zoot

Pasta de masline TAPENADE

Un aperitiv provensal reuneste cele mai sarate ingrediente pe care ti le poti imagina si reuseste sa te surprinda prin textura unei paste.  In mod traditional, tapenade este facuta din masline negre si mici, variantele moderne introduc si maslinele verzi, ba chiar exista variante fructate care introduc rosiile uscate si busuiocul in reteta. Bineinteles, gustul tapenadei este influentat de sortimentul de masline folosite.

Din pasta de masline Tapenade nu lipsesc caperele si ansoa, desi preparatul final nu ar trebui sa aiba un gust pronuntat de peste. Nici condimentele folosite n-au rolul de a influenta categoric gustul final, ci doar de a completa gustul sarat. Poti alege dintre usturoi zdrobit, cimbru uscat, patrunjel proaspat si zeama de lamaie.

Pasta de maslina tapenade

Ingrediente:

  • 200g de masline negre intregi, de preferat nicoise sau kalamata
  • 3 linguri de capere sarate, clatite si scurse
  • 2 fileuri de ansoa
  • 1 catel mic de usturoi zdrobit
  • Cimbru
  • Zeama de lamaie
  • 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin

PASTA DE MASLINE TAPENADE

Alege masline cu samburi, zdrobeste-le cu mana pe blatul de lucru pentru a putea scoate samburele cu usurinta. In functie de textura dorita, le poti toca marunt la cutit sau le poti transforma intr-o pasta in blender. Acelasi tratament suporta si caperele care, ulterior, sunt amestecate cu maslinele si frecate cu ulei pentru a se obtine o pasta.

Aceasta este cea mai simpla varianta de tapenade iar de aici incolo poti experimenta cu gustul. Toaca marunt fileurile de ansoa si introdu-le in compozitie. Zdrobeste usutoriul si foloseste numai cat ai nevoie. Potriveste cu cimbru si neutralizeaza gustul cu zeama de lamaie.

Pasta de masline se acopera cu o folie de alimente si se da la rece timp de cateva ore inainte de a servi. Inainte de servire, se aduce la temperatura camerei si se intinde pe tartine. Daca ti-a mai ramas, pastreaz-o in frigider, intr-un recipient inchis ermetic, acoperita de un strat subtire de ulei de masline.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.