zoot

O baie fierbinte sau o alergare usoara in parc? Ambele te ajuta sa slabesti

Baie firbinte calorii

Faptul ca activitatea fizica te ajuta sa slabesti este un adevar general valabil. Nu acelasi lucru putem afirma si despre baia fierbinte. Studiile orientate in directia incalzirii pasive (spre deosebire de incalzirea activa si transpiratia prin activitate fizica) sunt la inceput de drum.

La inceputul anului, Dr. S.H. Faulkner si colegii sai de la Universitatea Loughborough au publicat un studiu care evalueaza efectul unei bai fierbinti asupra nivelului de zahar din sange (o masura importanta a capacitatii metabolice) si asupra energiei consumate (numarul de calorii arse). La studiu au participat 14 barbati care au desfasurat doua tipuri de activitati: pasiva (baia fierbinte la 40 grade Celsius) si activa (o ora de ciclism). Ambele activiti au fost concepute pentru a provoca o crestere cu un grad a temperaturii corpului pe durata unei ore.

Cercetatorii au masurat numarul de calorii pierdute in fiecare sesiune si nivelul zaharului din sange la o zi dupa activitate.

  • Asa cum era de asteptat, ora de ciclism a dus la mai multe calorii pierdute decat baia fierbinte.
  • Cu toate acestea, s-a constatat ca in timpul orei petrecute in apa fierbinte, subiectii au pierdut in jur de 140 de calorii, echivalentul caloriilor pierdute in urma unei plimbari de o jumatate de ora.
  • Raspunsul glicemic a fost similar in ambele conditii insa, dupa masa, cel mai inalt nivel al zaharului din sange a fost cu aproximativ 10% mai scazut in cazul participantilor care au facut o baie fierbinte, comparativ cu cei care au mers pe bicicleta.
  • S-a masurat si raspunsul inflamator in urma ambelor activitati, gasindu-se modificari similare.

Aceste descoperiri ne arata ca incalzirea pasiva, efectuata in mod repetat, poate contribui la reducerea inflamatiei cronice, adesea prezenta in cazul pacientilor cu boli pe termen lung, precum diabetul de tip 2.

Un alt studiu nou, publicat in JAMA Internal Medicine sugereaza ca saunele frecvente pot reduce riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral. Ideea ca incalzirea pasiva poate imbunatati functia cardiovasculara este sustinuta si de un alt studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Oregon care arata ca baile fierbinti pot scadea tensiunea arteriala.

Se pare ca incalzirea pasiva creste nivelul de oxid nitric, o molecula care dilata vasele de sange si reduce tensiunea arteriala.

Sursa: theconversation.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.