zoot

Pastai edamame (soia verde). Beneficii pentru sanatate

Pastai edamame soia verde

Soia este una dintre cele mai populare culturi alimentare din lume. Boabele ei sunt prelucrate intr-o varietate de produse alimentare, cum ar fi proteine ​​de soia, tofu, ulei de soia, sos de soia, miso, natto si tempeh.  Un alt produs din soia este Edamame (soia verde), acesta se prezinta sub forma de boabe intregi, imature, de culoare verde ori maro.

Cu toate ca in Asia este un preparat traditional, in tarile occidentale edamame este mai putin cunoscut si se consuma de obicei ca o gustare. Edamame este adesea comercializata in timp ce este invelita inca in pastaie, dar aceasta nu e menita sa fie mancata. De asemenea, puteti cumpara edamame si fara pastai. In tarile occidentale, cele mai des sunt vandute congelate. In general, boabele se pregatesc cu usurinta prin fierbere, la abur, prajite, sau se pot manca si crude. Au un gust specific asemanator cu cel de nuca.

Mai jos va prezentam cele mai importante beneficii ale consumului de Edamame – soia verde.

Pastaile de edamame (sau soia verde) sunt un aliment gustos, hranitor, cu un continut scazut de calorii, ce reprezinta o optiune perfecta pentru o gustare sanatoasa.

  1. Au un continut sporit de proteine

Boabele de soia verde sunt o sursa bogata de proteine. Spre deosebire de cele mai multe proteine ​​din plante, ele furnizeaza toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul dumneavoastra. O ceasca (155 grame) de edamame gatita furnizeaza aproximativ 18,5 grame de proteine.

  1. Reduc nivelul colesterolului

O cercetare efectuata a concluzionat ca consumul de 47 grame de proteine ​​de soia pe zi poate reduce nivelul total al colesterolului cu 9,3%, iar a LDL colesterolului (colesterolul ,,rau”) cu 12,9%. Pe langa faptul ca sunt o sursa excelenta de proteine, edamamele sunt si bogate in fibre sanatoase, antioxidanti si vitamina K.

Acesti compusi specifici plantelor reduc riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si imbunatatesc profilul lipidic al sangelui (o masura a grasimilor, inclusiv colesterolul si trigliceridele).

  1. Odata consumate, nu ridica nivelul glucozei din sange

Cei care mananca o multime de carbohidrati usor digerabili, cum ar fi zaharul, sunt supusi frecvent riscului de a suferi de boli cronice. Acest lucru se datoreaza faptului ca digestia rapida si absorbtia hidratilor de carbon sporesc nivelul zaharului din sange, o conditie cunoscuta ca hiperglicemie.

La fel ca alte fasole, edamame nu duc la cresterea excesiva a glicemiei. Acest lucru face Edamamele potrivite pentru persoanele cu diabet zaharat. Este, de asemenea, un excelent supliment intr-o dieta cu continut scazut de carbohidrati.

  1. Pastaile Edamame sunt bogate in vitamine si minerale

Tabelul de mai jos prezinta nivelurile unora dintre principalele vitamine si minerale din edamame si din soia matura, in 100 grame de produs.

  Edamame, % din DZR Soia matura, % din DZR
Folati 78% 14%
Vitamina K1 33% 24%
Tiamina 15% 10%
Riboflavina 9% 17%
Fier 15% 29%
Cupru 17% 20%
Mangan 51% 41%

DZR-doza zilnica recomandata.

  1. Reduc riscul de aparitie a cancerului mamar

Soia verde este bogata in izoflavone. Izoflavonele se aseamana cu estrogenul (hormon specific organismului feminin) si se pot lega slab de receptorii sai, care se afla pe celulele intregului corp. Un aport ridicat de alimente bogate in izoflavone in tinerete poate proteja mai tarziu in timpul vietii impotriva cancerului de san.

  1. Reduc simptomele menopauzei

Menopauza este stadiul din viata unei femei survenit atunci cand se opreste menstruatia. Aceasta stare naturala este adesea asociata cu simptome deranjante, cum ar fi bufeurile de caldura, schimbarile de dispozitie si transpiratia excesiva in timpul somnului.

Studiile arata ca boabele de soia verde, datorita continutului de izoflavone pot reduce usor simptomele neplacute in timpul menopauzei.

  1. Reduc riscul cancerului de prostata

Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip de cancer intalnit la barbati. Aproximativ unul din sapte va face cancer de prostata, la un moment dat in viata lui.

Studiile indica faptul ca alimentele pe baza de soia, cum ar fi edamame, nu sunt benefice doar pentru femei. Ele ar putea fi de folos si barbatilor, protejandu-i impotriva cancerului de prostata.

  1. Stopeaza demineralizarea osoasa

Osteoporoza, sau pierderea de masa osoasa, este o conditie a oaselor fragile, care duce la cresterea riscului de fracturi. Este intalnita mai ales la persoanele in varsta.

Cateva studii de observatie au constatat ca produsele din soia intrebuintate in mod regulat, au un rol important in reducerea riscului osteoporozei la femeile aflate in menopauza, iar acest efect se datoreaza iarasi izoflavonelor.

Atentie:

Nu se recomanda persoanelor alergice la produsele din soia.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.