zoot

Parmigiana de vinete cu sos de rosii si parmezan

Una dintre cele mai gustoase retete cu vinete pe care le poti gati in aceasta vara, melanzane alla parmigiana este o reteta originala din sudul Italiei. Intr-un vas termorezistent se monteaza mai multe straturi de sos de rosii, vinete pane, mozzarella si parmezan si se coc la cuptor, rezultand un preparat ale carui gusturi sunt perfect aromatizate.

Ingrediente pentru sos:

  • 2 cutii de rosii intregi
  • 1 ceapa galbena, curatata de coaja si tocata julienne
  • 2-3 catei de usturoi dati prin razatoarea mica
  • 3 linguri ulei de masline
  • Sare, busuioc uscat si fulgi de ardei iute dupa gust
  • 1 lingurita zahar

Ingrediente pentru vinete

  • 2 vinete mari, spalate si taiate pe lung in felii de 1 cm
  • 400g mozzarella taiata felii subtiri
  • 150g parmezan ras
  • 3 oua mari
  • Faina si pesmet
  • O mana de frunze de busuioc spalate si uscate
  • Sare si piper dupa gust
  • Ulei pentru gatit

PARMIGIANA DE VINETE CU PARMEZAN SI SOS DE ROSII

Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarellaParmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 2Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 3 Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 4Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 5Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 6 Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 7Parmigiana vinete cu parmezan si mozzarella 8

Spala vinetele si indeparteaza codita. Taie-le pe lung in felii de un centimetru. Aseaza-le intr-o strecuratoare mare si presara sare apoi lasa-le sa se scurga bine pentru o ora. Sarea indeparteaza excesul de umiditate si gustul usor amarui al vinetelor.

In acest timp te poti ocupa de sosul pentru parmigiana de vinete. Rosiile intregi din cutie se dau prin razatoare, ceapa se taie julienne iar usturoiul se da prin razatoare. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste usor ceapa, pana devine transparenta apoi se adauga usturoiul. Se toarna rosiile si se amesteca cu zaharul. Se asezoneaza cu sare, busuioc uscat si fulgii de ardei iute. Se gateste sosul la foc mic, timp de 10-15 de minute, amestecand din cand.

Sterge feliile de vinete, da-le prin faina apoi prin ou batut cu sare si piper si, la final, prin pesmet. Prajeste-le in ulei incins pana se rumesc apoi intoarce-le pe partea cealalta. Aseaza-le pe un servet de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.

Intr-un vas termorezistent Jena se monteaza:

  • Un strat de sos de rosii pentru parmigiana
  • Un strat de vinete pane asezate una langa alta
  • Un strat de felii de mozzarella
  • Un strat de parmezan ras
  • Cateva fire de busuioc

Repeta pana obtii cel putin doua straturi si aseaza deasupra feliile de mozzarella ramase.

Vasul se introduce in partea superioara a cuptorului preincalzit si se coace pana cand ultimul strat de mozzarella se inmoaie si formeaza bule la suprafata. N-ar trebui sa dureze mai mult de 30-35 de minute. Daca doresti o textura mai crocanta, aseaza vasul sub broiler timp de 1-2 minute imediat inainte de servire.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.