zoot

Paine integrala. Beneficii, calorii si profil nutritiv

Painea integrala este o sursa importanta de nutrienti si parte dintr-o dieta echilibrata. O sursa grozava de fibre alimentare, minerale si vitamine din gama B,nutrienti care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, a colesterolului, mentin sanatatea vaselor de sange, ajuta la prevenirea deteriorarii AND-ului si reduc inflamatia din organism.

Paine integrala

Spre deosebire de paine alba…

…Painea integrala contine mai multe fibre.

Cand bobul este macinat integral, cu tot cu invelisul extern, se pastreaza o cantitate mai mare de fibre. Din 100g de cereale integrale, 43g se regaesc in invelis, 14g in germen si doar 4g in miez. Astfel, painea integrala poate avea cu peste 200% mai multe fibre decat painea alba. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Acestea reduc nivelul colesterolului rau (si, implicit, scad incidenta bolilor de inima), amelioreaza constipatia si reduc riscul de cancer de colon, instaleaza si pastreaza senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp, dupa masa.

…Painea integrala este mai valoroasa din punct de vedere nutritiv

In procesul de rafinare se pierd invelisul bobului de grau si germenele acestuia, practic, irosindu-se aproximativ 25% din cantiatea de proteine a bobului dar si alti nutrienti importanti. Consumand paine integrala, obtii mai multe proteine, minerale si vitamine. Conform declaratiei nutritionale a painii Grau Intreg de la VelPitar, 100g de paine integrala iti asigura:

 • 12% din doza zilnica recomandata de potasiu (242,74mg comparativ cu 102,98mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
 • 8% din doza zilnica recomandata de calciu (66,49mg, comparativ cu 23,88mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
 • 31% din doza zilnica recomandata de fosfor (213,55mg, comparativ cu 114mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
 • 19% din doza zilnica recomandata de magneziu (70,49mg, comparativ cu 28,65mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
 • 21% din doza zilnica recomandata de fier (2,970mg, comparativ cu 1,504mg, in cazul painii albe de la acelasi producator)

…Painea integrala are mai putini carbohidrati si o incarcatura glicemica mai scazuta

Indicele glicemic masoara rapiditatea cu care carbohidratii sunt metabolizati si cresc nivelul zaharului din sange. Raportat la cantitate, avem incarcatura glicemica, de 27 in cazul painii integrale si 30 in cazul painii albe conform USDA. Zaharul se elibereaza mai incet iar senzatia de satietate se pastreaza pentru mai mult timp.

…Painea integrala poate contine mai putine calorii

Desi nu este o certitudine, paine integrala poate contine mai putine calorii decat painea alba. Bineinteles, asta depinde de brandul ales. Spre exemplu, painea Grau Intreg de la Velpitar contine 223 calorii / 100g, cu 15% mai putin decat painea alba. Citeste si compara etichetele.

…Anumite paini integrale nu contin E-uri

Conform studiului realizat de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiiilor din Romania, efectuat pe 80 de tipuri de paine, din 2013, printre marcile de paine integrala fara E-uri se numarau atunci: Grau intreg (VelPitar), Grau intreg toast (Vel Pitar), Paine feliata cu faina macinis integral (Dobrogea), Bongrana sana ultrafibre (Dobrogea), Paine cu faina integrala (Grewe), Savoria toast integral (Smart Food Solution) si Paine ecologica cereale 300g (Carrefour).

Citeste eticheta! Nu te lasa pacalita de culoare

Daca o paine este inchisa la culoare, nu inseamna neaparat ca este realizata din cereale integrale! Culoarea maronie nu reprezinta o garantie a tipului de faina folosit, trebuie sa citesti eticheta! La lista de ingrediente cauta faina integrala. Nu numai ca ar trebui sa fie prima dintre ingredientele trecute pe eticheta ci si sa aiba o concentratie cat mai apropiata de 100%. Daca primul ingredient este faina alba, atunci asteapta-te ca procentul de faina integrala de grau sa fie mult mai mic decat cel de faina rafinata. Iata cateva exemple:

Paine grau intreg velpitarPaine Grau Intreg Velpitar (500g)faina dietetica integrala de grau, apa, drojdie, sare iodata, gluten de grau, faina de soia (0.6%), maia de grau. (Pret: 2.99 lei – carrefour-online.ro)

Paine cu faina integrala si seminte feliata carrefourPaine cu faina integrala si seminte feliata Carrefour (500g)faina alba de grau 650, apa, faina integrala de grau 20%, amestec de seminte de cereala 5% (in proportii variabile – grau, ovaz, secara, orz), seminte de floarea soarelui 4%, dextroza, drojdie, margarina, gluten, seminte de in 1.5%, seminte de susan 1.5%, extract de malt, fibre vegetale, sare iodata, maia de secara, corectori de aciditate (diacetat de sodiu, acid citric, acid lactic, acetat de calciu), agent de tratare a fainii (acid ascorbic), fulgi de ovaz. (Pret: 4.60 lei – carrefour-online.ro)

Paine aleasa kb din faina integrala cu multisemintePaine aleasa KB din faina integrala cu multiseminte (500g)faina alba de grau, apa, faina integrala 20%, amestec de seminte de cereale (5%), seminte de floarea-soarelui 4%, dextroza, drojdie, margarina, gluten, seminte de in 1.5%, seminte de susan 1,5%, extract de malt, fibre vegetale, sare iodata, maia de secara 1%, corector de aciditate (diacetat de sodiu, acid citric, acid lactic, acetat de calciu), ameliorator de faina (acid ascorbic), fulgi de ovaz. (Pret: 5.99 lei – carrefour-online.ro)

Cum sa alegi cea mai buna paine integrala?

Webmd.com ne ofera cateva informatii utile pentru a identifica cea mai buna paine integrala:

 • Alege paine integrala fara E-uri si conservati.
 • Primul ingredient trebuie sa fie faina integrala.
 • Uita-te dupa inscriptia “100% faina integrala”
 • Alege paine cu mai putin de 200mg sodiu si 0.5g grasimi saturate / felie
 • Asigura-te ca o felie de paine integrala iti asigura min. 2g de fibre

Trei idei de sandvisuri cu paine integrala

 • Sandvis cu pasta de avocado, felii de avocado, castravete, ceapa rosie, germeni de grau

Sandvis cu paine integrala 3

 • Sandvis cu iaurt, patrunjel, ou fiert si somon afumat

Sandvis cu paine integrala 2

 • Sandvis cu tzatziki, feli de castravete, ridichii, vlastari de spanac

Sandvis cu paine integrala 1

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.