zoot

Ovaz si fulgi de ovaz. Beneficii pentru sanatate

Ovaz si fulgi de ovaz

Proprietatile utile ale ovazului sunt cunoscute de foarte mult timp si, prin urmare, este destul de intalnit in medicina populara.

Beneficiile fulgilor de ovaz sunt de necontestat pentru oamenii supraponderali sau care au probleme cu tractul gastro-intestinal. Aceasta vine cu 51 de grame de carbohidrati, 13 grame de proteine, 5 grame de grasime, 8 grame de fibre si doar 303 calorii la numai jumatate de cana de produs uscat.

Ovazul contine vitaminele A, E, PP, H si unele vitamine din grupul B. In plus, este bogat in multe alte elementele ale sistemului periodic, cum ar fi siliciu (1000mg), potasiu (421 mg), fosfor (361mg), magneziu (135mg), clor (119mg), calciu (117 mg). Astfel de substante ca sulf, bor, iod, mangan, cupru, molibden, fluor, staniu, seleniu, titan, zinc, zirconiu si strontiu, de asemenea, se gasesc, doar ca intr-o cantitate mai mica.

Dintre toate vitaminele cea mai mare parte ocupa vitamina B3, cunoscuta sub numele de acid pantotenic. Acest acid influenteaza metabolismul si digestia. Lipsa acestei vitamine cauzeaza slabiciune, oboseala, senzatie de amorteala in degetele de la picioare.

Proprietati utile ale ovazului sunt destul de extinse. De exemplu, este bogat in siliciu, care reprezinta un element structural al tesutului conjunctiv. Deficitul sau poate provoca dezvoltarea aterosclerozei. Compusii siliciului joaca rolul de catalizatori puternici ai proceselor redox ce au loc in organism. Odata cu inaintarea in varsta, concentratia acestuia scade, iar uneori, scade si rezistenta osoasa. In plus, siliciul stimuleaza imunitatea, intareste peretele vascular si mentine sanatatea sistemului musculo-scheletic.

In afara de siliciu, in ovaz se contine si potasiu, care regleaza echilibrul acido-bazic. In plus, potasiul, imbunatateste functia cardiaca, fiind implicat in transmiterea impulsurilor nervoase, are efecte benefice asupra rinichilor si pielii. Acesta este adesea folosit in caz de edeme si intoxicatii, deoarece este capabil de a spori excretia de urina.

Continutul de fosfor, care la fel se regaseste in fulgii de ovaz, constituie un mare beneficiu. Fosforul este parte a proteinei, iar compusii sai sunt implicati in schimbul de energie si in transformari care sunt legate de activitatea mentala si musculara. Fosforul influenteaza, de asemenea, activitatea rinichilor si inimii.

Magneziul este si el o parte componenta a ovazului si e important pentru persoanele in varsta, deoarece sporeste activitatea muschiului cardiac, regleaza activitatea nervoasa, este implicat in metabolismul glucidelor.

Adesea, produsele de ovaz sunt utilizate in regimurile dietetice, deoarece nu irita mucoasa stomacului, contribuie la eliminarea toxinelor si substantelor nocive din organism, reduc colesterolul si imbunatatesc digestia. Ovazul contribuie la buna functionare a pancreasului si a ficatului, promoveaza absorbtia grasimii in intestin, iar bulionul sau este eficient in caz de anemie.

Acesta poate fi folosit, de asemenea, ca adjuvant in tratamentul tuberculozei, iar dupa infarctul miocardic se recomanda sa se bea un decoct de ovaz, deoarece intareste muschiul inimii. Medicii il recomanda si in tratamentul hipertensiunii arteriale la etapa initiala.

Ovazul contine cantitati mari de betaglucan, un tip de fibre solubile care se dizolva partial in apa si formeaza o solutie groasa gelatinoasa.

Beneficiile fibrelor beta-glucan includ:

  • Reducerea nivelului colesterolului total si LDL-colesterolului;
  • Reducerea nivelului dezahar din sange si imbunatatirea sensibilitatii la insulina;
  • Cresterea florei intestinale benefice si ameliorarea constipatiei.

Fulgii de ovaz sunt un supresor al poftei de mancare si pot constitui o parte integranta a oricarei diete de pierdere in greutate. Colecistochinina, un hormon ce are rol in combatere foamei, creste odata cu marirea nivelului de beta-glucan. Un studiu publicat in revista Molecular Nutrition and Food Research a constatat ca senzatia de satietate creste ca urmare a consumului de alimente care contin beta-glucan. Fulgii de ovaz sunt bogati in fibre solubile, care pot ajuta pe oricine sa se simta mai plin o perioada mai indelungata, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a le digera.

Ovazul integral este bogat in antioxidanti si alti compusi vegetali benefici, numiti polifenoli. Cel mai notabil este un grup unic de antioxidanti numiti avenantramide, care se gasesc aproape exclusiv in ovaz.

Avenantramidele pot favoriza reducerea tensiunii arteriale marite, prin cresterea productiei de oxid nitric. Aceasta molecula de gaz ajuta la dilatarea vaselor de sange si conduce la o mai buna circulatie a fluxului sanguin.  In plus, avenantramidele au efecte anti-inflamatorii si anti-pruriginoase si sunt importante pentru ingrijirea pielii.

Ovazul este un aliment incredibil de hranitor, bogat in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si lipsit de gluten. Acesta ofera o excelenta sursa de energie, curata vasele de sange de placile aterosclerotice, mentine nivelurile normale de colesterol si de zahar din sange, normalizeaza greutatea si este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le puteti manca.

Atentie! Evitati fulgii de ovaz care se prepara foarte rapid si contin o multime de adaosuri, deoarece va influenteaza negativ sanatatea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.