zoot

Ou posat perfect de fiecare data! IATA cum se poseaza

Nu te depriva de gustul delicios si textura perfecta a unui ou posat cu galbenusul lichid doar pentru ca te inspaimanta metoda. Invata de la Jamie Oliver cum sa posezi oul in trei feluri diferite, de la metoda clasica la metoda foliei, cu care nu poti da gres.

 

Jamie Oliver te invata cum sa faci un ou posat in trei feluri diferite:

1. Ou posat clasic

Pentru metoda clasica ai nevoie de oua foarte proaspete si o cratita cu deschidere larga. Se umple cratita cu apa aproxiamtiv 5 cm in inaltime si se da in clocot. Dupa ce a dat in clocot se lasa la foc mic sa fiarba. Se sparge oul intr-o ceasca sau un vas ramekin si se transfera usor in apa. Se lasa sa fiarba aproximativ 3-4 minute dupa care se indeparteaza cu o spatula. Daca albusul nu este coagulat perfect, se mai la fiert inca 30 de secunde. Se aseaza peste salata sau legume si se cresteaza cat sa curga galbenusul din oul posat. Se asezoneaza cu sare si piper dupa preferinte, verdeturi sau parmezan.

2. Ou posat cu otet, in vartej

Daca nu ai oua proaspete, te poti ajuta de doua trucuri pentru a obtine un ou posat perfect. Primul este adaosul de otet (o lingura de otet de mere la 1L de apa). Se crede ca otetul ajuta la inchegarea albusului insa confera un gust specific, nu tocmai pe placul tuturor. Al doilea truc consta in crearea unui vartej. Apa adusa in punctul de fierbere apoi lasata la foc mic se invarte circular incat sa se obtina un vartej. In vartejul format se transfera oul spart intr-o ceasca. Vei observa imediat cum albusul se strange in jurul oului si nu se mai intinde in apa. Metoda functioneaza de cele mai multe ori, in special cu oua proaspete.

Dupa trei minute se indeparteaza oul posat cu o paleta si se incearca (este suficient sa zgaltai usor paleta pentru a observa daca albusul este inca lichid). Daca nu are consistenta dorita, se mai lasa in apa 30-60 de secunde. Dupa ce posezi cateva zeci de ou iti vei da seama de consistenta din ochi.

3. Ou posat in folie alimentara

Daca nu ai la indemana oua proaspete sau pur si simplu nu vrei sa risti, foloseste o folie alimentara. In acest fel poti fi sigur(a) ca-ti iese un ou posat perfect, evitand riscul ca albusul sa se intinda in cratita. Este metoda care ne place cel mai mult. Nu este doar ‘foolproof‘ ci si foarte utila atunci cand vrei sa posezi mai multe oua deodata iar cratita nu se bucura de o deschidere larga.

Cum se poseaza un ou in folie alimentara?

  • un ou
  • o bucata de folie alimentara (aproximativ 30 cm )
  • un strop de ulei de masline

Se aduce in clocot apa din cratita si apoi se la foc mic sa fiarba. Se taie o bucata de folie alimentara si se intinde pe masa. Se unge cu ulei si se sparge un ou in mijlocul ei. Se infasoara folia si se innoada (sau infasoara) in capat. Se introduce oul in apa si se lasa sa fiarba la foc mic 3-4 minute. Se ia cu o paleta si se taie nodul foliei. Daca ti se pare ca albusul nu este perfect inchegat il poti da din nou in apa, de aceasta data fara folie, pentru inca 30 de secunde.

Alte trucuri utile

Ou posat toastDaca nu crestezi si servesti oul posat imediat, ii poti face o baie de apa rece (apa rece cu cateva cuburi de gheata) pentru a inceta procesul de gatire. Oul care nu este crestat si servit imediat continua sa se gateasca in propria lui temperatura si nu mai obtii acel galbenus lichid.

In plus, daca obisnuiesti sa folosesti otet pentru a grabi coagularea albusului, baia de apa rece ii mai poate lua din gustul specific.

Daca serveti oua posate invitatilor, poti pregati mai multe in avans si le poti mentine in apa rece la frigider. Cand vrei sa le servesti, incalzeste in apa calduta cu putina sare pentru 30 de minute.

Poti servi un ou posat peste o felie de paine toast la micul dejun sau il poti adauga in salate pentru un plus de proteine.

Ou posat salata

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.