare faciala cu IPL se reduce dimensiunea porilor dilatati, se diminueaza ridurile, pielea devine mai elastica si mai proaspata iar culoarea acesteia mai uniforma.

  • Incearca terapia fotodinamica (PDT) pentru pori dilatati

Este vorba de o terapie destinata exclusiv tratamentului acneei. In urma scaderii inflamatiei la nivelul cosurilor si reducerea cantitatii de sebuum se micsoreaza si dimensiunea porilor.

  • Incearca si remedii naturale pentru pori dilati

masca puncte negre albus de ou

Naturala si accesibila, masca pe baza de albus de ou este un remediu natural pentru porii dilatati si actioneaza ca un astrigent, absoarbe excesul de sebuum, micsoreaza porii si confera fermitate tenului.

Nu trebuie decat sa bati bine un albus si sa-l aplici pe tenul curat cu ajutorul unei pensule. Se indeparteaza cu apa calduta dupa ce s-a uscat.

Un alt remediu natural pentru porii dilati este argila. Argila absoarbe uleiurile din porii congestionati si are un efect temporar de micsorare a porilor.

Actioneaza grozav pe zonele uleioase si predispuse aparitiei punctelor negre. Amesteca argila cu apa si intinde pasta intr-un strat subtire. Asteapta sa se intareasca dupa care indeparteaza cu apa calduta.

Baile de aburi sunt necesare pentru a elibera impuritatile si reziduurile care raman prinse in porii deschisi.

Curata-ti tenul, prinde-ti parul la spate (eventual, protejeaza-l cu un prosop), toarna apa fierbinte intr-un bol si apleaca-te peste aburi la o distanta de 35-45 de cm. Pentru a te bucura de efectele aromaterapiei, toarna cateva picaturi de ulei esential in baia de aburi (ulei din petale de trandafir, lavanda, rozmarin etc).

Dupa circa zece minute, curata-ti tenul si clateste-l cu apa rece pentru a micsora porii dilatati.

Plimba un cub de gheta pe piele. Acest truc micsoreaza porii instant insa nu este o solutie permanenta iar efectul nu dureaza mult. Chiar si asa iti vei simti tenul revigorat.

  • Protejeaza-ti pielea de soare

Pentru a nu fi nevoita sa renunti la bronzat, este necesar sa te expui cu prudenta la soare, luandu-ti toate masurile necesare.

Dupa ce ti-ai identificat fototipul pielii alege o crema cu factor de protectie solara (FPS) si expune-te la soare treptat, tinand cont intotdeauna de momentul zilei si regiunea geografica in care te afli.

Poarta FPS indiferent de anotimp!

  • Bea apa si mananca sanatos

In cele din urma, totul se reduce la alimentatie sanatoasa. Nu conteaza cat de mult ai grija de tenul tau din exterior, daca nu-l hranesti corespunzator din interior.

Partea buna este ca ai control deplin asupra obiceiurilor alimentare si-ti poti dezvolta un stil de viata sanatos care sa includa fibre, legume, verdeturi si fructe.

  • Mascheaza porii dilatati

Primerele sau bazele de machiaj special concepute pentru porii dilatati se comporta ca niste fillere atunci cand sunt aplicate pe piele. Aceste umple porii si chiar liniile fine, netezind pielea si functioneaza grozav in combinatie cu un fond de ten.

Benefit-the-POREdessional

Unul dintre cele mai eficiente produse in acest sens este primerul the POREfessional din gama Benefit Cosmetics – o baza de machaj special conceputa pentru minimizarea aspectului porilor.

Pret: 139 lei

Cumpara pe notino.ro

Cele care l-au folosit au fost atat de impresionate incat l-au asociat cu “un filtru Instagram in viata reala”.

Alte branduri pe care le poti incerca: Smashbox – PhotoFinish Minimize Pores Primer ; Too Faced Primed & Poreless Skin Smoothing Primer; The Balm TimeBalm Primer ; NYX Cosmetics Pore Filler.

 

Daca ai pori dilatati nu face ASTA niciodata

Analizeaza cu atentie cele mai frecvente greseli pe care le fac femeile cu pori dilatati si asigura-te ca nu te numeri printre ele.

Nu folosesti produsele cosmetice potrivite

Produsele cosmetice nepotrivite maresc productia de sebuum si/sau usuca pielea.

De exemplu, sapunul solid. Ingredientele care mentin sapunul in forma solida pot bloca si porii. Foloseste solutii delicate de curatare a fetei, pe baza de apa si evita solutiile dure, care usuca.

Tot la blocarea porilor pot duce produsele cu un continut ridicat de emolienti, in special daca ai ten gras si uleios. Alege creme de fata si masti noncomedogenice, potrivite tipului tau de ten.

Iti agresezi tenul

Nu scapi de punctele negre daca folosesti un exfoliant cu particule abrazive mari, o perie sau un burete aspru si nici nu dispar daca freci mai tare. Din contra, iti vei deshuama pielea iar celulele moarte vor bloca ulterior porii, facandu-i sa para si mai mari.

Exista si solutii non-abrazive pentru exfolierea tenului. Se numesc peeling-uri, am discutat anterior despre ele si contin ingrediente care penetreaza stratul superficial al pielii. Daca ai pori dilatati iti recomandam sa te indrepti catre acizii beta-hidroxi (BHA). Sunt foarte bine tolerati si foarte eficienti.

Mergi la culcare machiata

Daca ai pori dilati este si mai important sa ai o igiena corespunzatoare. Reziduurile de machiaj si uleiuri naturale, murdaria si praful ramase pe fata peste noapte blocheaza porii si favorizeaza aparitia punctelor negre.

Curata-ti fata atat dimineata cat si seara cu produse de curatare pe baza de apa.

Mai mult, asigura-te ca prosopul de fata pe care-l folosesti pentru a indeparta excesul de apa cat si fata de perna sunt igienice si schimbate periodic.

Te expui la soare fara protectie solara

Soarele imbatraneste pielea iar imbatranirea este o alta cauza a aparitiei porilor dilatati. Nu iesi din casa fara a purta protectie solara. Alege o crema de fata cu un FPS de minim 30.

Iti incarci tenul cu machiaj

Nu numai ca tenul tau va capata un aspect incarcat si inestetic, iti vei bloca porii. Foloseste, in schimb, un primer special conceput pentru mascarea porilor si a ridurilor fine.

Alege un fond de ten cu o putere mai mare de acoperire. Astfel, vei avea nevoie de mai putin produs. Tapoteaza-l in piele cu ajutorul unui Beauty Blender umed si vei reduce si mai mult cantitatea de fond de ten necesara pentru a masca un ten cu pori dilatati.

#poridilatati

Iata ca am ajuns la finalul articolului.

Speram ca ti-am raspuns la toate intrebarile si, desi, nu am putut insista asupra fiecarui produs cosmetic sau tratament pentru pori dilatati in parte, te incurajam sa te documentezi suplimentar pentru a descoperi ceea ce functioneaza pentru tine.

Mai mult, te incurajam sa continuam discutia mai jos, in sectiunea de comentarii.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro